Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Pivní speciály se staly hitem, sudy už téměř odhalují dno

Jižní Morava – Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.

Nejlepší pivo na světě mají v Náchodě

Královéhradecko, Náchod - „Nejlepší pivo na světě" náchodský pšeničný Primátor Weizenbier opět potvrzuje svou kvalitu a dominuje na nejedné degustační soutěži doma i v zahraničí.

Zavírání hospod se nekoná, fungují i s evidencí

Jičínsko – Prvního prosince začal pro restaurační a ubytovací zařízení ostrý provoz elektronické evidence tržeb. Mnohým podnikům kasy zkomplikovaly každodenní život a někteří provozovatelé dokonce uvažují, že svoji činnost ukončí. EET je podle nich zbytečnou zátěží, která je jen zdržuje od práce.

Hostinští: Politici nás chtějí postupně zničit

Mělnicko - Zákaz kouření, který má od května příštího roku platit ve všech podnicích, se nelíbí provozovatelům hospod a barů na Mělnicku. Pivo nebo kávu bez cigarety si podle nich většina štamgastů nedokáže ani představit.

Chybějící kulturní centrum? Může vzniknout v areálu znojemského pivovaru

Znojmo – Najít pro Znojmo prostor pro kulturní a společenské centrum, které ve středu města schází, zadali radnici lidé v nedávné anketě Fóra Zdravého města. Podle starosty Vlastimila Gabrhela může vzniknout v pivovaru. Opozice chce o budoucnosti areálu jednání. Starosta je nevylučuje, od opozice ale chce konkrétní návrhy.

Co jste si mohli tento týden přečíst?

Vážení čtenáři, každý týden vám v sobotním vydání Kolínského deníku přinášíme přehled toho nejzajímavějšího, co se stalo. O čem jste si tento týden mohli v Deníku přečíst? Tentokrát nejdůležitější události vybírá redaktorka Kolínského deníku Lucie Mašínová.

Připravili první adventní trhy

Rakovník - V pátek od samého rána vládl na Husově náměstí čilý pracovní ruch při přípravě prvního adventního trhu.

Studie: Nemírné pití piva má zhoubný dopad na zdraví Čechů

Brno - Nemírné pití piva má podle nové studie zhoubný dopad na zdraví Čechů. Odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně porovnali údaje o stravě a nejčastějších onemocněních ve 42 zemích. Dospěli k závěru, že by si Češi měli dávat mnohem větší pozor na alkohol, ale také na brambory a obiloviny. Výzkum je k dispozici na webu časopisu Food and Nutrition Research.

Jak hostinským zhnusit podnikání. Po EET i zákaz kouření

Karvinsko - Po EET mají hostinští další starost. Od května 2017 má začít platit tzv. protikuřácký zákon, který zakazuje kouření ve společných prostorách restaurací všeho druhu. Někteří provozovatelé restaurací na Karvinsku mají strach, že tak přijdou o stálé zákazníky a vadí jim také nemožnost vlastní svobodné volby.

Řidiči podlehli svodům vánočního večírku i svařáku

Praha /VIDEO/ - Tři případy během čtyř dnů. To ve středu uvedla vedoucí kanceláře ředitele pražských strážníků Irena Seifertová k zásahům hlídek městské policie, které odhalily šoféry pod vlivem alkoholu. Chování takových řidičů bývá velmi rozdílné, poznamenala: „Někdy to řeší přiznáním, jindy odmítnutím kontrolní dechové zkoušky – a někdy i útěkem z automobilu."

Bratr doporučil trenéru Zlína Hamrlíkovi Webra z Montrealu

Zlín /ROZHOVOR/ – Pod palbou otázek čtenářů Deníku včera po poledni trenér extraligových hokejistů Martin Hamrlík prozradil, jak složitým obdobím on i jeho tým prochází. Stejně tak potvrdil, že vedení klubu pracuje na posílení týmu, ale nechce dělat bezhlavé nákupy.

Costa má od trenéra Chelsea povolené pivo. Pomáhá mu regenerovat

Londýn - Fotbaloví trenéři většinou své hráče neradi vidí s pivem v ruce, kouč Chelsea Antonio Conte ho naopak v malém množství doporučuje. Například útočník Diego Costa má po zápasech povolenou jednu lahev piva, které mu pomáhá k rychlejšímu zavodnění a regeneraci.

Za stejným stolem spolu usedají padesát let

Praha /FOTOGALERIE/ - Čtrnáct rytířů se schází každou neděli u hranatému stolu. Ano, nedrží ochrannou ruku nad králem Artušem, ale nad svojí oblíbenou pražskou pivnicí U Černého vola. Předseda hospodského spolku sem chodí od roku 1966.

Experti si oddechli. Prazdroj koupili Japonci

Plzeň /INFOGRAFIKA/- Prodej Plzeňského Prazdroje dopadl asi nejlépe, jak v dané situaci dopadnout mohl. Myslí si to aspoň někteří experti, kteří se v pivovarské branži pohybují. „Z těch subjektů, které o pivovar projevily zájem, je tato volba nepřekvapivá, protože Asahi je pivovar. Vítáme to. Nečekáme přitom žádné změny," uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Milovníci jídla si užívali na Gastronomických dnech

Pec pod Sněžkou - Třetí adventní víkend patřil v hotelu Horizont Gastronomickým dnům. Jejich vrcholem se stal sobotní večer. Účastníci, kterých přišlo zhruba padesát, mohli ochutnat hned několik pokrmů najednou a také se o nich něco dozvědět.

