Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Vánoční nákup, čokoládové kolekce. Ilustrační snímek.

Testovací nákup v Teplicích: Kde měli nejlevnější věci pro salát a vánočku?

/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.

Chcete mít košíky plné jahody? Pořiďte si meteostanici

Chytrý recept zahrádkáře z Moravy: Okurky měl bez plísně, jahody nestíhal sbírat

Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.

Okurky na kostičky, uvařená mladá řepa i s natí, kopr a smetana. Chlodnik je polské jídlo na horké dny.

Vedro? Studené polévky tarator a chlodnik ochladí a báječně chutnají

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.

Lenka Eywa s kalabasou

Sedm exotických plodin. Lektorka radí, jak je pěstovat v Česku

Změna podnebí, choroby ovocných stromů či škůdci poznamenaly naše zahrady, ale také přinesly nové možnosti v podobě pěstování vybraných exotických rostlin. Přijďte na chuť „exotům“ jako jsou ačokča, jakon, kiwano či cucamelon a zpestřete si svůj jídelníček. Jedlá zahrada vás totiž může bavit chuťově i vizuálně! Pojďte do toho s námi…

Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA.

Olla? Olala? Prastarý pěstitelský hit ušetří vodu i čas

S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?

Maškarní bál v Točníku.

VIDEO: Na maškarním bále v Točníku tančila také obří okurka či Švejk

Všichni, kdo si pamatujeme slavné maškarní bály v Hostinci u Krále Václava IV. v Točníku v předkovidové době, jsme se moc těšili. Známé, příjemné prostředí hospody i sálu, výborná teplá i studená kuchyně, tradiční hudební skupina Šlapeto, velké množství nápaditých masek, úžasná společenská atmosféra a bohatá tombola, to byly v sobotu 12. března hlavní atributy plesu. A navíc byla na pódiu hned v počátku představena nenápadná kasička ve žlutomodrých barvách pro dobrovolnou sbírku na Ukrajinu.

Děkovačky Litvínova v sezoně 2006/2007 - Výhru nad Znojmem oslavili Litvínovští se Znojemskými okurkami

FOTO: Když „trollil" Litvínov. Znojemské okurky, Becherovka či roztrhané Kladno

Sezona 2006/2007 se do kroniky hokejového Litvínova nezapsala zlatým písmem, „chemici" skončili se Šlégrem i Reichelem v sestavě až dvanáctí. Proslavily ji ale děkovačky, které s chutí režíroval právě obránce, později trenér a generální ředitel Severočechů. Pro mnohé hráče a hlavně fanoušky soupeře byly trnem v oku, dnes by byly brány za solidní trolling. Posuďte sami: po vítězství nad Znojmem voněly na ledě okurky, skolení Karlových Varů se slavilo douškem Becherovky, po zisku tří bodů nad Vsetínem svištěly vzduchem valašky. Pozápasových vítězných oslav bylo spoustu, chyběl už jen populární Šlégr na koni. 

Sláva Znojemských okurek se vrací z polí a konzervárny u Hrabětic na Znojemsku.

Zelenina, která křupne. V Hraběticích vzkřísili slavné Znojemské okurky

Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny. Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit. Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.

Komik a herec Lukáš Pavlásek

Fejeton na paVlásku: Okurková sezona

Právě sedím na zahrádce restaurace kousek od Třince na jedné ze zastávek své letní standupové tour. Je dopoledne před přejezdem na místo večerního představení v Mohelně. Sedím a chystám se psát svůj pravidelný fejeton.