Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Hnojivo z kvasnic ocení zelenina, některé květiny i ovocné stromy.

Snadno a levně? Perfektní hnojivo pro rajčata, jahody i letničky

Skvělé a levné přírodní hnojivo si můžete připravit z droždí. Kvasnicové hnojivo obsahuje živiny a vitamin B. Použít ho můžete na rajčata, jahody i na květiny na balkoně. Hnojivo z droždí podporuje růst kořenů i celkovou vitalitu rostlin a zlepšuje strukturu půdy. Připravíte ho velmi snadno.

Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos opravdu přinesli mírné mrazíky. Hrozba pro sazeničky na zahradě ale ještě nepominula. Nadále hrozí přízemní mrazíky.

3 ledoví muži už v Česku potvrdili pověst. Jejich bratranci ale úrodě hrozí dál

Pankrác, Servác a Bonifác, takzvaní zmrzlí nebo také ledoví muži, se letos ukázali v plné síle. Přestože už během květnových dnů zažíváme teplé jarní počasí, noční ochlazení a přízemní mrazíky mohou zaskočit nejednoho zahrádkáře. Stále ještě hrozí teploty pod bodem mrazu, proto sázení zeleniny a květin neuspěchejte a ty rostliny, které už máte v záhonech, chraňte před mrazem.

Okurky potřebují dostatek slunce. Pro jejich výsev proto vybírejte místo, kde ho budou mít šest až osm hodin denně.

Kdy sázet okurky: Jak určit správný čas i správné místo

„Na svatého Marka oharky do járka,“ říká se na jižní Moravě. Znamená to, že 25. dubna, kdy slaví svátek Marek, by se měly vysévat okurky. Není to ovšem tak jednoduché. Tato zelenina, která má ráda teplo, by se totiž neměla sadit do příliš chladné hlíny. Většinou se proto se vyplatí počkat až do května.

Na obědy lidé rádi chodí také do Smíchovské restaurace, která má bohatou nabídku.

Oběd v Jihlavě pod 150 korun? Peněženku lidem nezruinují ani vyhlášené podniky

Dle nejnovějších dat společnosti Edenred byla v lednu cena obědů v průměru 193 korun, Jihlava se zhruba 176 korunami je čtvrtá nejlevnější, předloni přitom tomuto žebříčku kralovala. I tři padesátikoruny v kapse přesto stačí člověku, který si chce dát oběd v horácké metropoli. A má ještě slušně na výběr.

Srdeční záležitostí Tomáše Winkelhöfera je šest želv obrovských.

Chovatel Tomáš Winkelhöfer: Želvy v plzeňské zoo milují drbání a mazlení

Mnoha lidem se může zdát, že želvy jsou netečná stvoření bez emocí. Ale opak je pravdou. Nejsou to žádní nudní patroni. Želvy v plzeňské zoo jsou kontaktní, milují drbání, mazlení a také návštěvy. Obzvlášť ty, které přinášejí pamlsky například v podobě okurky nebo třeba okvětních plátků růží. Potvrzuje to chovatel Tomáš Winkelhöfer, který s želvami, ale i ještěrkami, hady, krokodýly a dalšími zvířaty pracuje v plzeňské zoo více než deset let. Právě želvy jsou jeho srdeční záležitostí.

Mexickou okurku neboli cucamelon můžete bez problémů pěstovat i u nás.

Myší meloun je málo známá superpotravina. Jeho pěstování je snadné i v Česku

Víte, že existuje myší meloun? Cucamelon je malá mexická okurka, která se dá snadno pěstovat i v českých zahradách. Myší meloun se jí říká kvůli roztomilým žíhaným plodům, které vypadají jako malinké melouny. Jsou velké asi jako bobule hroznového vína. Myší meloun chutná jako okurka s nádechem limetky. Cucamelon můžete jíst syrový, je skvělým doplňkem salsy, salátů, koktejlů nebo se dá zavařit jako okurka. Na rozdíl od okurek ho ale netrápí plíseň okurková. Předpěstovat ze semen můžete myší meloun od poloviny dubna.

Plody ačokči. Zdravou zeleninu si můžete vypěstovat ze semínek.

