Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Vlašimským fotbalistům se ve Znojmě podařil parádní úlovek, když domů dovezli tři body.

Paráda! Blaničtí rytíři si pochutnali na okurkách

Znojmo – Po dvou remízách 1:1 v Pardubicích a doma se Sokolovem vybojovali vlašimští rytíři první výhru ve Fotbalové národní lize, když jim parádně zadařilo na hřišti ještě loni ligového Znojma, jenž mělo na kontě dvě výhry. Hostům pomohlo také vyloučení Yonova před koncem prvního poločasu.

Ilustrační fotografie.

Kvašáky v Brankovicích ochutnají lidé už popáté

Vyškovsko – Kysané okurky v solném nálevu. Tak těch bude v neděli v Brankovicích skutečně hodně. Občanské sdružení Branek totiž pořádá tři hodiny po poledni v areálu Střelnice už 5. ročník soutěže Brankovický kvašák. Zahanbit se ovšem nenechají ani jinde v okrese. Pestré volné dny si užijí především v Drnovicích.

Papežovi nablízku.

Sousedé jezdí pořád na „černých číslech"

U PAPEŽE. Na 50 000 ministrantů z celého Německa se v úterý večer shromáždilo na Petrském náměstí ve Vatikánu. Mezi nimi byly i dva tisíce mladých katolíků z pasovského biskupství a dalších 5000 z řezenské diecéze, píše deník PNP s tím, že někteří měli to štěstí, že si s papežem Františkem podali ruce – jako třeba Magnus Limmer z Heiligkreuzu.

Ilustrační foto.

Houby rostou! Stačí jen vyrazit

Beskydy - Letošní rok je prý díky příznivým klimatickým podmínkám pro růst hub velmi dobrý, až mimořádný a houbařům dává šanci, že se z lesa nevrátí s prázdným košíkem.  

Ilustrační fotografie.

Okurky? I na Břeclavsku nedostatkové zboží

Břeclavsko – Nemáme. Nejsou, neslo se v pátek zpoza stánků na farmářských trzích v Břeclavi. Prodejci tak odpovídali na poptávku nakupujících po okurkách nakladačkách. Několik z trhovců nabízelo už jen ty salátové a okurky vhodné na kvašáky. „Je půl desáté dopoledne a okurky jsou pryč. Ještě, že je nezavařuji, kupuji je pouze na jídlo," všimla si žena, která se představila jen jako Alena z Břeclavi.

Ilustrační fotografie.

Okurky? I na Břeclavsku nedostatkové zboží

Břeclavsko – Nemáme. Nejsou, neslo se v pátek zpoza stánků na farmářských trzích v Břeclavi. Prodejci tak odpovídali na poptávku nakupujících po okurkách nakladačkách. Několik z trhovců nabízelo už jen ty salátové a okurky vhodné na kvašáky. „Je půl desáté dopoledne a okurky jsou pryč. Ještě, že je nezavařuji, kupuji je pouze na jídlo," všimla si žena, která se představila jen jako Alena z Břeclavi.

Slavnosti okurek v centru Znojma.

Znojmo ožilo Slavnostmi okurek. Podívejte se!

Znojmo – Nejen kvašáky, sterilované okurky, nakladačky, ale i například marmeládu z okurek mohli ve Znojmě nakoupit a ochutnat návštěvníci tradičních Slavností okurek, a to i přes letošní slabší úrodu.

Ilustrační foto.

Plochy zeleniny vzrostly letos o osm procent, loni je ničily záplavy

Praha - Pěstitelé v Česku osázeli letos zeleninou 9211 hektarů, což je takřka o osm procent větší plocha, než z jaké se sklízelo loni, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni však úrodu na téměř 1000 hektarech zničily záplavy. Některým druhům zeleniny, jako je například květák, současná vedra nesvědčí. Jiným druhům, například okurkám a paprikám, naopak ano. V důsledku dobré sklizně se však propadá jejich cena, řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.

Zdeněk Skalička

Sklízejí, ale nesázeli

Možná jste si toho při večerní procházce do přírody také všimli. U pole se zeleninou nebo ovocného sadu zastaví auto, z něj za tmy vystoupí jeden nebo dva lidé, kteří mezitím, co řidič poodjede o kilometr nebo dva dál, sklízejí to, co sami nezaseli a nevypěstovali.

Stánkaři často stávají například na silničních odpočívadlech u Letovic.

Silnice na Blanensku lemují stánky s ovocem

Blanensko – Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu přímo po cestě je pro mnoho lidí lákavé. Toho využívají prodejci letních plodin. Své stánky v těchto dnech staví v okolí silnic. Na Blanensku nejčastěji míří k hlavnímu tahu mezi Brnem a Svitavami, na frekventovanou silnici I/43.

Stánkaři často stávají například na silničních odpočívadlech u Letovic.

