Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Komunitní zahrada slouží nejenom k zahradničení, ale také jako místo k setkávání. V pražské zahradě Vidimova mají kolem třiceti členů a plánují se do příští sezony rozrůst.

Komunitní zahrada: lidé na ní pěstují rostliny i dobré vztahy

Ze zastávky autobusu na Opatově to do komunitní zahrady Vidimova není daleko. Objevit místní zahrádkářský klenot dá ovšem trochu zabrat. „Vy myslíte to bio a tak?" odpovídá mi zmateně kolemjdoucí žena s poněkoud nepochopeným výrazem ve tváři, když se ptám po komunitní zahradě.

Komunitní zahrada slouží nejenom k zahradničení, ale také jako místo k setkávání. V pražské zahradě Vidimova mají kolem třiceti členů a plánují se do příští sezony rozrůst.

Komunitní zahrada: lidé na ní pěstují rostliny i dobré vztahy

Praha - Ze zastávky autobusu na Opatově to do komunitní zahrady Vidimova není daleko. Objevit místní zahrádkářský klenot dá ovšem trochu zabrat. „Vy myslíte to bio a tak?" odpovídá mi zmateně kolemjdoucí žena s poněkoud nepochopeným výrazem ve tváři, když se ptám po komunitní zahradě.

Ilustrační foto.

Zpestření stravy pro školáky? Raw food

Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.

Ilustrační foto.

Po deštích vykoukly prašivky, na hřiby si houbaři počkají

Kutnohorsko - Celý kutnohorský okres, stejně jako zbytek České republiky, je po dlouhotrvajícím suchu velmi vyprahlý. Ani srážky posledního týdne situaci moc nepomohly, což nepotěšilo houbaře, kteří si dál kladou otázku, zda hříbky a další oblíbené chuťovky z lesa vůbec porostou.

Ilustrační fotografie.

Po deštích vykoukly prašivky, na hřiby si houbaři počkají

Kutnohorsko - Celý okres, stejně jako zbytek České republiky, je po dlouhotrvajícím suchu velmi vyprahlý. Ani srážky posledního týdne situaci moc nepomohly, což nepotěšilo houbaře, kteří si dál kladou otázku, zda hříbky a další oblíbené chuťovky z lesa vůbec porostou. Jaroslav Landa z České mykologické společnosti potvrdil, že aktuálně nerostou houby snad nikde. „Sem tam se možná objeví lokální nálezy, ale to je opravdu výjimečné. Poslední mapování růstu jsme dělali 20. srpna a to bylo skoro prázdno," potvrdil

Ilustrační foto.

Seniora v Německu otrávila jedovatá látka v cuketě

Berlín - V Německu zemřel 79letý muž poté, co se otrávil doma vypěstovanou cuketou. Ta totiž obsahovala jedovatou látku zvanou kukurbitacin. Informovala o tom agentura DPA s tím, že případ překvapil i vědce.

Výstava květin v Přepeřích.

Tradiční výstava jiřin, růží a mečíků se chystá na září

Přepeře u Dolního Bousova – Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Přepeřích, 294 04 Dolní Bousov vás všechny srdečně zve na oslavy konané u příležitosti 20. výročí založení ZO ČZS Přepeře spojené s konáním 12. ročníku tradiční výstavy jiřin, růží, mečíků a konáním jarmarku.

Na Netvořických dvorcích se vrátíte do dob našich babiček.

Netvořické dvorky přiblížily krásu starých časů

Netvořice – Stejně tak jako v letech minulých i letošní druhá srpnová neděle patřila v Netvořicích starým řemeslům, zvyklostem, pouťovým radovánkám a vůbec životu na venkově za dob našich babiček a prababiček. Konaly se tam už tradiční Netvořické dvorky.

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

V obcích vysychají prameniště

Liberecko - Světlá pod Ještědem, Janův Důl, Raspenava to jsou jen některá místa v kraji, kam musí jezdit cisterny s vodou.

Ilustrační foto.

Kvůli suchu zmizí okurky i rajčata

Jižní Morava - Meruňky sklízejí ovocnáři na jižní Moravě už tradičně. Co kdyby za pár let pracovali i na pomerančovníkových plantážích? Počasí podobné Středozemí totiž bude na jižní Moravě podle vědců z pražské Karlovy univerzity stále častější. „To ale neznamená, že tady porostou také olivy a palmy," upozornil zahrádkář Miroslav Effenberger.

Na letišti. Ilustrační fotografie.

Taková bývala dovolená u moře v 70. letech

Prázdniny jsou v plném proudu. Jaké ale bývaly prázdniny v dřívějších dobách, kdy nebylo tak snadné cestovat? Zajímají nás i vaše vzpomínky na prázdniny. Své zážitky z dovolených posílejte na e-mail jakub.stastka@denik.cz!

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Vodu! Takhle se ochlazovali lidé, kteří přišli v sobotu na chomutovské náměstí.

