Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Fotbal. Ilustrační snímek.

Herálec doma ztratil všechny tři body

Vysočina – Dva zápasy 19. kola východní skupiny I. A třídy musely být kvůli nezpůsobilému terénu odloženy. Jedním z nich byl souboj mezi béčkem Vrchoviny a Novými Syrovicemi. Příjemně překvapila rezerva Žďáru nad Sázavou, která zaskočila domácí Třešť a odvezla si domu plný počet bodů.

Fotbalisté rezervy Vrchoviny (v červeném) drželi proti Budišovu všechny trumfy v rukou. Jenže výhodu jednoho muže v poli nedokázali využít a jen remizovali 1:1.

Herálec měl lídra tabulky na lopatě

Žďársko – Tři zápasy = tři remízy. Taková byla bilance reprezentantů žďárského okresu v 17. kole I. A třídy – skupiny B. Pouze v případě rezervy Žďáru šlo o plusový bod, protože svěřenci Vítězslava Machatky byli ve druhé půli proti Telči horším týmem.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu přinášíme Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Zelenina. Ilustrační foto.

Pohledem Aleš Vojíře: Katastrofa - zelenina zdražila!

„Brutální zdražení potravin." „Salátová krize!" „Zákazníci zuří: Zelenina je moc drahá!" „Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát." Češi jsou od počátku roku zásobováni katastrofickými zprávami o tom, jak letos zdražuje zelenina. Jeden by snad začal okopávat zanedbaný záhumenek či navezl na balkon pytle plné hlíny, aby si mohl vypěstovat pár rajčátek a nějakou tu okurku.

Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště.

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

Zahrádkářská osada Zlatá Opavice. Ilustrační foto.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Naše zahrádky

Za války obvykle kolabuje zásobování potravinami. Proto už za osvícenství panovníci mysleli na nouzové samozásobování měst. Podporovali zakládání zahrádek, vinic i sadů a nařizovali vysazování ovocných alejí kolem silnic.

František Skála - výstava

František Skála, váben hlasem mořské okurky

Praha - Hravý a nápaditý, věčně na hraně vážného a nevážného, nalézající pro věci jiné významy a půvaby: František Skála, renesanční multikulturní muž, jehož výstavu ve Valdštejnské jízdárně byste neměli minout.

Prezident Miloš Zeman oznámil svoji kandidaturu

Glosa Kateřiny Perknerové: Zemanův hodokvas

Před zahájením čtvrtečního koncertu se Miloš Zeman zálibně rozhlédl po Španělském sále a řekl: „Tak vidím, že zájem o árie z Rusalky každým rokem roste. Před třemi lety vás tu bylo dvě stě, loni devět set a teď tisíc." A svoji úvodní řeč završil bonmotem: „Po povedeném představení se publikum většinou dočká přídavku. O ten dnešní se postarám sám."

Sochař Petr Novák při patinování sousoší ve Střezeticích.

Jak se rodí patina? Pomníku pomůže i lák od okurek

Střezetice /FOTO/ - Po osmi měsících se do Střezetic vrátil sochař Petr Novák z Jaroměře. Pomáhal svému sousoší - Pomníku jezdecké srážky v roce 1866 - aby vypadalo starší. Věřili byste, že chybějící patinu může přičarovat preparát na ošetřování zeleniny a lák od okurek?

Sochař Petr Novák při patinování sousoší ve Střezeticích.

Jak se rodí patina? Pomníku pomůže i lák od okurek

Střezetice /FOTO/ - Po osmi měsících se do Střezetic vrátil sochař Petr Novák z Jaroměře. Pomáhal svému sousoší - Pomníku jezdecké srážky v roce 1866 - aby vypadalo starší. Věřili byste, že chybějící patinu může přičarovat preparát na ošetřování zeleniny a lák od okurek?

Ministr zemědělství Marián Jurečka

Na školách bude neochucené mléko zdarma. Stát vyčlení 670 milionů

Děti budou dostávat mléko a neochucené mléčné výrobky ve školách od příštího školního roku zdarma, za ochucené budou rodiče připlácet. Stát dá na rozšíření programu až 670 milionů korun. V letošním školním roce stát přispěl 47 miliony korun, suma se tak zvedne až na čtrnáctinásobek.

Psi Georga Stocka poběží 18 kilometrů.

Musheři míří k české hranici

Linec – Po třech letech se vrací do Haidmühle mezinárodní závody musherů. Jejich závody začnou v sobotu a v neděli v 10 hodin.

Lidé na Zeliádě mohli ochutnat a zhodnotit nejen zelí. Foto: Deník/Michal Sobecký

Zeliáda nezklamala. Zaujaly netradiční škvarky i desítky marmelád

Víceměřice - Jubilejní desátou Zeliádu prožili v sobotu ve Víceměřicích. Akce, na níž prim zdaleka nehraje jen zelí, přilákala řadu lidí včetně těch, kteří se nebojí trochu experimentovat. Kromě desítek vzorků nakládaných okurek či právě zelí tak lidé mohli ochutnat kompoty, marmelády i zeleninové přílohy k jídlům.

Sedm statečných jedlíků se utkalo v prvním ročníku o Slováckého řízka. Popasovat se s dvoukilovým řízkem nakonec dokázal pouze Martin Cetkovský ze Starého Města.

