Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Rusové se těší, že v září nakoupí ovoce a zeleninu o 80 procent levněji.

Ovoce a zelenina zlevní v září o 80 procent, věří Rusové

Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.

Nové Syrovice (v bílém) oplatily juniorce HFK Třebíč osmigólový debakl z loňska.

Náměšť s Herálcem doplatila na neproměňování šancí

Třebíčsko – Hned čtyři okresní derby nabídlo třetí kolo I. A třídy. Dvakrát byli úspěšnější hosté, jednou se body dělily a doma zvítězila pouze Želetava. Fotbalisté Náměště-Vícenic dali gól jen z penalty a Herálci podlehli.

Rezerva Žďáru (v oranžovém) jasně zvítězila na hřišti nováčka I. A třídy z  Černíče 3:0.

Derby vyznělo pro Moravec, v závěru rozhodla branka Juračky

Vysočina – Derby mezi juniorkou Vrchoviny a nováčkem z Moravce nabídlo třetí kolo fotbalové I. A třídy – skupiny B. V zápase dvou rozdílných poločasů se nakonec radoval hostující Moravec, který tak i podruhé v sezoně přivezl zvenku plný počet bodů.

Hladina Stříbrného rybníku odrážela hvězdy a pruhy

FOTO: Hladina Stříbrného rybníku odrážela hvězdy a pruhy

Hradec Králové – Již podesáté se nad hradeckým Stříbrným rybníkem ozývalo bublání silných motorů a v jeho hladině se odrážely vlajky s hvězdami a pruhy. Oblíbená pláž hostila desátý ročník jednoho z největšího srazu klasických amerických automobilů u nás – Hradeckou Vosmičku.

Jana Šrámková ukazuje na místo, kde před patnácti lety stával jejich původní dům.

Po opadnutí vody to vypadalo, jako by v domě explodovala bomba

Zálezlice /FOTOGALERIE/ – Takových obcí jsou mraky. Život v nich pulsuje každodenním životem. Až by se na první pohled dalo říci, že je to idylka. Jako tady. Zálezlice na Mělnicku. Po celé obci je slyšet hlasité vřeštění ptáků, kterých tu ve stromech musí být snad tisíce.

Centrum Znojma patřilo v závěru týdne desátým Slavnostem okurek.

Znojmo zaplavily okurky. Laická porota rozhodovala i o nejlepší rychlokvašce

Znojmo – Stánky se specialitami, vystoupení kapel i stylové soutěže patřily k programu desátých znojemských Slavností okurek. Stánky s občerstvením, specialitami i výrobky z okurek na Masarykově náměstí si za pátek a sobotu prohlédly davy návštěvníků. „Celkem během obou dnů slavnosti zaujaly několik tisíc návštěvníků. Těší mě zejména to, že mezi nimi byla řada turistů,“ řekl ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela.

Zuzana a Otto Boudovi.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Zuzana a Otto Boudovi.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Zuzana a Otto Boudovi.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Z národní potravinové banky se expeduje ke klientům i zelenina.

FOTO: Nesklizenou zeleninu dali potřebným

Litoměřice - Více než tunou čerstvé zeleniny a brambor obohatila Potravinová banka v Ústeckém kraji (PB) svou současnou nabídku pro 25 odběratelů z domovů, azylových a jiných center a ústavů sociální pomoci. Stalo se tak díky zapojení do projektu Zachraň jídlo. Při něm dobrovolníci posbírali na polích výpěstky při paběrkování.

Ilustrační foto

Zahrádkáři marně chránili jahody před ptáky, naopak okurek sklízejí dost

Pelhřimov – Zahrádkáři na Pelhřimovsku bilancují v těchto dnech letošní úrodu. Úsměv na tváři nemají. Shodují se na tom, že rané plodiny jim z valné většiny sklidili ptáci nebo slimáci. Za největšího nepřítele letošní úrody raného ovoce, jako jsou například višně či třešně, zahrádkáři opět považují v první řadě ptactvo.

Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy připravilo pro návštěvníky program Dožínky.

