Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

Plody indické okurky ve srovnání se zapalovačem.

Zahrádkářka z Želešic pěstuje indické okurky. Chutnají a dá se z nich i pít

Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.

8. ročník Okurkiády ve Frýdlantu

FOTO: Vůně, křupavost i chuť. Frýdlantská Okurkiáda zná své vítěze

Osmý ročník frýdlantské soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála Kateřina Sojáková. Rozhodla o tom v pátek 22. září porota složená ze starosty Frýdlantu Dana Ramzera, místostarosty Jiřího Stodůlky, tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové a matrikářky Ivany Sitzberger.

Ilustrační foto.

Najíst se na Strakonicku do 150 korun? Stále to prý ještě jde. Víme kde

Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Po kontaktu s čemeřicí si pořádně umyjte ruce. Otrava je velmi nebezpečná, především pro děti, lidi s nemocným srdcem a samozřejmě zvířecí mazlíčky

Zahrada, která dokáže zabít. Mezi květinami či keři mohou být i jedovaté krásky

Víte, koho hýčkáte na své zahrádce? Okouzlí vás svými květy, vůní a barevnými plody, ale také mohou – v krajních případech – zabíjet. Při výběru rostlin a dřevin si zjistěte, jestli nejsou jedovaté. Vzdávat se pěstování není třeba, nutná je ale obezřelost, především tam, kde se pohybují malé děti. Víte, které stromy a keře jsou jedovaté a jaká nejjedovatější kytka u nás roste?

Okurky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku.

Okurky nakládačky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku

Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Na farmě v Kožichovicích u Třebíče už prodávají letošní rajčata a okurky.

Už se prodávají letošní rajčata a okurky. U Třebíče na ně lidé stojí fronty

/FOTO, VIDEO/ Hospodyňky už nemusejí spoléhat na zeleninu z dovozu či z mrazáku. Farmy již začaly prodávat tu letošní. Právě v úterý otevřela svou firemní prodejnu například i Farma Kožichovice u Třebíče, která pěstuje rajčata, okurky a jahody. Na jahody bude nutné si ještě pár dní počkat, odrůda rajčat Brioso a okurky je však už k dostání.

Tomáš Šálek (čelem) se při návratu do profesionálního ringu dočkal výhry nad Christianem Demajem z Albánie. Foto: www.kaocko.cz

Cítil pocit vyhoření, ale je zpět. Ne pro peníze, nesundal jsem okurku, ví Šálek

/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.

Výroba ve společnosti Pika Bzenec.

Po nárůstu počtu zaměstnanců hrozí v Bzenci pod norskou vlajkou propouštění

/FOTO/ Nebudu na nic odpovídat. Obraťte se našeho tiskového mluvčího. Tak reagovaly ve středu odpoledne ve Bzenci zaměstnankyně před areálem, kde zatím pokračuje výroba zavedených značek konzervované zeleniny včetně známých okurek Znojmia. Podle vyjádření od mateřské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko může totiž ještě letos odstartovat ukončení provozu zdejšího závodu Pika a s tím související propouštění. „Pokud opravdu zavřou, tak sehnat práci v podobném oboru v Bzenci bude asi hodně těžké. Vzhledem k tomu, že tam některé holky pracovaly od vyučení až do svých čtyřiceti i padesáti roků, tak tuto práci umí a jde jim. Jenže třeba v pětapadesáti si na novou práci budou zvykat velice těžko,“ řekla Simona Vlašicová, která v blízkém podniku ve Bzenci dříve pracovala.

Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na Břeclavsku.

VIDEO: Vůně okurek a dozrálých rajčat. Farmáři z Němčic už začali sklízet

Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené několikaměsíční pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet první úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.

Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na Břeclavsku

VIDEO: Čerstvé okurky a dozrálá rajčata. Farmáři z Němčic už začali sklízet

Vůně čerstvých okurek a dozrálých rajčat v těchto dnech zaplnila skleníky na jihu Moravy. Po nucené pauze kvůli vysokým cenám energií začali farmáři z Čerstvě utrženo sklízet úrodu zeleniny ze skleníků ve Velkých Němčicích na Břeclavsku a Mutěnicích na Hodonínsku. První zelenina dozrála bez umělého přisvětlování a už míří na pulty obchodů.

Výrobu okurek Znojmia odkoupila norská společnost Orkla. Podle původní receptury je vyráběla donedávna v Bzenci a závodě v Turecku.

