Kreativ

ŠTÍTEK: odbory

Šéf odborů Josef Středula: Zastavme exekuce! Z krize se musíme proinvestovat

Česko stůně, čelí nebezpečí, které jsme znali jen ze sci-fi filmů, celá země je v karanténě a učíme se s tím žít. Nejsme v tom sami, mikroskopický virus ochromil svět a takřka ze dne na den odhalil zranitelnost globální ekonomiky. Říká se, že štěstí přeje připraveným, ale na takovýto atak připraven nebyl nikdo.

Ilustrační foto.

Odbory chtějí Foxconn zavřít. Zaměstnanci prý chodí do práce ve stresu

Odbory společnosti Foxconn CZ požadují, aby vedení firmy uzavřelo oba výrobní závody v Kutné Hoře a Pardubicích. Důvodem jsem obavy zaměstnanců z nákazy koronavirem.„Vytvořili jsme anketu přes sociální síť. V Kutné Hoře bylo přes devadesát procent odpovědí, že si myslí, že by nákazu mohli dostat a přejí si závod zavřít,“ uvedl předseda zaměstnaneckých odborů Tomáš Formánek.

Z jednání Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje s Veronikou Brožovou.

Emotivní debata o vybavení krajských záchranářů se zřejmě zklidňuje

Všichni se rozcházeli v docela bojovné náladě - ne však vůči sobě, ale proti koronaviru. Tak Martin Houdek z managementu středočeské záchranné služby, který je v rámci této příspěvkové organizace kraje koordinátorem boje proti šíření nového typu koronaviru, přiblížil atmosféru schůzky, na niž v pátek odpoledne sjeli zástupci středočeských záchranářů i vedení kraje. 

Ilustrační foto.

Stávka zažehnána. Mzdy zaměstnanců Karosy porostou

Stávka ve vysokomýtské Karose, kterou ještě před měsícem hrozili odboráři, je zažehnána. Odborový svaz KOVO, který zastupuje necelých dvanáct set zaměstnanců, se dohodl s vedením společnosti Iveco na navýšení mezd. Podpisu kolektivní smlouvy již nestojí nic v cestě.  

Ilustrační snímek.

Motivační odměna, nebo úplatek?

Lanškrounskou radnicí cloumá neobvyklý spor. Opoziční zastupitel Jindřich Marek (Demokratické fórum) nařknul vedoucí oddělení cestovního ruchu a veřejné informovanosti Terezu Juřinovou z přijetí úplatku.

Bývalý závod ArcelorMittal Ostrava, dnes Liberty Ostrava. Ilustrační foto.

Liberty Ostrava: Vlastník huti plánuje investice za 19 miliard. Co na to odbory?

/TÉMA, ROZHOVOR/ Kunčická huť by se podle plánů jejího vlastníka měla stát do deseti let v rámci střední Evropy předním výrobcem oceli s čistou výrobou a kvalitními produkty. "Plány na modernizaci huti určitě vítáme. Budeme ale hlídat, aby se uskutečnily," řekl pro Deník šéf odborové organizace Liberty Ostrava Petr Slanina.

Ilustrační foto.

Odboráři v Karose opět hrozí stávkou

/FOTO/ Odboráři ve vysokomýtském Ivecu jsou po roce opět v pohotovosti. Kolektivní vyjednávání u největšího tuzemského výrobce autobusů, tak jako vloni, selhává. Alespoň z pohledu zaměstnanců.

Ze setkání odborářů městecké nemocnice, zastupitelů a veřejnosti v kulturním domě.

Městecké nemocnici podle odborů chybí ředitel a strategie

Absence ředitele, nehospodárnost, nezájem vedení o zvýšenou fluktuaci zaměstnanců, nejasná dlouhodobá strategie a fakt, že dozorčí orgán nemocnice řídí tajemník města, což má být střetem zájmů. To jsou základní výhrady odborů zaměstnanců nemocnice a také části místních zastupitelů. Starosta města Milan Pavlík ale podobné výtky odmítá, postoj odborů zájmy nemocnice podle něj poškozuje.

