Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Komik a herec Lukáš Pavlásek

Fejeton na paVlásku: Okurková sezona

Právě sedím na zahrádce restaurace kousek od Třince na jedné ze zastávek své letní standupové tour. Je dopoledne před přejezdem na místo večerního představení v Mohelně. Sedím a chystám se psát svůj pravidelný fejeton.

Slavnosti okurek Znojmo.

Odstartováno. Kdo bude králem znojemských okurek vyhlásí na slavnostech

Stačí přinést tři sklenice vzorků sterilovaných okurek nebo rychlokvašek a možná sesadíte z okurkového trůnu loňského krále. Tak vyzývají organizátoři znojemských Slavností okurek zájemce k účasti v soutěži. Vzorky svých výtvorů mohou přinést do konce července do sídla Znojemské Besedy na Masarykově náměstí.

Okurky Hugo z Velkých Němčic.

Okurky z Němčic: denně jich nasbírají až 60 tisíc. Jako ze zahrádky, chválí lidé

/ANKETA/ Experti z Nizozemska přijíždějí kontrolovat kvalitu do Velkých Němčic na Břeclavsku. Nezajímají je však s jejich zemí spjaté tulipány, nýbrž okurky. Salátovou zeleninu s názvem Hugo tam pracovníci pěstují ve sklenících na farmě, kde se ještě nedávno věnovali rajčatům. Ta však napadl vir a majitelům nezbylo, než plodinu změnit.

Ilustrační foto.

Jarní bramborový salát s řeřichou

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza: Povinné kvóty na potraviny jsou nesmyslné a nebezpečné

Zdražení potravin, nedostatek potravin a účelové obohacení úzké skupiny českých agrobaronů. Takto jednoduše popisuje důsledky návrhu na zavedení povinného zastoupení českých potravin v tuzemských obchodech Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a dodává: Pokud to projde, můžeme očekávat reciproční opatření států třeba jako zkomplikování vývozu autodílů, na kterých je tato republika závislá. A to je další políček do tváře těžko zkoušených lidí v době už více než rok trvající koronavirové epidemie.

Titulní strana veršované sbírky pro děti.

Pravil párek okurce. Na světě je nová knížka zábavných dětských veršovánek

V Ostravě zdálo se mi o stravě, takže díky za knedlíky při mé postavě. V Bruntáli v Bruntáli, nehas co tě napálí, ale měj se na pozoru, správně skloňuj podle vzoru - bez Bruntále v Bruntáli. Takové a podobné říkánky s laskavým humorem, které rozesmějí i dospělé čtenáře, nabízí nová knížka dětských veršíků písničkáře, básníka a spisovatele Jiřího Dědečka s názvem Pravil párek okurce.

Jiří Dědeček.

V Nymburce pravil párek okurce ... Nová kniha rozesměje i dospělé

Nymburk, Dubí, Roztoky, ale třeba i Řím… Tyto a dalších čtyřiačtyřicet měst, městeček a vesnic z Čech a Moravy se stalo dějištěm veršů z dětské knížky oblíbeného českého písničkáře, básníka a spisovatele Jiřího Dědečka Pravil párek okurce. Knížka s vtipnými obrázky Anety Žabkové vychází 19. listopadu v rodinném nakladatelství Jiřího Dědečka a Terezy Brdečkové Limonádový Joe. Nakladatelství pojmenované po nejslavnějším díle scenáristy, režiséra, kreslíře a publicisty Jiřího Brdečky vydává tuto humornou knihu pro bystré čtenáře všech věkových kategorií záměrně jako zastavení se v době pandemie a četbu pro celou rodinu o vánočních svátcích.