Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
Sníst můžete nejen jeho plody, ale také listy a liány. Řeč je o čajotu. Podle pěstitelky Moniky Šťastné z Popic na Břeclavsku je mexická okurka, jak se rostlině lidově říká, vděčná a nenáročná. Netradiční druh tykve nevyžaduje příliš pozornosti ani péče.
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
Osmý ročník frýdlantské soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála Kateřina Sojáková. Rozhodla o tom v pátek 22. září porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Ivany Sitzberger.
Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.
Na krásnou vzrostlou zahradu se čeká i pět nebo deset let. Miloslava Kafková z Mirošova u Rokycan však ví, jak za dva roky vykouzlit zahradu, která vypadá nádherně. Přitom vyrostla jako „panelákové dítě“ a na vše musela během let přijít metodou pokusu a omylu.
/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
/VIDEO/ První srpnový pátek patřil ve Znojmě Slavnostem okurek. Průchod pivovarem Hradní ulicí lemovaly stánky. K ochutnání i koupi byly nakládané okurky, kvašáky, marmelády, ale i víno nebo trdelníky. Krátce před polednem prostranství provoněly klobásky i maso v kotlíku.
Zavařujete doma ty nejlepší okurky nebo rychlokvašky? Máte rodinný recept, který se dědí z generace na generaci? Třeba právě vaše „rodinné stříbro“ zachutná porotcům a vy se dočkáte ocenění na Slavnostech okurek.
Zavařené okurky jsou tradiční specialitou. Mnoho rodin má svůj vlastní, ověřený recept na co nejlepší výsledek. Naložené okurky jsou pak lahůdkou, která dokáže doladit chuť množství jídel. Jak správně zavařit okurky? A jak dlouho je zavařovat, aby byly křupavé?
Samosběr je fenomén dnešní doby. Ušetří peníze farmářům i zákazníkům. Po jahodách i česneku přišly na řady brambory i okurky. A pár meruněk tam, kde počasí alespoň trochu přálo.
/FOTOGALERIE/ Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr okurek běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
/FOTO, VIDEO/ Ušetřit a ještě s jistotou, že všechno je čerstvé. Jen se musí trochu ohnout hřbet. Takové jsou výhody a podmínky samosběrů, které pokračují na začátku léta i na farmě ve Vítově na Kladensku. Dokonce i ve svátek.
Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.
Vůně, vzhled, chuť i křupavost budou hrát roli v dalším ročníku o nejlepší nakládané okurky. Ve Frýdlantu odstartovala tradiční Okurkiáda a vlastní zavařené nakládané okurky mohou lidé do soutěže přihlásit až do 20. září.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
/FOTO, VIDEO/ Hospodyňky už nemusejí spoléhat na zeleninu z dovozu či z mrazáku. Farmy již začaly prodávat tu letošní. Právě v úterý otevřela svou firemní prodejnu například i Farma Kožichovice u Třebíče, která pěstuje rajčata, okurky a jahody. Na jahody bude nutné si ještě pár dní počkat, odrůda rajčat Brioso a okurky je však už k dostání.
/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.
/FOTO/ Nebudu na nic odpovídat. Obraťte se našeho tiskového mluvčího. Tak reagovaly ve středu odpoledne ve Bzenci zaměstnankyně před areálem, kde zatím pokračuje výroba zavedených značek konzervované zeleniny včetně známých okurek Znojmia. Podle vyjádření od mateřské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko může totiž ještě letos odstartovat ukončení provozu zdejšího závodu Pika a s tím související propouštění. „Pokud opravdu zavřou, tak sehnat práci v podobném oboru v Bzenci bude asi hodně těžké. Vzhledem k tomu, že tam některé holky pracovaly od vyučení až do svých čtyřiceti i padesáti roků, tak tuto práci umí a jde jim. Jenže třeba v pětapadesáti si na novou práci budou zvykat velice těžko,“ řekla Simona Vlašicová, která v blízkém podniku ve Bzenci dříve pracovala.
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené několikaměsíční pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet první úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
/FOTO/ Byla to továrna, která produkovala desítky let snad nejvěhlasnější znojemský výrobek. Jenže v roce 2002 konzervárna Znojmia po vleklých sporech, soudech a ztrátě ochranných známek skončila. Výrobní linky prodal konkursní správce v dražbě a později získal nového majitele i celý areál. Většinu budov zbořily bagry a dnes na jejich místě stojí nové obchodní centrum.
Už léta se nevyrábí ve Znojmě, ale podle původních receptur v Bzenci na Hodonínsku. Proslulou značku okurek Znojmia nyní ale čeká další změna. Norská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vyrábí, zvažuje část svých výrobních závodů zrušit. Záměr se týká i výroby sterilované zeleniny v Bzenci na Hodonínsku.
