Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

FOTO: Nesklizenou zeleninu dali potřebným

Litoměřice - Více než tunou čerstvé zeleniny a brambor obohatila Potravinová banka v Ústeckém kraji (PB) svou současnou nabídku pro 25 odběratelů z domovů, azylových a jiných center a ústavů sociální pomoci. Stalo se tak díky zapojení do projektu Zachraň jídlo. Při něm dobrovolníci posbírali na polích výpěstky při paběrkování.

Zahrádkáři marně chránili jahody před ptáky, naopak okurek sklízejí dost

Pelhřimov – Zahrádkáři na Pelhřimovsku bilancují v těchto dnech letošní úrodu. Úsměv na tváři nemají. Shodují se na tom, že rané plodiny jim z valné většiny sklidili ptáci nebo slimáci. Za největšího nepřítele letošní úrody raného ovoce, jako jsou například višně či třešně, zahrádkáři opět považují v první řadě ptactvo.

Sečení kosou i mlácení obilí cepy. Ve Strážnici oslavovali žně

Strážnice – V neděli mohli návštěvníci skanzenu ve Strážnici zhlédnout oslavu sklizně obilí s tradičním dožínkovým průvodem v podání folklórního souboru Hanák z Troubek. „Pěstování obilnin bylo základem zemědělského hospodaření a sklizeň obilí – žně, se tak stala vyvrcholením celého zemědělského roku,“ informovala autorka programu Lucie Baňařová.

Zájem o okurky roste, pěstitelů ale ubývá

Jižní Morava – Nejoblíbenější nakládaná zelenina na jihu Moravy? Jednoznačně okurky. Pěstitelů ale postupně ubývá a roli tentokrát sehrál i mráz. Potvrdila to farmářka z Vacenovic na Hodonínsku Petra Blahušková. „Okurky nám pomrzly, museli jsme je podsadit. Proto mají zpoždění a bude jich méně než loni,“ řekla Blahušková, která okurky prodává v centru obce.

Křivá zelenina a ovoce se vracejí, neobyčejné kousky budou se slevou

Zákazníci prodejen Penny Market si budou moci od 10. července koupit opět ovoce a zeleninu netradičních tvarů od českých farmářů. Řetězec je bude nabízet pod názvem „Neobyčejné kousky“ a k dostání budou se slevou minimálně deset procent. První přijdou na řadu brambory, cibule a mrkev.

U sousedů posnídali s osly

Pasov - K první „oslo-klobásové“ snídani se do Tröpplkelleru ve Zwieselu sjelo na pozvání místního spolku Přátel oslů 80 hostů.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady od pěstitele Petra Kumšty.  

OBRAZEM: Chceš být šťastný? Staň se zahradníkem

Třebíč - „Chceš-li být hodinu šťastný, opij se. Chceš-li být tři dny šťastný, ožeň se. Chceš-li být šťastný navždy, staň se zahradníkem,“ praví čínské přísloví. Tímto příslovím se řídí pracovníci Stacionáře Úsměv v Třebíči, a proto společně s klienty pečují o zahradu v prostorách stacionáře.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Majitelé zahrádek mají zákaz plýtvání vodou

Příbram /FOTOGALERIE/ – V žádném případě nezalévejte trávu, stromy a nepoužívejte rozprašovače. Je málo vody. Oznámení, které přivítá každého, kdo se chystá projít brankou do zahrádkářské kolonie na Baníku pod Rožmitálskou ulicí v Příbrami.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Nymbursko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Boleslavsko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Jednoduchý lapač vás zbaví otravných vos

Tábor - Obtěžují nás venku obří vosy, nebo nedorostlé sršně? Otázka, kterou si nyní lidé pokládají, když kolem jejich hlav krouží obtížný hmyz většího rozměru.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další tipy do vaší zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Derby patřilo Žďáru, který vrátil Herálci podzimní porážku

Vysočina – Magnetem 22. kola východní skupiny I. A třídy bylo nedělní dopolední derby mezi fotbalisty rezervy FC Žďas a Herálcem. Úspěšnější v něm byli domácí hráči, jimž se tři body do tabulky moc a moc hodí.Béčko Vrchoviny pak pouze v jedenácti zaskočilo Telč a především díky vydařenému úvodu zápasu si domů přivezlo všechny tři body.

Maturanti udělali ze třeťáků mazáky

Březnice - Nejkrásnější období života prožívají středoškoláci, i když se jim to zatím zřejmě nezdá, protože příprava na zkoušku dospělosti není snadná a samotná maturita přináší spoustu nervů.

Krumlovský barman postoupil na mistrovství světa

Český Krumlov - Krumlovský barman Jan Lukas bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, které se uskuteční letos v červnu v Praze.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si pravidelné Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Herálec doma ztratil všechny tři body

Vysočina – Dva zápasy 19. kola východní skupiny I. A třídy musely být kvůli nezpůsobilému terénu odloženy. Jedním z nich byl souboj mezi béčkem Vrchoviny a Novými Syrovicemi. Příjemně překvapila rezerva Žďáru nad Sázavou, která zaskočila domácí Třešť a odvezla si domu plný počet bodů.

Herálec měl lídra tabulky na lopatě

Žďársko – Tři zápasy = tři remízy. Taková byla bilance reprezentantů žďárského okresu v 17. kole I. A třídy – skupiny B. Pouze v případě rezervy Žďáru šlo o plusový bod, protože svěřenci Vítězslava Machatky byli ve druhé půli proti Telči horším týmem.

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu přinášíme Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Pohledem Aleš Vojíře: Katastrofa - zelenina zdražila!

„Brutální zdražení potravin." „Salátová krize!" „Zákazníci zuří: Zelenina je moc drahá!" „Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát." Češi jsou od počátku roku zásobováni katastrofickými zprávami o tom, jak letos zdražuje zelenina. Jeden by snad začal okopávat zanedbaný záhumenek či navezl na balkon pytle plné hlíny, aby si mohl vypěstovat pár rajčátek a nějakou tu okurku.

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Naše zahrádky

Za války obvykle kolabuje zásobování potravinami. Proto už za osvícenství panovníci mysleli na nouzové samozásobování měst. Podporovali zakládání zahrádek, vinic i sadů a nařizovali vysazování ovocných alejí kolem silnic.

František Skála, váben hlasem mořské okurky

Praha - Hravý a nápaditý, věčně na hraně vážného a nevážného, nalézající pro věci jiné významy a půvaby: František Skála, renesanční multikulturní muž, jehož výstavu ve Valdštejnské jízdárně byste neměli minout.

Glosa Kateřiny Perknerové: Zemanův hodokvas

Před zahájením čtvrtečního koncertu se Miloš Zeman zálibně rozhlédl po Španělském sále a řekl: „Tak vidím, že zájem o árie z Rusalky každým rokem roste. Před třemi lety vás tu bylo dvě stě, loni devět set a teď tisíc." A svoji úvodní řeč završil bonmotem: „Po povedeném představení se publikum většinou dočká přídavku. O ten dnešní se postarám sám."