
Slimáci jsou letos aktivní. Je jich víc než v minulých letech
Havlíčkobrodsko – Mírná zima. Ta je podle zahrádkářů hlavním důvodem letošního hojného výskytu slimáků.
Havlíčkobrodsko – Mírná zima. Ta je podle zahrádkářů hlavním důvodem letošního hojného výskytu slimáků.
Okres Louny - Do Loun dvakrát letěl vrtulník. Řidič kamionu, jenž se u Hořetic převrátil s okurkami, byl opilý.
Žatecko - Zraněného řidiče ošetřili záchranáři. Pětadvacet tun okurek musel někdo zase naložit.
Moravská Třebová – Léto vrcholí a okurky rostou. Ovšem v moravskotřebovském sportu se „okurková sezona" nekoná.
Možná jste si toho při večerní procházce do přírody také všimli. U pole se zeleninou nebo ovocného sadu zastaví auto, z něj za tmy vystoupí jeden nebo dva lidé, kteří mezitím, co řidič poodjede o kilometr nebo dva dál, sklízejí to, co sami nezaseli a nevypěstovali.
Blanensko – Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu přímo po cestě je pro mnoho lidí lákavé. Toho využívají prodejci letních plodin. Své stánky v těchto dnech staví v okolí silnic. Na Blanensku nejčastěji míří k hlavnímu tahu mezi Brnem a Svitavami, na frekventovanou silnici I/43.
Blanensko – Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu přímo po cestě je pro mnoho lidí lákavé. Toho využívají prodejci letních plodin. Své stánky v těchto dnech staví v okolí silnic. Na Blanensku nejčastěji míří k hlavnímu tahu mezi Brnem a Svitavami, na frekventovanou silnici I/43.
Pelhřimovsko – Letošní rok je co do výskytu mšic enormní. Situace je všude podobná. Ani pelhřimovský okres není výjimkou.
Rokycansko - Také Rokycansko bojuje se škůdci zahrad
Lhovice – Za svoji až příliš velkou dávku sebevědomí zaplatí mladý recidivista z Přeštic.
ÚRODA. Na náměstí v Pilstingu (okres Dingolfing) řízl 30letý řidič traktoru nepřiměřenou rychlostí zatáčku a zadní z přívěsů s osmi tunami okurek se převrátil. Zraněn nebyl nikdo, lehce poškozeno bylo jedno parkující auto. Škodu policie odhadla na 10 000 eur. „Protože okurky už nemohly být prodávány, mohli si je občané rozebrat pro privátní spotřebu," zaznamenala PNP.
Náchodsko - Tady je nám fajn… aneb Dejte hlas místu, kde je Vám dobře.
Kroměřížsko – Jahody, sazenice okurek, salát a nebo natě mrkví: to vše mizí v těchto dnech ze zahrádek vinou přemnožených slimáků. Zahrádkáři s nimi bojují každým rokem, letos však prý jde doslova o invazi. Podle zahrádkářů z Kroměřížska se tak projevují důsledky mírné zimy, slimákům se díky tomu nadmíru daří.
Vratislavice nad Nisou – Pořadatelé z Pivovaru Konrad si pochvalují, že jubilejní 15. slavnosti proběhly s velkým zájmem veřejnosti, ale bez zásadních komplikací a v poklidu.
Teplá zima a deštivé počasí posledních dní napomohlo slimákům k rozvoji jejich populace. Na zahradách bez milosti likvidují veškerou zeleninu i květiny.
Kunovice - Potravinářská společnost Hamé letos díky teplému počasí zahajuje oproti loňsku o dva týdny dříve okurkovou sezonu. V třísměnném provozu nyní zpracují stovky zaměstnanců bzeneckého závodu firmy 300.000 sklenic okurek denně. To z tohoto závodu dělá největšího výrobce v Česku, řekl dnes mluvčí Hamé Petr Kopáček.
Hluk – Vařit česky, čerstvě, zdravě a podle starodávných receptů, to je heslo devětasedmdesátileté kuchařské mistryně z Hluku Marie Lekešové. Ačkoliv v jednadvacátém století vychází spousta kuchařských knih spojených s různými zvučnými jmény českých a zahraničních kuchařů, s jejím jménem a vzpomínkami je spojena jen jediná.
Česká Lípa - Škroupovo náměstí v České Lípě ve čtvrtek opět obsadí farmáři a pěstitelé.
Slovácko – Až o dva týdny, oproti předchozím letům, uspíšilo sklizeň úrody zeleniny a obilovin dosavadní příznivé počasí na Slovácku. Zatímco největší tuzemský výrobce konzervované zeleniny společnost Hamé, už začala zpracovávat první letní plodiny – kopr a hrášek ve svém závodě v Bzenci, Agro Okluky se chce v Dolním Němčí pustit do sklizně česneku začátkem příštího týdne.
Cheb, Waldsassen - Němečtí a čeští studenti vysadili v centru německého Waldsassenu jedlé plodiny.
Kunovice - Potravinářská společnost Hamé letos díky počasí zahajuje sezonu zpracování zeleniny oproti loňsku s předstihem. V těchto dnech začala ve svém závodě v Bzenci na Hodonínsku zpracovávat hrášek a kopr. Hamé je největším českým výrobcem konzervované zeleniny. Veškerý hrášek a kopr odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z jižní Moravy, řekl mluvčí Hamé Petr Kopáček.
Pardubice - Třetí účastnice zážitkové soutěže Pardubického deníku Klára Stanková poznala, jaké potraviny si (ne)kupovat a také proč.
Přerovsko – Značkou „Haná regionální produkt" se můžou pochlubit další výrobci z Přerovska, kteří přesvědčili odbornou porotu o své výjimečnosti.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.
