Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Ilustrační foto.

Mošt pro děti i řidiče získal regionální známku kvality

Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.

Do knihovny pro semena jako pro knížky. I to je v kraji možné.

Hitem jara jsou grenotéky, v knihovnách nabízejí semena

Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.

QQ Asian Kitchen

Cestou přes knedlíčky až na Bali

Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.

Jedenáctý ročník Zeliády ve Víceměřicích.

Víceměřice hostily jedenáctý ročník Zeliády

„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.

Tančilo se, hodovalo a nakonec vážně přišel i kouzelník...

OBRAZEM: Legendy se vrátily a dostaly účastníky plesu Města Kolína

Kolín - Již po šestadvacáté se třetí lednovou sobotu ve všech prostorách kolínského Městského společenského domu konal Velký reprezentační ples Města Kolína. Tentokrát stoprocentně vyšla sázka na půlnočního hosta, kterým se letos stala ostravská kapela Legendy se vrací. 

Slovácký řízek. Vítěz si odnesl poukaz na dva tisíce a tričko.

Titul Slovácký řízek vybojoval Radim Dvořáček

Za 39 minut a 25 sekund spořádal v sobotu dvě kila řízků letošní držitel titulu Slovácký řízek Radim Dvořáček. Přestože byl ze sedmi soutěžících nejdrobnější, váží jen 65 kilo, byl ze všech nejlepší. Loňský čas hodinu dvacet pět minut Martina Cetkovského, jenž titul neobhájil, výrazně zlepšil.

Ovčáček miláček

Ovčáček Miláček: aktuální politické události formou kabaretu

Krnovské kino Mír uvádí 16. ledna ve 20 hodin záznam divadelního představení Ovčáček miláček. Městské divadlo Zlín formou kabaretu připomene nejdůležitější události uplynulého roku, od prasečího moru, přes Sobotkovu demisi až po kauzu Čapí hnízdo.

Grils Karlín

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

Trhy na jihlavském náměstí se těšily velké oblibě ještě za prvorepublikového Československa.

Trhy v Jihlavě odjakživa žily svým životem

Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.

Ilustrační foto

dTest: Domácí test přítomnosti dusičnanů v potravinách berte s rezervou

Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.

kopr vonný

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Hana Budková (na snímku) a Veronika Šijanová uspěly v soutěži o Svačinu roku.

Studentky poděbradské hotelovky uspěly se Svačinou roku

Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

Vánoce na zámku v Tovačově přilákaly o víkendu desítky návštěvníků.

Vánoce na zámku v Tovačově přenesly návštěvníky do doby Františka Josefa I.

Až do roku 1892 přenesli návštěvníky v letošním roce pořadatelé tradičních Vánoc na zámku v Tovačově, na tovačovské panství Davida Gutmanna měl přijet císař francouzský, král český a uherský František Josef I. Celý víkend se tak nesla zámkem vánoční atmosféra, někdy mírně nervózní z návštěvy císaře, jindy poklidná v dílničkách a na jarmarku.

farmářský burger

Opravdová Amerika

Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.

Ilustrační foto. Paní Yvona Martináková a herci ze Slováckého divadla.

Kde domov tvůj? Herci dostali pozvání na oběd

“Takovými diváky se ostatní divadla pochlubit nemůžou,” shodli se se herci David Vaculík a Josef Kubáník poté, co byli pozvaní na návštěvu na chalupu do Trnávek u Buchlovic k paní Yvoně Martinákové.

Jakub Sladký z Uherského Hradiště se stal novou tváří dětských výrobků přední české potravinářské společnosti Hamé. Jeho šibalský úsměv zdobí kečup Otmánek a okurky Znojmia.

Dětská tvář Hamé bude prý jednou lepší než Ovečkin

FOTOGALERIE / Před necelým měsícem oslavil teprve šesté narozeniny, brzy ho ale bude znát doslova celá republika. Jakub Sladký z Uherského Hradiště se totiž stal novou tváří dětských výrobků přední české potravinářské společnosti Hamé. Jeho šibalský úsměv zdobí kečup Otmánek a okurky Znojmia.

Vřesnická nakládačka se postarala o to, že hospůdka ve Vřesníku byla opět plná.

K nakládačkám letos patřilo country

Vřesník – Pětadvacet vzorků nakládaných okurek soutěžilo tradičně v závěru října na oblíbeném kulinářském klání Vřesnická nakládačka, které se logicky konalo ve Vřesníku.

Ilustrační foto.

Želetava padla v Nových Syrovicích

Nové Syrovice, Herálec – Okresní derby a senzaci přinesl poslední víkend v I. A třídě. Fotbalisté Budišova-Náramče zvítězili na hřišti lídra skupiny B v Herálci. Nové Syrovice zdolaly Želetavu.

Hráči Moravce (v červeném) se měli na domácí půdě utkat s béčkem Třebíče. Hosté však nedorazili, utkání bude pravděpodobně zkontumováno.

Béčko Žďáru překvapivě podlehlo Náměšti

Vysočina – Do víkendového 13. kola východní skupiny I. A třídy razantně zasáhlo nepříznivé počasí, které řádilo prakticky po celé republice. Kvůli němu musela být některá utkání odložena.

Den zdraví ve zdravé škole

Bulgur i čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích ve Zlíně bylo nedávnou sobotu nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z příchozích je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. „Zahrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví,“ vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

Den zdraví ve zdravé škole

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích je při sobotním dopoledni nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z nich je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. "Dnes tady hrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví," vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

Ilustrační foto.

Podařený víkend v I. A třídě, bodovaly všechny týmy

Vysočina – Předposlední 12. kolo východní skupiny I. A třídy zástupcům žďárského okresu sedlo. Ačkoliv hned tři kluby hrály na hřištích svých soupeřů, body „ztratil“ pouze Moravec, který remizoval v Budějovicích.

Ilustrační foto

Derby rozhodla ve prospěch béčka Žďáru produktivita

Žďársko – Hlavním tahákem 11. kola východní skupiny I. A třídy bylo derby mezi fotbalisty rezervy Žďáru a Herálcem. Herně vyrovnanou partii rozhodla lepší koncovka domácího mužstva. Hráči Moravce doma smolně prohráli s Náměští, juniorka Vrchoviny si bez problémů poradila s Moravskými Budějovicemi.

bobkový list

Vavřín alias bobkový list

Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.

Ilustrační foto.

Nic se neurodilo. Snad příští rok, omlouvají se zákazníci pálenic

Kuriózní situace zažívají provozovatelé pálenic v Ostravě a okolí. Zákazníci, kteří byli zvyklí od září objednávat vypálení kvasů, telefonují provozovatelům pálenic a napůl si stýskají a napůl se omlouvají: „Neurodilo se ovoce, takže letos nedorazíme. Snad příští rok.“

Tomáš Procházka

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?

muškátový oříšek

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

Nakládačky. Ilustrační foto.

Naložené okurky hodnotilo při dožínkách pět porotců

Pelhřimov – S oceněním pro nejlepší nakládanou okurku odcházela v sobotu 2. září z Pelhřimovských dožínek Jaroslava Jírů z Pelhřimova. Pětičlenná porota hledala nejlepší okurku mezi třinácti přihlášenými vzorky.