Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Ve Veselí nad Moravou se vůbec poprvé uskutečnil workshop vietnamské kuchyně. V prostorách Kafé v kině si zkusilo připravit nesmažené rolky s krevetami i ve vegetariánské verzi na tři desítky zájemců.

Papír v kuchyni? Nejen pečicí, poznali lidé. Pronikli do tajů vietnamské kuchyně

Veselí nad Moravou /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Je milá, hezká, usměvavá a skvěle vaří. I když je drobná a mluví poměrně tiše, jakmile začne mluvit, všichni ztichnou a věnují jí pozornost. Třiadvacetiletá Thuy Nguyen už tři roku spolu s partnerem Long Tranem jezdí s projektem Zase rýže po republice a ukazuje lidem, jak vaří i žijí Vietnamci. Nejinak je tomu i ve Veselí nad Moravou. V prostorách Kafé v kině se koná vůbec první gastro workshop.

Tančilo se, hodovalo a nakonec vážně přišel i kouzelník...

Kolín uskuteční velkolepý tradiční ples plný hudby i jídla

Kolín /FOTOGALERIE/ - Tradiční velký reprezentační ples města Kolíne je zase tady. A to již po sedmadvacáté! Program bude opět kulturně nabitý. Městský společenský dům bude městskému plesu patřit v sobotu 26. ledna od 19.30 hodin a bude to vskutku velkolepá show.

Hasičský ples v Červeném Újezdu.

OBRAZEM: Jednou z cen na plese byl hasicí přístroj

Červený Újezd - Zorganizovat ples bylo už pro dobrovolné hasiče Červeného Újezdu rutinní záležitostí, největší práci mají vždy s označením všech cen do tomboly čísly, tentokrát jich bylo 650. Svérázný smysl pro humor a hasičské poslání projevili třeba tím, že jednou z cen učinili hasicí přístroj. Dalšími cenami, které si mohli přítomní vytáhnout, byly třeba prostředky na mytí nádobí nebo nakládané okurky.

Silvestrovský fotbálek má v Chrudimi dlouholetou tradici.

Silvestrovský fotbálek ani letos chybět nebude

Silvestrovský fotbálek na umělé trávě Letního stadionu se stal v chrudimské líhni tradicí. A jinak tomu nebude ani letos. Na závěr kalendářního roku 2018 se opět chystá mezi Mfkáči zajímavé sportovní klání.

Práce na úpravách návsi ve Svojšíně.

Ve Svojšíně pokračují v úpravách návsi

Svojšín - I v závěru kalendářního roku pokračovali ve Svojšíně s celkovou revitalizací návsi, což je jeden z největších investičních projektů v obci v posledních letech.

Kořeny pampelišky lékařské

Zelená lékárna: Osm nejlepších bylin na odvodnění

Zadržování vody v těle je stále častějším jevem. Souvisí s nedostatkem pohybu, civilizačními nemocemi, užíváním antikoncepce, přemírou solení, ale i příjmem vyššího množství cukru a přemírou nevhodné stravy, ale také s narůstajícím věkem.

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

Mikuláš v restauraci U Kastnerů v Trmicích.

FOTO: V Trmicích upekl skvělý bůček i Mikuláš

Trmice - Když se spojí sociální komise, město a Klub seniorů Trmice, dostaví se ke Kastnerům Mikuláš s pekelníkem a andílkem. Tentokrát chválili především ty dříve narozené za šikovnost, pohybové kreace a dobré nápady. 

Londýnský mrakodrap Tulipán.

Londýnský Tulipán by mohl mást letový provoz. Odborníci varují před katastrofou

Odvážná konstrukce mrakodrapu, která by se mohla brzy stát dominantou britské metropole, má podle vedení londýnského letiště vážné nedostatky. Pohyblivá atrakce na vrcholku věže by mohla údajně zmást systém řízení letového provozu. Odborníci proto nyní nesouhlasí s plánovaným začátkem stavby v roce 2020. Informoval o tom server The Guardian. 

Společnost Farma Bezdínek začala pěstovat rajčata a okurky ve svých nových sklenících v Dolní Lutyni na Karvinsku. První vypěstované okurky se na pulty obchodů dostanou na přelomu roku.

Ve velkých sklenících na Karvinsku už pěstují první rajčata a okurky

Společnost Farma Bezdínek začala pěstovat rajčata a okurky ve svých nových sklenících v Dolní Lutyni na Karvinsku. První vypěstované okurky se na pulty obchodů dostanou na přelomu roku. S rozlohou více než 11 hektarů jde o největší produkční skleníky v Česku, jejich vybudování přijde zhruba na 600 milionů korun.

Mirek Dušek pro letošní ročník Gastrofestu připraví tři druhy amerických sendvičů.