Smutek i mávnutí rukou. Po další újmě okurek Znojmia lidé už na návrat nevěří

/FOTO/ Byla to továrna, která produkovala desítky let snad nejvěhlasnější znojemský výrobek. Jenže v roce 2002 konzervárna Znojmia po vleklých sporech, soudech a ztrátě ochranných známek skončila. Výrobní linky prodal konkursní správce v dražbě a později získal nového majitele i celý areál. Většinu budov zbořily bagry a dnes na jejich místě stojí nové obchodní centrum.

Výrobu okurek Znojmia odkoupila norská společnost Orkla. Podle původní receptury je vyrábí v Bzenci a závodě v Turecku.

Další rána pro znojemské okurky. Norové chtějí zavřít výrobnu Znojmia v Bzenci

Už léta se nevyrábí ve Znojmě, ale podle původních receptur v Bzenci na Hodonínsku. Proslulou značku okurek Znojmia nyní ale čeká další změna. Norská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vyrábí, zvažuje část svých výrobních závodů zrušit. Záměr se týká i výroby sterilované zeleniny v Bzenci na Hodonínsku.

Vánoční nákup, čokoládové kolekce. Ilustrační snímek.

Testovací nákup v Teplicích: Kde měli nejlevnější věci pro salát a vánočku?

/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.

Chcete mít košíky plné jahody? Pořiďte si meteostanici

Chytrý recept zahrádkáře z Moravy: Okurky měl bez plísně, jahody nestíhal sbírat

Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.

Okurky na kostičky, uvařená mladá řepa i s natí, kopr a smetana. Chlodnik je polské jídlo na horké dny.

Vedro? Studené polévky tarator a chlodnik ochladí a báječně chutnají

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.

Lenka Eywa s kalabasou

Sedm exotických plodin. Lektorka radí, jak je pěstovat v Česku

Změna podnebí, choroby ovocných stromů či škůdci poznamenaly naše zahrady, ale také přinesly nové možnosti v podobě pěstování vybraných exotických rostlin. Přijďte na chuť „exotům“ jako jsou ačokča, jakon, kiwano či cucamelon a zpestřete si svůj jídelníček. Jedlá zahrada vás totiž může bavit chuťově i vizuálně! Pojďte do toho s námi…

Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA.

Olla? Olala? Prastarý pěstitelský hit ušetří vodu i čas

S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?

Maškarní bál v Točníku.

VIDEO: Na maškarním bále v Točníku tančila také obří okurka či Švejk

Všichni, kdo si pamatujeme slavné maškarní bály v Hostinci u Krále Václava IV. v Točníku v předkovidové době, jsme se moc těšili. Známé, příjemné prostředí hospody i sálu, výborná teplá i studená kuchyně, tradiční hudební skupina Šlapeto, velké množství nápaditých masek, úžasná společenská atmosféra a bohatá tombola, to byly v sobotu 12. března hlavní atributy plesu. A navíc byla na pódiu hned v počátku představena nenápadná kasička ve žlutomodrých barvách pro dobrovolnou sbírku na Ukrajinu.

Děkovačky Litvínova v sezoně 2006/2007 - Výhru nad Znojmem oslavili Litvínovští se Znojemskými okurkami

FOTO: Když „trollil" Litvínov. Znojemské okurky, Becherovka či roztrhané Kladno

Sezona 2006/2007 se do kroniky hokejového Litvínova nezapsala zlatým písmem, „chemici" skončili se Šlégrem i Reichelem v sestavě až dvanáctí. Proslavily ji ale děkovačky, které s chutí režíroval právě obránce, později trenér a generální ředitel Severočechů. Pro mnohé hráče a hlavně fanoušky soupeře byly trnem v oku, dnes by byly brány za solidní trolling. Posuďte sami: po vítězství nad Znojmem voněly na ledě okurky, skolení Karlových Varů se slavilo douškem Becherovky, po zisku tří bodů nad Vsetínem svištěly vzduchem valašky. Pozápasových vítězných oslav bylo spoustu, chyběl už jen populární Šlégr na koni. 

Sláva Znojemských okurek se vrací z polí a konzervárny u Hrabětic na Znojemsku.

Zelenina, která křupne. V Hraběticích vzkřísili slavné Znojemské okurky

Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny. Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit. Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.