Silnice na Blanensku lemují stánky s ovocem

Blanensko – Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu přímo po cestě je pro mnoho lidí lákavé. Toho využívají prodejci letních plodin. Své stánky v těchto dnech staví v okolí silnic. Na Blanensku nejčastěji míří k hlavnímu tahu mezi Brnem a Svitavami, na frekventovanou silnici I/43.

Úroda k rozebrání.

Obědy zdarma ve školkách u našich sousedů končí

ÚRODA. Na náměstí v Pilstingu (okres Dingolfing) řízl 30letý řidič traktoru nepřiměřenou rychlostí zatáčku a zadní z přívěsů s osmi tunami okurek se převrátil. Zraněn nebyl nikdo, lehce poškozeno bylo jedno parkující auto. Škodu policie odhadla na 10 000 eur. „Protože okurky už nemohly  být prodávány, mohli si je občané rozebrat pro privátní spotřebu," zaznamenala PNP.

Přemnožení slimáci na Kroměřížsku pustoší úrodu. Zahrádkáři jich v záhonech nachází i stovky denně. Mezi jahodníky po nich zůstávají jen sklizské skvrny.

Zahrádkáře sužují přemnožení slimáci. Chutná jim hrách, okurky i jahody

Kroměřížsko – Jahody, sazenice okurek, salát a nebo natě mrkví: to vše mizí v těchto dnech ze zahrádek vinou přemnožených slimáků. Zahrádkáři s nimi bojují každým rokem, letos však prý jde doslova o invazi. Podle zahrádkářů z Kroměřížska se tak projevují důsledky mírné zimy, slimákům se díky tomu nadmíru daří.

Ilustrační foto

Účinný boj se slimáky

Teplá zima a deštivé počasí posledních dní napomohlo slimákům k rozvoji jejich populace. Na zahradách bez milosti likvidují veškerou zeleninu i květiny.

Ilustrační foto.

Hamé začala okurková sezona, oproti loňsku o dva týdny dříve

Kunovice - Potravinářská společnost Hamé letos díky teplému počasí zahajuje oproti loňsku o dva týdny dříve okurkovou sezonu. V třísměnném provozu nyní zpracují stovky zaměstnanců bzeneckého závodu firmy 300.000 sklenic okurek denně. To z tohoto závodu dělá největšího výrobce v Česku, řekl dnes mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Marie Lekešová.

Vařte s námi: stopětatřicet nevěst ochutnalo menu Marie Lekešové

Hluk – Vařit česky, čerstvě, zdravě a podle starodávných receptů, to je heslo devětasedmdesá­tileté kuchařské mistryně z Hluku Marie Lekešové. Ačkoliv v jednadvacátém století vychází spousta kuchařských knih spojených s různými zvučnými jmény českých a zahraničních kuchařů, s jejím jménem a vzpomínkami je spojena jen jediná.

Ilustrační foto

Kopr a hrášek sklízejí s předstihem, na řadu přijde česnek a ozimý ječmen

Slovácko – Až o dva týdny, oproti předchozím letům, uspíšilo sklizeň úrody zeleniny a obilovin dosavadní příznivé počasí na Slovácku. Zatímco největší tuzemský výrobce konzervované zeleniny společnost Hamé, už začala zpracovávat první letní plodiny – kopr a hrášek ve svém závodě v Bzenci, Agro Okluky se chce v Dolním Němčí pustit do sklizně česneku začátkem příštího týdne.

Ilustrační foto.

Hamé začíná zpracovávat hrášek a kopr, oproti loňsku s předstihem

Kunovice - Potravinářská společnost Hamé letos díky počasí zahajuje sezonu zpracování zeleniny oproti loňsku s předstihem. V těchto dnech začala ve svém závodě v Bzenci na Hodonínsku zpracovávat hrášek a kopr. Hamé je největším českým výrobcem konzervované zeleniny. Veškerý hrášek a kopr odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z jižní Moravy, řekl mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Tefal – tyčový mixér Infiny Force.

Dostali jsme k otestování tyčový mixér Tefal....

/REDAKCE OTESTOVALA ZA VÁS/ - Práce s ním je jednoduchá. Držadlo sice vypadá na první pohled mohutně, ale je velmi lehké a má tvar, který skvěle padne do ruky. Všechno jde sestavit lehce, nepotřebujete žádnou velkou sílu a ani moc času. Tenhle tyčový mixér je totiž neskutečně rychlý.

Pavel Tvaroh před svým barem Lounge Bohemia v londýnské čtvrti Shoreditch.

Pavel Tvaroh z Mostecka si v Londýně otevřel bar a dobyl s ním svět

Londýn /FOTOGALERIE/ - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.

Pavel Tvaroh před svým barem Lounge Bohemia v londýnské čtvrti Shoreditch.

Pavel Tvaroh z Mostecka si v Londýně otevřel bar a dobyl s ním svět

Londýn - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.