Zákaz kouření nás poškodí, bědují hospodští na Blanensku

Blanensko – Dát si v restauraci pivo, povídat si s přáteli a u toho kouřit cigaretu. To bývala dosud zcela běžná věc v mnoha restauracích a dalších pohostinských zařízeních nejen na Blanensku. Od konce května příštího roku si ale štamgasti v restauracích nejspíš nezapálí. Protikuřácký zákon schválila minulý pátek poslanecká sněmovna, nyní míří k posouzení do senátu.

Glosa: Aby nám japonský Prazdroj nezhořkl

Tak je to pravda. Plzeňský Prazdroj společně s některými dalšími středoevropskými pivovary bude mít nového majitele. Největší japonský pivovar Asahi. Je to zpráva dobrá či špatná? Určitě se není třeba bát, že by Japonci chtěli našemu pivu ublížit. Vždy k němu měli velmi dobrý vztah, stejně jako k českému chmelu, jehož jsou tradičními odběrateli.

Prazdroj koupí japonská Asahi. Za pivovary zaplatí skoro 200 miliard

Japonský pivovar Asahi Group Holdings se dohodl na převzetí Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských značek SABMilleru, které dohromady za 7,3 miliardy eur (197,3 miliardy korun) koupí od společnosti Anheuser-Busch InBev. Jde o zatím největší převzetí zahraničních pivovarnických aktivit ze strany některého z japonských pivovarů.

Protikuřácký zákon: lidé si na zákaz zvyknou, věří podniky

Vyškovsko – Konečně padlo finální rozhodnutí, o věci se přestane jenom mluvit a bude v ní jasno. Taková je reakce provozovatele drnovické restaurace Sport Daniela Brtníčka na protikuřácký zákon, který na konci minulého týdne prošel sněmovnou. „Náš podnik už je zčásti nekuřácký, hosté si pomalu zvykají. Myslím, že ani štamgasti, kteří pivo nevypijí bez toho, aniž by si dali cigaretu, s tím nebudou mít problém," je přesvědčený Brtníček. A to třeba také z důvodu, že objekt, v němž restaurace sídlí, je dost velký a kuřáci mají možnost zapálit si mimo prostory restaurace v teple.

Na Královský advent přijede císařovna

Karlštejn - Městys Karlštejn opět ožije Královským adventem. Ten se uskuteční na místní návsi v neděli 18.prosince. A co na návštěvníky Karlštejna čeká?

Restaurace začínají lákat na Štědrý den na skleničku po večeři

Praha - Některé restaurace, hospody a bary v Česku se rozhodly vyjít vstříc přáním hostů a nabídnou na Štědrý den své služby až ve večerních hodinách tak, aby si mohli skleničku po doma servírované štědrovečerní večeři dát u nich. Zhruba pětina podniků ale stejně jako v předchozích letech nabídne lidem i sváteční večeři. Lákají je na speciální menu nebo českou klasiku.

Hospody bez dýmu? Štamgasti už nadávají

Frýdek-Místek - Zákon, který má platit od konce května příštího roku, se týká i místecké pivnice Maršál. V neděli odpoledne tam řada štamgastů seděla u piva se zapálenou cigaretou.

Do hospody bez cigaret? Hostinští se připravují na zákaz kouření

Ústí nad Labem - Bez kouře. Tak by měly od června vypadat všechny hospody, restaurace a řada dalších společenských prostor. Poslanci posvětili protikuřácký zákon, a to v té téměř nejtvrdší podobě. Česká republika se tak zařadí mezi evropské země s úplným zákazem kouření.

Pivovary mají o stovky klientů méně, stovka opustila Svijany

Praha - Více než týden po startu elektronické evidence tržeb (EET) mají tuzemské pivovary o stovky odběratelů méně. Někteří výrobci ale čekají odliv restauratérů až v příštím roce. Vyplynulo to z ankety ČTK. Pokud jde o vliv EET na ceny piva, zdražovaly velké pivovary už před příchodem evidence.

Souboj o první místo: hodonínští basketbalisté deklasovali Vyškov o 54 bodů

Hodonín – Měla to být strhující bitva o první místo, šlágr dvou velkých rivalů o postup do vyšší soutěže. Žádná dramatická přestřelka se ale nekonala, natěšení diváci v pátek večer zhlédli nečekanou exhibici. Hodonínští basketbalisté v dohrávce 6. kola oblastního přeboru připravili vedoucí Vyškov o letošní neporazitelnost. Po skvělém výkonu a jednoznačném výsledku 88:34 slavili cennou výhru, dva body a posun do čela tabulky.

EET má na Slovácku první oběti. Zavírají hospody i bufety

Slovácko – Když dnes dvaasedmdesátiletý Josef Lapčík nastoupil před pěti lety do Domova pro seniory v Buchlovicích, ihned si zamiloval prostředí tamní kantýny. Od té doby jej bylo možné každodenně spatřit s dalšími seniory, jak vysedávají jen tak u stolku a baví se nad půllitrem piva nebo jak si pochutnávají na místních specialitách. Od nového roku má však být seancím důchodců v domově konec. Kantýna totiž i kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) přestane po více než dvaceti letech fungovat.