Ranní mrazíky: Zahrádkáři jsou ve střehu
Domažlicko - Úrodu teplomilných rostlin na záhonu zachrání sklizeň nebo zakrytí bílou netkanou fólií.
Domažlicko - Úrodu teplomilných rostlin na záhonu zachrání sklizeň nebo zakrytí bílou netkanou fólií.
Úrodu teplomilných rostlin na záhonu zachrání sklizeň nebo zakrytí bílou netkanou fólií.
Zlínský kraj - Švestek bude letos kvůli květnovým mrazíkům a letnímu suchu málo. Méně bude tím pádem také slivovice, zato prý ale bude kvalitní.
Zlínský kraj - Švestek bude letos kvůli květnovým mrazíkům a letnímu suchu málo. Méně bude tím pádem také slivovice, zato prý ale bude kvalitní.
Žďársko – Derby střídá derby a rezerva Vrchoviny ztrácí jeden bod za druhým. Ani na druhý pokus nezvládl tým z Nového Města na Moravě zdolat okresní rezervu a přenechal všechny body poslednímu Velkému Meziříčí. Úspěšný výjezd zaznamenalo i Křoví, které uhlídalo nejtěsnější náskok na půdě první rezervy Třebíče.
Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.
Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?
Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.
Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.
Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.
Praha /ROZHOVOR/ - Aby se zvedla spotřeba tuzemské zeleniny, musejí si o ni zákazníci v obchodech říci. Nákupčí obchodních řetězců by měli být pod tlakem této poptávky. Tak lze shrnout názory Jaroslava Zemana, předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy, na způsoby, které by vedly ke zlepšení situace domácích producentů.
Plzeň, Zruč – Rajčata, papriky, cukety, okurky, petržel, mrkev a k tomu rybíz, jahody, angrešt, jablka, třešně, višně, topinambury a červená řepa.
Slovácko - Loni dostala k narozeninám živého tuleně a vyznamenání od ministra kultury, předloni jednaosmdesát lampionů štěstí a o rok dříve 80 lahví šampaňského. O kom je řeč? O legendární české herečce Květě Fialové. Ta se v sobotu dožívá neuvěřitelných 83 let. Oslaví je ve Slováckém divadle svojí životní rolí Maude, za niž dostala nejprestižnější herecké ocenění u nás Thálii.
Slovácko - Loni dostala k narozeninám živého tuleně a vyznamenání od ministra kultury, předloni jednaosmdesát lampionů štěstí a o rok dříve 80 lahví šampaňského. O kom je řeč? O legendární české herečce Květě Fialové. Ta se v sobotu dožívá neuvěřitelných 83 let. Oslaví je ve Slováckém divadle svojí životní rolí Maude, za niž dostala nejprestižnější herecké ocenění u nás, Thálii.
Slovácko - Loni dostala k narozeninám živého tuleně a vyznamenání od ministra kultury, předloni jednaosmdesát lampionů štěstí a o rok dříve 80 lahví šampaňského. O kom je řeč? O legendární české herečce Květě Fialové. Ta se v sobotu dožívá neuvěřitelných 83 let. Oslaví je ve Slováckém divadle svojí životní rolí Maude, za niž dostala nejprestižnější herecké ocenění u nás Thálii.
Litoměřicko – Nic. Přesně to zůstalo ke sklizni pěstitelům zeleniny z Českých Kopist a okolí.
Žďársko - Poslední srpnový víkend patřil 3. kolu I. B třídy skupiny B. Na programu byla hned dvě okresní derby. V tom prvním se z prvních bodů a premiérových gólů radovala rezerva Velkého Meziříčí. Ve druhém případě potvrdil střeleckou fazonu Herálec. Dařilo se i Žďáru, který před rekordní návštěvou porazil Přibyslav.
Nymburk /FOTO/ - Bývalá šedivá jídelna prokoukla do dnešní příjemné restaurace Eliška, kde na vás dýchne klid a pohoda. Pak už to jde samo.
Léta jsem slýchal báchorky o novinářské okurkové sezóně. Jako hochovi z malého města, kde se toho vždy víc napovídalo a vypěstovalo, než napsalo, jsem si toto období představoval velmi barvitě. A pak to přišlo: léto 2004 a první pořádné prázdniny v novinách. Kupodivu, jedinou okurku jsem do nich přinesl já, z dědovy zahrady.
Žďársko - Slunný a horký víkend fotbalu moc nepřál, branky však v I. A třídě skupině B znovu padaly. Největší překvapení se zrodilo v Koutech, kde Herálec doslova deklasoval domácí výběr výsledkem 0:7!
Ostružno – V Ostružně se sešli milovníci netradiční zeleniny, aby ochutnali například dýňový džus.
Brloh - Svědkem nevšední podívané byl Arnošt Gründl z Brloha. Mladému jestřábovi nevyšel útok na jeho slepice.
Praha – Za prvních letošních pět měsíců se od našich severních sousedů dovezlo o deset procent potravin více než loni. Nejvíce se zvýšil import masa
Chrudim - Výtvarník Ivan Baborák o Salvátorské pouti
Letní zprávy od dědka a báby.
Brno, Znojmo – Už pět let si Krajský soud v Brně a Okresní soud ve Znojmě přehazují případ bývalých vlastníků podniku Fruta Znojmo Jana Halouzky a Antonína Žišky. Odvolací senát brněnského soudu ve středu proces ukončil třetím vynesením rozsudku. Halouzkovi potvrdil trest dva a tři čtvrtě roku vězení a Žižkovi ho mírně snížil na tři roky. Za poškozování věřitele, podvod a zvýhodňování věřitele jim hrozilo až osm let za mřížemi.
