Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

děti školka

Děti si vypěstovaly zdraví

Hluboká nad Vltavou - Nejdříve si bylinky vypěstují, aby je následně mohly sníst. Pro většinu lidí poměrně běžná věc. Jenže v případě Hluboké nad Vltavou je zahrádkářům maximálně šest let. Děti z mateřské školky si s pomocí učitelek založily zahrádku, kde pěstují nejen bylinky potřebné k dochucování jídel, ale i zeleninu rajčata, okurky a oblíbený hrášek. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na zahrádku věnovala 50 tisíc korun.

Ilustrační foto.

Herálec se doma dočkal plného bodového zisku

Vysočina – Po čtyřech prohrách v řadě v 7. kole východní skupiny I. A třídy zvítězila juniorka Vrchoviny. Radoval se také Herálec, který zdolal Rantířov. Naopak béčko Žďáru selhalo v Třebíči.

Tradiční výstavu Znojemsko zahrada Moravy chystali ve středu organizátoři v sálech Louckého kláštera. Začíná ve čtvrtek.

OBRAZEM: Znojemsko zahrada Moravy. Na výstavu zvou po sedmatřicáté

Znojmo – Sedmatřicátý ročník výstavy Znojemsko zahrada Moravy otevřeli ve čtvrtek dopoledne ve štukových sálech znojemského Louckého kláštera. „Vystavujeme ovoce, zeleninu, hrozny i květiny. Součástí programu je soutěž o nejkrásnější jablko, nejužitečnější plodovou zeleninu a nejlepší sterilované okurky," řekl hlavní organizátor výstavy Jaromír Čepička.

Ilustrační foto.

Albrechtičky slaví

Tradiční obecní slavnost připravuje na sobotu 10. září obec Albrechtičky ve spolupráci s ostatními místními spolky.

Ilustrační foto.

Juniorka Vrchoviny doplácí na problémy se sestavou

Vysočina – Ani napotřetí se v I. A třídě – skupině B Herálec doma nedočkal plného bodového zisku. O dva body opět přišel v úplném závěru zápasu. Vůbec se nedařilo rezervě Vrchoviny, která doma padla s Kouty. Svěřenci Karla Havlíka si tak připsali třetí prohru v řadě. Béčko Žďáru si duel s Želetavou přeložilo.

Ilustrační foto.

Kam s velkými skleníky? Lučina, nebo Pánov

Hodonín – Na ploše o velikosti několika fotbalových hřišť mohou v Hodoníně 
v nejbližších letech vyrůst skleníky na pěstování zeleniny. Investor kvůli nim žádá město o změnu územního plánu hned ve dvou lokalitách. „Chceme se tady zabývat zeleninou, jestli půjde právě o rajčata, okurky či papriky, je v tuto chvíli předčasné konkretizovat. Jsme totiž teprve ve fázi, kdy chceme změnit územní plán, což trvá léta. A pak budeme potřebovat také stavební povolení," informoval zástupce hulínské akciové společnosti David Malošík.

Výstava domažlických zahrádkářů.

Zahrádkáři a seniorky vystavovali společně

Domažlice - Expozice nejkrásnějších výpěstků domažlických zahrádkářů, ale i rukodělných výrobků žen z městské rady seniorů nabídla dvoudenní výstava v budově Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Domažlicích.

Ilustrační foto

Budou RAW zákusky i ochutnávka regionálních potravin

Karlovy Vary - Zdravé mlsání v podobě RAW zákusků, ale i ochutnávky produktů, které bodovaly v letošním ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje. To vše a mnohé další čeká na návštěvníky dnešních Městských farmářských trhů. Konají se tradičně před budovou tržnice od 11 hodin.

Zelenina. Ilustrační foto.

Na pulty obchodů se dostává zelenina nestandardních tvarů

Praha - Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.

Ilustrační fotografie.

Na letní zelenině si mohou pochutnat i psi

Chrudimsko – Kouká váš pes hladově po rajčatech, paprikách, okurkách či po jiné letní zelenině na vašem jídelním stole? Klidně mu ji v rozumném množství dopřejte! To radí slatiňanský veterinární lékař Ivan Jeník.

Vlašimský Jan Vondra (v modrém) se snažil zastavit střelce dvou branek Znojma Davida Ledeckého.

Znojemské okurky Vlašimi zhořkly

Vlašim – Po remíze v Sokolově a postupu v MOL cupu se poprvé druholigoví fotbalisté Vlašimi ukázali domácím fanouškům. Ti je ale během zápasu se Znojmem nezahrnovali chválou, naopak se nestačili divit, jak jim výborně hrající hosté střílí jednu branku za druhou. Trenér Radim Kučera tak konečně porazil Martina Haška. „Výhru bych vyměnil za jarní, kdy nás Vlašim asi připravila o postup do ligy. Doposud jsem měl s Martinem bilanci nula bodů a skóre 0:9, tak jsem rád, že se to povedlo zlomit," radoval se znojemský kouč.

Ivan Baborák

Na velikosti okurek k nakládání bych trval

Ahoj. Je srpen, čas po chrudimské pouti. Svět se zbarvil do švestkově modré a nakladači okurek vyvalili sudy, ve kterých připravují kvas pro výrobu medicíny. Ač ne velký příznivec sportu, nechávám se vtáhnout do atmosféry letních olympijských her a sleduju výkony i atmosféru sportovců.

Znojmo o víkendu zažilo deváté Okurkové slavnosti. Pořadatelé připravili nabídku specialit, soutěže i několik hudebních vystoupení. Na závěr vystoupila kapela Greenhorns s Janem Vyčítalem.