Sečení kosou i mlácení obilí cepy. Ve Strážnici oslavovali žně

Strážnice – V neděli mohli návštěvníci skanzenu ve Strážnici zhlédnout oslavu sklizně obilí s tradičním dožínkovým průvodem v podání folklórního souboru Hanák z Troubek. „Pěstování obilnin bylo základem zemědělského hospodaření a sklizeň obilí – žně, se tak stala vyvrcholením celého zemědělského roku,“ informovala autorka programu Lucie Baňařová.

Ilustrační fotografie.

Zájem o okurky roste, pěstitelů ale ubývá

Jižní Morava – Nejoblíbenější nakládaná zelenina na jihu Moravy? Jednoznačně okurky. Pěstitelů ale postupně ubývá a roli tentokrát sehrál i mráz. Potvrdila to farmářka z Vacenovic na Hodonínsku Petra Blahušková. „Okurky nám pomrzly, museli jsme je podsadit. Proto mají zpoždění a bude jich méně než loni,“ řekla Blahušková, která okurky prodává v centru obce.

Křivá zelenina se vrací do Penny.

Křivá zelenina a ovoce se vracejí, neobyčejné kousky budou se slevou

Zákazníci prodejen Penny Market si budou moci od 10. července koupit opět ovoce a zeleninu netradičních tvarů od českých farmářů. Řetězec je bude nabízet pod názvem „Neobyčejné kousky“ a k dostání budou se slevou minimálně deset procent. První přijdou na řadu brambory, cibule a mrkev.

Vítejte u nás, říkali ve Zwieselu.

U sousedů posnídali s osly

Pasov - K první „oslo-klobásové“ snídani se do Tröpplkelleru ve Zwieselu sjelo na pozvání místního spolku Přátel oslů 80 hostů.

Broskvoň. Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady od pěstitele Petra Kumšty.  

Zahrada Stacionáře Úsměv v Třebíči.

OBRAZEM: Chceš být šťastný? Staň se zahradníkem

Třebíč - „Chceš-li být hodinu šťastný, opij se. Chceš-li být tři dny šťastný, ožeň se. Chceš-li být šťastný navždy, staň se zahradníkem,“ praví čínské přísloví. Tímto příslovím se řídí pracovníci Stacionáře Úsměv v Třebíči, a proto společně s klienty pečují o zahradu v prostorách stacionáře.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Ilustrační foto

Majitelé zahrádek mají zákaz plýtvání vodou

Příbram /FOTOGALERIE/ – V žádném případě nezalévejte trávu, stromy a nepoužívejte rozprašovače. Je málo vody. Oznámení, které přivítá každého, kdo se chystá projít brankou do zahrádkářské kolonie na Baníku pod Rožmitálskou ulicí v Příbrami.

Ilustrační foto.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Nymbursko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Ilustrační foto.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Ilustrační foto.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Boleslavsko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Ilustrační foto

Jednoduchý lapač vás zbaví otravných vos

Tábor - Obtěžují nás venku obří vosy, nebo nedorostlé sršně? Otázka, kterou si nyní lidé pokládají, když kolem jejich hlav krouží obtížný hmyz většího rozměru.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další tipy do vaší zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Ilustrační foto

Derby patřilo Žďáru, který vrátil Herálci podzimní porážku

Vysočina – Magnetem 22. kola východní skupiny I. A třídy bylo nedělní dopolední derby mezi fotbalisty rezervy FC Žďas a Herálcem. Úspěšnější v něm byli domácí hráči, jimž se tři body do tabulky moc a moc hodí.Béčko Vrchoviny pak pouze v jedenácti zaskočilo Telč a především díky vydařenému úvodu zápasu si domů přivezlo všechny tři body.

Studenti třetího ročníku březnické střední školy.

Maturanti udělali ze třeťáků mazáky

Březnice - Nejkrásnější období života prožívají středoškoláci, i když se jim to zatím zřejmě nezdá, protože příprava na zkoušku dospělosti není snadná a samotná maturita přináší spoustu nervů.

Krumlovský barman Jan Lukas.

Krumlovský barman postoupil na mistrovství světa

Český Krumlov - Krumlovský barman Jan Lukas bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, které se uskuteční letos v červnu v Praze.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si pravidelné Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.