Brno, Znojmo – Po pěti letech strávených po soudech už mají bývalí vlastníci konzervárenského podniku Fruta Znojmo Jan Halouzka a Antonín Žiška jasno. Do vězení musí. Odvolací senát je tam ve středu poslal svým třetím rozsudkem vyneseným v této kauze. Halouzkovi potvrdil trest dva a tři čtvrtě roku vězení a Žižkovi ho mírně snížil na tři roky. Za poškozování, podvod a zvýhodňování věřitele jim hrozilo až osmileté vězení. Konečný rozsudek si přišel vyslechnout jen Žiška.
Červený Kostelec /FOTOGALERIE/ – Konec vodníků v Čechách? Tak to ani náhodou. Všichni hastrmani, jejich drahé polovičky a vodnický potěr si namočili řádně šosy, opustili své rybníky či tůňky a vydali se na víkendové Vodnické slavnosti do Autokempu Brodský. Ten je už léta obýván vodníkem Brodíkem, po němž prý nese rybník i svůj název.
Znojemsko /LETNÍ RETRO/ - Kraj okurkářů. Tak lidé z jiných regionů dodnes přezdívají Znojemsku. Pěstování a sběr okurek proslavilo region stejně jako zpracovatelská firma Fruta. Tradiční zelené pochutině se věnuje další díl seriálu Letní retro.
Chrudim – Kolotoče, máčené okurky, cukrová vata, balonky. A dunění hudby protkané hity Madonny, Lady Gaga, Rihanny i nestárnoucího Karla Gotta. Tak bude asi opět vypadat blížící se chrudimská Salvátorská pouť.
Jižní Čechy - To není země, to je zahrádka, říká Rudolf Hrušínský v roli MUDr. Skružného v komedii Vesničko má, středisková. Mnoho Jihočechů má nádhernou zahrádku či zahradu doma. Na ní roste, kvete, bují a stojí mnoho zajímavého. Proč se nepochlubit.
Znojmo - Vůně okurek, letní parno a všudypřítomní stánkaři včera zaplnili Masarykovo náměstí ve Znojmě. V deset hodin dopoledne tam totiž začaly tradiční třídenní Slavnosti okurek.
Takto od pohledu to letos na polích nevypadá špatně. Jenomže bitva o zrno ještě nevypukla a experti jsou v odhadech opatrní. Loni údajně bylo lépe. Osobně mohu konstatovat, že kvůli holomrazu jsme přišli o nejlepší broskev. Pak nelétaly včely, když kvetly švestky, takže se slivovicí to vypadá bledě. Suché jaro zapříčinilo, že jsme nenasušili seno, neboť nenarostla tráva. Zelenina se ovšem na zahrádce vcelku vzpamatovala.
Chrudimsko - Léto je v plném proudu, někdo plní sklep či spíž skleničkami marmelád a ovocnými kompoty, zavařenými okurkami a houbami, někdo jde radši k vodě.
Svitavy - K létu patří také zavařování. Zeptali jsme se za vás: Vyplatí se zavařovat ovoce a zeleninu?
Chrudim - Fyzioterapeutka Eva Tomková radí čtenářům Chrudimského deníku.
Orlickoústecko – Zavařování ovoce a zeleniny je pro řadu českých hospodyněk stejnou samozřejmostí jako servírovat ke svíčkové houskový knedlík a brusinky nebo, když rostou, vařit i z hub.
Jičínsko – Jelikož nastává „okurková sezóna", aktuálním tématem pro velkou část lidí je určitě zavařování. Zaměřili jsme se tedy na tuto letní aktivitu.
Královéhradecko - V minulosti, kdy některé zboží v pultech obchodů chybělo, se vařil kečup, připravovaly se ďábelské tousty nebo šťávy i džemy
Vyškov /LETNÍ RETRO/ - Začátek září patřil každoročně na Vyškovsku marchanickým dožínkám. Pamětníci na ně vzpomínají jako na velkou slávu, přijely tisíce lidí.
Trutnovsko, Pojizeří - Kromě ovoce a zeleniny lze v zavařených sklenicích uchovat i omáčky s masem a rýží.
Náchodsko /ANKETA/ - Zeptali jsme se v ulicích Náchoda, zda lidé zavařují a jestli se jim to vyplatí.
Rychnovsko - Leckdo by čekal, že zavařování dnes patří minulosti, ale opak je pravdou. Dají se jím totiž ušetřit nemalé prostředky, ale pouze za předpokladu dodržení základních hygienických pravidel.
Heřmanice – Nová vyhlídková věž ve tvaru okurky vyrůstá v Heřmanicích na Liberecku. Podle některých ale tvarově spíše připomíná penis.
Jižní Čechy - MUDr. Martin Matoulek: „Pokud držíme dietu bez pohybové aktivity, docílíme toho, že ztrácíme přednostně aktivní tělesnou hmotu, tedy svaly."
Heřmanice – Nová vyhlídková věž ve tvaru okurky vyrůstá v Heřmanicích na Liberecku. Podle některých ale tvarově spíše připomíná penis.
Lesná – Pořadatelé letošního ročníku letního turnaje smíšených dvojic v nohejbale příliš napilno neměli. Zatímco v uplynulých ročnících startovalo mnohem více soutěžících, letos do Lesné přijelo jen šest týmů.
České Budějovice - Jan Flaška píše pro Deník
Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.
Plzeňsko - Plzeňský deník opět vyhlašuje oblíbenou prázdninovou soutěž NEJ, NEJ, NEJ… pro zahrádkáře, rybáře, houbaře, chovatele a jiné nadšence a příznivce čehokoliv.