Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Je to za námi? Víkendová horka atakovala rekordy

Chomutovsko - Umíte si představit, že by bylo ještě větší vedro než o víkendu? Bylo. V polovině srpna 2003 naměřili na meteorologické stanici v Tušimicích teplotu 37,9 stupňů Celsia. Je to nejvyšší teplota, která kdy byla na Chomutovsku naměřena.

OBRAZEM: Znojmem voní kvašáky. Slavnosti nabízí i okurkový sirup

Znojmo – Rozpálené centrum Znojma ožilo ve čtvrtek Slavnostmi okurek, které pokračují na Masarykově náměstí ještě v pátek. Návštěvníci si kromě kvašáků či nakládaných okurek mohli pochutnat i na specialitách v podobě okurkového sirupu či okurkách v hořčičné omáčce.

Ekofarma z Jezvé poprvé nabídne vlastní ovoce

Česká Lípa - Jablka, ringle, meruňky i med přímo z regionu a v biokvalitě. Čerstvou českou zeleninu a ovoce v širokém sortimentu nabídne celkem pět pěstitelů a prodejců na zítřejších farmářských trzích v České Lípě na Škroupově náměstí.

Zahradníkův srpen

Práce na zahrádce je v druhé polovině prázdnin dost a dost. Přinášíme tipy, na co se zaměřit v okrasné i užitkové zahradě.

Znojemský hrad se otevře i večer. Poprvé už ve středu

Znojmo - Letos poprvé mohou milovníci historie zavítat na znojemský hrad ve večerních hodinách. Jihomoravské muzeum ve Znojmě si totiž připravilo pro zájemce netradiční a originální prohlídky. První z nich začíná již ve středu v půl osmé večer. „Překvapil nás velký zájem, již je nahlášeno šestadvacet účastníků. Proto jsme se rozhodli nabídnout lidem ještě jeden termín v devět hodin večer," sdělila ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice /FOTOGALERIE/ - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce pěstitele Jiřího Vrzala z Třebestovic na Nymbursku. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

Zahrádky v Příbrami jsou na suchu, Litavka je téměř bez vody

Příbram /FOTOGALERIE/ - A je tady to, co se dalo předpokládat. Sucho se podepsalo na úrodách pěstitelů. Navštívili jsme zahrádky v kolonii u Baníku v Příbrami, které jsou momentálně bez vody. Zdroj, kterým je blízká Litavka, vysychá. Podle toho také vypadá úroda a květiny. Okrasné květiny teď v zalévání musí dát přednost rajčatům, okurkám a paprikám, jejichž plody jsou v současné době nejžíznivější.

Zahrádky u Baníku jsou na suchu, Litavka je téměř bez vody

Příbram /PŘEDPOVĚĎ POČASÍ/ – A je tady to, co se dalo předpokládat. Sucho se podepsalo na úrodách pěstitelů. Navštívili jsme zahrádky v kolonii u Baníku v Příbrami, které jsou momentálně bez vody. Zdroj, kterým je blízká Litavka, vysychá. Podle toho také vypadá úroda a květiny. Okrasné květiny teď v zalévání musí dát přednost rajčatům, okurkám a paprikám, jejichž plody jsou v současné době nejžíznivější. Zahrádkářům nezbývá, než počkat na pořádný a dlouhodobý déšť.

Šetří vodou, perou u dcery. Studna je skoro vyschlá

Vyškovsko - Studnu mají hlubokou jednadvacet metrů. Dědeček prý vždy připomínal, že Ruprechtov stojí na skále, a aby se dostal k vodě, musel ji prostřílet. Běžně mají Antlovi z Ruprechtova ve studni hladinu ve dvou metrech. Dnes jsou sotva na čtvrtině.

Zahrádkáře trápí velké sucho

Rakovnicko – „Čekáme na to jak na smilování, až začne trošku pršet. Už se na to těšíme," zdůrazňuje pro Rakovnický deník za všechny zahrádkáře z našeho regionu tajemník Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Rakovník Jaromír Boušek.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce třebestovického pěstitele Jiřího Vrzala. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

První knihu nechtěli Dagmar Lánské vydat

Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Pryč s polotovary! Učí se vařit zdravě a z čerstvých surovin

Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.

