Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Okurky jsou lépe chráněny, pokud se pnou po opoře.

Situace v Česku: Okurky plesnivějí a jsou dražší, kopr je nedostatkový

Méně okurek a téměř žádný kopr pro zavařování nakladaček hlásí pěstitelé i zahrádkáři na jihu Moravy. Letošní okurky tak budou vzácnější a také dražší. Okurkám škodil chlad na začátku léta a také vydatné srážky. „Když je vláhy moc, okurky se topí. Aktuálně trpí především plísněmi,“ uvedla Dagmar Prekopová z tasovické společnosti Lukop. Lidem chybí i kopr. „Poničili ho mšice, různí škůdci a také slimáci. Lidi ho hodně shání,“ pokračovala Prekopová.

Okurková sezona je tady

Jaké jsou ty nej? Podívejte se, jak okurky připravují známé tváře z našeho kraje

Kolik pepře, kolik cukerínu a jaký vybrat tvar okurek? Nechte se při letošní zavařovací sezoně inspirovat návody známých tváří z našeho regionu. Častokrát se v jejich rodinách dědí doslova z generace na generaci. „Zavařuji v klasickém zavařovacím hrnci z roku 1950, přes léto udělám asi 70 sklenic (0,7l),“ prozradil například náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Okurkiáda se konala ve Frýdlantě už popáté, avšak počtvrté jako soutěž pro širokou veřejnost. Letos se do ní přihlásilo 17 soutěžících.

Ve Frýdlantu startuje pátý ročník Okurkiády

Pátý ročník soutěže o nejlepší nakládané okurky začíná v těchto dnech ve Frýdlantě. Ve spolupráci s Městem Frýdlant ji opět vyhlásila Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant.

Brambory. Ilustrační foto

Plísně decimují zeleninu i pěstitele

Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.  

Zvířata v táborské zoo si smlsnou na darovaných okurkách.

Zvířata v táborské zoo si smlsnou na darovaných okurkách

Neobvyklý dárek pro zvířata převzali v těchto dnech pracovníci táborské zoo. Nejmenovaný obchodní řetězec odmítl od prodejce převzít zhruba 3/4 tuny čerstvých salátových okurek, ty tak nyní místo čekání na kupující v regálech obchodů zpestří jídelníček zvířatům v táborské zoologické zahradě.

Čím větší skleník chcete mít, tím kvalitnější základy musíte vybudovat. Podezdívku přizpůsobte jeho velikosti a hmotnosti.

Za skleník nemusíte dávat statisíce. Lze ho postavit levněji svépomocí

Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.

Čím dál více lidí si na zahradě zřizuje skleník.

Postavte si skleník. Nemusí sloužit pouze k pěstování zeleniny

Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.

Ilustrační foto.

Sousedé hospodařili s přebytkem

Linec – Příjmy státního rozpočtu z daní v Rakousku loni stouply podle ministerstva financí dvakrát víc, než se předpokládalo, píše Volksblatt.

Vřesnická nakládačka 2019.

Okurky po třinácté. Na Vřesnické nakládačce opět bodovalo, co chutnalo

Vřesník /FOTOGALERIE/ – První cenu pro Petra Moravce a vydařenou zábavu pro šest desítek těch, kteří o poslední říjnové sobotě do vřesnické hospůdky přišli, přineslo letošní soutěžní klání Vřesnická nakládačka 2019. Sousedská degustační přehlídka o nejlepší sterilované okurky se ve Vřesníku konala potřinácté a také tentokrát přilákala dvě desítky těch, kteří doma nakládají a zavařují a pak se rádi pochlubí druhým.  

S počítačem pracovali dva technici. Podle jednoho z nich, Vladimíra Regnera, se řešily jenom spotřební záležitosti.

Pohlednice z minulosti: Počítač z Ameriky Škodovka koupila za okurky a rajčata

/FOTOGALERIE/ Pro Škodu Auto byl důležitý 1. srpen 1968. Tehdejší Automobilové závody totiž tenkrát objednaly svůj úplně první sálový počítač, který přijel až z Ameriky. Jeho samotný nákup ale nebyl vůbec jednoduchý a být to o pár týdnů později, nejspíše by se automobilka zázraku tehdejší výpočetní techniky vůbec nedočkala.

Na snímku z roku 1958 je dnes již neexistující konzervárenský podnik Fruta, která až do roku 2002 vyráběla známé sterilované okurky.

