Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

POHLEDEM Miroslava Bobka: Oblovka

Měl jsem dva favority. Řekomyš africkou, označovanou také jako „pralesní krysa", a oblovku neboli achatinu. Řekomyš africká je mohutný hlodavec; vážit může až téměř deset kilogramů. Oblovky patří k největším suchozemským plžům; některé druhy mívají ulitu dlouhou až třicet centimetrů.

Postřehy z Martiniku: Listy banánového květu používají jako kelímek na vodu

Po politické stránce patří Martinik k Evropě, ale po stránce geografické se řadí pod Střední Ameriku. Veškeré vegetaci se díky slunci, vlhku, teplotě a dešťům velmi daří. Sebemenší keř může dosáhnout obřích rozměrů a jakékoli ovoce nabrat prapodivnou podobu a pofiderní konzistencí s neobvyklou barvou.

Postřehy z Martiniku: Listy banánového květu používají jako kelímek na vodu

Po politické stránce patří Martinik k Evropě, ale po stránce geografické se řadí pod Střední Ameriku. Veškeré vegetaci se díky slunci, vlhku, teplotě a dešťům velmi daří. Sebemenší keř může dosáhnout obřích rozměrů a jakékoli ovoce nabrat prapodivnou podobu a pofiderní konzistencí s neobvyklou barvou.

Jaro začalo teplotami nad dvacet stupňů

Písecko - O čtrnáct dní dříve než v předcházejících letech se potýkají s náporem zahrádkářů v zahradnictvích a prodejnách. „Nyní už doprodáváme macešky, primule a ovocné stromky. Zájem se teď soustředí na venkovní keře a řízky muškátů, potom přijdou na řadu balkonové květiny," zhodnotil ve čtvrtek situaci Jiří Hromádka ze zahradnictví Čapek a HNN v Písku.

Jaro začalo teplotami nad dvacet stupňů

Písecko - O čtrnáct dní dříve než v předcházejících letech se potýkají s náporem zahrádkářů v zahradnictvích a prodejnách. „Nyní už doprodáváme macešky, primule a ovocné stromky. Zájem se teď soustředí na venkovní keře a řízky muškátů, potom přijdou na řadu balkonové květiny," zhodnotil včera situaci Jiří Hromádka ze zahradnictví Čapek a HNN v Písku.

ČSSD ve Znojmě vzkazuje: Daří se nám, mrzí nás jen výroba okurek

Znojmo – Většinu bodů našeho předvolebního programu se nám podařilo a daří plnit. Odklonili jsme se od megalomanských projektů předchozího vedení města, místo toho se snažíme stovkami menších projektů každodenně zlepšovat kvalitu života občanů Znojma. Co se nepovedlo, to je obnova výroby znojemských okurek. Takový je vzkaz vedení sociální demokracie na Znojemsku i ve Znojmě samotném.

Tip z Vizovic: Tajemství správné kyselice

Vizovice – Základ každé správné kyselice je všude stejný. Kysané zelí, brambory a většinou i kousek klobásky. Právě drobné rozdíly v jednotlivých recepturách však dělají z této polévky královnu variant. Na koštu kyselic ve Vizovicích se sešlo hned 25 vzorků kyselic a každá byla skutečně jiná.

ČSSD ve Znojmě vzkazuje: Daří se nám, mrzí nás jen výroba okurek

Znojmo – Většinu bodů našeho předvolebního programu se nám podařilo a daří plnit. Odklonili jsme se od megalomanských projektů předchozího vedení města, místo toho se snažíme stovkami menších projektů každodenně zlepšovat kvalitu života občanů Znojma. Co se nepovedlo, to je obnova výroby znojemských okurek. Takový je vzkaz vedení sociální demokracie na Znojemsku i ve Znojmě samotném.

Děti a výživa, co z toho vyplývá?

Polička – Ve druhém pololetí si školní jídelna základní školy Na Lukách připravila novou službu pro děti, jejich rodiče a personál školy.

V Křimicích vybírali nejlepší zelí

Plzeň - Zatímco ve Znojmě mají okurky, v Křimicích jsou hrdí na své zelí. I proto se pátý plzeňský obvod před lety rozhodl pořádat soutěž o nejlepší nakládané křimické zelí.

Francouzi ochutnají Lužice. Upevní tak vztahy

Lužice - Řadu akcí upevňujících vztahy s francouzskými kamarády chystají na tento rok v Lužicích. Místní Klub česko-francouzského partnerství potvrdil pokračování jazykového kurzu, soutěže Rozkvetlé Lužice, petánquového turnaje i adventní sportování S Mikulášem do Francie.

