Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Zloděj v Nivnici ukral brambory, okurky i borůvky

Nivnice – Zřejmě zloděj vegetarián řádil v Nivnici. Jeho pozornosti v noci ze čtvrtka na pátek 29. července neunikl stánek s ovocem a zeleninou, který stojí hned u silnice v ulici U Dvora. Do stánku se zatím neznámý pachatel dostal po odstranění petlice s visacím zámkem.

Nový web i spolek. Zemská výstava sbližuje Znojmo a Retz

Znojmo – Častější společná setkání, větší výměnu informací například o kulturních akcích či společnou internetovou prezentaci již přináší společná kandidatura Znojma a Retzu na pořádání tradiční dolnorakouské Zemské výstavy. Fungovat začala pracovní skupina, novinky najdou lidé na webu a sociálních sítích.

Zmrzlina? Pražané se nebojí experimentovat

Praha /INFOGAFIKA/ - K horkému létu bezesporu patří zmrzlina
 v metropoli je nabídka opravdu nepřeberná. V posledních letech navíc výrazně stoupá i kvalita. Tradiční pestrobarevné kopečky jsou
na ústupu a postupně je nahrazují větší porce plné kousků skutečného ovoce nebo čokolády. Zájemci se však musí připravit na to, že si připlatí.

Výkupny ovoce pojedou na plné obrátky za měsíc

Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.

Zvažují obří skleník u Litomyšle

Dolní Újezd – Využití odpadního tepla z bioplynky, čerstvá zelenina a jeden unikátní projekt. V Zemědělském družstvu v Dolním Újezdu uvažují o stavbě obrovského skleníku na poli 
u Litomyšle. Zatím je to ale jen nápad a není jasné, zda se zemědělci do náročné stavby pustí.

V Krumlově kvůli věku utratili 31letého otce medvědů z večerníčku

Český Krumlov - Turisté již nebudou v hradním příkopu českokrumlovského zámku obdivovat medvěda jménem Petr Vok. Jednatřicetiletého medvěda se rozhodli ošetřovatelé po dohodě s veterináři utratit. Ve výběhu ho brzy nahradí další medvědí pár. Řekl to  dlouholetý ošetřovatel krumlovských medvědů Jan Černý. Na zámku v Českém Krumlově mají medvědi tradici několik století. Schwarzenbergové je tam podle pramenů chovali už od roku 1707. U hradního příkopu je každý den sledují davy českých i zahraničních turistů.

Óda na okurkový lák

„Tak nám začala okurková sezona, o čem budeme psát?" prohlásil s úsměvem před prázdninami v roce 1997 jeden můj kolega sedě na venkovní zahrádce u odpolední kávy. Krátce na to začaly na rozpálenou zem padat první kapky, pak další a další. A přišly povodně.

Rady do zahrady: Očkování, uskladnění cibulovin

Jičínsko - Broskvoně a jádroviny s bohatou násadou plodů za sucha vydatně zavlažujeme. Podnože očkujeme obvykle od poloviny července do konce srpna. Většinou očkujeme podnože v prvním roce po výsadbě.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

BABORÁKŮV TÝDEN: Okurková sezóna. Tak co, Láďo?

Ahoj. Čas dovolených se pozná bezpečně. Na sociálních sítích se to modrá mořem a fotografiemi úžasné večeře se sklenkou vína, a to vše na pozadí vln a vlnek, ve kterých občas zahlédnete hlavu toho kterého vychloubače z našich přátel.

Lékaři radí v horku dostatečně pít, nejlépe vodu, a nenamáhat se

Praha - Dbát na dostatečný přísun tekutin a vyhýbat se nadměrné fyzické aktivitě radí lékaři pro nadcházející dva tropické dny. Nejvhodnější je čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy ředěné vodou, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Lidé by měli vypít přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu dne, při zátěži i víc. Alkohol a káva se nedoporučují. Podle předpovědi se může rtuť teploměru dnes a v pátek vyšplhat na 34 až 36 stupňů Celsia.

Je na invalidním vozíku, přesto kradl v obchodě

Hradec Králové - Snažil se ukrást patnáct bonboniér a také nějakou zeleninu. Muž na invalidním vozíku však byl v pondělí večer lapen. Stalo se tak v jednom obchodním domě v Hradci Králové. Osmačtyřicetiletý recidivista z Brna by mohl jít do vězení až na tři roky.