OBRAZEM: Znojmo patřilo podeváté Okurkovým slavnostem

Znojmo – Tradiční znojemské Okurkové slavnosti připravili o víkendu v centru Znojma pořadatelé ze Znojemské Besedy. „Devátý ročník hodnotím velmi pozitivně. Až na páteční odpoledne nám přálo počasí. Osvědčilo se nám doplnění hodnotného doprovodného programu, díky kterému lidé korzovali po náměstí celý den a celkově jich na slavnosti přišlo více než v minulých letech," řekl ředitel Besedy František Koudela.

Slavnosti okurek ve Znojmě. Ilustrační fotografie.

Znojemské Slavnosti okurek? Letos poprvé potmě. Přijedou opět Greenhorns

Znojmo – Soutěže související se zavařováním okurek, gastronomické speciality a kapely nejrůznějších hudebních žánrů. Takový program nabízí návštěvníkům dvoudenní Slavnosti okurek, které zaplní Masarykovo náměstí ve Znojmě. „V pátek se mohou lidé těšit na originální gastroshow, při které okusí nevšední speciality připravené z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem, Václavem Šmerdou a Romanem Ťulpou," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Brambory. Ilustrační snímek.

Zloděj v Nivnici ukral brambory, okurky i borůvky

Nivnice – Zřejmě zloděj vegetarián řádil v Nivnici. Jeho pozornosti v noci ze čtvrtka na pátek 29. července neunikl stánek s ovocem a zeleninou, který stojí hned u silnice v ulici U Dvora. Do stánku se zatím neznámý pachatel dostal po odstranění petlice s visacím zámkem.

Společný Eurovýšlap Retz - Znojmo turistů z České republiky a Rakouska.

Nový web i spolek. Zemská výstava sbližuje Znojmo a Retz

Znojmo – Častější společná setkání, větší výměnu informací například o kulturních akcích či společnou internetovou prezentaci již přináší společná kandidatura Znojma a Retzu na pořádání tradiční dolnorakouské Zemské výstavy. Fungovat začala pracovní skupina, novinky najdou lidé na webu a sociálních sítích.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Zmrzlina? Pražané se nebojí experimentovat

Praha /INFOGAFIKA/ - K horkému létu bezesporu patří zmrzlina
 v metropoli je nabídka opravdu nepřeberná. V posledních letech navíc výrazně stoupá i kvalita. Tradiční pestrobarevné kopečky jsou
na ústupu a postupně je nahrazují větší porce plné kousků skutečného ovoce nebo čokolády. Zájemci se však musí připravit na to, že si připlatí.

Na hlavní sezónu v prostějovské výkupně teprve čekají.

Výkupny ovoce pojedou na plné obrátky za měsíc

Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.

Skleníky. Ilustrační foto.

Zvažují obří skleník u Litomyšle

Dolní Újezd – Využití odpadního tepla z bioplynky, čerstvá zelenina a jeden unikátní projekt. V Zemědělském družstvu v Dolním Újezdu uvažují o stavbě obrovského skleníku na poli 
u Litomyšle. Zatím je to ale jen nápad a není jasné, zda se zemědělci do náročné stavby pustí.

Medvěd jménem Petr Vok.

V Krumlově kvůli věku utratili 31letého otce medvědů z večerníčku

Český Krumlov - Turisté již nebudou v hradním příkopu českokrumlovského zámku obdivovat medvěda jménem Petr Vok. Jednatřicetiletého medvěda se rozhodli ošetřovatelé po dohodě s veterináři utratit. Ve výběhu ho brzy nahradí další medvědí pár. Řekl to  dlouholetý ošetřovatel krumlovských medvědů Jan Černý. Na zámku v Českém Krumlově mají medvědi tradici několik století. Schwarzenbergové je tam podle pramenů chovali už od roku 1707. U hradního příkopu je každý den sledují davy českých i zahraničních turistů.

Miroslav Urubek, šéfredaktor Valašského deníku.

Óda na okurkový lák

„Tak nám začala okurková sezona, o čem budeme psát?" prohlásil s úsměvem před prázdninami v roce 1997 jeden můj kolega sedě na venkovní zahrádce u odpolední kávy. Krátce na to začaly na rozpálenou zem padat první kapky, pak další a další. A přišly povodně.

Ilustrační foto

Rady do zahrady: Očkování, uskladnění cibulovin

Jičínsko - Broskvoně a jádroviny s bohatou násadou plodů za sucha vydatně zavlažujeme. Podnože očkujeme obvykle od poloviny července do konce srpna. Většinou očkujeme podnože v prvním roce po výsadbě.

Růžové sady.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ivan Baborák

BABORÁKŮV TÝDEN: Okurková sezóna. Tak co, Láďo?

Ahoj. Čas dovolených se pozná bezpečně. Na sociálních sítích se to modrá mořem a fotografiemi úžasné večeře se sklenkou vína, a to vše na pozadí vln a vlnek, ve kterých občas zahlédnete hlavu toho kterého vychloubače z našich přátel.

Ilustrační foto

Lékaři radí v horku dostatečně pít, nejlépe vodu, a nenamáhat se

Praha - Dbát na dostatečný přísun tekutin a vyhýbat se nadměrné fyzické aktivitě radí lékaři pro nadcházející dva tropické dny. Nejvhodnější je čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy ředěné vodou, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Lidé by měli vypít přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu dne, při zátěži i víc. Alkohol a káva se nedoporučují. Podle předpovědi se může rtuť teploměru dnes a v pátek vyšplhat na 34 až 36 stupňů Celsia.