Moštování: Letošní sucho úrodě moc nepomohlo, říká zahrádkář
Domažlice - První litry letošního moštu už vydal lis, který provozují zahrádkáři v Domažlicích, ale moštování se již rozběhlo i jinde.
Domažlice - První litry letošního moštu už vydal lis, který provozují zahrádkáři v Domažlicích, ale moštování se již rozběhlo i jinde.
Vysočina – Více než měsíc trvalo čekání rezervy Žďáru na zisk dalších bodů do tabulky I. A třídy – skupiny B. Dočkalo se v 8. kole, kdy doma těsně zdolalo Hrotovice.
Hluboká nad Vltavou - Nejdříve si bylinky vypěstují, aby je následně mohly sníst. Pro většinu lidí poměrně běžná věc. Jenže v případě Hluboké nad Vltavou je zahrádkářům maximálně šest let. Děti z mateřské školky si s pomocí učitelek založily zahrádku, kde pěstují nejen bylinky potřebné k dochucování jídel, ale i zeleninu rajčata, okurky a oblíbený hrášek. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na zahrádku věnovala 50 tisíc korun.
Vysočina – Po čtyřech prohrách v řadě v 7. kole východní skupiny I. A třídy zvítězila juniorka Vrchoviny. Radoval se také Herálec, který zdolal Rantířov. Naopak béčko Žďáru selhalo v Třebíči.
Doly – Zrekonstruovaná kaplička v Dolech slouží k mnoha dalším účelům, než k tomu původnímu.
Znojmo – Sedmatřicátý ročník výstavy Znojemsko zahrada Moravy otevřeli ve čtvrtek dopoledne ve štukových sálech znojemského Louckého kláštera. „Vystavujeme ovoce, zeleninu, hrozny i květiny. Součástí programu je soutěž o nejkrásnější jablko, nejužitečnější plodovou zeleninu a nejlepší sterilované okurky," řekl hlavní organizátor výstavy Jaromír Čepička.
Vysočina – Ani v 6. kole východní skupiny I. A třídy nezlomila nepříznivou sérii posledních týdnů juniorka Vrchoviny. Cenné tři body naopak veze ze Šebkovic Herálec.
Tradiční obecní slavnost připravuje na sobotu 10. září obec Albrechtičky ve spolupráci s ostatními místními spolky.
Horní Kamenice - Opět po roce se v Horní Kamenici na antukových kurtech uskutečnil tradiční Memoriál Vlastimila Žáka turnaj smíšenek ve volejbale. V letošním roce se konal již 33. ročník turnaje, kterého se i přes předpověď tropického počasí zúčastnilo šest týmů.
Třebíčsko – Pouze dvě okresní derby na Třebíčsku nabídlo páté kolo fotbalové I. A třídy. Budišov uspěl ve Vladislavi a Hrotovice přejely doma Šebkovice. Skupině B dál vévodí Kouty, které zvítězily na Vrchovině.
Vysočina – Ani napotřetí se v I. A třídě – skupině B Herálec doma nedočkal plného bodového zisku. O dva body opět přišel v úplném závěru zápasu. Vůbec se nedařilo rezervě Vrchoviny, která doma padla s Kouty. Svěřenci Karla Havlíka si tak připsali třetí prohru v řadě. Béčko Žďáru si duel s Želetavou přeložilo.
Víte, jak chutná Osoblažsko? Co je pro zdejší kuchyni typické? Odpověď nám má dát 3. září gastrofestival Ochutnej Osoblažsko.
Vysočina – Ve 4. kole I. A třídy – skupiny B rezervní mužstva na hřištích soupeřů neuspěla. Vrchovina vyfasovala čtyřku v Budišově, Žďárské béčko těsně prohrálo v Telči.
Žďársko – Z nedělních výsledků 3. kola fotbalových I. tříd zaujala kanonáda rezervy Žďáru.
Hodonín – Na ploše o velikosti několika fotbalových hřišť mohou v Hodoníně v nejbližších letech vyrůst skleníky na pěstování zeleniny. Investor kvůli nim žádá město o změnu územního plánu hned ve dvou lokalitách. „Chceme se tady zabývat zeleninou, jestli půjde právě o rajčata, okurky či papriky, je v tuto chvíli předčasné konkretizovat. Jsme totiž teprve ve fázi, kdy chceme změnit územní plán, což trvá léta. A pak budeme potřebovat také stavební povolení," informoval zástupce hulínské akciové společnosti David Malošík.
