Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Zájem o okurky roste, pěstitelů ale ubývá

Jižní Morava – Nejoblíbenější nakládaná zelenina na jihu Moravy? Jednoznačně okurky. Pěstitelů ale postupně ubývá a roli tentokrát sehrál i mráz. Potvrdila to farmářka z Vacenovic na Hodonínsku Petra Blahušková. „Okurky nám pomrzly, museli jsme je podsadit. Proto mají zpoždění a bude jich méně než loni,“ řekla Blahušková, která okurky prodává v centru obce.

Křivá zelenina a ovoce se vracejí, neobyčejné kousky budou se slevou

Zákazníci prodejen Penny Market si budou moci od 10. července koupit opět ovoce a zeleninu netradičních tvarů od českých farmářů. Řetězec je bude nabízet pod názvem „Neobyčejné kousky“ a k dostání budou se slevou minimálně deset procent. První přijdou na řadu brambory, cibule a mrkev.

U sousedů posnídali s osly

Pasov - K první „oslo-klobásové“ snídani se do Tröpplkelleru ve Zwieselu sjelo na pozvání místního spolku Přátel oslů 80 hostů.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady od pěstitele Petra Kumšty.  

OBRAZEM: Chceš být šťastný? Staň se zahradníkem

Třebíč - „Chceš-li být hodinu šťastný, opij se. Chceš-li být tři dny šťastný, ožeň se. Chceš-li být šťastný navždy, staň se zahradníkem,“ praví čínské přísloví. Tímto příslovím se řídí pracovníci Stacionáře Úsměv v Třebíči, a proto společně s klienty pečují o zahradu v prostorách stacionáře.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Majitelé zahrádek mají zákaz plýtvání vodou

Příbram /FOTOGALERIE/ – V žádném případě nezalévejte trávu, stromy a nepoužívejte rozprašovače. Je málo vody. Oznámení, které přivítá každého, kdo se chystá projít brankou do zahrádkářské kolonie na Baníku pod Rožmitálskou ulicí v Příbrami.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Nymbursko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Boleslavsko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jednoduchý lapač vás zbaví otravných vos

Tábor - Obtěžují nás venku obří vosy, nebo nedorostlé sršně? Otázka, kterou si nyní lidé pokládají, když kolem jejich hlav krouží obtížný hmyz většího rozměru.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další tipy do vaší zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Derby patřilo Žďáru, který vrátil Herálci podzimní porážku

Vysočina – Magnetem 22. kola východní skupiny I. A třídy bylo nedělní dopolední derby mezi fotbalisty rezervy FC Žďas a Herálcem. Úspěšnější v něm byli domácí hráči, jimž se tři body do tabulky moc a moc hodí.Béčko Vrchoviny pak pouze v jedenácti zaskočilo Telč a především díky vydařenému úvodu zápasu si domů přivezlo všechny tři body.

Maturanti udělali ze třeťáků mazáky

Březnice - Nejkrásnější období života prožívají středoškoláci, i když se jim to zatím zřejmě nezdá, protože příprava na zkoušku dospělosti není snadná a samotná maturita přináší spoustu nervů.

Krumlovský barman postoupil na mistrovství světa

Český Krumlov - Krumlovský barman Jan Lukas bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, které se uskuteční letos v červnu v Praze.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si pravidelné Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Herálec doma ztratil všechny tři body

Vysočina – Dva zápasy 19. kola východní skupiny I. A třídy musely být kvůli nezpůsobilému terénu odloženy. Jedním z nich byl souboj mezi béčkem Vrchoviny a Novými Syrovicemi. Příjemně překvapila rezerva Žďáru nad Sázavou, která zaskočila domácí Třešť a odvezla si domu plný počet bodů.

Herálec měl lídra tabulky na lopatě

Žďársko – Tři zápasy = tři remízy. Taková byla bilance reprezentantů žďárského okresu v 17. kole I. A třídy – skupiny B. Pouze v případě rezervy Žďáru šlo o plusový bod, protože svěřenci Vítězslava Machatky byli ve druhé půli proti Telči horším týmem.

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu přinášíme Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Pohledem Aleš Vojíře: Katastrofa - zelenina zdražila!

„Brutální zdražení potravin." „Salátová krize!" „Zákazníci zuří: Zelenina je moc drahá!" „Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát." Češi jsou od počátku roku zásobováni katastrofickými zprávami o tom, jak letos zdražuje zelenina. Jeden by snad začal okopávat zanedbaný záhumenek či navezl na balkon pytle plné hlíny, aby si mohl vypěstovat pár rajčátek a nějakou tu okurku.

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Naše zahrádky

Za války obvykle kolabuje zásobování potravinami. Proto už za osvícenství panovníci mysleli na nouzové samozásobování měst. Podporovali zakládání zahrádek, vinic i sadů a nařizovali vysazování ovocných alejí kolem silnic.

František Skála, váben hlasem mořské okurky

Praha - Hravý a nápaditý, věčně na hraně vážného a nevážného, nalézající pro věci jiné významy a půvaby: František Skála, renesanční multikulturní muž, jehož výstavu ve Valdštejnské jízdárně byste neměli minout.

Glosa Kateřiny Perknerové: Zemanův hodokvas

Před zahájením čtvrtečního koncertu se Miloš Zeman zálibně rozhlédl po Španělském sále a řekl: „Tak vidím, že zájem o árie z Rusalky každým rokem roste. Před třemi lety vás tu bylo dvě stě, loni devět set a teď tisíc." A svoji úvodní řeč završil bonmotem: „Po povedeném představení se publikum většinou dočká přídavku. O ten dnešní se postarám sám."

Jak se rodí patina? Pomníku pomůže i lák od okurek

Střezetice /FOTO/ - Po osmi měsících se do Střezetic vrátil sochař Petr Novák z Jaroměře. Pomáhal svému sousoší - Pomníku jezdecké srážky v roce 1866 - aby vypadalo starší. Věřili byste, že chybějící patinu může přičarovat preparát na ošetřování zeleniny a lák od okurek?

Jak se rodí patina? Pomníku pomůže i lák od okurek

Střezetice /FOTO/ - Po osmi měsících se do Střezetic vrátil sochař Petr Novák z Jaroměře. Pomáhal svému sousoší - Pomníku jezdecké srážky v roce 1866 - aby vypadalo starší. Věřili byste, že chybějící patinu může přičarovat preparát na ošetřování zeleniny a lák od okurek?