Mělník – Nová sezona – nové „maskování". Strážci brankoviště HC Junior Mělník před zahájením přípravy na ledě nezaháleli ani v otázce své výstroje. Pod novou maskou už brzy vyrukují na soupeře Jan Vokurka i Jakub Šrámek.
Nivnice – Zřejmě zloděj vegetarián řádil v Nivnici. Jeho pozornosti v noci ze čtvrtka na pátek 29. července neunikl stánek s ovocem a zeleninou, který stojí hned u silnice v ulici U Dvora. Do stánku se zatím neznámý pachatel dostal po odstranění petlice s visacím zámkem.
/FOTOGALERIE/ Nedbalost při vykuřování včel byla zřejmě příčinou požáru, který v pondělí odpoledne zničil včelín a dílnu na zahradě ve Slezské Ostravě a poškodil další objekty.
Znojmo – Častější společná setkání, větší výměnu informací například o kulturních akcích či společnou internetovou prezentaci již přináší společná kandidatura Znojma a Retzu na pořádání tradiční dolnorakouské Zemské výstavy. Fungovat začala pracovní skupina, novinky najdou lidé na webu a sociálních sítích.
Praha /INFOGAFIKA/ - K horkému létu bezesporu patří zmrzlina v metropoli je nabídka opravdu nepřeberná. V posledních letech navíc výrazně stoupá i kvalita. Tradiční pestrobarevné kopečky jsou na ústupu a postupně je nahrazují větší porce plné kousků skutečného ovoce nebo čokolády. Zájemci se však musí připravit na to, že si připlatí.
Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.
Chrudimsko - V minulém století bylo paběrkování, tedy sbírání plodin, které by jinak zůstaly po sklizni na poli i sadu, naprosto běžné. Dnes se jedná spíše o polozapomenutou tradici a mladší generace mnohdy ani netuší, co takové paběrkování je.
Dolní Újezd – Využití odpadního tepla z bioplynky, čerstvá zelenina a jeden unikátní projekt. V Zemědělském družstvu v Dolním Újezdu uvažují o stavbě obrovského skleníku na poli u Litomyšle. Zatím je to ale jen nápad a není jasné, zda se zemědělci do náročné stavby pustí.
Český Krumlov - Turisté již nebudou v hradním příkopu českokrumlovského zámku obdivovat medvěda jménem Petr Vok. Jednatřicetiletého medvěda se rozhodli ošetřovatelé po dohodě s veterináři utratit. Ve výběhu ho brzy nahradí další medvědí pár. Řekl to dlouholetý ošetřovatel krumlovských medvědů Jan Černý. Na zámku v Českém Krumlově mají medvědi tradici několik století. Schwarzenbergové je tam podle pramenů chovali už od roku 1707. U hradního příkopu je každý den sledují davy českých i zahraničních turistů.
„Tak nám začala okurková sezona, o čem budeme psát?" prohlásil s úsměvem před prázdninami v roce 1997 jeden můj kolega sedě na venkovní zahrádce u odpolední kávy. Krátce na to začaly na rozpálenou zem padat první kapky, pak další a další. A přišly povodně.
Jičínsko - Broskvoně a jádroviny s bohatou násadou plodů za sucha vydatně zavlažujeme. Podnože očkujeme obvykle od poloviny července do konce srpna. Většinou očkujeme podnože v prvním roce po výsadbě.
Ahoj. Čas dovolených se pozná bezpečně. Na sociálních sítích se to modrá mořem a fotografiemi úžasné večeře se sklenkou vína, a to vše na pozadí vln a vlnek, ve kterých občas zahlédnete hlavu toho kterého vychloubače z našich přátel.
Rakovník – Václav Hron z Podbořánek, student druhého ročníku Střední zemědělské školy v Rakovníku, obor agropodnikání, zvítězil v celorepublikové soutěži Mladý zahrádkář v kategorii středoškoláků.
Praha - Dbát na dostatečný přísun tekutin a vyhýbat se nadměrné fyzické aktivitě radí lékaři pro nadcházející dva tropické dny. Nejvhodnější je čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy ředěné vodou, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Lidé by měli vypít přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu dne, při zátěži i víc. Alkohol a káva se nedoporučují. Podle předpovědi se může rtuť teploměru dnes a v pátek vyšplhat na 34 až 36 stupňů Celsia.
Brno – Prodej ovoce a zeleniny na Moravském náměstí už není minulost. Lidé tam mohou nakupovat ještě od června do poloviny listopadu po víc než roční odmlce.
Hradec Králové - Snažil se ukrást patnáct bonboniér a také nějakou zeleninu. Muž na invalidním vozíku však byl v pondělí večer lapen. Stalo se tak v jednom obchodním domě v Hradci Králové. Osmačtyřicetiletý recidivista z Brna by mohl jít do vězení až na tři roky.
Zlín - Čtyřčlenná tlupa lemurů ve zlínské zoo se rozrostla o dva malé samečky, dvojčata. „Dvouměsíční mláďata již často opouštějí bezpečí máminých zad a svými zábavnými kousky baví všechny návštěvníky zoo," říká mluvčí zoo Romana Bujáčková.
Lichořeřišnici můžeme vysévat i vysazovat do volné půdy i do nádob. Tato nenáročná letnička vypadá velmi krásně, potřebuje slunce nebo polostín, výživnou půdu, pravidelnou zálivku a přihnojení jednou za dva týdny.