Vladimír Kameš // PZ Kladno - Ústečtí Lvi 6:4, Junioři, baráž 29. 3. 2013

Kameš hubne a po dvanácti letech utíkal. Před kroupami

Kladno – Býval slavný a hubený jako tyčka. To už neplatí, někdejší hokejový mistr světa Vladimír Kameš musí teď po operaci kolena pracovat na snížení váhy a docela se mu to daří. Navíc po dvanácti letech hýbl kostrou a musel utíkat – bylo to v pondělí kvůli kroupám.

Okurkáři u sousedů končí?

Linec – Za vzorový produkt zelinářství v eferdingské pánvi a v mühlviertelském Machlandu označil deník OÖN nakládané okurky a dodal, že to by se teď mohlo změnit. „Už nejsme konkurenceschopní," řekl předseda družstva Efko Walter Schiefermüller v Linci v diskusi o domácích potravinách. Nemá prý smysl hovořit o Rakousku jako zemi lahůdek, když se hodnotná produkce ztrácí zánikem podniků pro nedostatečnou rentabilitu.

Zemědělce trápí odpadky. Zanášejí pole, ničí stroje

Kroměřížsko – Je to problém snad všech příměstských polí: kromě úrodné půdy jsou na nich k vidění odpadky. Trápí to majitele, vadí to ale i mnohým kolemjdoucím. Odpadky na pole pohazuje kdekdo, pachatele ovšem většinou nikdo nikdy nechytí.

Znojemské okurky rytířům chutnaly

Znojmo – Netradičně v týdnu sehráli fotbalisté Vlašimi, jako všechny týmy FNL, 28. kolo, když zajížděli na hřiště aspiranta na postup Znojma, kde podali parádní výkon okořeněný čtyřmi góly. Domácí vypadali jako po vinobraní.

Rady do zahrady: Pokojové květiny, růže a mečíky

Teplé květnové počasí umožňuje rychlejší zakořeňování a intenzivní růst, proto je vhodným obdobím pro přesazování pokojových rostlin. V tomto období je také můžeme bez obav zmlazovat, odebírat listové nebo vrcholové řízky, či je rozmnožovat jiným způsobem.

Zpívali na ulici u Bašty pro radost všem

Stříbro – U stříbrské husitské bašty se v sobotu večer sešli muzikanti a hráli jen tak pro radost všem, kdo se zastavili. Kdo měl zájem, mohli si i opéci buřta či klobásu na podomácku vyrobeném ohništi.

Rady do zahrady

Příbram - Co právě dělat na vaší zahrádce radí Petr Kumšta.

Gastro 2016: dorty ve tvaru klobouků, přileb
 i portrét prezidenta Masaryka

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Nejen zmlsané jazýčky a milovníci dobrých míchaných nápojů si letos v Poděbradech na Nymbursku přišli na své při tradičním klání škol a učilišť, která se zabývají výchovou budoucích kuchařů, cukrářů, barmanů 
a číšníků. Tentokrát by si užila i módní policie. V tom nejlepším slova smyslu.

Prsty od hlíny a čistá hlava jsou příjemnou změnou pro brigádníka

Olešná – Skleníky, žlutě rozzářený zlatý déšť v květináčích a další dřeviny připravené na prodej mě vítají do zahradnického ráje společnosti Rustera na samém okraji Olešné na Písecku. S dřevinami, které se tu pěstovaly v minulosti, ale končí a teď jsou už jen ve výprodeji. Od loňska je zdejší hlavní činností  pěstování biozeleniny. A to se právě týká úkolu, který mě dnes čeká.

Rady do zahrady: Netkané textilie a feromonové lapače

Upozorňuji s předstihem, aby byl dostatek času na pořízení feromonového lapače. Během měsíce května je vhodné vyvěsit feromonový lapač k monitorování náletu samců obaleče jablečného, který způsobuje červivost větších plodů jablek.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si daší rady pro vaši zahradu od Petra Kumšty.

Farmářské trhy budou bez kuřat

Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.

Džemy ze Znojma mají další ceny. Jsou Chutí Jižní Moravy

Znojmo – Džem z vína, sirup z okurek nebo povidla z meruněk. To vše zachutnalo porotcům v soutěži Chuť jižní Moravy a manželé Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma se mohou pyšnit dalším oceněním. Poměrně mladá firma, která působí čtvrtým rokem, posbírala za své marmelády i řadu zahraničních cen. Chuti jižní Moravy si ale obzvláště cení. „Přihlásili jsme výrobky, které jsou svou chutí opravdu speciální a lidé je nenajdou běžně v obchodech. Použili jsme pro jejich výrobu místní suroviny, jako jsou okurky nebo kdoule," sdělil podnikatel Otto Bouda.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Západní Čechy - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.