Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Pivovar Zubr po zavedení EET přišel o dvě desítky restaurací

Přerov - Vedení přerovského Pivovaru Zubr se letos kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i chystanému zákazu kouření v pohostinstvích obává citelného úbytku odběratelů z řad provozovatelů restaurací. Od prosincového zavedení EET pivovar zatím přišel zhruba o 25 provozoven, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Český stát chce na seznam UNESCO dostat Žatec jako město chmele

Praha - Ministerstvo kultury odešle do 1. února světovému výboru UNESCO nominaci města Žatce na Seznam světového dědictví. Po posouzení odborníky a případném doplnění žádosti ze strany českého státu by se nominace mohla probírat na jednání v létě 2018, řekla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Zda se tak ale příští rok stane, ještě není jisté. Česko má na seznamu 12 památek, úspěch sklízí i s tradicemi a zvyky, naposledy bylo v prosinci zapsáno loutkářství.

Lidé z Lužánku: Práce pro komunitu nás naplňuje

Někdo sportuje, jiný čte knížky, další se válí u televize, anebo sedí u piva… Zatímco Filip Šálek a Ilona Vybíralová dělají něco pro okolí. Přesněji řečeno, vykonávají toho spoustu. Byť momentálně žijí v Břeclavi, starají se o zatraktivnění části Ostravy-Poruby.

Komu nejvíc chutnají hořká piva? Češkám nad padesát

České pivovary by si měly předcházet ženy. Hlavně již zralé dámy totiž dávají přednost pivům s vyšší hořkostí, což je zpravidla doména českých ležáků. Naopak Maďarkám nebo Slovenkám stejného věku chutnají spíše takzvaná europiva, tedy nápoje s nižší hořkostí. „Češky, zejména nad padesát let, výrazně preferují tradiční hořká piva, dokonce víc než čeští muži," uvedl Jaromír Fiala z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Celníci jsou úspěšní, sčítají rekordy

Pardubický kraj – Rekordní výběr cla a SPD, statisíce kusů zadržených padělků, stovky nelegálně pracující, to je bilance celní správy v Pardubickém kraji za loňský rok.

Dvojí políbení při vítání je pro mě zvláštní, prozradil Vašíček

Zlín - /ROZHOVOR/ Sladká Francie? Ne tak úplně. To cítí odchovanec zlínského volejbalu Jiří Vašíček, který od léta působí v tamním druholigovém klubu Cambrai. „Země se mi líbí. Je krásná a romantická. Oslovují mě velké množství památek, kvalita jídla, výběr sýrů a u nás na severu také piv." Ale… „Obyčejný život je pro cizince velmi náročný, pokud si nezvykne, jak tady vše funguje," říká 24letý smečař v rozhovoru pro Deník.

Závazky a priority

Bohuslav Sobotka včera nastínil strategii ČSSD pro podzimní sněmovní volby. Šest splněných závazků a deset programových priorit, které představoval, mají jedno společné: prakticky vše se točí kolem peněz, respektive kolem péče o naši průměrnou peněženku. Říká se pravda, že peníze jsou až na prvním místě, ale v době, kdy se peníze nemusí nutně vydělat, protože komu chybí, ten si je půjčí, je těžké oslnit statistikou, jak jsme si v průměru polepšili a slibem, že bude čehosi o několik procent průměrně víc. 

Boom pokračuje. Loni vznikly desítky nových pivovarů

/INFOGRAFIKA/ Zatím to vypadá na nekončící party. V České republice loni přibyly další čtyři desítky minipivovarů a nic nenasvědčuje tomu, že by boom, který se nastartoval před několika lety, měl brzy skončit. „Nikdo nemůže odhadnout, jak dlouho to ještě může trvat," míní člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka, který je zároveň ředitelem Zámeckého minipivovaru Ostrava–Zábřeh.