Sloní ucho. Dvoukilový řízek spořádal nejrychlejší jedlík za hodinu a 25 minut

Staré Město – Sedm statečných, tak by se dala označit skupinka soutěžících, kteří se v sobotu dopoledne ve staroměstské restauraci Rybníček pokusili spořádat dvoukilový řízek s názvem Sloní ucho. Po hodině a pětadvaceti minutách se to podařilo domácímu Martinovi Cetkovskému. Podobnou soutěž přitom navštívil poprvé.

Viktor Hořínek vede svou restauraci už šestnáct let.

Správně načepované pivo je v restauraci U Hořínků základ

/DENÍK PŘEDSTAVUJE, FOTOGALERIE/ Na dolním konci ulice Pekařská sídlí v jednom z domů nenápadná restaurace, jenž nese název U Hořínků. Zdání ale klame – funguje tady už šestnáct let a za tu dobu si u svých hostů vybudovala silné povědomí.

Workshop molekulární kuchyně studentů AHOLu - Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě.

Molekulární kuchyně v Ostravě aneb Jak chutnají amarouny?

/FOTOGALERIE/ Kaviár, okurková pěna, špagety z rybízu, jablečný štrůdl v kostce či čerstvá fanta. To jsou jídla molekulární kuchyně, která včera připravovali studenti na AHOLu - Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Péče o skalku a hrabání listí

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Ilustrační foto.

Herálec si proti Želetavě zastřílel s velkou chutí

Vysočina – Poslední podzimní kolo východní skupiny I. A třídy nabídlo podobné výsledky jako v minulém kole. Úspěšní byli fotbalisté Herálce a béčka Vrchoviny, naopak rezerva Žďáru se z půdy prvních Koutů vrátila s prázdnou.

Podzim. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

LENKA WIMMEROVÁ (na snímku) vypěstovala nejhezčí dýně,které se umístily na předních místech.

Ochutnat dýně přišly i tchýně

Meziměstí - „Skliďte dýni, přiberte tchýni a hurá do Walzelovky." Tímto sloganem zvalo volné sdružení pěstitelů dýní na druhý ročník Dýňových slavností, který se konal v meziměstském Centru Walzel. Soutěžilo se zde o největší a nejkrásnější dýni a o nejlepší dýňový zákusek.

Dýňový podzim v botanické zahradě v Troji.

Podzim v botanické zahradě ovládnou dýně. Na své si přijdou gurmáni i děti

Praha - Ať už tyhle žluté, zelené a oranžové plody nejraději opečováváte na záhonu, milujete na talíři, nebo v nich vidíte příležitost k výtvarnému tvoření, nezapomeňte si do diářů zapsat akce v Botanické zahradě hl. města Prahy. Velká část podzimu tam bude patřit právě dýním. Návštěvníky čeká výstava dýní, víkend s dýňovými hrátkami a také bohatý halloweenský program zejména pro děti a rodiče.

Výlov Smolovského rybníka.

Sezona výlovů je tu, rybáři připravují sítě

Domažlicko /Termíny výlovů, recepty/ – Kapry, štiky, candáty, líny, amury tolstolobiky a další šupinatou úrodu z největších rybníků na Domažlicku již brzy sklidí rybáři. Je tu sezona výlovů.

Skleník na Základní škole Komenského v Letohradu.

Skleník se vyhnul zbourání a teď slouží dětem při výuce

Letohrad – Základní škola Komenského v Letohradu v loňském roce oslavila 120. výročí od svého založení. V minulých letech se dočkala zateplení, nového hřiště na školním dvoře a má další smělé plány. Jedním z nich je postupná obnova skleníku, který pod rukama školníka Karla Moravce znovu začal sloužit svému účelu.

Fotbalisté Herálce (vpravo) potvrdili výhodu domácího prostředí a ve vyrovnaném utkání zdolali rezervu Žďáru nad Sázavou 2:1.

Herálec rozhodl derby v první půli

Vysočina – V tradičním derby v rámci 9. kola východní skupiny I. A třídy mezi Herálcem a béčkem Žďáru se radovali domácí. Svěřenci trenéra Miroslava Kučky se dvakrát gólově prosadili v prvním dějství, to rozhodlo. Navzdory herní převaze po změně stran se totiž hosté prosadili pouze jednou.

V domě zahrádkářů ve Velkých Opatovicích mohli návštěvníci v neděli obdivovat ovoce, zeleninu i květy.

Dům zahrádkářů ozdobily rozkvetlé květiny, šťavnatá jablka i chutné marmelády

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – „To je nádhera!" rozplývali se návštěvníci, kteří v neděli zavítali do Domu zahrádkářů ve Velkých Opatovicích. Výstavní místnost tam zdobily růže, jiřiny, brambory, cibule, jablka, papriky nebo hrozny. A také angreštová či třešňová marmeláda, hrušky s jeřabinou, skořicí a hřebíčkem nebo kyselé okurky a červená řepa. Místní zahrádkáři tam vystavovali na obdiv to, co doma vypěstovali. S přípravou jim pomáhaly zdejší hospodyňky.

Veřejnou lednici mohou využít studenti vysokoškolských kolejí v přízemí budovy K1, K2 na Klíši. Jako první do ní nepotřebné jídlo, salám a okurku, vložila studentka Monika.

Veřejná lednice nakrmí studenty

Klíše - Konec plýtvání s potravinami! Na vysokoškolských kolejích na Klíši zavedli v přízemí veřejnou lednici. Co ubytovaní studenti nesnědí, mohou nově do lednice vložit a jakýkoli student si z ní následně může cokoliv vzít. Zcela zdarma.