Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Znojmo provoní kvašáky a zvolí si krále okurek

Znojmo - Okurky zpracované na různé způsoby najdou v pátek 2. srpna lidé na tradičních Slavnostech okurek ve Znojmě. Letošní dvanáctý ročník nabídne v centru města už od ranních hodin bohatý program pro děti i dospělé.

Okurková sezona 2019: Přichází později a bude slabší

/INFOGRAFIKA/ Sklizeň okurek se letos kvůli nepřízni počasí rozjíždí později, než bývá zvykem. Pěstitelé proto také očekávají nižší výnosy. Růst zeleniny v květnu zbrzdily nízké teploty, v červnu jej zase oslabilo dlouhé období teplot vysokých. „Stresované rostliny jsou nyní více napadány chorobami a škůdci. Plodů je méně a nedorůstají plné velikosti,“ řekla Deníku tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová.

Sázavu přijeli splout také vodáci z města okurek

Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - Skupinka vodáků z perly jižní Moravy, města okurek a meruněk, Znojma, zakotvila při své plavbě z Českého Šternberka do Pikovic na veřejném tábořišti v týneckém Náklí.

Mezi záhony se vydají až po zmrzlých mužích

České Budějovice - Na šest set nachystaných kelímků se sazeničkami okurek, rajčat, okurek hadovek má Stanislav Jiřička z Českých Budějovic. Jeho výpěstky už by si klidně mohly velebit v záhonech, jejich zahrádkář ale stále vyčkává.

Vědci objevili pravěkého sumýše. Žil před 430 miliony let

Mezinárodní tým paleontologů objevil v anglickém hrabství Herefordshire mimořádně dobře zachovalou fosílii tvora, který je příbuzným dnešních sumýšů. Pravěká "mořská okurka" obývala moře před více než 430 miliony let a vyznačovala se pěticí velkých zubů. Informoval o tom server Newsweek. 

Na suši je potřeba kulatá rýže

České Budějovice – Na výběr je spousta vzorovaných barevných papírů a já nevím, který dřív. I slečna s copánky dlouze vybírá nejlepší. “Většina lidí u nás skládá od dětství,“ začíná workshop origami paní Chiko, lektorka japonštiny jazykové školy AKAI KIKU, kde se v pátek a v sobotu konaly tzv. Japonské dny.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky

Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Chlebování, zeliáda a okurkiáda

Dobré - A Rocha - Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. zve v sobotu 2. února do Krupárny v Dobrém č.p. 85 na zábavné klání o nejlepší domácí výrobky v kategorích: kysané zelí, nakládané okurky a domácí chléb.

Papír v kuchyni? Nejen pečicí, poznali lidé. Pronikli do tajů vietnamské kuchyně

Veselí nad Moravou /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Je milá, hezká, usměvavá a skvěle vaří. I když je drobná a mluví poměrně tiše, jakmile začne mluvit, všichni ztichnou a věnují jí pozornost. Třiadvacetiletá Thuy Nguyen už tři roku spolu s partnerem Long Tranem jezdí s projektem Zase rýže po republice a ukazuje lidem, jak vaří i žijí Vietnamci. Nejinak je tomu i ve Veselí nad Moravou. V prostorách Kafé v kině se koná vůbec první gastro workshop.

Kolín uskuteční velkolepý tradiční ples plný hudby i jídla

Kolín /FOTOGALERIE/ - Tradiční velký reprezentační ples města Kolíne je zase tady. A to již po sedmadvacáté! Program bude opět kulturně nabitý. Městský společenský dům bude městskému plesu patřit v sobotu 26. ledna od 19.30 hodin a bude to vskutku velkolepá show.

OBRAZEM: Jednou z cen na plese byl hasicí přístroj

Červený Újezd - Zorganizovat ples bylo už pro dobrovolné hasiče Červeného Újezdu rutinní záležitostí, největší práci mají vždy s označením všech cen do tomboly čísly, tentokrát jich bylo 650. Svérázný smysl pro humor a hasičské poslání projevili třeba tím, že jednou z cen učinili hasicí přístroj. Dalšími cenami, které si mohli přítomní vytáhnout, byly třeba prostředky na mytí nádobí nebo nakládané okurky.

Silvestrovský fotbálek ani letos chybět nebude

Silvestrovský fotbálek na umělé trávě Letního stadionu se stal v chrudimské líhni tradicí. A jinak tomu nebude ani letos. Na závěr kalendářního roku 2018 se opět chystá mezi Mfkáči zajímavé sportovní klání.

Ve Svojšíně pokračují v úpravách návsi

Svojšín - I v závěru kalendářního roku pokračovali ve Svojšíně s celkovou revitalizací návsi, což je jeden z největších investičních projektů v obci v posledních letech.

Zelená lékárna: Osm nejlepších bylin na odvodnění

Zadržování vody v těle je stále častějším jevem. Souvisí s nedostatkem pohybu, civilizačními nemocemi, užíváním antikoncepce, přemírou solení, ale i příjmem vyššího množství cukru a přemírou nevhodné stravy, ale také s narůstajícím věkem.

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

FOTO: V Trmicích upekl skvělý bůček i Mikuláš

Trmice - Když se spojí sociální komise, město a Klub seniorů Trmice, dostaví se ke Kastnerům Mikuláš s pekelníkem a andílkem. Tentokrát chválili především ty dříve narozené za šikovnost, pohybové kreace a dobré nápady. 

Londýnský Tulipán by mohl mást letový provoz. Odborníci varují před katastrofou

Odvážná konstrukce mrakodrapu, která by se mohla brzy stát dominantou britské metropole, má podle vedení londýnského letiště vážné nedostatky. Pohyblivá atrakce na vrcholku věže by mohla údajně zmást systém řízení letového provozu. Odborníci proto nyní nesouhlasí s plánovaným začátkem stavby v roce 2020. Informoval o tom server The Guardian. 

Ve velkých sklenících na Karvinsku už pěstují první rajčata a okurky

Společnost Farma Bezdínek začala pěstovat rajčata a okurky ve svých nových sklenících v Dolní Lutyni na Karvinsku. První vypěstované okurky se na pulty obchodů dostanou na přelomu roku. S rozlohou více než 11 hektarů jde o největší produkční skleníky v Česku, jejich vybudování přijde zhruba na 600 milionů korun.

Ochutnají hmyz i lanýže

České Budějovice - Příští čtvrtek startuje v krajském městě 24. ročník Mezinárodního gastronomického festivalu. 

Vychytávky Ládi Hrušky: Vypěstujte si lufu, poslouží k jídlu i jako žínka

Zapálení zahrádkáři a nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi hledají stále něco nového, jistě ocení nejnovější objev oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Teplomilná válcovitá rostlina jménem lufa vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává prvotřídní a čistě přírodní mycí žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už i Kleopatra. 

FOTO: Třetí ročník Okurkiády vyhrála ve Frýdlantu Věra Erlebachová

Frýdlant – Nejlepší nakládané okurky má letos ve Frýdlantu Věra Erlebachová. Jako nejchutnější ze všech třinácti vzorků, přihlášených do třetího ročníku soutěže Okurkiáda, je alespoň v pátek 21. září 2018 vyhodnotila v klubovně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdlant v Čechách čtyřčlenná porota. Na druhém místě skončila Pavlína Plášilová, třetí nejlepší okurky tohoto roku doma naložila Anna Vacková.