Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

FOTO: V Trmicích upekl skvělý bůček i Mikuláš

Trmice - Když se spojí sociální komise, město a Klub seniorů Trmice, dostaví se ke Kastnerům Mikuláš s pekelníkem a andílkem. Tentokrát chválili především ty dříve narozené za šikovnost, pohybové kreace a dobré nápady. 

Londýnský Tulipán by mohl mást letový provoz. Odborníci varují před katastrofou

Odvážná konstrukce mrakodrapu, která by se mohla brzy stát dominantou britské metropole, má podle vedení londýnského letiště vážné nedostatky. Pohyblivá atrakce na vrcholku věže by mohla údajně zmást systém řízení letového provozu. Odborníci proto nyní nesouhlasí s plánovaným začátkem stavby v roce 2020. Informoval o tom server The Guardian. 

Ve velkých sklenících na Karvinsku už pěstují první rajčata a okurky

Společnost Farma Bezdínek začala pěstovat rajčata a okurky ve svých nových sklenících v Dolní Lutyni na Karvinsku. První vypěstované okurky se na pulty obchodů dostanou na přelomu roku. S rozlohou více než 11 hektarů jde o největší produkční skleníky v Česku, jejich vybudování přijde zhruba na 600 milionů korun.

Ochutnají hmyz i lanýže

České Budějovice - Příští čtvrtek startuje v krajském městě 24. ročník Mezinárodního gastronomického festivalu. 

Vychytávky Ládi Hrušky: Vypěstujte si lufu, poslouží k jídlu i jako žínka

Zapálení zahrádkáři a nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi hledají stále něco nového, jistě ocení nejnovější objev oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Teplomilná válcovitá rostlina jménem lufa vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává prvotřídní a čistě přírodní mycí žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už i Kleopatra. 

FOTO: Třetí ročník Okurkiády vyhrála ve Frýdlantu Věra Erlebachová

Frýdlant – Nejlepší nakládané okurky má letos ve Frýdlantu Věra Erlebachová. Jako nejchutnější ze všech třinácti vzorků, přihlášených do třetího ročníku soutěže Okurkiáda, je alespoň v pátek 21. září 2018 vyhodnotila v klubovně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v Čechách čtyřčlenná porota. Na druhém místě skončila Pavlína Plášilová, třetí nejlepší okurky tohoto roku doma naložila Anna Vacková. 

Tři body Herálci vystřelil Okurka

Herálec – Třetí výhru v řadě si v 6. kole západní skupiny I. A třídy připsali fotbalisté Herálce. Ti v neděli před vlastními fanoušky přivítali celek Bedřichova. Ačkoliv měl domácí celek po většinu zápasu územní převahu i několik vyložených gólových příležitostí, prosadil se pouze jedinkrát. Hubenou výhru 1:0 zařídil v 64. minutě parádně provedeným trestným kopem Okurka.

Nakládáte okurky? Pošlete je na další Okurkiádu

Frýdlant – Soutěž o nejlepší nakládačky Okurkiáda startuje v těchto dnech ve Frýdlantu. Vlastní nakládané okurky mohou lidé do soutěže přihlásit až do 18. září. Nejchutnější okurky se budou ve Frýdlantu hledat už potřetí. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo sám nakládá a zavařuje okurky.

Čtyři tipy, jak předcházet plísni okurkové

Plíseň okurková je velmi agresivní choroba, která dokáže způsobit úhyn celých rostlin během několika dnů. V jejím případě proto obzvlášť platí, že nejlepším lékem je prevence.

Znojmo jako ráj okurek? Podle historky měly město ochránit před morem

Znojmo /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Skupinka rodičů s dětmi stojí před Domem umění na Masarykově náměstí a naslouchá vyprávění průvodkyně, která se snaží zaujmout zejména malé návštěvníky. „Půjdeme po barevných stopách našeho skřítka. Nezkusí někdo z dospělých přečíst tento nápis? A víte, v jakém je jazyce,“ zkouší pozornost příchozích muzejní pedagožka Eliška Šťastná. Účastníci pomocí poutavého vyprávění pronikají do minulosti Znojma a děti se baví skládáním puzzlů.

Jaro je tady! Kdo zahradě dá, co potřebuje, bude mít úrodu i v mizerném roce

/FOTOGALERIE/ Zkušení pěstitelé vědí, že nastala nejvhodnější doba, aby oživili své záhonky či dali potřebnou péči ovocným stromkům. A tak se na zahrádkách i zahradách ryje, kope, sází, seje a uhrabává… Zahrádkářka Ludmila Müllerová se pěstování zeleniny i ovoce věnuje přes tři desetiletí.

Dukovany vydřely první jarní tři body

Třebíčsko – Pouhé dva zápasy nabídlo úvodní kolo odvetné části sezony v I. A třídě – skupině B. Fotbalisté Moravských Budějovic si ze Žďáru odvezli těsnou porážku. Dukovany vybojovaly doma cenné vítězství nad Herálcem.

Béčko Žďáru doma těsně zdolalo Budějovice

Žďár nad Sázavou, Dukovany – Pouze dva zápasy 14. kola východní skupiny I. A třídy se odehrály o uplynulém víkendu. Dva souboje žďárského a třebíčského okresu skončily nerozhodně. Žďár B doma vydřel tři body proti Budějovicím, Herálec nestačil na Dukovany.

Mošt pro děti i řidiče získal regionální známku kvality

Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.

Hitem jara jsou grenotéky, v knihovnách nabízejí semena

Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.

Cestou přes knedlíčky až na Bali

Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.

Víceměřice hostily jedenáctý ročník Zeliády

„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.

OBRAZEM: Legendy se vrátily a dostaly účastníky plesu Města Kolína

Kolín - Již po šestadvacáté se třetí lednovou sobotu ve všech prostorách kolínského Městského společenského domu konal Velký reprezentační ples Města Kolína. Tentokrát stoprocentně vyšla sázka na půlnočního hosta, kterým se letos stala ostravská kapela Legendy se vrací. 

Titul Slovácký řízek vybojoval Radim Dvořáček

Za 39 minut a 25 sekund spořádal v sobotu dvě kila řízků letošní držitel titulu Slovácký řízek Radim Dvořáček. Přestože byl ze sedmi soutěžících nejdrobnější, váží jen 65 kilo, byl ze všech nejlepší. Loňský čas hodinu dvacet pět minut Martina Cetkovského, jenž titul neobhájil, výrazně zlepšil.

Ovčáček Miláček: aktuální politické události formou kabaretu

Krnovské kino Mír uvádí 16. ledna ve 20 hodin záznam divadelního představení Ovčáček miláček. Městské divadlo Zlín formou kabaretu připomene nejdůležitější události uplynulého roku, od prasečího moru, přes Sobotkovu demisi až po kauzu Čapí hnízdo.

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

Trhy v Jihlavě odjakživa žily svým životem

Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.

dTest: Domácí test přítomnosti dusičnanů v potravinách berte s rezervou

Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Studentky poděbradské hotelovky uspěly se Svačinou roku

Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.