Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Kolik toho umíš, tolikrát jsi člověkem. Deváťáci si ověřili, jak by zvládali barmanskou i kuchařskou práci.

Uvaří sto padesát jídel denně a přitom se pořád učí

Svitavy – Hrášek, salám, těstoviny, okurky, brambory a čím dochutit? Co že to vlastně do správného salátu patří a co ne, řešili včera deváťáci při dni otevřených dveří v restauraci ve svitavské Fabrice, kterou provozuje Integrovaná střední škola Moravská Třebová.

Soutěž O nejlepší bramborový salát v restauraci U Reichertů na Březových Horách. Na snímku stojí zleva Jiří Mikeš (jeho salát získal druhé místo), šéf podniku Karel Míka a předseda spolku Miroslav Hlinovský.

Domácí bramborový salát si hodnotili soutěžící navzájem

Příbram – Šestnáct talířů, šestnáct kopečků bramborového salátu. Vidličku do ruky, zapomenout, že jsme se ho včera přejedli, od každého ochutnat. Jeden chutná trochu jako můj, v dalším dominuje hrášek, v jiném pepř či hořčice. A k soustu, které lahodí chuti, zapsat čárku na lístek.

Marcipánové Vánoce.

Marcipán nebo deskové hry?

Svitavy – Jako každoročně tak i letos o druhé adventní neděli probíhaly v Muzeu esperanta ve Svitavách Marcipánové Vánoce.

Sbor Českobratrské církve evangelické Chrudim uspořádal na faře dobročinný jarmark.

Na dobročinném trhu šly koláče na dračku

Chrudim - Sbor Českobratrské církve evangelické Chrudim včera uspořádal na faře v Pardubické ulici adventní trh rukodělných výrobků a dárkového zboží. Výtěžek bude věnován Terezce Vargové, která je upoutaná na vozík po těžké nemoci. Vybrané peníze pomohou s uhrazením speciálního rehabilitačního programu ve slovenských Piešťanech, který je velmi efektivní, leč pojišťovna na něj nepřispívá.

SOUTĚŽNÍ SALÁTY hodnotila v Malém Přítočně odborná porota.

V Malém Přítočně se uskutečnila soutěž o nejlepší bramborový salát

Malé Přítočno – Debaty o tom, kdo má doma nejlepší bramborový salát patří k předvánočnímu koloritu nejen mezi ženami, ale i muži. Dát odpověď na tuto otázku se rozhodli v Malém Přítočně, kde v prostorách obecního úřadu spořádali první ročník soutěže o nejchutnější tradiční vánoční pochoutku.

Ilustrační foto

Klub získal zahradu, bude pěstovat zeleninu

Lanškroun – Lanškrounský otevřený klub pro děti a mládež O.K. klub bude mít i svoji zahradu. Slavnostně pokřtěna bude v pátek, účastníci mají sraz v 15.30 v O.K. klubu, pak se společně vydají na klubovou zahradu.

Ilustrační foto

Inspekce objevila těžké kovy a pesticidy v zelenině z Polska

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila těžké kovy a pesticidy v zelenině dovážené z Polska. Nadlimitní množství olova a kadmia zjistila v mrkvi, pesticidy pak v rajčatech a okurkách, sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto.

Londýnský mrakodrap Okurku koupil brazilský miliardář Safra

Londýn - Mrakodrap zvaný Okurka, který je v posledních deseti letech jedním ze symbolů moderního Londýna, koupil brazilský miliardář Joseph Safra. Zaplatil za něj více než 700 milionů liber (asi 25 miliard Kč), informovala dnes britská BBC.

Druhý ročník Babymňamu, který se v sobotu odehrával v Kozlanech, byl zaměřený na pomazánky. Nechyběl ani doprovodný program. K tanci a poslechu hráli Vraníci, přijely i tanečnice z N-Yoj! z Bučovic.

Babymňam podruhé: Kozlanští milují lososa

Kozlany /REPORTÁŽ/ – Spojit příjemné s užitečným. S tímto cílem vyrážím do Kozlan, abych jako správná hospodyňka obohatila své kulinářské dovednosti a posbírala co nejvíc receptů na jednu z nejvariabil­nějších pochoutek, která snad nikoho nemůže urazit. Střídat sýrovou, rybičkovou nebo vajíčkovou pomazánku stále dokola je nuda, tak se těším, že načerpám nové zkušenosti. Akce kozlanského klubu seniorů Babymňam je totiž letos zaměřená právě na pomazánky.

Druhý ročník Babymňamu, který se v sobotu odehrával v Kozlanech, byl zaměřený na pomazánky. Nechyběl ani doprovodný program. K tanci a poslechu hráli Vraníci, přijely i tanečnice z N-Yoj! z Bučovic.

Babymňam podruhé: Kozlanští milují lososa

Kozlany /REPORTÁŽ/ – Spojit příjemné s užitečným. S tímto cílem vyrážím do Kozlan, abych jako správná hospodyňka obohatila své kulinářské dovednosti a posbírala co nejvíc receptů na jednu z nejvariabil­nějších pochoutek, která snad nikoho nemůže urazit. Střídat sýrovou, rybičkovou nebo vajíčkovou pomazánku stále dokola je nuda, tak se těším, že načerpám nové zkušenosti. Akce kozlanského klubu seniorů Babymňam je totiž letos zaměřená právě na pomazánky.

Lagenárie neboli indická okurka.

Lagenárie – nový druh zeleniny také na váš stůl

Lagenárie neboli indická okurka a také kalabasa je název jednoleté rostliny z čeledi tykvovitých. Patří k vděčným, bujně rostoucím popínavým druhům tykví. Její plody lze jako mladé připravit na mnoho způsobů, vyzrálé jsou pak krásná dekorace a slouží i jako nádoby.

