Méně okurek a téměř žádný kopr pro zavařování nakladaček hlásí pěstitelé i zahrádkáři na jihu Moravy. Letošní okurky tak budou vzácnější a také dražší. Okurkám škodil chlad na začátku léta a také vydatné srážky.
/FOTOGALERIE/ Podle rakovnických zahrádkářů letošní úroda ovoce i zeleniny nebude vůbec valná. Příčinou jsou nejen ve výkyvech počasí, kdy byly pozdní jarní mrazy a poté nastalo deštivé období a následné sucho, ale také nedostatek brigádníků na její sklízení.
Méně okurek a téměř žádný kopr pro zavařování nakladaček hlásí pěstitelé i zahrádkáři na jihu Moravy. Letošní okurky tak budou vzácnější a také dražší. Okurkám škodil chlad na začátku léta a také vydatné srážky. „Když je vláhy moc, okurky se topí. Aktuálně trpí především plísněmi,“ uvedla Dagmar Prekopová z tasovické společnosti Lukop. Lidem chybí i kopr. „Poničili ho mšice, různí škůdci a také slimáci. Lidi ho hodně shání,“ pokračovala Prekopová.
Kolik pepře, kolik cukerínu a jaký vybrat tvar okurek? Nechte se při letošní zavařovací sezoně inspirovat návody známých tváří z našeho regionu. Častokrát se v jejich rodinách dědí doslova z generace na generaci. „Zavařuji v klasickém zavařovacím hrnci z roku 1950, přes léto udělám asi 70 sklenic (0,7l),“ prozradil například náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.
Pátý ročník soutěže o nejlepší nakládané okurky začíná v těchto dnech ve Frýdlantě. Ve spolupráci s Městem Frýdlant ji opět vyhlásila Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant.
Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.
Soutěž startuje v těchto dnech. Zahrádkáři z Frýdlantu ji vyhlásili ve spolupráci s městem. Vlastní zavařené okurky mohou lidé přihlásit do 22. září. Výherci budou vyhlášeni 25. září.
Neobvyklý dárek pro zvířata převzali v těchto dnech pracovníci táborské zoo. Nejmenovaný obchodní řetězec odmítl od prodejce převzít zhruba 3/4 tuny čerstvých salátových okurek, ty tak nyní místo čekání na kupující v regálech obchodů zpestří jídelníček zvířatům v táborské zoologické zahradě.
Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.
Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.
Vývar z brambor, cukr a kyselé okurky byly několik dnů jedinou stravou jedenáctileté dívky z Ostravy. Byt, v němž pobývala se svou apatickou matkou, která většinu času trávila hraním na počítači, připomínal brloh.
Vřesník /FOTOGALERIE/ – První cenu pro Petra Moravce a vydařenou zábavu pro šest desítek těch, kteří o poslední říjnové sobotě do vřesnické hospůdky přišli, přineslo letošní soutěžní klání Vřesnická nakládačka 2019. Sousedská degustační přehlídka o nejlepší sterilované okurky se ve Vřesníku konala potřinácté a také tentokrát přilákala dvě desítky těch, kteří doma nakládají a zavařují a pak se rádi pochlubí druhým.
/FOTOGALERIE/ Pro Škodu Auto byl důležitý 1. srpen 1968. Tehdejší Automobilové závody totiž tenkrát objednaly svůj úplně první sálový počítač, který přijel až z Ameriky. Jeho samotný nákup ale nebyl vůbec jednoduchý a být to o pár týdnů později, nejspíše by se automobilka zázraku tehdejší výpočetní techniky vůbec nedočkala.
Znojmo - Devadesátá léta minulého století by se ve Znojmě dala nazvat velkým hrobařem výrobních podniků. Postupně z různých důvodů jako bylo omezování výroby či dokonce tunelování skončila slavná Fruta, která vyráběla sterilované okurky, ale také obuvnický podnik Závody Gustava Klimenta, mlékárenská firma Lacrum či strojírenský Motorpal. Jen na jednom místě se dnes stále vyrábí. Po Gale v areálu funguje firma na výrobu kabelových systémů.
Vřesník – Už potřinácté se na konci října sejdou ve Vřesníku amatérští gurmáni, kteří se věnují domácím sterilovaným okurkám. Sousedská degustační soutěž Vřesnická nakládačka se v hospůdce ve Vřesníku letos koná v sobotu 26. října.
Čalamády, kyselé okurky, cuketová hořčice a marmelády, z méně rozšířených třeba šípková a mrkvová. Celkem devět vzorků přihlásili návštěvníci Valašské zahrady a Svatováclavského jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm do sobotní soutěže o nejlepší domácí zavařeninu.
Sezona zahrádkářům pomalu končí. Než přijde zima, čeká vás třeba prořezání živého plotu a dřevin, hrabání spadaného listí a opatření výživy pro trávník i záhony.
Skvěle strávenou sobotu si užily stovky lidí, kteří vyrazili na Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni. Ta patří mezi největší pěstitele a producenty rajčat a okurek v Česku.
Skvěle strávenou sobotu si užily stovky lidí, kteří vyrazili na Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku. Ta patří mezi největší pěstitele a producenty rajčat a okurek v Česku. Farma Bezdínek zároveň je i významným zaměstnavatelem, který dnes dává práci okolo 250 lidem a do budoucna plánuje i další rozšíření.
Skvěle strávenou sobotu si užily stovky lidí, kteří vyrazili na Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni. Ta patří mezi největší pěstitele a producenty rajčat a okurek v Česku.
Skvěle strávenou sobotu si užily stovky lidí, kteří vyrazili na Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni. Ta patří mezi největší pěstitele a producenty rajčat a okurek v Česku.
