Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
/ROZHOVOR/ Už deset let se v Mostě vyrábí pivo. Tradici obnovili Luboš Luňáček a Lukáš Chrastina. Vyprávěli o tom v Týdeníku Mostecko, který vyšel ve středu 22. ledna.
/FOTOGALERIE/ Michalu Španělovi vyhlášenému v minulém ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender nejsympatičtějším výčepním plzeňského piva trvá příprava na načepování sklenice déle, než samotný akt jejího plnění.
203 tisíc hektolitrů piva. Množství, které si asi málokdo umí v reálu představit. Právě tolik vyrobili za loňský rok piva v nymburském pivovaru. Překonali tak stávající rekord a podle ředitele a majitele Pavla Benáka už není další kapacita pro zvýšení objemu výroby. Pivovar jede na maximum a jeho rozšiřování se v dohledné době neplánuje.
Nguyen Van Phu, který se v prosinci postaral o navrácení ztracené výplaty zpět jejímu majiteli, bude opět činit dobro. Za jeho poctivost, kdy na městskou policii přinesl obálku s 17400 korunami, které u něj v obchodě zapomněl zákazník, ho jeden pivovar ocenil zásobou piva na rok.
/ROZHOVOR/ Jana Srba, spolumajitele krásnolipského pivovaru Falkenštejn, přivedla k pivovarnictví souhra životních náhod. O nich vyprávěl v Týdeníku Děčínsko, který vyšel ve středu 15. ledna.
/ROZHOVOR/ Co všechno obnáší příprava basketbalového zápasu v Opavě? Své o tom ví Ondřej Ludvík. Rodák z Vávrovic, který se výraznou měrou na této činnosti ve slezském klubu podílí. Točí se hlavně kolem vstupenek, plakátů či zápasového zpravodaje. Práce pro klub je pro něj svým způsobem i koníčkem.
České pivo je fenomén, který naši republiku proslavil po celém světě. To, že Češi pivo milují a vypijí ho ročně nejvíc ze všech národů, je notoricky známý fakt. Potvrzují to i různé pivní statistiky. Podle nich se se v Česku pivo nejen hojně pije, ale také vyrábí.
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá). Honza se 235. dne putování hlásí z bolivijského Oruro Departmentu: „Ta cesta měla trvat kratší dobu a měřit okolo šesti tisíc kilometrů. Vlastně až v Jižní Americe vykrystalizovala nejdřív na osm tisíc, pak na deset tisíc a reálně je už jasné, že k nim přibude i nějaká ta stovka navíc.“
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Vzpomínáte rádi na litoměřické pivo Kalich? Už letos by si ho milovníci pěnivého moku mohli po více než osmnácti letech dopřát znova. V části někdejšího pivovaru v centru Litoměřic totiž skončila téměř roční rekonstrukce a v opravených prostorách se opět začne vařit pivo.
Voňavý gulášek, čepované pivo a cílová medaile. Taková byla odměna pro každého, kdo na Nový rok zdolal vrchol hanáckého Mont Blancu, tedy Velkého Kosíře. Oblíbené výletní místo se tentokrát hřálo pod paprsky slunce a jasnou oblohou. Právě příznivé klimatické podmínky přilákaly obrovské davy lidí. Nakonec jich bylo oficiálně 4510, což je absolutní rekord.
Už dávní předkově věděli, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivovary se v blízkosti města začínaly množit zhruba od 18. století a bývaly součástmi velkostatků.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Jaroslav Lebeda je sládkem benešovského pivovaru Ferdinand od roku 2007, v pivovaru však dělá již od začátku své pracovní dráhy. Vystudoval Střední potravinářskou školu průmyslových technologií, odbor kvasná technologie – pivovarství. Od roku 1989 přešel různými pozicemi ve výrobě, až zakotvil v této současné, ve funkci výrobního ředitele pivovaru. A proč si vybral právě toto povolání?
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
S Lucií Polišenskou jsem se setkal v hanušovickém pivovaru při narážení prvního letošního sudu ležáku Keprník, kterého je patronkou. Jakmile sešla z pódia, ihned ji obklopil chumel lidí s žádostí o autogram nebo selfie. „Někdy je to náročné, já ale úplně nevnímám, že bych byla nějaká hvězda,“ říká v rozhovoru pro Deník.
S Lucií Polišenskou jsem se setkal v hanušovickém pivovaru při narážení prvního letošního sudu ležáku Keprník, kterého je patronkou. Jakmile sešla z pódia, ihned ji obklopil chumel lidí s žádostí o autogram nebo selfie. „Někdy je to náročné, já ale úplně nevnímám, že bych byla nějaká hvězda,“ říká v rozhovoru pro Deník.
"Plzeň není jenom pivo…" je název výstavy, kterou uspořádal mluvčí plzeňského regionu Sdružení výtvarníků ČR Karel Hlavička ve spolupráci s plzeňským klubem Alšovka.
Sládci ze sedmi pivovarů z Česka se rozhodli, že u příležitosti oslavy své více než roční spolupráce společně uvaří pivo. A tak se zrodil v Budějovickém Budvaru ležák s názvem Sedm spolčených.
Přes osm tisíc lidí navštívilo letos turistické a informační centrum žatecké radnice. Přibližně devět tisíc jich pak zavítalo do hlavní městské turistické atrakce – Chrámu chmele a piva. Čísla jsou podobná těm loňským. V Žatci spřádají plány, jak do města dostat návštěvníků ještě víc. Nalákat je chtějí hlavně na pivo a chmel.