Herálec – Třetí výhru v řadě si v 6. kole západní skupiny I. A třídy připsali fotbalisté Herálce. Ti v neděli před vlastními fanoušky přivítali celek Bedřichova. Ačkoliv měl domácí celek po většinu zápasu územní převahu i několik vyložených gólových příležitostí, prosadil se pouze jedinkrát. Hubenou výhru 1:0 zařídil v 64. minutě parádně provedeným trestným kopem Okurka.
Většina z nás je připravuje každý týden – pro sebe do práce, dětem do školy, na rodinný výlet nebo na dlouhou cestou v autě. Sendviče a plněné bagety mají dlouhodobě nálepku nudné a chudé svačiny, přitom umí být vynikajícím jídlem.
Stavba skleníků pro rajčata a okurky na okraji Dolní Lutyně na Karvinsku pokračuje. Farma Bezdínek by chtěla první sklizeň stihnout ještě před Vánocemi.
Frýdlant – Soutěž o nejlepší nakládačky Okurkiáda startuje v těchto dnech ve Frýdlantu. Vlastní nakládané okurky mohou lidé do soutěže přihlásit až do 18. září. Nejchutnější okurky se budou ve Frýdlantu hledat už potřetí. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo sám nakládá a zavařuje okurky.
Liberec – Třiačtyřicetiletá žena z Pardubicka v uplynulých dnech hned dvakrát zaměstnala ochranku libereckých obchodů. Za zboží, které si vybrala, totiž neplatila.
Jižní Morava – Plné kultury a zábavy budou města na jihu Moravy o prázdninách. Pořadatelé zvou na gastronomické oslavy okurek, Napoleonské hry či promenádní koncerty na náměstí měst.
Plíseň okurková je velmi agresivní choroba, která dokáže způsobit úhyn celých rostlin během několika dnů. V jejím případě proto obzvlášť platí, že nejlepším lékem je prevence.
Královéhradecko - Revolvery, pistole, dlouhé zbraně, tlumiče, pyrotechnické prostředky a větší množství munice. To je výčet úlovků, které ve svém „skladu zeleniny“ uchovával čtyřiačtyřicetiletý muž.
Znojmo /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Skupinka rodičů s dětmi stojí před Domem umění na Masarykově náměstí a naslouchá vyprávění průvodkyně, která se snaží zaujmout zejména malé návštěvníky. „Půjdeme po barevných stopách našeho skřítka. Nezkusí někdo z dospělých přečíst tento nápis? A víte, v jakém je jazyce,“ zkouší pozornost příchozích muzejní pedagožka Eliška Šťastná. Účastníci pomocí poutavého vyprávění pronikají do minulosti Znojma a děti se baví skládáním puzzlů.
/FOTOGALERIE/ Zkušení pěstitelé vědí, že nastala nejvhodnější doba, aby oživili své záhonky či dali potřebnou péči ovocným stromkům. A tak se na zahrádkách i zahradách ryje, kope, sází, seje a uhrabává… Zahrádkářka Ludmila Müllerová se pěstování zeleniny i ovoce věnuje přes tři desetiletí.
Český Krumlov - Špendlíky s hlavičkou zapíchnuté v tužce, čajové svíčky a vonné lampičky, sklenice od okurek, barvy na vajíčka a ocet. Pokud tohle máte doma, můžete se i vy pustit do barvení kraslic voskovou batikou.
Třebíčsko – Pouhé dva zápasy nabídlo úvodní kolo odvetné části sezony v I. A třídě – skupině B. Fotbalisté Moravských Budějovic si ze Žďáru odvezli těsnou porážku. Dukovany vybojovaly doma cenné vítězství nad Herálcem.
Žďár nad Sázavou, Dukovany – Pouze dva zápasy 14. kola východní skupiny I. A třídy se odehrály o uplynulém víkendu. Dva souboje žďárského a třebíčského okresu skončily nerozhodně. Žďár B doma vydřel tři body proti Budějovicím, Herálec nestačil na Dukovany.
Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.
Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.
Jižní Morava - Do boje proti plýtvání jídlem se zapojili v základní škole na Znojemsku. Podle odhadů pracovníků školních jídelen děti vyhazují až třetinu připravených jídel.
Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.
„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.
Kolín - Již po šestadvacáté se třetí lednovou sobotu ve všech prostorách kolínského Městského společenského domu konal Velký reprezentační ples Města Kolína. Tentokrát stoprocentně vyšla sázka na půlnočního hosta, kterým se letos stala ostravská kapela Legendy se vrací.
Za 39 minut a 25 sekund spořádal v sobotu dvě kila řízků letošní držitel titulu Slovácký řízek Radim Dvořáček. Přestože byl ze sedmi soutěžících nejdrobnější, váží jen 65 kilo, byl ze všech nejlepší. Loňský čas hodinu dvacet pět minut Martina Cetkovského, jenž titul neobhájil, výrazně zlepšil.
Krnovské kino Mír uvádí 16. ledna ve 20 hodin záznam divadelního představení Ovčáček miláček. Městské divadlo Zlín formou kabaretu připomene nejdůležitější události uplynulého roku, od prasečího moru, přes Sobotkovu demisi až po kauzu Čapí hnízdo.
Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.
Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.
Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.
Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.
Ústí nad Labem - Dvě šišky salámu, kyselé okurky, feferonky, nealkoholické nápoje, sladkosti a brambůrky. To je lup zloděje, který během silvestrovské noci vylezl na přízemní balkon domu v ulici Jindřicha Plachty v Mojžíři.
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Až do roku 1892 přenesli návštěvníky v letošním roce pořadatelé tradičních Vánoc na zámku v Tovačově, na tovačovské panství Davida Gutmanna měl přijet císař francouzský, král český a uherský František Josef I. Celý víkend se tak nesla zámkem vánoční atmosféra, někdy mírně nervózní z návštěvy císaře, jindy poklidná v dílničkách a na jarmarku.
Poděbrady – Studentky poděbradské hotelové školy se pravidelně účastní soutěže o Svačinu roku s Rio Mare. Letos se dokonce dvě budoucí kuchařky probojovaly do patnáctičlenného finále.
Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.
“Takovými diváky se ostatní divadla pochlubit nemůžou,” shodli se se herci David Vaculík a Josef Kubáník poté, co byli pozvaní na návštěvu na chalupu do Trnávek u Buchlovic k paní Yvoně Martinákové.
FOTOGALERIE / Před necelým měsícem oslavil teprve šesté narozeniny, brzy ho ale bude znát doslova celá republika. Jakub Sladký z Uherského Hradiště se totiž stal novou tváří dětských výrobků přední české potravinářské společnosti Hamé. Jeho šibalský úsměv zdobí kečup Otmánek a okurky Znojmia.
Vřesník – Pětadvacet vzorků nakládaných okurek soutěžilo tradičně v závěru října na oblíbeném kulinářském klání Vřesnická nakládačka, které se logicky konalo ve Vřesníku.
Nové Syrovice, Herálec – Okresní derby a senzaci přinesl poslední víkend v I. A třídě. Fotbalisté Budišova-Náramče zvítězili na hřišti lídra skupiny B v Herálci. Nové Syrovice zdolaly Želetavu.