Zeleninu Inků je snadné pěstovat i v Česku. Skvěle chutná a mívá hodně plodů

Zeleninu, která je něco mezi okurkou a paprikou, můžete znát pod různými názvy. Nejčastěji se jí říká ačokča, paprikookurka nebo mexická okurka. Popínavá nenáročná rostlina může vyšplhat až do výšky pěti metrů. Pochutnáte si na ní třeba v leču, v zeleninovém salátu nebo ji můžete zavařit jako okurky. Pokud si ji budete chtít vypěstovat ze semínek, vysévají se od konce března.

Naše rajče: Zelenina je již druhý den od sklizně na pultě

Syn slavné herečky je úspěšný farmář. Rajčaty a okurkami zásobuje celé Česko

Jako malý kluk pomáhal babičce na zahrádce s pěstováním a zaléváním zeleniny. Dnes zásobuje český trh salátovými okurkami a rajčaty. Jednapadesátiletý Lukáš Rázl vede v Tušimicích na Chomutovsku firmu Naše rajče. Ta pěstuje čerstvou zeleninu díky hydroponii, tedy živnému roztoku, s pomocí odpadního tepla a za pomoci několika desítek tisíc čmeláků v rozlehlých sklenících, kteří ji opylují.

Indická okurka má plody, dorůstají až do délky 1,5 metru.

Indická okurka se dá pěstovat i v Česku. Potěší na talíři, je to i krásná ozdoba

Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.

V dubnu okurky vysejete, v létě se budete těšit z úrody.

Naučte se, jak a kdy sadit okurky. A pak se připravte na skvělou sklizeň

Okurka setá je druh zeleniny, kterou jsme si velmi oblíbili. Okurky, které v Indii znají už tři tisíce let, jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a v létě navíc skvěle osvěží. Pokud si pěstujete okurky ze semínek, je správný čas přemýšlet o tom, jaké osivo si letos vyberete. Doba výsevů okurek se už totiž pomalu blíží.

Polévka z fermentovaných okurek je rozšířená v Polsku, v Litvě a na Ukrajině. Ví se o ní, že je velmi zdravá a prospívá zejména zažívacímu ústrojí.

Polévka plná probiotik. Poláci ji jedí rádi, ale Češi ji skoro neznají

Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.

Kandík americký je mrazuvzdorná trvalka, která odpuzuje krtky a hlodavce.

Žlutá něha z USA: Potěší vaše oči a zároveň vyžene ze zahrady krtky i myši

Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.

Stačí přidat do vody pár kapek octa a chuť brambor i jejich konzistence se výrazně zlepší.

Jednoduchá finta, která doladí chuť brambor. Používaly ji už naše babičky

Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.

Nevšední zážitek měli v sobotu 3. srpna návštěvníci na hrázi Vranovské přehrady. Viděli výlov klece se sektem, která byla na dně skoro čtvrt století.

Souhrn událostí. Slavnosti okurek, výlov sektu na Vranově a nový starosta Znojma

/VIDEO/ Uplynulé dny na Znojemsku přinesly řadu zajímavostí i změn. Nejste si jistí, zda vám něco zásadního neuniklo? Připravili jsme pro vás přehledný souhrn událostí. Zjistíte, jaký unikátní sekt ze dna Vranovské přehrady vyzvedli potápěči nebo kdo je novým starostou Znojma. Připomenete si Slavnosti okurek nebo otevřené sklepy v Jaroslavicích. V polovině prázdnin skončil na postu ředitele Městského kulturního střediska v Moravském Krumlově Bořivoj Švéda. Státní silničáři opravují objízdné trasy, které trpěly při rekonstrukci I/53.

Slavnosti okurek pokračují ve znojemské Hradní ulici a před rotundou svaté Kateřiny až do pátečních večerních hodin.

Slavnosti okurek ve Znojmě. Uvařila Besky, pořadatelé vyhlásí nejlepší okurku

/VIDEO/ Od pátečního dopoledne je v areálu znojemského pivovaru živo. Hradní ulici zaplnily stánky s lokálními specialitami. Lidé se nedočkavě tlačí hned u pódia, vedle kterého je připravené kuchařské náčiní. Hlavní hvězdou programu je totiž letos Veronika Beskydiarová. Diváci ji znají jako Besky a výherkyni televizní soutěže MasterChef roku 2021.