Domažlice - Expozice nejkrásnějších výpěstků domažlických zahrádkářů, ale i rukodělných výrobků žen z městské rady seniorů nabídla dvoudenní výstava v budově Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Domažlicích.
Benešovsko - Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Zvítězí zdravé svačiny nad fast foody?
Karlovy Vary - Zdravé mlsání v podobě RAW zákusků, ale i ochutnávky produktů, které bodovaly v letošním ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje. To vše a mnohé další čeká na návštěvníky dnešních Městských farmářských trhů. Konají se tradičně před budovou tržnice od 11 hodin.
Praha - Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.
Benešovsko - Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Zvítězí zdravé svačiny nad fast foody?
Chrudimsko – Kouká váš pes hladově po rajčatech, paprikách, okurkách či po jiné letní zelenině na vašem jídelním stole? Klidně mu ji v rozumném množství dopřejte! To radí slatiňanský veterinární lékař Ivan Jeník.
Liberecký kraj -Obchodní řetězec nabízí nestandardní ovoce a zeleninu. Dříve takové kousky končily v odpadu.
Liberec - Obchodní řetězec nabízí nestandardní ovoce a zeleninu. Dříve takové kousky končily v odpadu.
Kyjov /FOTOGALERIE/ – Marek Režňák z Petrova a Štěpán Macháček z Dolních Bojanovic se stali nejúspěšnějšími mladými chovateli oblastní a okresní výstavy zvířat. Ta se uskutečnila o víkendu v areálu U Zámku v Kyjově.
Vlašim – Po remíze v Sokolově a postupu v MOL cupu se poprvé druholigoví fotbalisté Vlašimi ukázali domácím fanouškům. Ti je ale během zápasu se Znojmem nezahrnovali chválou, naopak se nestačili divit, jak jim výborně hrající hosté střílí jednu branku za druhou. Trenér Radim Kučera tak konečně porazil Martina Haška. „Výhru bych vyměnil za jarní, kdy nás Vlašim asi připravila o postup do ligy. Doposud jsem měl s Martinem bilanci nula bodů a skóre 0:9, tak jsem rád, že se to povedlo zlomit," radoval se znojemský kouč.
Ahoj. Je srpen, čas po chrudimské pouti. Svět se zbarvil do švestkově modré a nakladači okurek vyvalili sudy, ve kterých připravují kvas pro výrobu medicíny. Ač ne velký příznivec sportu, nechávám se vtáhnout do atmosféry letních olympijských her a sleduju výkony i atmosféru sportovců.
Znojmo – Tradiční znojemské Okurkové slavnosti připravili o víkendu v centru Znojma pořadatelé ze Znojemské Besedy. „Devátý ročník hodnotím velmi pozitivně. Až na páteční odpoledne nám přálo počasí. Osvědčilo se nám doplnění hodnotného doprovodného programu, díky kterému lidé korzovali po náměstí celý den a celkově jich na slavnosti přišlo více než v minulých letech," řekl ředitel Besedy František Koudela.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Soutěže související se zavařováním okurek, gastronomické speciality a kapely nejrůznějších hudebních žánrů. Takový program nabízí návštěvníkům dvoudenní Slavnosti okurek, které zaplní Masarykovo náměstí ve Znojmě.
Znojmo – Soutěže související se zavařováním okurek, gastronomické speciality a kapely nejrůznějších hudebních žánrů. Takový program nabízí návštěvníkům dvoudenní Slavnosti okurek, které zaplní Masarykovo náměstí ve Znojmě. „V pátek se mohou lidé těšit na originální gastroshow, při které okusí nevšední speciality připravené z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem, Václavem Šmerdou a Romanem Ťulpou," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.
Mělník – Nová sezona – nové „maskování". Strážci brankoviště HC Junior Mělník před zahájením přípravy na ledě nezaháleli ani v otázce své výstroje. Pod novou maskou už brzy vyrukují na soupeře Jan Vokurka i Jakub Šrámek.
Nivnice – Zřejmě zloděj vegetarián řádil v Nivnici. Jeho pozornosti v noci ze čtvrtka na pátek 29. července neunikl stánek s ovocem a zeleninou, který stojí hned u silnice v ulici U Dvora. Do stánku se zatím neznámý pachatel dostal po odstranění petlice s visacím zámkem.
