Okurka setá je druh zeleniny, kterou jsme si velmi oblíbili. Okurky, které v Indii znají už tři tisíce let, jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a v létě navíc skvěle osvěží. Pokud si pěstujete okurky ze semínek, je správný čas přemýšlet o tom, jaké osivo si letos vyberete. Doba výsevů okurek se už totiž pomalu blíží.
Doba výsevu semínek a předpěstovávání sazeniček je tady. Skvělým pomocníkem mohou být skořápky od vajec. Poslouží totiž nejen jako mini truhlík, ale také jako zdroj živin pro mladou rostlinku. Hodí se ale i samotný papírový obal od vajec.
Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.
Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.
Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.
/VIDEO/ Uplynulé dny na Znojemsku přinesly řadu zajímavostí i změn. Nejste si jistí, zda vám něco zásadního neuniklo? Připravili jsme pro vás přehledný souhrn událostí. Zjistíte, jaký unikátní sekt ze dna Vranovské přehrady vyzvedli potápěči nebo kdo je novým starostou Znojma. Připomenete si Slavnosti okurek nebo otevřené sklepy v Jaroslavicích. V polovině prázdnin skončil na postu ředitele Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově Bořivoj Švéda. Státní silničáři opravují objízdné trasy, které trpěly při rekonstrukci I/53.
/VIDEO/ Od pátečního dopoledne je v areálu znojemského pivovaru živo. Hradní ulici zaplnily stánky s lokálními specialitami. Lidé se nedočkavě tlačí hned u pódia, vedle kterého je připravené kuchařské náčiní. Hlavní hvězdou programu je totiž letos Veronika Beskydiarová. Diváci ji znají jako Besky a výherkyni televizní soutěže MasterChef roku 2021.
Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.
/VIDEO/ Přelom prázdnin bude ve Znojmě patřit okurkám. V pátek 2. srpna odstartují v Hradní ulici Slavnosti okurek. Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení nebo přehlídku historických traktorů. Domácí výrobci mohou znovu přihlásit své sterilované delikatesy do soutěže, a to do 28. července.
/FOTO, VIDEO/ Zavařujete nakládačky? Pak se možná chystáte na samosběry, jejichž okurková sezona už začala. Na sociálních sítích lidé řeší, zda má cenu ohýbat záda na poli, nebo by se vyplatilo vyrazit pro okurčičky někam na trhy, třeba až do Polska. Jaké jsou ceny na trzích u nás a za hranicemi?
/FOTO, VIDEO/ Jahody, hrášek, česnek, cibule a česnek. Na samosběry do Vraňan míří poslední dva měsíce tisíce lidí pro oblíbené ovoce nebo zeleninu. Farma vyhlášená především jahodami už druhý rok nabídne také samosběr okurek. Pokračuje ještě i jahodová sezona?
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Zavařujete okurky? Pokud ano, možná se chystáte pro nakládačky do Polska. Kromě nich tam můžete nakoupit i další ingredience, jako je kopr, křen či cibule. Podívali jsme se na aktuální ceny a nabídku.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Zavařujete okurky? Pokud ano, možná se chystáte pro nakládačky do Polska. Kromě nich tam můžete nakoupit i další ingredience, jako je kopr, křen či cibule. Podívali jsme se na aktuální ceny a nabídku.
Pěstování okurek může být hračkou. Pokud dodržíte několik základních pravidel, čeká vás velká a chutná úroda. Klíčovým bodem je podle libereckého zahrádkáře Petra Dvořáka technika zaštipování. Právě ta totiž významně ovlivňuje růst i kvalitu okurek.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Desítky mužů, žen i dětí vyrazily v pátek ráno do Osluchova, kde na farmě Dryák pořádají vyhledávané samosběry. V těchto dnech vévodí při sběru český česnek a čerstvé hrachové lusky. Zájemci se mohou v sezoně těšit také na papriky a rajčata a podle počasí i na okurky nakládačky, cukety a další plodiny.
Pěstování okurek není žádná věda, ale existuje pár hříchů, které okurky zahrádkáři neodpustí. Pokud okurky nemají zajištěny vhodné podmíny pro růst, negativně to ovlivní jejich úrodu. Aby dobře rostly, potřebují okurky slunné místo a dobrou půdu. Přečtěte si, jak okurky zalévat a čím je hnojit, aby prospívaly.
/FOTO, VIDEO/ Zahrádkáři mají v těchto dnech napilno. Od 15. května, tedy po třech zmrzlých, už je možné vysazovat ven zeleninu, bylinky nebo květiny. Na trzích a v zahradnictví je největší zájem o okurky, rajčata a cukety. Kde nakoupíte nejvýhodněji?
Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu.
Spolu s rajčaty a paprikami patří okurky mezi trojici nejoblíbenějších a také nejpěstovanějších druhů zeleniny u nás. V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu. Pokud máte předpěstovanou sadbu okurek z vlastního dubnového výsevu doma na parapetu, už se jistě těší, až opustí malý květník a rozrostou se v celé kráse. Sazenice si můžete samozřejmě i koupit. Přečtěte si, jak pěstovat okurky, abyste z nich měli co nejlepší úrodu. Vyvarujte se chyb při zalévání a nezapomínejte dodávat živiny.
Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.