Jurča: V Šumperku musíme vydržet s nervy. Někteří hráči tam skáčou jak kobylky

Hodonín – Je nejlepším střelcem hodonínských hokejistů ve druhé lize. V letošních osmadvaceti zápasech zaznamenal dvacet gólů. Po skvělém úvodu se ale brankostroj kanonýra Petra Jurči zadrhl. Střeleckou smůlu třiatřicetiletý útočník protrhl až v sobotním zápase s Valašským Meziříčím, v němž k domácímu vítězství 6:4 přispěl rovnou hattrickem. „Zřejmě mně to bude stát nějaká piva. Asi to bude celá basa, ale zaplatím ji rád," usmívá se Jurča.

Nápad na domácí vaření piva vznikl v hospůdce u piva

Červená Lhota - Když se na internetu podíváte na mapu domovarníků, tedy domácích výrobců piva, najdete na Třebíčsku celkem tři adresy. Z toho dvě v Červené Lhotě. Nejen zlatý mok, ale třeba i ten tmavý tam vaří kamarádi Tomáš Bumba a Petr Rymeš.

Domácí výroba alkoholu je možná. Ale s omezeními

Třebíčsko - Ne každá domácí výroba alkoholu je povolena, ale zároveň ne veškerou zákon zakazuje. Třeba pivo si doma může uvařit každý, aniž by za to musel hradit spotřební daň. Musí však vyrobit pouze omezené množství a za určitých podmínek.

Barbora Bucharová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Barbora Bucharová je mladá designérka a návrhářka, která hned po dostudování střední školy v roce 2014 založila módní značku Buchy. Bára vystudovala Střední uměleckou školu textilních řemesel obor modelářství a návrhářství oděvů a ve své tvorbě se zabývá šperky z lan. Šperky značky Buchy vystavovala nejen v galeriích po celé republice i na Slovensku, ale také na různých designérských festivalech. Aktuálně spolupracuje s českými módními časopisy.

Možná bude Luděk Pernica blond

Jablonec n. N. - Fotbalisté FK Jablonec odstartovali zimní přípravu. V plném nasazení se jí, už po vyléčeném zranění, zúčastní také Luděk Pernica.

Bývalý pivovar v Čechtíně se stal kulturní památkou

Čechtín - Bývalý panský pivovar v Čechtíně se stal kulturní památkou. Pivovar byl založený pravděpodobně okolo roku 1560, poprvé byl písemně zmíněn roku 1591. V polovině 18. století byl v produkci piva z celkem 25 pivovarů na katastru současného okresu Třebíč na druhém místě.

Muži jsou v hubnutí větší lajdáci než ženy. Hřeší nejvíce pivem

Jižní Morava – Řízek, salát, cukroví, chlebíčky i velké množství alkoholu. Následky prosincových svátků teď mnozí lidé znatelně pociťují na svém oblečení. „Je pravda, že letošní Vánoce jsem se vůbec nehlídala. Od sestry jsem dostala krásnou halenku. Bohužel v ní jde vidět každé kilo. Takže něco musí dolů," svěřila se například Monika Varmužová z Hodonína.

Restaurace ještě zdraží. Po zavedení EET i kvůli pivu

Blanensko, Vyškovsko – První vlna zdražování v restauracích přišla na Blanensku a Vyškovsku hned se zavedením elektronické evidence tržeb v prosinci. Podniky se nyní potýkají s úbytkem hostů, kteří si za služby zřejmě zanedlouho ještě připlatí.

Restaurace ještě zdraží. Po zavedení EET i kvůli pivu

Blanensko, Vyškovsko – První vlna zdražování v restauracích přišla na Blanensku a Vyškovsku hned se zavedením elektronické evidence tržeb v prosinci. Podniky se nyní potýkají s úbytkem hostů, kteří si za služby zřejmě zanedlouho ještě připlatí.

Hospodští v regionu přerušují častěji činnost. I kvůli EET

Kroměřížsko – Podnikatelů, kteří požádali o přerušení provozování hostinské činnosti, v regionu na konci roku výrazně přibylo. Jejich počet činil v prosinci v celém kraji 155, v listopadu jich bylo 122, obvykle přitom podle údajů krajského živnostenského úřadu tuto živnost přeruší zhruba čtyři desítky podnikatelů měsíčně.