Ilustrační foto

Brňané můžou sledovat, kam půjdou dotace města. Vše bude přístupné online

Brno - Komu a kolik peněz hodlá magistrát poslat, zjistí Brňané na dotačním portálu města, nově i za jiné než pouze kulturní oblasti. Lidé tam uvidí žádosti i schválené dotace. Na webu zatím objeví nejvíc informací o dotacích pro kulturní organizace. „Počítáme ale s tím, že doplníme i údaje z ostatních odborů magistrátu, které poskytují dotace. Vítáme i rozšíření o dotace poskytované městskými částmi,“ oznámil brněnský radní pro kulturu Marek Fišer.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

O minimální mzdě rozhodne vláda. Tripartita se neshodla, uvedla Maláčová

Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy pro příští rok. O růstu proto rozhodne vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání zástupců koaličních stran, aby se na přidání dohodli co nejdřív. Odboráři požadovali růst minimální mzdy o 1650 korun, tedy z nynějších 13 350 na 15 tisíc korun. Zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 korun.  

Jan Sedlák, Jablonecký deník

Komentář Jana Sedláka: O stávce školských odborů

Učitelé si stěžují na nízké platy a obří systémové změny ve školství, o kterých se hovoří již pěkných pár let. Na středu 6. listopadu pak školské odbory na poslední chvíli vyhlásily stávku. Jeden z demokratických nástrojů, pravda. Za rukojmí si ale v šibeničním termínu tentokrát odboráři nevzali stát, v tomto případě ministerstvo školství, ale děti a jejich rodiče.

Jan Sedlák, Jablonecký deník

Komentář Jana Sedláka: O stávce školských odborů

Učitelé si stěžují na nízké platy a obří systémové změny ve školství, o kterých se hovoří již pěkných pár let. Na středu 6. listopadu pak školské odbory na poslední chvíli vyhlásily stávku. Jeden z demokratických nástrojů, pravda. Za rukojmí si ale v šibeničním termínu tentokrát odboráři nevzali stát, v tomto případě ministerstvo školství, ale děti a jejich rodiče.

Ilustrační foto.

Na Hodonínsku ve středu stávkovalo dvaadvacet škol

Hodonínsko – Podle aktualizovaných údajů školských odborů se do středeční celostátní stávky v hodonínském okresu zapojilo dvaadvacet škol, včetně některý sloučených. „Čtrnáct základních a mateřských, sedm středních a jedna základní umělecká škola,“ přiblížila ve čtvrtek údaje za Hodonínsko krajská koordinátorka školských odborů Anděla Zbořilová.

Stávka na ZŠ Kollárova v Jihlavě

Učitelé v Česku stávkovali. Zapojila se více než polovina škol

Učitelé v celém Česku dnes stávkovali kvůli platům. Vláda podle nich nezvyšuje platy tak, jak slíbila. Do stávky se nějakým způsobem zapojila více než polovina škol, uvedly po dvou hodinách stávky školské odbory. Zavřeno zůstalo 1221 škol, provoz omezilo 2743 škol a téměř tři tisícovky škol vyjádřily stávkujícím podporu, aniž stávkovaly. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) ale tyto počty neodpovídají skutečnosti, stávku označil za debakl odborů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) odbory bojují víc za sebe než za učitele. Stávkujících se zastal předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Premiér Andrej Babiš.

Stávka? Odbory bojují víc za sebe a svoji image než za učitele, řekl Babiš

Odbory ignorují to, že učitelé dostanou příští rok přidáno dalších 11 miliard korun, a bojují víc za sebe a za svoji image než za učitele. Na dotaz ČTK to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Nechápe, proč dnešní stávku ve školách kvůli růstu učitelských platů odboráři vyhlásili. Podle předsedy vlády se dnes ukázalo, že podobně je na tom i většina učitelů.  

Stávkovalo se v Poděbradech na ZŠ Václava Havla a Gymnáziu Jiřího z Poděbrad. Částečně také na ZŠ Komenského v Nymburce.

Někteří žáci vyrazili do školy jen na oběd

Jen malý počet škol na Nymbursku reagoval na výzvu školských odborů a zapojil se do stávky. V Poděbradech se zavřela Základní škola Václava Havla a Gymnázium Jiřího z Poděbrad. V Nymburce se do stávky částečně zapojila Základní škola Komenského. Neučilo se pro žáky druhého stupně. Mladší děti se učily do 11.20.

Kvůli stávce učitelů připravovala míně jídel také Školní jídelna Jiráskova v Benešově.