Jablek bude dost. Ale ne všude

Region - Jaká bude letos úroda? Ovocnáři z frýdecko-místeckého regionu to vidí různě. Záleží hlavně na tom, v jaké oblasti žijí.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Jezte zdravě: Naše tělo potřebuje čerstvou a svěží energii

Chrudim - Jaro je v plném proudu a naše tělo potřebuje svěží, čerstvou energii například v podobě křupavého salátu s fenyklem, ředkvičkami a pomerančem. Fenykl je zelenina. která podporuje správnou funkci trávícího systému a zlepšuje fungování sleziny.

EU sjednotila základní mzdu. Právník a popelář dostanou stejný plat

Myslibořice - Evropská unie. Pojem, který pro většinu lidí znamená jistotu, bezpečí. Mladí se k ní téměř modlí, my „staří" jen mlčenlivě pozorujeme měnící se svět.Když začnu své vypravování slovy: „Za nás…", protáčí mé dcery oči vsloup a útrpně vyčkávají konce další z přednášek o morálce a zkaženosti dnešní doby.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Jabloňová podnož M 26 má dosti velké uplatnění v mnoha ovocnářských zemích. Stromky naštěpované na této podnoži mají slabý růst, ale silnější než na podnoži M 9. Plodnost na této podnoži nastává brzy, úroda je bohatá a pravidelná.

Žáci si v obřích sklenících sami pěstují čerstvou zeleninu

Stříbro – Projet se v bryčce tažené párem koní, prohlédnout si moderní traktory a další zemědělskou techniku, nebo se podívat, jak se ve sklenících daří kedlubnám, okurkám a dalším plodinám. To vše a mnoho dalšího bylo možné v pátek ve školní zahradě Střední odborné školy Stříbro. A Dny školní zahrady, jak se akce jmenuje, pokračují také v sobotu do 13 hodin.

Zahrádky zaniknou kvůli parkovacímu domu. Někteří lidé se bouří

Brno - Místo zahrádek má v Kohoutovicích vzniknout parkovací dům. Majitelé rodinných domů, kteří si prostor mezi ulicemi Nedbalova a Ulička zabrali a pečují tam o své zahrádky, se ale bouří. Teď si chtějí pozemky koupit, aby své zahrady mohli zachovat. Podle platného územního plánu to ale nejde.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Jabloňová podnož M 26 má dosti velké uplatnění v mnoha ovocnářských zemích. Stromky naštěpované na této podnoži mají slabý růst, ale silnější než na podnoži M 9. Plodnost na této podnoži nastává brzy, úroda je bohatá a pravidelná.

Německý region Sprévský les se snaží přilákat turisty na okurky

Nakládané spreewaldské okurky byly v komunistické Německé demokratické republice oblíbeným, ale nedostatkovým zbožím. Po sjednocení Německa se staly jednou z mála východoněmeckých značek, které se dokázaly prosadit i v západní části země a dodnes platí za symbol kvality. Jejich pověsti využívá i braniborský region Sprévský les, který se právě okurkami snaží přilákat turisty.

Hubnutí pod drobnohledem: hlavní je nepolevit a vydržet

Střední Čechy, Praha - Ženy ze čtrnácti krajů republiky se už třetí měsíc zaměřují na cvičení, zdravý životní styl a pozměňují jídelníček tak, aby v květnu dosáhly co nejvýraznější proměny. Centimetry ubývají, hlavní je nepolevit a hlavně nečekat na konec. To je pro hubnutí zhouba. Poslední týdny je totiž měly naučit, jak zlepšit svoji životosprávu a stále se jí držet.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Jabloňová podnož J-TE-H se řadí mezi jabloňové podnože středního vzrůstu. Typické pro tuto podnož je rychlý růst stromků v prvních letech po výsadbě a později začíná růst slábnout, což jsou vlastnosti vhodné pro širokou pěstitelskou praxi. V plné plodnosti je nutno uplatňovat zmlazovací řez. Stromky na této podnoži dobře kotví v půdě.