Přerov – Natrhat si zralé a čerstvé jahody už není výsada pouze zahrádkářů. Na své si v těchto dnech přijdou lidé i v Bochoři, kde funguje samosběr jahod. Na poli osázeném sladkými plody vyrazí každý den desítky zájemců.
Kutná Hora - Mezinárodního projektu OWHC CEER „Světové dědictví", který byl zaměřen na světové dědictví, se od minulého roku zúčastňuje i Základní škola Kamenná stezka v Kutné Hoře.
Kladno – Býval slavný a hubený jako tyčka. To už neplatí, někdejší hokejový mistr světa Vladimír Kameš musí teď po operaci kolena pracovat na snížení váhy a docela se mu to daří. Navíc po dvanácti letech hýbl kostrou a musel utíkat – bylo to v pondělí kvůli kroupám.
Plzeňský kraj - Připravit zdravou a přitom cenově dostupnou svačinu pro čtyři strávníky měly za úkol děti z mateřských i základních škol. Do soutěže Coolinaření s Albertem se v kraji přihlásilo 77 týmů. Tři nejlepší skupiny postoupily do celostátního kola, které se uskuteční v sobotu.
Linec – Za vzorový produkt zelinářství v eferdingské pánvi a v mühlviertelském Machlandu označil deník OÖN nakládané okurky a dodal, že to by se teď mohlo změnit. „Už nejsme konkurenceschopní," řekl předseda družstva Efko Walter Schiefermüller v Linci v diskusi o domácích potravinách. Nemá prý smysl hovořit o Rakousku jako zemi lahůdek, když se hodnotná produkce ztrácí zánikem podniků pro nedostatečnou rentabilitu.
Kroměřížsko – Je to problém snad všech příměstských polí: kromě úrodné půdy jsou na nich k vidění odpadky. Trápí to majitele, vadí to ale i mnohým kolemjdoucím. Odpadky na pole pohazuje kdekdo, pachatele ovšem většinou nikdo nikdy nechytí.
Znojmo – Netradičně v týdnu sehráli fotbalisté Vlašimi, jako všechny týmy FNL, 28. kolo, když zajížděli na hřiště aspiranta na postup Znojma, kde podali parádní výkon okořeněný čtyřmi góly. Domácí vypadali jako po vinobraní.
Teplé květnové počasí umožňuje rychlejší zakořeňování a intenzivní růst, proto je vhodným obdobím pro přesazování pokojových rostlin. V tomto období je také můžeme bez obav zmlazovat, odebírat listové nebo vrcholové řízky, či je rozmnožovat jiným způsobem.
Stříbro – U stříbrské husitské bašty se v sobotu večer sešli muzikanti a hráli jen tak pro radost všem, kdo se zastavili. Kdo měl zájem, mohli si i opéci buřta či klobásu na podomácku vyrobeném ohništi.
Vacenovice /FOTOGALERIE/ – Na pondělní velký svátek pěstitelů zeleniny se v neděli ve velkém připravili ve vacenovickém muzeu. Uspořádali totiž akci plnou nakládaných okurek a cimbálové muziky Na Marka zasaď oharka! Letos mohli hosté ochutnat třiašedesát vzorků zavařených okurek.
Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Nejen zmlsané jazýčky a milovníci dobrých míchaných nápojů si letos v Poděbradech na Nymbursku přišli na své při tradičním klání škol a učilišť, která se zabývají výchovou budoucích kuchařů, cukrářů, barmanů a číšníků. Tentokrát by si užila i módní policie. V tom nejlepším slova smyslu.
Olešná – Skleníky, žlutě rozzářený zlatý déšť v květináčích a další dřeviny připravené na prodej mě vítají do zahradnického ráje společnosti Rustera na samém okraji Olešné na Písecku. S dřevinami, které se tu pěstovaly v minulosti, ale končí a teď jsou už jen ve výprodeji. Od loňska je zdejší hlavní činností pěstování biozeleniny. A to se právě týká úkolu, který mě dnes čeká.
Upozorňuji s předstihem, aby byl dostatek času na pořízení feromonového lapače. Během měsíce května je vhodné vyvěsit feromonový lapač k monitorování náletu samců obaleče jablečného, který způsobuje červivost větších plodů jablek.
Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.
Znojmo – Džem z vína, sirup z okurek nebo povidla z meruněk. To vše zachutnalo porotcům v soutěži Chuť jižní Moravy a manželé Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma se mohou pyšnit dalším oceněním. Poměrně mladá firma, která působí čtvrtým rokem, posbírala za své marmelády i řadu zahraničních cen. Chuti jižní Moravy si ale obzvláště cení. „Přihlásili jsme výrobky, které jsou svou chutí opravdu speciální a lidé je nenajdou běžně v obchodech. Použili jsme pro jejich výrobu místní suroviny, jako jsou okurky nebo kdoule," sdělil podnikatel Otto Bouda.
/VIDEO/ Prostředí bez alkoholu a drog, teplotu v sále 22 stupňů Celsia a zákaz fotografování a natáčení vystoupení. To jsou některé z požadavků protagonistů Shaolin Kung Fu show, která vyprodává stadiony po celém světě