/REDAKCE OTESTOVALA ZA VÁS/ - Práce s ním je jednoduchá. Držadlo sice vypadá na první pohled mohutně, ale je velmi lehké a má tvar, který skvěle padne do ruky. Všechno jde sestavit lehce, nepotřebujete žádnou velkou sílu a ani moc času. Tenhle tyčový mixér je totiž neskutečně rychlý.
Londýn /FOTOGALERIE/ - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.
Londýn - Když vodka vypadá jako okurka na párátku. Pavel Tvaroh, jenž vyrostl na Meziboří, provozuje v Londýně jeden z nejpozoruhodnějších a nejlepších barů na světě. Redaktorka Mosteckého deníku Monika Gordíková se byla v podniku Lounge Bohemia podívat a odvezla si jeden z nejsilnějších životních zážitků, i když je abstinentka.
Jablonecko - Pozdrav Petrův zdar je stejným poznávacím znamením rybářů jako Zdař bůh pro horníky.
Tržnice zažila období, zhruba před patnácti lety, kdy zelináři a prodejci sazeniček a květin zaplnili do posledního místečka všechny pulty v zastřešeném areálu. Nedávno se ale začalo mluvit o jejím konci.
Praha – Evropské volby prokázaly, že Brusel je českému voliči ukradený. Politici neuměli evropská témata lidem „prodat", permanentně je shazovali řečmi o zakřivení okurek, pomazánkovém másle či WC nádržkách. To se projevilo ostudně nízkou účastí, druhou nejnižší v Evropě. Konkrétní výsledky pak odkryly řadu zajímavých tendencí na české politické scéně.
Nová Paka – Zelený květen aneb Vaříme pro všechny, tak nazvaly packé sokolky a pracovnice kultury akci, při které prezentovaly na zdejším náměstí vyrobené zdravé saláty a pomazánky.
Nedílnou součástí japonské kultury je bohatá mytologie vyprávějící o mnohých bozích a bůžcích, zakladatelích Japonska (Izanami a Izanagi), a úchvatných dracích. Nejkrásnější součástí jsou ale démoni (Youkai) a strašidla (Obake).
Polévka z krokodýla, koupel z medu nebo čokolády, případně mrtvá myš - to jsou nejbizarnější požadavky hostů v hotelích celého světa, které sestavil internetový server Skyscanner.
Londýn - Polévka z krokodýla, koupel z medu nebo čokolády, případně mrtvá myš - to jsou nejbizarnější požadavky hostů v hotelích celého světa, které sestavil internetový server Skyscanner.
Střední Čechy - Když jsme vyhlásili Literární soutěž na téma Evropská unie, nevěděl jsem, co mám očekávat. Jaký bude zájem ze strany jednotlivých škol v Praze a v celých středních Čechách. Jak zareagují školáci na toto, na první pohled, nezáživné téma pro studenty?
Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.
Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Písecko – Část úrody pomrzla na jahodové plantáži v Písku, kterou provozuje Zdeněk Buzický.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.
Začátkem května je vhodná doba k výsevu okurek nakládaček a polních salátovek. Osivo vzejde asi po čtrnácti dnech, tedy většinou již po ledových mužích a mladým otužilým rostlinkám již nehrozí namrznutí.
Začátkem května je vhodná doba k výsevu okurek nakládaček a polních salátovek. Osivo vzejde asi po čtrnácti dnech, tedy většinou již po ledových mužích a mladým otužilým rostlinkám již nehrozí namrznutí.
Žďársko - Souboj dvou rivalů vyšel v 19. kole I. A třídy skupiny B hostující Třebíči, která v derby rezerv zdolala Velké Meziříčí. Štěpánov dohrával v emotivně hodně výživném zápase v Rantířově o devíti. Ždár sestřelil po vedoucí Želetavě i Novou Ves.
V letošním roce se pustili bruntálští zahrádkáři do svých záhonků s vervou sobě vlastní o něco dřív. Uplynulá zima byla totiž na zdejší poměry mírná, prohlásil Milan Janošík.
Příbram - I když se nyní zahrádkáři radují ze slunečného počasí, na vysazování okurek nebo rajčat na zahrádku ještě není nejvhodnější doba. O tom se mohli pěstitelé přesvědčit minulý týden, kdy ranní teploty klesly pod nulu.
Bruntál - V letošním roce se pustili bruntálští zahrádkáři do svých záhonků s vervou sobě vlastní o něco dřív. Uplynulá zima byla totiž na zdejší poměry mírná, prohlásil Milan Janošík.
Víte, když se řekne Evropská unie, mnoha lidem se tady u nás v české kotlině vybaví vykutálení úředníčci v Bruselu, co nám zakázali pomazánkové máslo, zavedli normy nařizující správnou zelenost okurek a zakřivení banánů; zkrátka ti druzí, co nám furt kafrají do toho, jak tady máme žít. Dovolte mi nemístnou otázku: A není to krapítek jinak? Nahlédněme pod pokličku všeobecně panujícího euroskepticismu perspektivou prachobyčejného studenta. (Předpokládám znalost faktů, neboť právě neinformovanost vede k mylným závěrům, a nabízím nad nimi zamyšlení.)
Ráda bych lidem z Evropské unie zpřístupnila všechny potraviny, dostupné v různých zemích EU a za odpovídající ceny, což by se mi jako europoslankyni mohlo podařit.
Vacenovice – Sedmaosmdesát vzorků naložených okurek mohli příchozí ochutnat ve vacenovickém muzeu. Uskutečnil se tam totiž sedmý ročník koštu oharek Na Marka zasaď oharka!