Ochutnají hmyz i lanýže

České Budějovice - Příští čtvrtek startuje v krajském městě 24. ročník Mezinárodního gastronomického festivalu. 

Láďa Hruška s pěstitelkou lufy Marcelou Gurovou

Vychytávky Ládi Hrušky: Vypěstujte si lufu, poslouží k jídlu i jako žínka

Zapálení zahrádkáři a nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi hledají stále něco nového, jistě ocení nejnovější objev oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Teplomilná válcovitá rostlina jménem lufa vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává prvotřídní a čistě přírodní mycí žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už i Kleopatra. 

Třetí ročník Okurkiády.

FOTO: Třetí ročník Okurkiády vyhrála ve Frýdlantu Věra Erlebachová

Frýdlant – Nejlepší nakládané okurky má letos ve Frýdlantu Věra Erlebachová. Jako nejchutnější ze všech třinácti vzorků, přihlášených do třetího ročníku soutěže Okurkiáda, je alespoň v pátek 21. září 2018 vyhodnotila v klubovně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v Čechách čtyřčlenná porota. Na druhém místě skončila Pavlína Plášilová, třetí nejlepší okurky tohoto roku doma naložila Anna Vacková. 

Fotbalisté Herálce (v modrém).

Tři body Herálci vystřelil Okurka

Herálec – Třetí výhru v řadě si v 6. kole západní skupiny I. A třídy připsali fotbalisté Herálce. Ti v neděli před vlastními fanoušky přivítali celek Bedřichova. Ačkoliv měl domácí celek po většinu zápasu územní převahu i několik vyložených gólových příležitostí, prosadil se pouze jedinkrát. Hubenou výhru 1:0 zařídil v 64. minutě parádně provedeným trestným kopem Okurka.

Okurkiáda 2017.

Nakládáte okurky? Pošlete je na další Okurkiádu

Frýdlant – Soutěž o nejlepší nakládačky Okurkiáda startuje v těchto dnech ve Frýdlantu. Vlastní nakládané okurky mohou lidé do soutěže přihlásit až do 18. září. Nejchutnější okurky se budou ve Frýdlantu hledat už potřetí. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo sám nakládá a zavařuje okurky.

Plíseň okurková začíná žlutými skvrnami na listech.

Čtyři tipy, jak předcházet plísni okurkové

Plíseň okurková je velmi agresivní choroba, která dokáže způsobit úhyn celých rostlin během několika dnů. V jejím případě proto obzvlášť platí, že nejlepším lékem je prevence.

Návštěvníci si prohlédli i Loucký klášter ve Znojmě.

Znojmo jako ráj okurek? Podle historky měly město ochránit před morem

Znojmo /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Skupinka rodičů s dětmi stojí před Domem umění na Masarykově náměstí a naslouchá vyprávění průvodkyně, která se snaží zaujmout zejména malé návštěvníky. „Půjdeme po barevných stopách našeho skřítka. Nezkusí někdo z dospělých přečíst tento nápis? A víte, v jakém je jazyce,“ zkouší pozornost příchozích muzejní pedagožka Eliška Šťastná. Účastníci pomocí poutavého vyprávění pronikají do minulosti Znojma a děti se baví skládáním puzzlů.

Zahrádkářka paní Ludmila Müllerová

Jaro je tady! Kdo zahradě dá, co potřebuje, bude mít úrodu i v mizerném roce

/FOTOGALERIE/ Zkušení pěstitelé vědí, že nastala nejvhodnější doba, aby oživili své záhonky či dali potřebnou péči ovocným stromkům. A tak se na zahrádkách i zahradách ryje, kope, sází, seje a uhrabává… Zahrádkářka Ludmila Müllerová se pěstování zeleniny i ovoce věnuje přes tři desetiletí.

Cenné vítězství. Těmito slovy hodnotil výhru nad Herálcem dukovanský trenér Rostislav Štork.  „Zlaté  tři body," řekl doslova Štork.

Dukovany vydřely první jarní tři body

Třebíčsko – Pouhé dva zápasy nabídlo úvodní kolo odvetné části sezony v I. A třídě – skupině B. Fotbalisté Moravských Budějovic si ze Žďáru odvezli těsnou porážku. Dukovany vybojovaly doma cenné vítězství nad Herálcem.

Ilustrační snímek.

Béčko Žďáru doma těsně zdolalo Budějovice

Žďár nad Sázavou, Dukovany – Pouze dva zápasy 14. kola východní skupiny I. A třídy se odehrály o uplynulém víkendu. Dva souboje žďárského a třebíčského okresu skončily nerozhodně. Žďár B doma vydřel tři body proti Budějovicím, Herálec nestačil na Dukovany.