Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.
Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.
Jižní Morava - Do boje proti plýtvání jídlem se zapojili v základní škole na Znojemsku. Podle odhadů pracovníků školních jídelen děti vyhazují až třetinu připravených jídel.
Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.
„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.
Kolín - Již po šestadvacáté se třetí lednovou sobotu ve všech prostorách kolínského Městského společenského domu konal Velký reprezentační ples Města Kolína. Tentokrát stoprocentně vyšla sázka na půlnočního hosta, kterým se letos stala ostravská kapela Legendy se vrací.
Za 39 minut a 25 sekund spořádal v sobotu dvě kila řízků letošní držitel titulu Slovácký řízek Radim Dvořáček. Přestože byl ze sedmi soutěžících nejdrobnější, váží jen 65 kilo, byl ze všech nejlepší. Loňský čas hodinu dvacet pět minut Martina Cetkovského, jenž titul neobhájil, výrazně zlepšil.
Krnovské kino Mír uvádí 16. ledna ve 20 hodin záznam divadelního představení Ovčáček miláček. Městské divadlo Zlín formou kabaretu připomene nejdůležitější události uplynulého roku, od prasečího moru, přes Sobotkovu demisi až po kauzu Čapí hnízdo.
Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.
Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.
Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.
Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.
Ústí nad Labem - Dvě šišky salámu, kyselé okurky, feferonky, nealkoholické nápoje, sladkosti a brambůrky. To je lup zloděje, který během silvestrovské noci vylezl na přízemní balkon domu v ulici Jindřicha Plachty v Mojžíři.
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Až do roku 1892 přenesli návštěvníky v letošním roce pořadatelé tradičních Vánoc na zámku v Tovačově, na tovačovské panství Davida Gutmanna měl přijet císař francouzský, král český a uherský František Josef I. Celý víkend se tak nesla zámkem vánoční atmosféra, někdy mírně nervózní z návštěvy císaře, jindy poklidná v dílničkách a na jarmarku.
Poděbrady – Studentky poděbradské hotelové školy se pravidelně účastní soutěže o Svačinu roku s Rio Mare. Letos se dokonce dvě budoucí kuchařky probojovaly do patnáctičlenného finále.
Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.
“Takovými diváky se ostatní divadla pochlubit nemůžou,” shodli se se herci David Vaculík a Josef Kubáník poté, co byli pozvaní na návštěvu na chalupu do Trnávek u Buchlovic k paní Yvoně Martinákové.
FOTOGALERIE / Před necelým měsícem oslavil teprve šesté narozeniny, brzy ho ale bude znát doslova celá republika. Jakub Sladký z Uherského Hradiště se totiž stal novou tváří dětských výrobků přední české potravinářské společnosti Hamé. Jeho šibalský úsměv zdobí kečup Otmánek a okurky Znojmia.
Vřesník – Pětadvacet vzorků nakládaných okurek soutěžilo tradičně v závěru října na oblíbeném kulinářském klání Vřesnická nakládačka, které se logicky konalo ve Vřesníku.
Nové Syrovice, Herálec – Okresní derby a senzaci přinesl poslední víkend v I. A třídě. Fotbalisté Budišova-Náramče zvítězili na hřišti lídra skupiny B v Herálci. Nové Syrovice zdolaly Želetavu.
Vysočina – Do víkendového 13. kola východní skupiny I. A třídy razantně zasáhlo nepříznivé počasí, které řádilo prakticky po celé republice. Kvůli němu musela být některá utkání odložena.
Před 16. ZŠ na Jižních Svazích ve Zlíně bylo nedávnou sobotu nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z příchozích je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. „Zahrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví,“ vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.
Před 16. ZŠ na Jižních Svazích je při sobotním dopoledni nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z nich je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. "Dnes tady hrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví," vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.
Vysočina – Předposlední 12. kolo východní skupiny I. A třídy zástupcům žďárského okresu sedlo. Ačkoliv hned tři kluby hrály na hřištích svých soupeřů, body „ztratil“ pouze Moravec, který remizoval v Budějovicích.
Žďársko – Hlavním tahákem 11. kola východní skupiny I. A třídy bylo derby mezi fotbalisty rezervy Žďáru a Herálcem. Herně vyrovnanou partii rozhodla lepší koncovka domácího mužstva. Hráči Moravce doma smolně prohráli s Náměští, juniorka Vrchoviny si bez problémů poradila s Moravskými Budějovicemi.
Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.
Vysočina – První prohru sezony si v 9. kole I. A třídy – skupiny B připsali hráči Herálce. Béčko Žďáru si s chutí zastřílelo, Vrchovina smolně padla s Želetavou.
Kuriózní situace zažívají provozovatelé pálenic v Ostravě a okolí. Zákazníci, kteří byli zvyklí od září objednávat vypálení kvasů, telefonují provozovatelům pálenic a napůl si stýskají a napůl se omlouvají: „Neurodilo se ovoce, takže letos nedorazíme. Snad příští rok.“
Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?
Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.
Krouna, Chrast – Chladná oka kamer by časem mohla hlídat kontejnerová hnízda na tříděný odpad v Krouně. Uvažuje o tom alespoň starosta obce Petr Schmied, který tu nedávno narazil například na nádobu pro plasty naplněnou okurkovou natí.
Něco mezi okurkou a paprikou. To je jihoamerická ačokča, která si získává na oblibě i v našich krajích. Jednoduše se pěstuje a z jediné rostliny sklidíte až stovku plodů.
Vysočina – Remízou skončilo derby 6. kola I. A třídy – skupiny B mezi fotbalisty béčka Žďáru a Moravce. Pro hosty je to zlatý bod, protože hráči Žďáru spálili několik stoprocentních šancí. Herálec doma pěti góly deklasoval Černíč.
Pelhřimov – S oceněním pro nejlepší nakládanou okurku odcházela v sobotu 2. září z Pelhřimovských dožínek Jaroslava Jírů z Pelhřimova. Pětičlenná porota hledala nejlepší okurku mezi třinácti přihlášenými vzorky.