Je libo Raklet? Tak si ho seškrábněte z talíře

Opava – Skvělý švýcarský sýr připravený na speciálním grilu a posypaný kořením s příchutí skořice, domácí brambory ve slupce, sterilované okurky a cibulky a navíc sklenka dobrého vína. To vše si uplynulou sobotu nenechaly ujít desítky lidí, které se v Kavárně Obecního domu zúčastnily tzv. Raklet party. Raklet je název sýru a zároveň i název tradičního švýcarského pokrmu, který se z tohoto sýru připravuje.

Zelí proti neduhům. V Dobrém ocenili skvělé recepty

Dobré – Nakládané okurky a kysané zelí jsou prý receptem na zdraví. Alespoň podle organizátorů soutěže o nejlepší domácí produkty tohoto druhu. V Dobrém se zeliády a okurkiády v Ekologickém centru Keithe Morrise zúčastnilo několik desítek lidí.

Kryt pod bývalou Rikovkou v Litvínově bude měnit na muzeum

Litvínov - Upoutaly ho okenice z 2. světové války. Se stále ještě čitelnými štítky. A tak se Martin Bareš vydal do podzemí „Rikovky", kde objevil jeden z nejzachovalejších krytů, jaký kdy viděl. Prohlédnout a odejít? Kdepak. V rozlehlých prostorech plánuje expozici i místo na setkávání lidí se zájmem o Litvínov.

O nejlepším zelí rozhodnou v Dobrém

Dobré – V období, kdy všude kolem nás číhají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak, jakoby na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž o nejlepší domácí nakládané okurky a kysané zelí v osobitých nebo klasických nálevech.Zeliáda a okurkiáda se uskuteční v sobotu od 10 do 14 hodin v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém a zváni k účasti jsou nejen ti, kteří přivezou svůj vlastní výrobek, ale také všichni milovníci zelí, okurek i dobré zábavy.

Kryt pod bývalou Rikovkou bude měnit na muzeum

Litvínov - Upoutaly ho okenice z 2. světové války. Se stále ještě čitelnými štítky. A tak se Martin Bareš vydal do podzemí „Rikovky", kde objevil jeden z nejzachovalejších krytů, jaký kdy viděl. Prohlédnout a odejít? Kdepak. V rozlehlých prostorech plánuje expozici i místo na setkávání lidí se zájmem o Litvínov.

VIDEO: Mňam. Ve Víceměřicích koštovali zeleninku a ovocné dobroty

Víceměřice -  V košíkárně Domova u rybníka ve Víceměřích se v sobotu mísila vůně okurek, nakládaného zelí, medu, marmelád, kompotů či sušeného ovoce. Místní zahrádkaři zde totiž pořádali už sedmý ročník zeliády a s ním spojený šestý ročník ovocných mlsů.

Strach z metanolu je pryč, někteří si ale pálí vlastní kořalku

Olomoucký kraj – Než vypít smrtící koktejl, raději bez panáka. Během metanolové aféry přiměly zprávy o mrtvých a postižených po požití nebezpečného alkoholu řadu lidí ke změně hospodských návyků. Po déle než roce jsou obavy z nebezpečného pití ty tam. Důvěra v tuzemák a vodku se vrátila. I když ne úplně. Navíc přibylo těch, kteří si raději nechávají vypálit vlastní ovocný destilát.

Deník nabízí před štedrovečerní večeří pár rad

Praha – Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.

Vybírali nejchutnější okurky

Velké Poříčí - Dlouholetá místní tradice v ochutnávce a vyhodnocení nejchutnějších nakládaných okurek, která měla čtyřletou pauzu, byla v loňském roce opět obnovena. Postarala se o to parta místních pecařů. Ti letos podruhé uspořádali v hospodě „U Dáši" ve Velkém Poříčí další ročník okurkyády.

Jaký bramborový salát? Tady je přehled receptů

Brambory, kyselé okurky, vajíčka, majonéza, mrkev, hrášek, šunka, cibule, hořčice… Přibližně tak nějak vypadá vánoční bramborový salát ve většině domácností. Co zkusit letos něco jiného? 

Deník nabízí před štedrovečerní večeří pár rad

Praha – Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.

Předvánoční šílenství: obchodníci i kapsáři mají žně

Karlovarský kraj - Kaviár, drahá vína či proslulé destiláty jdou v obchodech doslova na dračku. A důvod? Ten je prostý. Blíží se Vánoce. Zatímco jindy toto zboží zákazníci v regálech většinou bez povšimnutí míjejí, teď před Vánocemi po něm sáhne řada lidí.