Ústí nad Labem - Semena okrasných rostlin i zeleniny si mohou vyměňovat lidé v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem.
Chrudim - Zavařování okurek nakládaček patří k tradičním letním činnostem mnoha hospodyněk.
Doubice - Ocitli jsme se v polovině prázdnin. V novinářské řeči – „okurková sezóna".
/FOTOGALERIE/ Nedbalost při vykuřování včel byla zřejmě příčinou požáru, který v pondělí odpoledne zničil včelín a dílnu na zahradě ve Slezské Ostravě a poškodil další objekty.
Znojmo – Častější společná setkání, větší výměnu informací například o kulturních akcích či společnou internetovou prezentaci již přináší společná kandidatura Znojma a Retzu na pořádání tradiční dolnorakouské Zemské výstavy. Fungovat začala pracovní skupina, novinky najdou lidé na webu a sociálních sítích.
Praha /INFOGAFIKA/ - K horkému létu bezesporu patří zmrzlina v metropoli je nabídka opravdu nepřeberná. V posledních letech navíc výrazně stoupá i kvalita. Tradiční pestrobarevné kopečky jsou na ústupu a postupně je nahrazují větší porce plné kousků skutečného ovoce nebo čokolády. Zájemci se však musí připravit na to, že si připlatí.
Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.
Chrudimsko - V minulém století bylo paběrkování, tedy sbírání plodin, které by jinak zůstaly po sklizni na poli i sadu, naprosto běžné. Dnes se jedná spíše o polozapomenutou tradici a mladší generace mnohdy ani netuší, co takové paběrkování je.
Dolní Újezd – Využití odpadního tepla z bioplynky, čerstvá zelenina a jeden unikátní projekt. V Zemědělském družstvu v Dolním Újezdu uvažují o stavbě obrovského skleníku na poli u Litomyšle. Zatím je to ale jen nápad a není jasné, zda se zemědělci do náročné stavby pustí.
Český Krumlov - Turisté již nebudou v hradním příkopu českokrumlovského zámku obdivovat medvěda jménem Petr Vok. Jednatřicetiletého medvěda se rozhodli ošetřovatelé po dohodě s veterináři utratit. Ve výběhu ho brzy nahradí další medvědí pár. Řekl to dlouholetý ošetřovatel krumlovských medvědů Jan Černý. Na zámku v Českém Krumlově mají medvědi tradici několik století. Schwarzenbergové je tam podle pramenů chovali už od roku 1707. U hradního příkopu je každý den sledují davy českých i zahraničních turistů.
„Tak nám začala okurková sezona, o čem budeme psát?" prohlásil s úsměvem před prázdninami v roce 1997 jeden můj kolega sedě na venkovní zahrádce u odpolední kávy. Krátce na to začaly na rozpálenou zem padat první kapky, pak další a další. A přišly povodně.
Jičínsko - Broskvoně a jádroviny s bohatou násadou plodů za sucha vydatně zavlažujeme. Podnože očkujeme obvykle od poloviny července do konce srpna. Většinou očkujeme podnože v prvním roce po výsadbě.
Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.
Ahoj. Čas dovolených se pozná bezpečně. Na sociálních sítích se to modrá mořem a fotografiemi úžasné večeře se sklenkou vína, a to vše na pozadí vln a vlnek, ve kterých občas zahlédnete hlavu toho kterého vychloubače z našich přátel.
Letničky nyní především vyžadují dostatečnou závlahu, přihnojování, okopávku a pletí. Intenzivnější kvetení podpoříme soustavným odstraňováním semeníků.
Rakovník – Václav Hron z Podbořánek, student druhého ročníku Střední zemědělské školy v Rakovníku, obor agropodnikání, zvítězil v celorepublikové soutěži Mladý zahrádkář v kategorii středoškoláků.
Už pětadvacet druhů piva mohli okusit návštěvníci nově otevřené restaurace Stračena Pub ve Výškovicích, která má za sebou zhruba dvouměsíční provoz.
Praha - Dbát na dostatečný přísun tekutin a vyhýbat se nadměrné fyzické aktivitě radí lékaři pro nadcházející dva tropické dny. Nejvhodnější je čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy ředěné vodou, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Lidé by měli vypít přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu dne, při zátěži i víc. Alkohol a káva se nedoporučují. Podle předpovědi se může rtuť teploměru dnes a v pátek vyšplhat na 34 až 36 stupňů Celsia.