Okurková dieta je založena na tom, že okurka hydratuje organismus a pomáhá zhubnout snížením chuti k jídlu.

Okurková dieta slibuje zhubnout 7 kilogramů za 7 dní. Co na to odborníci?

Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Slavnosti okurek ve Znojmě. Snímky z loňského ročníku.

Slavnosti okurek ve Znojmě slibují soutěže, vaření s Besky i kapelu AG Flek

/VIDEO/ Přelom prázdnin bude ve Znojmě patřit okurkám. V pátek 2. srpna odstartují v Hradní ulici Slavnosti okurek. Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení nebo přehlídku historických traktorů. Domácí výrobci mohou znovu přihlásit své sterilované delikatesy do soutěže, a to do 28. července.

Samosběry v Osluchě pokračují i o víkendu.

Samosběry v Osluchově pokračují také o víkendu. Aktuálně nabízí česnek a lusky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Desítky mužů, žen i dětí vyrazily v pátek ráno do Osluchova, kde na farmě Dryák pořádají vyhledávané samosběry. V těchto dnech vévodí při sběru český česnek a čerstvé hrachové lusky. Zájemci se mohou v sezoně těšit také na papriky a rajčata a podle počasí i na okurky nakládačky, cukety a další plodiny.

Mít vlastní okurky je povinnost každého zahrádkáře. Jejich pěstování skrývá pár záludností.

Pět chyb, které mohou zničit úrodu okurek. A nezapomeňte plodům natlouct

Pěstování okurek není žádná věda, ale existuje pár hříchů, které okurky zahrádkáři neodpustí. Pokud okurky nemají zajištěny vhodné podmíny pro růst, negativně to ovlivní jejich úrodu. Aby dobře rostly, potřebují okurky slunné místo a dobrou půdu. Přečtěte si, jak okurky zalévat a čím je hnojit, aby prospívaly.

Okurky. Ilustrační foto

Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou

Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu. 

V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu

Sázení okurek: Kdy nesnášejí zálivku, kam je nedávat a zaštípnutí za 6. listem

Spolu s rajčaty a paprikami patří okurky mezi trojici nejoblíbenějších a také nejpěstovanějších druhů zeleniny u nás. V polovině května po „zmrzlých mužích“ je ten správný čas, kdy teplomilné okurky zasadit na místo, kde budou růst a plodit až do podzimu. Pokud máte předpěstovanou sadbu okurek z vlastního dubnového výsevu doma na parapetu, už se jistě těší, až opustí malý květník a rozrostou se v celé kráse. Sazenice si můžete samozřejmě i koupit. Přečtěte si, jak pěstovat okurky, abyste z nich měli co nejlepší úrodu. Vyvarujte se chyb při zalévání a nezapomínejte dodávat živiny.

Namáčení semínek před zaséváním usnadňuje klíčení a chrání rostlinu před škůdci.

Pěstování okurek: nejlepší metoda, se kterou v létě nebudete stačit sklízet

Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

Plody indické okurky ve srovnání se zapalovačem.

Zahrádkářka z Želešic pěstuje indické okurky. Chutnají a dá se z nich i pít

Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.

8. ročník Okurkiády ve Frýdlantu

FOTO: Vůně, křupavost i chuť. Frýdlantská Okurkiáda zná své vítěze

Osmý ročník frýdlantské soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála Kateřina Sojáková. Rozhodla o tom v pátek 22. září porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Ivany Sitzberger.

Ilustrační foto.

Najíst se na Strakonicku do 150 korun? Stále to prý ještě jde. Víme kde

Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Po kontaktu s čemeřicí si pořádně umyjte ruce. Otrava je velmi nebezpečná, především pro děti, lidi s nemocným srdcem a samozřejmě zvířecí mazlíčky

Zahrada, která dokáže zabít. Mezi květinami či keři mohou být i jedovaté krásky

Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?

Okurky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku.

Okurky nakládačky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku

Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.