Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

V dubnu okurky vysejete, v létě se budete těšit z úrody.

Naučte se, jak a kdy sadit okurky. A pak se připravte na skvělou sklizeň

Okurka setá je druh zeleniny, kterou jsme si velmi oblíbili. Okurky, které v Indii znají už tři tisíce let, jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a v létě navíc skvěle osvěží. Pokud si pěstujete okurky ze semínek, je správný čas přemýšlet o tom, jaké osivo si letos vyberete. Doba výsevů okurek se už totiž pomalu blíží.

Polévka z fermentovaných okurek je rozšířená v Polsku, v Litvě a na Ukrajině. Ví se o ní, že je velmi zdravá a prospívá zejména zažívacímu ústrojí.

Polévka plná probiotik. Poláci ji jedí rádi, ale Češi ji skoro neznají

Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.

Kandík americký je mrazuvzdorná trvalka, která odpuzuje krtky a hlodavce.

Žlutá něha z USA: Potěší vaše oči a zároveň vyžene ze zahrady krtky i myši

Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.

Stačí přidat do vody pár kapek octa a chuť brambor i jejich konzistence se výrazně zlepší.

Jednoduchá finta, která doladí chuť brambor. Používaly ji už naše babičky

Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.

Nevšední zážitek měli v sobotu 3. srpna návštěvníci na hrázi Vranovské přehrady. Viděli výlov klece se sektem, která byla na dně skoro čtvrt století.

Souhrn událostí. Slavnosti okurek, výlov sektu na Vranově a nový starosta Znojma

/VIDEO/ Uplynulé dny na Znojemsku přinesly řadu zajímavostí i změn. Nejste si jistí, zda vám něco zásadního neuniklo? Připravili jsme pro vás přehledný souhrn událostí. Zjistíte, jaký unikátní sekt ze dna Vranovské přehrady vyzvedli potápěči nebo kdo je novým starostou Znojma. Připomenete si Slavnosti okurek nebo otevřené sklepy v Jaroslavicích. V polovině prázdnin skončil na postu ředitele Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově Bořivoj Švéda. Státní silničáři opravují objízdné trasy, které trpěly při rekonstrukci I/53.

Slavnosti okurek pokračují ve znojemské Hradní ulici a před rotundou svaté Kateřiny až do pátečních večerních hodin.

Slavnosti okurek ve Znojmě. Uvařila Besky, pořadatelé vyhlásí nejlepší okurku

/VIDEO/ Od pátečního dopoledne je v areálu znojemského pivovaru živo. Hradní ulici zaplnily stánky s lokálními specialitami. Lidé se nedočkavě tlačí hned u pódia, vedle kterého je připravené kuchařské náčiní. Hlavní hvězdou programu je totiž letos Veronika Beskydiarová. Diváci ji znají jako Besky a výherkyni televizní soutěže MasterChef roku 2021.

Okurková dieta je založena na tom, že okurka hydratuje organismus a pomáhá zhubnout snížením chuti k jídlu.

Okurková dieta slibuje zhubnout 7 kilogramů za 7 dní. Co na to odborníci?

Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Slavnosti okurek ve Znojmě. Snímky z loňského ročníku.

Slavnosti okurek ve Znojmě slibují soutěže, vaření s Besky i kapelu AG Flek

/VIDEO/ Přelom prázdnin bude ve Znojmě patřit okurkám. V pátek 2. srpna odstartují v Hradní ulici Slavnosti okurek. Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení nebo přehlídku historických traktorů. Domácí výrobci mohou znovu přihlásit své sterilované delikatesy do soutěže, a to do 28. července.

Samosběry v Osluchě pokračují i o víkendu.

Samosběry v Osluchově pokračují také o víkendu. Aktuálně nabízí česnek a lusky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Desítky mužů, žen i dětí vyrazily v pátek ráno do Osluchova, kde na farmě Dryák pořádají vyhledávané samosběry. V těchto dnech vévodí při sběru český česnek a čerstvé hrachové lusky. Zájemci se mohou v sezoně těšit také na papriky a rajčata a podle počasí i na okurky nakládačky, cukety a další plodiny.

Mít vlastní okurky je povinnost každého zahrádkáře. Jejich pěstování skrývá pár záludností.

Pět chyb, které mohou zničit úrodu okurek. A nezapomeňte plodům natlouct

Pěstování okurek není žádná věda, ale existuje pár hříchů, které okurky zahrádkáři neodpustí. Pokud okurky nemají zajištěny vhodné podmíny pro růst, negativně to ovlivní jejich úrodu. Aby dobře rostly, potřebují okurky slunné místo a dobrou půdu. Přečtěte si, jak okurky zalévat a čím je hnojit, aby prospívaly.

Okurky. Ilustrační foto

Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou

Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu. 