Znojmo - Do soutěže Produkt roku mohou své vzorky přihlásit drobní pěstitelé. Konkrétně pak do kategorií Nejkrásnější jalbko, Nejkvalitnější plodová zelenina a Nejlepší sterilované okurky.
Znojemsko /TÝDEN VE FOTOGRAFII/ - Co zajímavého se dělo ve vašem okolí v uplynulém týdnu? Významné události, zajímavé akce nebo třeba kuriozity si připomeňte v obsáhlé fotogalerii. Do ní jsme vybrali nejzajímavější záběry ze Znojemska i celé jižní Moravy za posledních sedm dní.
Znojmo – Znojemské okurky a extra džem z černého rybízu z produkce znojemské rodinné firmy Bouda 1883 – Marmelády ze Znojma mají hvězdy z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste Awards.
Znojmo /FOTOGALERIE/ - Kdo umí nejrychleji naplnit sklenici okurkami nakladačkami? „No přece znojemský starosta!“ konstatovali se škodolibým úsměvem návštěvníci, když se dozvěděli, že bude mezi soutěžícími. Kdo jiný by to měl být? Ovšem starosta Jan Grois všem vytřel zrak.
Znojmo - Okurky zpracované na různé způsoby najdou v pátek 2. srpna lidé na tradičních Slavnostech okurek ve Znojmě. Letošní dvanáctý ročník nabídne v centru města už od ranních hodin bohatý program pro děti i dospělé.
/INFOGRAFIKA/ Sklizeň okurek se letos kvůli nepřízni počasí rozjíždí později, než bývá zvykem. Pěstitelé proto také očekávají nižší výnosy. Růst zeleniny v květnu zbrzdily nízké teploty, v červnu jej zase oslabilo dlouhé období teplot vysokých. „Stresované rostliny jsou nyní více napadány chorobami a škůdci. Plodů je méně a nedorůstají plné velikosti,“ řekla Deníku tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová.
Znojmo – Nový okurkový král vzejde z klání na znojemských Slavnostech okurek. Se svými sterilovanými okurkami nebo rychlokvaškami se mohou zájemci přihlásit do soutěže o královský titul ještě do šestadvacátého července.
Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - Skupinka vodáků z perly jižní Moravy, města okurek a meruněk, Znojma, zakotvila při své plavbě z Českého Šternberka do Pikovic na veřejném tábořišti v týneckém Náklí.
Pažitka, špenát, roketa, hlávkový salát. Nabídka jarní zahrádky je pestrá. A těch vitaminů. K létu sice neodmyslitelně patří grilování či opékání masa na ohni, rozhodně ale neuškodí si jídelníček obohatit o čerstvé zeleninové saláty.
Pod latinským názvem Solanum muricatum se skrývá rostlina, jejíž plody svým tvarem a zbarvením připomínají zmenšené melouny. Chutnají sladce, tak trochu po hruškách, trochu po banánech. Angličané jim říkají "sladké okurky", u nás je najdete pod názvem pepino gold.
České Budějovice - Na šest set nachystaných kelímků se sazeničkami okurek, rajčat, okurek hadovek má Stanislav Jiřička z Českých Budějovic. Jeho výpěstky už by si klidně mohly velebit v záhonech, jejich zahrádkář ale stále vyčkává.
Mezinárodní tým paleontologů objevil v anglickém hrabství Herefordshire mimořádně dobře zachovalou fosílii tvora, který je příbuzným dnešních sumýšů. Pravěká "mořská okurka" obývala moře před více než 430 miliony let a vyznačovala se pěticí velkých zubů. Informoval o tom server Newsweek.
Ačkoli teprve začalo jaro, ve sklenících v Dolní Lutyni začala sklizeň rajčat a okurek. Tak brzkou sklizeň umožňuje pěstování zeleniny ve sklenících, které se rozkládají na více než 11 hektarech.
Podomí /FOTOGALERIE/ - Kvašáky nebo klasické zavařené okurky. Chléb bílý nebo tmavý se semínky. Nejen na tom si v sobotu odpoledne pochutnávají v Podomí. První ročník Podomského mlaskání přilákal desítky lidí.
České Budějovice – Na výběr je spousta vzorovaných barevných papírů a já nevím, který dřív. I slečna s copánky dlouze vybírá nejlepší. “Většina lidí u nás skládá od dětství,“ začíná workshop origami paní Chiko, lektorka japonštiny jazykové školy AKAI KIKU, kde se v pátek a v sobotu konaly tzv. Japonské dny.
Už dvanáctý roční Zeliády proběhl v sobotu 2. února ve víceměřické košíkárně. Svaz zahrádkářů Víceměřice uspořádal nejen pro své členy, ale i přespolní pěstitele přehlídku konzervovaných pochoutek v šesti kategoriích.
Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.
Velké Němčice, Mutěnice /FOTOGALERIE/ – Jedna z největších farem na pěstování rajčat v republice plánuje rozšířit produkci. Ve sklenících firmy Agro Maryša u Velkých Němčic tak možná už příští rok v lednu budou stát další skleníky. Pěstovat se v nich mají okurky.
/FOTOGALERIE/ Jedna z největších farem na pěstování rajčat v republice plánuje rozšířit produkci. Ve sklenících firmy Agro Maryša u Velkých Němčic na Břeclavsku tak možná už příští rok v lednu budou stát další skleníky. Pěstovat se v nich mají okurky.
Dobré - A Rocha - Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. zve v sobotu 2. února do Krupárny v Dobrém č.p. 85 na zábavné klání o nejlepší domácí výrobky v kategorích: kysané zelí, nakládané okurky a domácí chléb.