Poprvé v historii zhasnuto. Pěstitele okurek a rajčat na jižní Moravě z uskupení Čerstvě utrženo drtí vysoké ceny energií. Přes zimu museli kvůli tomu provoz zastavit úplně, teď zjara spoléhají jen na sluneční svit.
/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
Už posedmé měli příznivci nakládaných okurek možnost přihlásit své domácí výtvory do Okurkiády. Tradičně ji ve Frýdlantu pořádá místní Základní organizace Českého zahrádkářského svazu.
Pobyt v kuchyni není jejím největším koníčkem, s příchodem léta se ale situace obrací. V tu chvíli se Monika Šavlová z Kladrub s chutí pouští do zavařování všemožné zeleniny.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.
Slavnosti okurek ve Znojmě korunovaly vítěze. V pátek si od pořadatelů ze Znojemské Besedy převzali ocenění velkovýrobci, kteří se před časem přihlásili do odborné soutěže o královskou a výběrovou okurku.
Červená okurka a ledová levandule. Vlastní receptury drinků, s nimiž žákyně znojemské Přímky měřily své síly v silné barmanské konkurenci. A opět dokázaly, že naše škola má v tomto oboru svá želízka v ohni.
Marně přemýšlíte, co vás osvěží v sluncem prodchnutých letních dnech? Vyrobte si doma limonádu nebo ledový čaj. Podívejte se na tipy, které doporučuje časopis Gurmet.
Zahrádkářská sezona je sice v plném proudu, řada zahrádkářů však začíná být v těchto dnech nešťastná. Slimáci a hlemýždi, kteří se v tomto období nejvíce množí, okupují jejich zahrady, ničí rostoucí a zrající úrodu, trávu i květiny.
Máte v lednici přebytečné kvasnice, které už nehodláte použít? Nevyhazujte je. Dá se z nich připravit naprosto fantastické přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty i zelenina růst jako divé.
Změna podnebí, choroby ovocných stromů či škůdci poznamenaly naše zahrady, ale také přinesly nové možnosti v podobě pěstování vybraných exotických rostlin. Přijďte na chuť „exotům“ jako jsou ačokča, jakon, kiwano či cucamelon a zpestřete si svůj jídelníček. Jedlá zahrada vás totiž může bavit chuťově i vizuálně! Pojďte do toho s námi…
Musí štípnout na jazyku, křupnout v zubech a pusu zaplnit kořeněnou chutí hořčičného semínka a bobkového listu. Důležitá je výrazná kyselost. Tak popsal před časem pravou chuť proslulých znojemských okurek František Koudela, organizátor Okurkových slavností ve Znojmě.
S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?
Všichni, kdo si pamatujeme slavné maškarní bály v Hostinci u Krále Václava IV. v Točníku v předkovidové době, jsme se moc těšili. Známé, příjemné prostředí hospody i sálu, výborná teplá i studená kuchyně, tradiční hudební skupina Šlapeto, velké množství nápaditých masek, úžasná společenská atmosféra a bohatá tombola, to byly v sobotu 12. března hlavní atributy plesu. A navíc byla na pódiu hned v počátku představena nenápadná kasička ve žlutomodrých barvách pro dobrovolnou sbírku na Ukrajinu.
Sezona 2006/2007 se do kroniky hokejového Litvínova nezapsala zlatým písmem, „chemici" skončili se Šlégrem i Reichelem v sestavě až dvanáctí. Proslavily ji ale děkovačky, které s chutí režíroval právě obránce, později trenér a generální ředitel Severočechů. Pro mnohé hráče a hlavně fanoušky soupeře byly trnem v oku, dnes by byly brány za solidní trolling. Posuďte sami: po vítězství nad Znojmem voněly na ledě okurky, skolení Karlových Varů se slavilo douškem Becherovky, po zisku tří bodů nad Vsetínem svištěly vzduchem valašky. Pozápasových vítězných oslav bylo spoustu, chyběl už jen populární Šlégr na koni.
Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny. Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit. Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.
Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny. Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit. Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.
Šestý ročník soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála ve Frýdlantu Hedvika Mourková. Rozhodla o tom v pátek 24. září porota složená ze starosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky, místostarosty Dana Ramzera a tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové.
Česko sužuje poslední roky sucho, nic na tom nezměnilo ani několik minulých deštivých dní. Pokud máte zahradu a rádi pěstujete květiny a zeleninu, trápí vás nedostatek srážek o to více. S příchodem letních pařáků byste se proto měli snažit na ní zadržet co nejvíce vláhy.