Děti ze školky v Mladém obdivovaly výstavu výpěstků zahrádkářů v Nových Hodějovicích

OBRAZEM: Děti ze školky obdivovaly indickou okurku

České Budějovice - Čtyřicetikilové dýně, indickou okurku, ale třeba i žáby v akváriu nebo vypěstovaná jablka si v pondělí prohlížely děti z Mateřské školy v Mladém na výstavě  výpěstků Základní organizace Českého zahrádkářského svazu (ZO ČZS) v Nových Hodějovicích.

Ve Zdounkách uspořádal místní Svaz zahrádkářů výstavu ovoce a zeleniny.

Zahrádkáři ze Zdounek vystavili i paprikovou okurku

Zdounky - Výstavu ovoce a zeleniny uspořádal ve Zdounkách tamní Svaz zahrádkářů. „Své výpěstky přineslo do Domu kultury celkem čtyřiadvacet vystavovatelů a nejednalo se pouze o členy svazu," podotkla za pořadatele Hana Horáková.

Pro pěstování rostlin BEZ CHEMIE je zajímavá NOVINKA 2014, přírodní přípravek Kouzlo Přírody ACM CANELA.

Hubení škůdců bez chemie

Máte problém se mšicemi, molicí skleníkovou, sviluškami nebo třásněnkami na pokojových rostlinách, na balkónových rostlinách,na zelenině ve skleníku nebo za záhonech, na ovocných stromech nebo na rododendronech a nechcete používat chemické přípravky?

Ilustrační foto

Atypický předvolební boj chystá Příbor

Předvolební boj a především v komunálních volbách bývá často ve městech, jak se říká, na ostré lokty. Ale trochu jiné klání bude tuto sobotu probíhat v Příboře, respektive v místní části Hájov.

Začal již 35. ročník výstavy Znojemsko - zahrada Moravy.

OBRAZEM: Štukové sály Louckého kláštera ukazují plody Znojemska

Znojmo – Tradiční výstava s názvem Znojemsko – zahrada Moravy ve čtvrtek začala. V rámci letošního Vinobraní se koná už 35. ročník této výstavy ovoce, zeleniny, hroznů, květin a dalších produktů. Ve štukových sálech Louckého kláštera jsou chutné exponáty k vidění až do neděle.

Ilustrační foto

Obezita není náhoda, dozvědí se děti ze Skutče

Chrudimsko - Kdo si myslí, že je tlustý? A kdo s myslí, že má tlustého tatínka nebo maminku? Tyto otázky ve čtvrtek položí žákům Základní školy Komenského ve Skutči lékařka Anna Straussová. Zavítá do města v rámci celorepublikové kampaně Obezita není náhoda, nad níž má záštitu agentura J.L.M. z Prahy.

Nákupy na trzích jsou pro mnoho zákazníků atraktivní. Podle trhovců je zajímá původ ovoce a zeleniny, největší zájem je o české plody.

Počasí ovlivnilo i trhovce

Frýdek-Místek Chladnější léto letos nepřálo aquaparkům, sezonu hodnotily jako nejhorší za posledních několik let. Ani zástupci pálenic nejsou s počasím spokojeni. Deník zjišťoval, jak se léto podepsalo na sortimentu trhovců poblíž Antonínova náměstí v Místku. Lidé tam v současných dnech kupují ovoce, zeleninu nebo třeba houby.

Jeden z mývalů chycený do klece.

Mývalové hravě sklidili zahradu a zakousli želvu

Ústecko – Až půjdete do lesa, můžete klidně narazit na mývala. Tak jako Miroslav Polcar, který dokonce na své zahradě ulovil hned tři tahle zvířata. Ne, neutekla ze zoologické zahrady. Na sever Čech zavítala ze sousedního Německa, kde žijí volně.

Eva Samková v královéhradeckém AC klubu.

Talent v každém směru: Olympionička Samková v roli zpěvačky

Hradec Králové /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Pódium hradeckého AC klubu v sobotu obsadily mladé a talentované zpěvačky v doprovodu neméně nadaných hudebníků. Večer pojmenovaný Okurková sezóna se doslova zaleskl zlatem, když se k mikrofonu postavila olympionička Eva Samková.

Eva Samková v královéhradeckém AC klubu.

Talent v každém směru: Olympionička Samková v roli zpěvačky

Hradec Králové /FOTO/ - Pódium hradeckého AC klubu v sobotu obsadily mladé a talentované zpěvačky v doprovodu neméně nadaných hudebníků. Večer pojmenovaný Okurková sezóna se doslova zaleskl zlatem, když se k mikrofonu postavila olympionička Eva Samková.

Na svitavském náměstí se kromě zeleniny a pekárenských výrobků prodává i koření.

Na trzích bývá plno hlavně dopoledne

Svitavy – Nakupujete v létě rádi čerstvé výrobky, nebo jakékoliv další propriety a rádi se přitom prodíráte davem? Pak nejste sami. Prázdniny bývají obdobím žní pro stánkaře na městských trzích po celém okrese.

Barman Petr Hurta se svým vystoupením na Svatební show v Hradci Králové.

Na drink? Okurka zásadně změní chuť ginu s tonikem

Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Mnoho lidí má s létem spojené koktejly. Jak je správně podávat? Které koktejly nyní letí a jak si je připravit doma? Na tyto otázky bude v seriálu Deníku odpovídat barman Petr Hurta.

Ilustrační foto.

Evropská komise uvolní 125 milionů eur na pomoc zemědělcům

Brusel – Evropská komise mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Opatření s platností ode dneška do konce listopadu se konkrétně týká pěstitelů zeleniny a ovoce.