Je to za námi? Víkendová horka atakovala rekordy

Chomutovsko - Umíte si představit, že by bylo ještě větší vedro než o víkendu? Bylo. V polovině srpna 2003 naměřili na meteorologické stanici v Tušimicích teplotu 37,9 stupňů Celsia. Je to nejvyšší teplota, která kdy byla na Chomutovsku naměřena.

Farmářským trhům s ochutnávkou netradičních pochutin z okurek patří centrum Znojma.

OBRAZEM: Znojmem voní kvašáky. Slavnosti nabízí i okurkový sirup

Znojmo – Rozpálené centrum Znojma ožilo ve čtvrtek Slavnostmi okurek, které pokračují na Masarykově náměstí ještě v pátek. Návštěvníci si kromě kvašáků či nakládaných okurek mohli pochutnat i na specialitách v podobě okurkového sirupu či okurkách v hořčičné omáčce.

Farmářské trhy

Ekofarma z Jezvé poprvé nabídne vlastní ovoce

Česká Lípa - Jablka, ringle, meruňky i med přímo z regionu a v biokvalitě. Čerstvou českou zeleninu a ovoce v širokém sortimentu nabídne celkem pět pěstitelů a prodejců na zítřejších farmářských trzích v České Lípě na Škroupově náměstí.

Ilustrační foto.

Zahradníkův srpen

Práce na zahrádce je v druhé polovině prázdnin dost a dost. Přinášíme tipy, na co se zaměřit v okrasné i užitkové zahradě.

Ilustrační foto.

Znojemský hrad se otevře i večer. Poprvé už ve středu

Znojmo - Letos poprvé mohou milovníci historie zavítat na znojemský hrad ve večerních hodinách. Jihomoravské muzeum ve Znojmě si totiž připravilo pro zájemce netradiční a originální prohlídky. První z nich začíná již ve středu v půl osmé večer. „Překvapil nás velký zájem, již je nahlášeno šestadvacet účastníků. Proto jsme se rozhodli nabídnout lidem ještě jeden termín v devět hodin večer," sdělila ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Speciality na grilu.

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

Na větvičkách stromku rostou mandle.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice /FOTOGALERIE/ - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce pěstitele Jiřího Vrzala z Třebestovic na Nymbursku. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

ZAHRÁDKY U BANÍKU BEZ VODY. Na jedné z nich Eduard Měrka mezi usychajícími květinami.

Zahrádky v Příbrami jsou na suchu, Litavka je téměř bez vody

Příbram /FOTOGALERIE/ - A je tady to, co se dalo předpokládat. Sucho se podepsalo na úrodách pěstitelů. Navštívili jsme zahrádky v kolonii u Baníku v Příbrami, které jsou momentálně bez vody. Zdroj, kterým je blízká Litavka, vysychá. Podle toho také vypadá úroda a květiny. Okrasné květiny teď v zalévání musí dát přednost rajčatům, okurkám a paprikám, jejichž plody jsou v současné době nejžíznivější.

ZAHRÁDKY U BANÍKU BEZ VODY. Na jedné z nich Eduard Měrka mezi usychajícími květinami.

Zahrádky u Baníku jsou na suchu, Litavka je téměř bez vody

Příbram /PŘEDPOVĚĎ POČASÍ/ – A je tady to, co se dalo předpokládat. Sucho se podepsalo na úrodách pěstitelů. Navštívili jsme zahrádky v kolonii u Baníku v Příbrami, které jsou momentálně bez vody. Zdroj, kterým je blízká Litavka, vysychá. Podle toho také vypadá úroda a květiny. Okrasné květiny teď v zalévání musí dát přednost rajčatům, okurkám a paprikám, jejichž plody jsou v současné době nejžíznivější. Zahrádkářům nezbývá, než počkat na pořádný a dlouhodobý déšť.

Nejsou napojení na obecní vodovod, a tak Antlovy víc než většinu obyvatel Ruprechtova trápí sucho. Vody ve studni mají minimum, v podstatě už se na ni vůbec nemůžou spoléhat a v některých ohledech tak jsou závislí na pomoci příbuzných.

Šetří vodou, perou u dcery. Studna je skoro vyschlá

Vyškovsko - Studnu mají hlubokou jednadvacet metrů. Dědeček prý vždy připomínal, že Ruprechtov stojí na skále, a aby se dostal k vodě, musel ji prostřílet. Běžně mají Antlovi z Ruprechtova ve studni hladinu ve dvou metrech. Dnes jsou sotva na čtvrtině.

Zahrádkáře trápí sucho

Zahrádkáře trápí velké sucho

Rakovnicko – „Čekáme na to jak na smilování, až začne trošku pršet. Už se na to těšíme," zdůrazňuje pro Rakovnický deník za všechny zahrádkáře z našeho regionu tajemník Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Rakovník Jaromír Boušek.

Na větvičkách stromku rostou mandle.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce třebestovického pěstitele Jiřího Vrzala. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

Spisovatelka Dagmar Lánská.

První knihu nechtěli Dagmar Lánské vydat

Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Kurz zdravého vaření v mateřském centru Medvídek

Pryč s polotovary! Učí se vařit zdravě a z čerstvých surovin

Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.