Silvestr oslavte i pohybem, radí lékařka
Jindřichohradecko - Loučení se starým rokem si mnozí nedokáží představit bez spousty jídla a pití. Následky ale nemusejí být příjemné.
Jindřichohradecko - Loučení se starým rokem si mnozí nedokáží představit bez spousty jídla a pití. Následky ale nemusejí být příjemné.
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Stráž pod Ralskem - Vězni ve Stráži pod Ralskem také slaví Vánoce. Nechybí ani bohoslužba.
Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Až do roku 1892 přenesli návštěvníky v letošním roce pořadatelé tradičních Vánoc na zámku v Tovačově, na tovačovské panství Davida Gutmanna měl přijet císař francouzský, král český a uherský František Josef I. Celý víkend se tak nesla zámkem vánoční atmosféra, někdy mírně nervózní z návštěvy císaře, jindy poklidná v dílničkách a na jarmarku.
Abyste partnera trochu povzbudila, nepotřebujete k tomu španělské mušky. Stačí jen vybrat pár dobrot z vánoční tabule.
Poděbrady – Studentky poděbradské hotelové školy se pravidelně účastní soutěže o Svačinu roku s Rio Mare. Letos se dokonce dvě budoucí kuchařky probojovaly do patnáctičlenného finále.
Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.
“Takovými diváky se ostatní divadla pochlubit nemůžou,” shodli se se herci David Vaculík a Josef Kubáník poté, co byli pozvaní na návštěvu na chalupu do Trnávek u Buchlovic k paní Yvoně Martinákové.
FOTOGALERIE / Před necelým měsícem oslavil teprve šesté narozeniny, brzy ho ale bude znát doslova celá republika. Jakub Sladký z Uherského Hradiště se totiž stal novou tváří dětských výrobků přední české potravinářské společnosti Hamé. Jeho šibalský úsměv zdobí kečup Otmánek a okurky Znojmia.
Zapojte se s námi do soutěže o 4 balíčky s dárečky od Kubíka.
Vřesník – Pětadvacet vzorků nakládaných okurek soutěžilo tradičně v závěru října na oblíbeném kulinářském klání Vřesnická nakládačka, které se logicky konalo ve Vřesníku.
Nové Syrovice, Herálec – Okresní derby a senzaci přinesl poslední víkend v I. A třídě. Fotbalisté Budišova-Náramče zvítězili na hřišti lídra skupiny B v Herálci. Nové Syrovice zdolaly Želetavu.
Vysočina – Do víkendového 13. kola východní skupiny I. A třídy razantně zasáhlo nepříznivé počasí, které řádilo prakticky po celé republice. Kvůli němu musela být některá utkání odložena.
Třebíčsko – Změna na špici tabulky, kanonáda a zasloužená remíza. Zajímavé výsledky přineslo díky rozmarům počasí neúplné 13. kolo I. A třídy.
Příbram - Opět přinášíme rady do zahrady od Petra Kumšty.
Před 16. ZŠ na Jižních Svazích ve Zlíně bylo nedávnou sobotu nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z příchozích je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. „Zahrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví,“ vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.
Před 16. ZŠ na Jižních Svazích je při sobotním dopoledni nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z nich je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. "Dnes tady hrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví," vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.
Vysočina – Předposlední 12. kolo východní skupiny I. A třídy zástupcům žďárského okresu sedlo. Ačkoliv hned tři kluby hrály na hřištích svých soupeřů, body „ztratil“ pouze Moravec, který remizoval v Budějovicích.
Žďársko – Hlavním tahákem 11. kola východní skupiny I. A třídy bylo derby mezi fotbalisty rezervy Žďáru a Herálcem. Herně vyrovnanou partii rozhodla lepší koncovka domácího mužstva. Hráči Moravce doma smolně prohráli s Náměští, juniorka Vrchoviny si bez problémů poradila s Moravskými Budějovicemi.
Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.
Most – Policie na Mostecku popsala další útoky na seniory. Jednoho dědu ponížila parta s drsnou šéfkou.
Vysočina – První prohru sezony si v 9. kole I. A třídy – skupiny B připsali hráči Herálce. Béčko Žďáru si s chutí zastřílelo, Vrchovina smolně padla s Želetavou.
Kuriózní situace zažívají provozovatelé pálenic v Ostravě a okolí. Zákazníci, kteří byli zvyklí od září objednávat vypálení kvasů, telefonují provozovatelům pálenic a napůl si stýskají a napůl se omlouvají: „Neurodilo se ovoce, takže letos nedorazíme. Snad příští rok.“
Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?
Frýdlant – Čtyřčlenná porota rozhodla, že z patnácti vzorků má nejlepší nakládané okurky letos Marie Cermanová.
Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.
Krouna, Chrast – Chladná oka kamer by časem mohla hlídat kontejnerová hnízda na tříděný odpad v Krouně. Uvažuje o tom alespoň starosta obce Petr Schmied, který tu nedávno narazil například na nádobu pro plasty naplněnou okurkovou natí.
Něco mezi okurkou a paprikou. To je jihoamerická ačokča, která si získává na oblibě i v našich krajích. Jednoduše se pěstuje a z jediné rostliny sklidíte až stovku plodů.
Vysočina – Remízou skončilo derby 6. kola I. A třídy – skupiny B mezi fotbalisty béčka Žďáru a Moravce. Pro hosty je to zlatý bod, protože hráči Žďáru spálili několik stoprocentních šancí. Herálec doma pěti góly deklasoval Černíč.
Český ráj – Sterilované patizony z Turnovska získaly titul Česká biopotravina 2017.
Jablobec n. Nisou – Na zanedbaném školním pozemku v Sokolí ulici se kácí a bagruje.
Pelhřimov – S oceněním pro nejlepší nakládanou okurku odcházela v sobotu 2. září z Pelhřimovských dožínek Jaroslava Jírů z Pelhřimova. Pětičlenná porota hledala nejlepší okurku mezi třinácti přihlášenými vzorky.
Hodně nevšední soutěž se rozhodli uspořádat ve Vítkově na Opavsku. Během příštích dní se nejen místní občané mohou zapojit do akce s názvem Okurky pod víčkem.
Vysočina – Tři výhry a jedna remíza, tak výborná byla bilance celků ze žďárského okresu ve čtvrtém kole fotbalové východní skupiny I. A třídy.
Vysočina – Pelhřimovští zemědělci se chystají na dvanáctý Agrární a potravinářský den neboli Pelhřimovské dožínky, které se konají v sobotu 2. září od třinácti hodin na tamním Masarykově náměstí. Na rozdíl od jiných vysočinských měst tady mají bohatou tradici.
Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.
Třebíčsko – Hned čtyři okresní derby nabídlo třetí kolo I. A třídy. Dvakrát byli úspěšnější hosté, jednou se body dělily a doma zvítězila pouze Želetava. Fotbalisté Náměště-Vícenic dali gól jen z penalty a Herálci podlehli.
Vysočina – Derby mezi juniorkou Vrchoviny a nováčkem z Moravce nabídlo třetí kolo fotbalové I. A třídy – skupiny B. V zápase dvou rozdílných poločasů se nakonec radoval hostující Moravec, který tak i podruhé v sezoně přivezl zvenku plný počet bodů.
Hradec Králové – Již podesáté se nad hradeckým Stříbrným rybníkem ozývalo bublání silných motorů a v jeho hladině se odrážely vlajky s hvězdami a pruhy. Oblíbená pláž hostila desátý ročník jednoho z největšího srazu klasických amerických automobilů u nás – Hradeckou Vosmičku.
Zálezlice /FOTOGALERIE/ – Takových obcí jsou mraky. Život v nich pulsuje každodenním životem. Až by se na první pohled dalo říci, že je to idylka. Jako tady. Zálezlice na Mělnicku. Po celé obci je slyšet hlasité vřeštění ptáků, kterých tu ve stromech musí být snad tisíce.
Stánky se specialitami, vystoupení kapel i stylové soutěže patřily k programu desátých znojemských Slavností okurek. Stánky s občerstvením, specialitami i výrobky z okurek na Masarykově náměstí si za pátek a sobotu prohlédly davy návštěvníků.
Znojmo – Stánky se specialitami, vystoupení kapel i stylové soutěže patřily k programu desátých znojemských Slavností okurek. Stánky s občerstvením, specialitami i výrobky z okurek na Masarykově náměstí si za pátek a sobotu prohlédly davy návštěvníků. „Celkem během obou dnů slavnosti zaujaly několik tisíc návštěvníků. Těší mě zejména to, že mezi nimi byla řada turistů,“ řekl ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela.
/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Havlíčkobrodsko – V době letních veder restaurace a bufety často výrazně mění jídelníček. O těžkou a tučnou stravu zákazníci většinou nestojí. Přednost mají spíš lehká jídla.
Travčice - Jako na drátku běží v Severofruktu Travčice, největší konzervárenské firmě v Ústeckém kraji, zpracování zeleniny a ovoce.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Kvašáky, sterilované okurky nebo gastronomické speciality s okurkami mohou ochutnat v pátek i sobotu lidé v centru Znojma.
Už šestnáctý ročník populární neckyády se v sobotu od 13 hodin uskuteční na požární nádrži u Salaše.