Okurka. Jeden ze symbolů, které místním i turistům naskočí, když se řekne Znojmo. Odborníci se sešli, aby po roce vybrali tu nejlepší. Soutěž o královskou a výběrovou okurku pořádá Znojemská Beseda. Vítěze se lidé dozví v létě na Slavnostech okurek.
Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
Sníst můžete nejen jeho plody, ale také listy a liány. Řeč je o čajotu. Podle pěstitelky Moniky Šťastné z Popic na Břeclavsku je mexická okurka, jak se rostlině lidově říká, vděčná a nenáročná. Netradiční druh tykve nevyžaduje příliš pozornosti ani péče.
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
Osmý ročník frýdlantské soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála Kateřina Sojáková. Rozhodla o tom v pátek 22. září porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Ivany Sitzberger.
Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.
Na krásnou vzrostlou zahradu se čeká i pět nebo deset let. Miloslava Kafková z Mirošova u Rokycan však ví, jak za dva roky vykouzlit zahradu, která vypadá nádherně. Přitom vyrostla jako „panelákové dítě“ a na vše musela během let přijít metodou pokusu a omylu.
/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
/VIDEO/ První srpnový pátek patřil ve Znojmě Slavnostem okurek. Průchod pivovarem Hradní ulicí lemovaly stánky. K ochutnání i koupi byly nakládané okurky, kvašáky, marmelády, ale i víno nebo trdelníky. Krátce před polednem prostranství provoněly klobásky i maso v kotlíku.
Zavařujete doma ty nejlepší okurky nebo rychlokvašky? Máte rodinný recept, který se dědí z generace na generaci? Třeba právě vaše „rodinné stříbro“ zachutná porotcům a vy se dočkáte ocenění na Slavnostech okurek.
Zavařené okurky jsou tradiční specialitou. Mnoho rodin má svůj vlastní, ověřený recept na co nejlepší výsledek. Naložené okurky jsou pak lahůdkou, která dokáže doladit chuť množství jídel. Jak správně zavařit okurky? A jak dlouho je zavařovat, aby byly křupavé?
Samosběr je fenomén dnešní doby. Ušetří peníze farmářům i zákazníkům. Po jahodách i česneku přišly na řady brambory i okurky. A pár meruněk tam, kde počasí alespoň trochu přálo.
/FOTOGALERIE/ Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr okurek běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?
/FOTO, VIDEO/ Ušetřit a ještě s jistotou, že všechno je čerstvé. Jen se musí trochu ohnout hřbet. Takové jsou výhody a podmínky samosběrů, které pokračují na začátku léta i na farmě ve Vítově na Kladensku. Dokonce i ve svátek.
Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.
Vůně, vzhled, chuť i křupavost budou hrát roli v dalším ročníku o nejlepší nakládané okurky. Ve Frýdlantu odstartovala tradiční Okurkiáda a vlastní zavařené nakládané okurky mohou lidé do soutěže přihlásit až do 20. září.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
/FOTO, VIDEO/ Hospodyňky už nemusejí spoléhat na zeleninu z dovozu či z mrazáku. Farmy již začaly prodávat tu letošní. Právě v úterý otevřela svou firemní prodejnu například i Farma Kožichovice u Třebíče, která pěstuje rajčata, okurky a jahody. Na jahody bude nutné si ještě pár dní počkat, odrůda rajčat Brioso a okurky je však už k dostání.
/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.
/FOTO/ Nebudu na nic odpovídat. Obraťte se našeho tiskového mluvčího. Tak reagovaly ve středu odpoledne ve Bzenci zaměstnankyně před areálem, kde zatím pokračuje výroba zavedených značek konzervované zeleniny včetně známých okurek Znojmia. Podle vyjádření od mateřské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko může totiž ještě letos odstartovat ukončení provozu zdejšího závodu Pika a s tím související propouštění. „Pokud opravdu zavřou, tak sehnat práci v podobném oboru v Bzenci bude asi hodně těžké. Vzhledem k tomu, že tam některé holky pracovaly od vyučení až do svých čtyřiceti i padesáti roků, tak tuto práci umí a jde jim. Jenže třeba v pětapadesáti si na novou práci budou zvykat velice těžko,“ řekla Simona Vlašicová, která v blízkém podniku ve Bzenci dříve pracovala.
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené několikaměsíční pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet první úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.
/FOTO/ Byla to továrna, která produkovala desítky let snad nejvěhlasnější znojemský výrobek. Jenže v roce 2002 konzervárna Znojmia po vleklých sporech, soudech a ztrátě ochranných známek skončila. Výrobní linky prodal konkursní správce v dražbě a později získal nového majitele i celý areál. Většinu budov zbořily bagry a dnes na jejich místě stojí nové obchodní centrum.
Už léta se nevyrábí ve Znojmě, ale podle původních receptur v Bzenci na Hodonínsku. Proslulou značku okurek Znojmia nyní ale čeká další změna. Norská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vyrábí, zvažuje část svých výrobních závodů zrušit. Záměr se týká i výroby sterilované zeleniny v Bzenci na Hodonínsku.
Poprvé v historii zhasnuto. Pěstitele okurek a rajčat na jižní Moravě z uskupení Čerstvě utrženo drtí vysoké ceny energií. Přes zimu museli kvůli tomu provoz zastavit úplně, teď zjara spoléhají jen na sluneční svit.