Těšte se. Ostrovské pivo ochutnáte už na podzim

Ostrov - Z bývalého hotelu Myslivna vznikne hotel nový, a to U Zámku, a otevřen by měl být už letos na podzim. Spolu s ním bude vybudován i měšťanský pivovar, který se navíc bude rozprostírat i v utajených sklepních prostorech, o kterých měl donedávna jen málokdo tušení. Město koupilo Myslivnu přibližně před rokem za 10,5 milionu korun. Aktuálně byl vysoutěžen zhotovitel připojení hotelu na inženýrské sítě. Další rekonstrukce a změna vnitřních dispozic objektu budou následovat záhy.

Nová evidence tržeb zdržuje provoz

I když Petr Kucharczyk, který je majitelem podniku s názvem Švejk restaurant v Palackého ulici ve Frýdku-Místku, zpočátku byl pro zavedení elektronické evidence tržeb, po zhruba měsíčním fungování už to jen v samých superlativech nevidí.

V Ústeckém kraji se s EET vyrovnávají různě, někde vzrostly ceny

Ústecký kraj - S elektronickou evidencí tržeb (EET) se provozovatelé v Ústeckém kraji měsíc po jejím zavedení vyrovnávají různě. Řada majitelů nevidí v EET žádný problém, někde zdražili, několik podniků zavřelo. Náklady vrostly třeba na pořízení kotoučů na účtenky. Finanční správa už několik provozoven kontrolovala.

Tradiční pochod na Virotín

Čejetice - Přes 60 nadšenců se na Nový rok vypravilo na tradiční pochod na kopec Virotín, tyčící se nad místní částí Sedlíkovice.

Část restaurací v Praze si stěžuje na problémy s EET

Praha - Část restaurací v Praze si stěžuje na fungování systému elektronické evidence tržeb (EET), jehož používání je pro podnikatele v pohostinství povinné od začátku prosince loňského roku. Vadí zejména dlouhé odezvy, které se občas vyskytují, část restaurací uvedla, že jim systém opakovaně spadl. Naopak řada restaurací je s fungováním systému spokojena a žádné problémy neeviduje. Vyplývá to z ankety mezi pražskými provozovateli restaurací a hospod.

Růžička bojoval s megafonem. A je rád, že své hobity Rytíři ochrání

Kladno – Nudu od Davida Růžičky nečekejte. V žádném zápase. Jednou krouží kolem své branky, i když u obou tyček čekají soupeřovi ohaři, podruhé zkouší vlastního gólmana bombou z úhlu. A v Přerově? Tam bylo vidět, že pro soupeřovy fanoušky je jako rudý šátek pro býka, jako svého času Josef Zajíc nebo Jan Kruliš. Na konci jednomu ještě provokativně zamával, za to ho ale v bouřlivé atmosféře trenéři nepochválili.

Rváč se těší na rváče. U premiéry Grattona bude i Kočí

Kladno – Chybělo sedm vteřin do konce zápasu v Přerově, když se do tří vzrůstem malých kladenských hokejistů pustili domácí hromotluci. Na trenéra Rytířů Pavla Pateru navíc přistálo několik kelímků s pivem a v tu chvíli si řekl DOST a jednal. Bleskově angažoval kanadského bijce Joshe Grattona. „Naše technické hráče musíme ochránit," dal na srozuměnou. Gratton v úterý poprvé trénoval v Kladně a ve středu naskočí do zápasu s Prostějovem.

Zákaz kouření? K pivu a kartám cigareta patří, myslí si hospodský z Brna

Brno /ANKETA/ – Přestat kouřit je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Letos kuřákům v jeho dodržení paradoxně výrazně pomůže stát. Nejenže cigarety podražily, od května zřejmě bude platit zákaz kouření v podnicích. „Kouzlo hospod bude pryč," říká hospodský z brněnské pivnice Osmička Robert Kohlík.