V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu

Sázení okurek: Kdy nesnášejí zálivku, kam je nedávat a zaštípnutí za 6. listem

Spolu s rajčaty a paprikami patří okurky mezi trojici nejoblíbenějších a také nejpěstovanějších druhů zeleniny u nás. V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu. Pokud máte předpěstovanou sadbu okurek z vlastního dubnového výsevu doma na parapetu, už se jistě těší, až opustí malý květník a rozrostou se v celé kráse. Sazenice si můžete samozřejmě i koupit. Přečtěte si, jak pěstovat okurky, abyste z nich měli co nejlepší úrodu. Vyvarujte se chyb při zalévání a nezapomínejte dodávat živiny.

Namáčení semínek před zaséváním usnadňuje klíčení a chrání rostlinu před škůdci.

Pěstování okurek: nejlepší metoda, se kterou v létě nebudete stačit sklízet

Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

Plody indické okurky ve srovnání se zapalovačem.

Zahrádkářka z Želešic pěstuje indické okurky. Chutnají a dá se z nich i pít

Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.

8. ročník Okurkiády ve Frýdlantu

FOTO: Vůně, křupavost i chuť. Frýdlantská Okurkiáda zná své vítěze

Osmý ročník frýdlantské soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála Kateřina Sojáková. Rozhodla o tom v pátek 22. září porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Ivany Sitzberger.

Ilustrační foto.

Najíst se na Strakonicku do 150 korun? Stále to prý ještě jde. Víme kde

Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Po kontaktu s čemeřicí si pořádně umyjte ruce. Otrava je velmi nebezpečná, především pro děti, lidi s nemocným srdcem a samozřejmě zvířecí mazlíčky

Zahrada, která dokáže zabít. Mezi květinami či keři mohou být i jedovaté krásky

Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?

Okurky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku.

Okurky nakládačky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku

Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Na farmě v Kožichovicích u Třebíče už prodávají letošní rajčata a okurky.

Už se prodávají letošní rajčata a okurky. U Třebíče na ně lidé stojí fronty

/FOTO, VIDEO/ Hospodyňky už nemusejí spoléhat na zeleninu z dovozu či z mrazáku. Farmy již začaly prodávat tu letošní. Právě v úterý otevřela svou firemní prodejnu například i Farma Kožichovice u Třebíče, která pěstuje rajčata, okurky a jahody. Na jahody bude nutné si ještě pár dní počkat, odrůda rajčat Brioso a okurky je však už k dostání.

Tomáš Šálek (čelem) se při návratu do profesionálního ringu dočkal výhry nad Christianem Demajem z Albánie. Foto: www.kaocko.cz

Cítil pocit vyhoření, ale je zpět. Ne pro peníze, nesundal jsem okurku, ví Šálek

/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.

Výroba ve společnosti Pika Bzenec.

Po nárůstu počtu zaměstnanců hrozí v Bzenci pod norskou vlajkou propouštění

/FOTO/ Nebudu na nic odpovídat. Obraťte se našeho tiskového mluvčího. Tak reagovaly ve středu odpoledne ve Bzenci zaměstnankyně před areálem, kde zatím pokračuje výroba zavedených značek konzervované zeleniny včetně známých okurek Znojmia. Podle vyjádření od mateřské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko může totiž ještě letos odstartovat ukončení provozu zdejšího závodu Pika a s tím související propouštění. „Pokud opravdu zavřou, tak sehnat práci v podobném oboru v Bzenci bude asi hodně těžké. Vzhledem k tomu, že tam některé holky pracovaly od vyučení až do svých čtyřiceti i padesáti roků, tak tuto práci umí a jde jim. Jenže třeba v pětapadesáti si na novou práci budou zvykat velice těžko,“ řekla Simona Vlašicová, která v blízkém podniku ve Bzenci dříve pracovala.

Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na Břeclavsku.

VIDEO: Vůně okurek a dozrálých rajčat. Farmáři z Němčic už začali sklízet

Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené několikaměsíční pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet první úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.

Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na Břeclavsku

VIDEO: Čerstvé okurky a dozrálá rajčata. Farmáři z Němčic už začali sklízet

Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.

Výrobu okurek Znojmia odkoupila norská společnost Orkla. Podle původní receptury je vyráběla donedávna v Bzenci a závodě v Turecku.

Smutek i mávnutí rukou. Po další újmě okurek Znojmia lidé už na návrat nevěří

/FOTO/ Byla to továrna, která produkovala desítky let snad nejvěhlasnější znojemský výrobek. Jenže v roce 2002 konzervárna Znojmia po vleklých sporech, soudech a ztrátě ochranných známek skončila. Výrobní linky prodal konkursní správce v dražbě a později získal nového majitele i celý areál. Většinu budov zbořily bagry a dnes na jejich místě stojí nové obchodní centrum.

Výrobu okurek Znojmia odkoupila norská společnost Orkla. Podle původní receptury je vyrábí v Bzenci a závodě v Turecku.

Další rána pro znojemské okurky. Norové chtějí zavřít výrobnu Znojmia v Bzenci

Už léta se nevyrábí ve Znojmě, ale podle původních receptur v Bzenci na Hodonínsku. Proslulou značku okurek Znojmia nyní ale čeká další změna. Norská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vyrábí, zvažuje část svých výrobních závodů zrušit. Záměr se týká i výroby sterilované zeleniny v Bzenci na Hodonínsku.