Kdysi slavné výrobní podniky ve Znojmě? Z pěti nepřežil jediný

Znojmo - Devadesátá léta minulého století by se ve Znojmě dala nazvat velkým hrobařem výrobních podniků. Postupně z různých důvodů jako bylo omezování výroby či dokonce tunelování skončila slavná Fruta, která vyráběla sterilované okurky, ale také obuvnický podnik Závody Gustava Klimenta, mlékárenská firma Lacrum či strojírenský Motorpal. Jen na jednom místě se dnes stále vyrábí. Po Gale v areálu funguje firma na výrobu kabelových systémů.

Degustační soutěž Vřesnická nakládačka.

Vřesnická nakládačka znovu láká gurmány na okurky

Vřesník – Už potřinácté se na konci října sejdou ve Vřesníku amatérští gurmáni, kteří se věnují domácím sterilovaným okurkám. Sousedská degustační soutěž Vřesnická nakládačka se v hospůdce ve Vřesníku letos koná v sobotu 26. října.

Akce Poznej svého farmáře na Farmě Bezdínek v Dolní Lutyni, 14. září 2019.

Obří skleníky se otevřely. Farma Bezdínek představila své království

Skvěle strávenou sobotu si užily stovky lidí, kteří vyrazili na Farmu Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku. Ta patří mezi největší pěstitele a producenty rajčat a okurek v Česku. Farma Bezdínek zároveň je i významným zaměstnavatelem, který dnes dává práci okolo 250 lidem a do budoucna plánuje i další rozšíření.  

Slavnosti okurek ve Znojmě. Ilustrační fotografie.

Znojmo provoní kvašáky a zvolí si krále okurek

Znojmo - Okurky zpracované na různé způsoby najdou v pátek 2. srpna lidé na tradičních Slavnostech okurek ve Znojmě. Letošní dvanáctý ročník nabídne v centru města už od ranních hodin bohatý program pro děti i dospělé.

Ilustrační fotografie.

Okurková sezona 2019: Přichází později a bude slabší

/INFOGRAFIKA/ Sklizeň okurek se letos kvůli nepřízni počasí rozjíždí později, než bývá zvykem. Pěstitelé proto také očekávají nižší výnosy. Růst zeleniny v květnu zbrzdily nízké teploty, v červnu jej zase oslabilo dlouhé období teplot vysokých. „Stresované rostliny jsou nyní více napadány chorobami a škůdci. Plodů je méně a nedorůstají plné velikosti,“ řekla Deníku tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová.

Znojemští vodáci v kempu v týneckém Náklí.

Sázavu přijeli splout také vodáci z města okurek

Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - Skupinka vodáků z perly jižní Moravy, města okurek a meruněk, Znojma, zakotvila při své plavbě z Českého Šternberka do Pikovic na veřejném tábořišti v týneckém Náklí.

Ilustrační foto.

Mezi záhony se vydají až po zmrzlých mužích

České Budějovice - Na šest set nachystaných kelímků se sazeničkami okurek, rajčat, okurek hadovek má Stanislav Jiřička z Českých Budějovic. Jeho výpěstky už by si klidně mohly velebit v záhonech, jejich zahrádkář ale stále vyčkává.

Vědci objevili 430 milionů let starou "mořskou okurku"

Vědci objevili pravěkého sumýše. Žil před 430 miliony let

Mezinárodní tým paleontologů objevil v anglickém hrabství Herefordshire mimořádně dobře zachovalou fosílii tvora, který je příbuzným dnešních sumýšů. Pravěká "mořská okurka" obývala moře před více než 430 miliony let a vyznačovala se pěticí velkých zubů. Informoval o tom server Newsweek. 

V jazykové škole Akai Kiku jste mohli okusit něco z japonské kultury.

Na suši je potřeba kulatá rýže

České Budějovice – Na výběr je spousta vzorovaných barevných papírů a já nevím, který dřív. I slečna s copánky dlouze vybírá nejlepší. “Většina lidí u nás skládá od dětství,“ začíná workshop origami paní Chiko, lektorka japonštiny jazykové školy AKAI KIKU, kde se v pátek a v sobotu konaly tzv. Japonské dny.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky

Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Chlebování, zeliáda a okurkiáda.

Chlebování, zeliáda a okurkiáda

Dobré - A Rocha - Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. zve v sobotu 2. února do Krupárny v Dobrém č.p. 85 na zábavné klání o nejlepší domácí výrobky v kategorích: kysané zelí, nakládané okurky a domácí chléb.