Kantoři stávku podporují, ne všichni se k ní ale přidali

/FOTOGALERIE/ Zhruba desetina až třetina kantorů ze škol na území Benešovska se podle odhadu připojila ve středu 6. listopadu k protestu organizovanému učitelskými odbory. Jejich požadavkem je navýšení tarifních platů pedagogů o desetinu. Od ledna ale dostanou jen osm procent.

ZŠ ve Školní ulici poběží v běžném režimu, stávku ale podporuje.

I chodovské školy podporují stávku učitelů

I chodovské školy se zapojili do stávky, kterou na 6. listopadu vyhlásily krajské odbory. Některé se zcela uzavřely, jiné běží v omezeném režimu, stávku ale všechny podporují.

Učitelka Angelika Rýcová ze stávkového výboru před Základní školou Šumavská v Šumperku.

ON-LINE: Zavřeno dnes zůstalo přes tisíc škol. Debakl odborů, řekl Plaga

Kvůli stávce zůstalo dnes zavřeno 1221 škol. Více než 2700 škol omezilo provoz. Téměř tři tisícovky dalších institucí sice nestávkovaly, stávku ale nějak podpořily. Na tiskové konferenci to dnes řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Do protestu se tak podle ní zapojila víc než polovina škol v Česku. Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. Ministr školství Robert Plaga (ANO) označil dnešní stávku za debakl odborů. Nevidí k ní důvod. 

Ilustrační foto

Stávka učitelů se Třebíčska výrazněji nedotkne

Třebíčsko - Většina škol na Třebíčsku ve středu 6. listopadu nepodpoří stávku organizovanou školskými odbory. Připojí se pouze několik vzdělávacích zařízení. Mezi nimi je ZŠ a MŠ Předín, ZŠ a MŠ Hrotovice, ZŠ T. G. Masaryka Třebíč nebo polovina Střední průmyslové školy Třebíč.

Stávka učitelů 6. listopadu 2019. Ilustrační foto

Na většině škol se ve středu normálně učí

Do stávky učitelů, kterou na středu vyhlásily školské odbory, se v Královéhradeckém kraji většina škol nezapojila. Ačkoliv odboráři začátkem týdne uváděli, že v regionech by měla stávkovat více než polovina škol, minimálně na Královéhradecku to nakonec neplatilo. Někteří ředitelé škol neviděli pro stávku důvod, jiným zase vadilo načasování.

Ilustrační foto.

Největší města na Blanensku: kvůli stávce zavře jen minimum škol

Blanensko – V pěti největších městech na Blanensku budou ve středu zavřené tři budovy z jedenácti tamních základní škol. Zapojí se do republikové stávky, kterou vyvolaly školské odbory kvůli nižšímu růstu platů učitelů, než jim vláda slíbila. V Blansku se jedná o školu TGM a ve Dvorské ulici. Zavřené zůstanou na jeden den i učebny v Letovicích.  

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Ministr Plaga: Odbory nejsou schopny říci, kolik škol bude stávkovat

Ministr školství Robert Plaga (ANO) považuje za paradox, že odbory nejsou schopny říci, kolik škol se přesně zapojí do středeční stávky kvůli platům učitelů. Podle něj stávka nebude tak masová, jak bylo deklarováno. Řekl to na tiskové konferenci před zahájením schůze Sněmovny.

Ilustrační foto

Stávka učitelů? Někde ano, jinde trochu, většinou ale nic

Zdaleka ne všichni kantoři budou ve středu stávkovat – a vypadá to, že ruch ve středočeských školních budovách protest organizovaný školskými odbory rozhodně neochromí. Naznačuje to průzkum Deníku na základních školách, přičemž v souladu s těmito poznatky se zdají být i úterní údaje krajského úřadu k situaci očekávané ve středním školství.

Ilustrační foto.

Stávka učitelů se dotkne i Zlínského kraje

Dlouhotrvající spor o navýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků vrcholí. Do zítřejší stávky se dle dostupných informací zapojí celkem 33 škol ve Zlínském kraji. Deník pro vás sleduje aktuální vývoj.

