/PŘEHLED/ Kvapem se blíží Štědrý den, což znamená napsat si seznam potravin, které je potřeba pořídit v obchodech pro slavnostní večeři. Provedli jsme proto testovací nákup v pěti velkých značkových obchodech a nabízíme srovnání cen. Podívejte se, kolik stojí suroviny na bramborový salát, kde naopak mají dražší sortiment třeba na vánočku. Jak se ceny lišily, to ukazují tabulky ze středečního odpoledne v marketech Penny, Albert, Billa, Kaufland a Lidl.
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
Už posedmé měli příznivci nakládaných okurek možnost přihlásit své domácí výtvory do Okurkiády. Tradičně ji ve Frýdlantu pořádá místní Základní organizace Českého zahrádkářského svazu.
Pobyt v kuchyni není jejím největším koníčkem, s příchodem léta se ale situace obrací. V tu chvíli se Monika Šavlová z Kladrub s chutí pouští do zavařování všemožné zeleniny.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.
Slavnosti okurek ve Znojmě korunovaly vítěze. V pátek si od pořadatelů ze Znojemské Besedy převzali ocenění velkovýrobci, kteří se před časem přihlásili do odborné soutěže o královskou a výběrovou okurku.
Červená okurka a ledová levandule. Vlastní receptury drinků, s nimiž žákyně znojemské Přímky měřily své síly v silné barmanské konkurenci. A opět dokázaly, že naše škola má v tomto oboru svá želízka v ohni.
Marně přemýšlíte, co vás osvěží v sluncem prodchnutých letních dnech? Vyrobte si doma limonádu nebo ledový čaj. Podívejte se na tipy, které doporučuje časopis Gurmet.
Zahrádkářská sezona je sice v plném proudu, řada zahrádkářů však začíná být v těchto dnech nešťastná. Slimáci a hlemýždi, kteří se v tomto období nejvíce množí, okupují jejich zahrady, ničí rostoucí a zrající úrodu, trávu i květiny.
Máte v lednici přebytečné kvasnice, které už nehodláte použít? Nevyhazujte je. Dá se z nich připravit naprosto fantastické přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty i zelenina růst jako divé.
Změna podnebí, choroby ovocných stromů či škůdci poznamenaly naše zahrady, ale také přinesly nové možnosti v podobě pěstování vybraných exotických rostlin. Přijďte na chuť „exotům“ jako jsou ačokča, jakon, kiwano či cucamelon a zpestřete si svůj jídelníček. Jedlá zahrada vás totiž může bavit chuťově i vizuálně! Pojďte do toho s námi…
Musí štípnout na jazyku, křupnout v zubech a pusu zaplnit kořeněnou chutí hořčičného semínka a bobkového listu. Důležitá je výrazná kyselost. Tak popsal před časem pravou chuť proslulých znojemských okurek František Koudela, organizátor Okurkových slavností ve Znojmě.
S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?
Všichni, kdo si pamatujeme slavné maškarní bály v Hostinci u Krále Václava IV. v Točníku v předkovidové době, jsme se moc těšili. Známé, příjemné prostředí hospody i sálu, výborná teplá i studená kuchyně, tradiční hudební skupina Šlapeto, velké množství nápaditých masek, úžasná společenská atmosféra a bohatá tombola, to byly v sobotu 12. března hlavní atributy plesu. A navíc byla na pódiu hned v počátku představena nenápadná kasička ve žlutomodrých barvách pro dobrovolnou sbírku na Ukrajinu.
Sezona 2006/2007 se do kroniky hokejového Litvínova nezapsala zlatým písmem, „chemici" skončili se Šlégrem i Reichelem v sestavě až dvanáctí. Proslavily ji ale děkovačky, které s chutí režíroval právě obránce, později trenér a generální ředitel Severočechů. Pro mnohé hráče a hlavně fanoušky soupeře byly trnem v oku, dnes by byly brány za solidní trolling. Posuďte sami: po vítězství nad Znojmem voněly na ledě okurky, skolení Karlových Varů se slavilo douškem Becherovky, po zisku tří bodů nad Vsetínem svištěly vzduchem valašky. Pozápasových vítězných oslav bylo spoustu, chyběl už jen populární Šlégr na koni.
Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny. Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit. Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.
Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny. Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit. Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.
Šestý ročník soutěže o nejlepší doma naložené okurky vyhrála ve Frýdlantu Hedvika Mourková. Rozhodla o tom v pátek 24. září porota složená ze starosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky, místostarosty Dana Ramzera a tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veroniky Bubeníčkové.
Česko sužuje poslední roky sucho, nic na tom nezměnilo ani několik minulých deštivých dní. Pokud máte zahradu a rádi pěstujete květiny a zeleninu, trápí vás nedostatek srážek o to více. S příchodem letních pařáků byste se proto měli snažit na ní zadržet co nejvíce vláhy.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Neporazitelní, tak by mohl znít příměr pro malovýrobce tradičních znojemských okurek, manžele Zuzanu a Otto Boudovi. Jedinečnost jejich sladkokyselé zelené pochoutky potvrdili včera porotci na Slavnostech okurek a udělili jim titul Královská okurka Znojmo 2021. Už poněkolikáté za sebou.
Právě sedím na zahrádce restaurace kousek od Třince na jedné ze zastávek své letní standupové tour. Je dopoledne před přejezdem na místo večerního představení v Mohelně. Sedím a chystám se psát svůj pravidelný fejeton.