Ilustrační foto

Školy v Jičíně jdou do stávky

Školské odbory potvrdily svůj záměr stávkovat kvůli navýšení platů, část škol tak ve středu zůstane na Jičínsku zavřená. Někteří učitelé totiž nesouhlasí s rozdělením desetiprocentního nárůstu mezd na 8 % do tarifu a 2 % do nenárokových složek, požadují navýšení tarifní částky mzdy o deset procent. Proto stávkují.

Ve středu budou v některých školách prázdné lavice. Kvůli stávce učitelů. Ilustrační foto.

Šéf odborů: Do stávky se prý připojí většina škol v kraji

Jak to bude zítra ve školách? Mají ráno děti vstávat, nebo zůstanou doma? Redakce Deníku se snažila zmapovat situaciv regionu ohledně zítřejší naplánované stávky učitelů. Úkol to nebyl vůbec jednoduchý, protože situace se měnila z hodiny na hodinu.

Ilustrační foto

Na Kladensku mnoho škol do stávky nejde. Kantoři v protestu smysl spíše nevidí

Také některé školy na Kladensku se ve středu připojí ke stávce učitelů. Kantorům se nezamlouvá, že vláda chce zvýšit platy o osm procent. Odbory požadují růst tarifních mezd o deset procent. Jak potvrzují ředitelé škol v okrese, většina vzdělávacích zařízení se k protestu připojí jen formálně. Až na výjimky se v některých školách dveře docela uzavřou. Přesto kantoři valný výsledek tentokrát od stávky nečekají.

Ilustrační foto

Některé školy na Rakovnicku stávkovat budou, část pedagogů ještě váhá

Také školy na Rakovnicku se ve středu připojí ke stávce učitelů. Kantorům se nezamlouvá, že vláda chce zvýšit platy o osm procent. Odbory požadují růst tarifních mezd o deset procent. Jak potvrzují ředitelé škol v okrese, většina vzdělávacích zařízení se k protestu připojí jen formálně.

Ilustrační foto.

Na Příbramsku se ke stávce přípojí spíš střední školy

Školské odbory oznámily, že ve středu 6- listopadu se uskuteční stávka učitelů. Tímto krokem chtějí lidé pracující ve školství upozornit na dlouhodobé podhodnocení své profese. Učitelům se nezamlouvá, že vláda jim chce zvýšit platy o osm procent. Odbory požadují desetiprocentní nárůst. Na všech školách se idea středeční stávky však nesetkala s příznivým ohlasem.

Ve středu budou v některých školách prázdné lavice. Kvůli stávce učitelů. Ilustrační foto.

Stávka učitelů? Zavřou i školy v Brně

Brno - Na zavřené dveře narazí ve středu lidé u mnoha školních budov v Brně. Jejich učitelé se připojí k celorepublikové stávce. Ředitelé škol i rodiče kritizují, že je protest svolaný příliš narychlo.

Škola - ilustrační foto.

Stávka učitelů? Musí být jasno nejpozději v úterý

Odboráři se s ministrem školství nedohodli, takže zítra budou učitelé stávkovat. Není ovšem jasné, kolika škol se to bude týkat. „Máme signály z regionů, že se zapojí přes 50 procent škol,“ uvedla místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová. 

Ministr školství Robert Plaga

Tarify učitelů se zvednou o osm procent. Porostou i platy ve veřejné sféře

Tarify učitelských platů se od ledna 2020 zvýší o osm procent. Vyplývá to z vládního nařízení o platech, které dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jejím jednání to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Z celkového navýšení 11,1 miliardy korun tak má jít do základů platů osm miliard korun, řekla mluvčí ministra Aneta Lednová. Zbytek peněz bude na odměny a příplatky. Školské odbory s vládním plánem nesouhlasí a na středu vyhlásily stávku. Platy ostatních zaměstnanců ve veřejné správě se mají zvednout plošně o 1500 korun. Někteří si díky zrušení poslední platové tabulky polepší i více.

Ilustrační foto.

Stávku učitelů nepodporujeme, oznámili ředitelé škol. Bránit jí ale nebudou

Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ) nepodporuje stávku učitelů, kterou odbory svolaly na středu. Ředitelé, kteří jsou členové asociace, se k protestní akci nepřipojí, učitelům na svých školách ale nebudou ve stávce bránit, řekl ČTK viceprezident AŘZŠ Jaroslav Jirásko. Asociace podle něj nesouhlasí s cíli vyhlášené stávky, vládou navržený růst platů však považuje za příliš nízký.