Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Stavební inženýrka v Ostružné vaří pivo a provozuje hospodu

Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.

Stavební inženýrka v Ostružné vaří pivo a provozuje hospodu

Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.

Pivovar uvařil rekordně piva a robotizuje část výroby

203 tisíc hektolitrů piva. Množství, které si asi málokdo umí v reálu představit. Právě tolik vyrobili za loňský rok piva v nymburském pivovaru. Překonali tak stávající rekord a podle ředitele a majitele Pavla Benáka už není další kapacita pro zvýšení objemu výroby. Pivovar jede na maximum a jeho rozšiřování se v dohledné době neplánuje.

Pivní dar může pomoci Středisku rané péče

Nguyen Van Phu, který se v prosinci postaral o navrácení ztracené výplaty zpět jejímu majiteli, bude opět činit dobro. Za jeho poctivost, kdy na městskou policii přinesl obálku s 17400 korunami, které u něj v obchodě zapomněl zákazník, ho jeden pivovar ocenil zásobou piva na rok.

Ondřej Ludvík: Příprava zápasu v Opavě? Vše má svá pravidla!

/ROZHOVOR/ Co všechno obnáší příprava basketbalového zápasu v Opavě? Své o tom ví Ondřej Ludvík. Rodák z Vávrovic, který se výraznou měrou na této činnosti ve slezském klubu podílí. Točí se hlavně kolem vstupenek, plakátů či zápasového zpravodaje. Práce pro klub je pro něj svým způsobem i koníčkem.

Ostravský dobrodruh si plní sny. Šlape přes deset tisíc kilometrů Jižní Amerikou

Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá). Honza se 235. dne putování hlásí z bolivijského Oruro Departmentu: „Ta cesta měla trvat kratší dobu a měřit okolo šesti tisíc kilometrů. Vlastně až v Jižní Americe vykrystalizovala nejdřív na osm tisíc, pak na deset tisíc a reálně je už jasné, že k nim přibude i nějaká ta stovka navíc.“  

Davy na Kosíři. Novoroční výšlap přilákal tisíce lidí, padl rekord

Voňavý gulášek, čepované pivo a cílová medaile. Taková byla odměna pro každého, kdo na Nový rok zdolal vrchol hanáckého Mont Blancu, tedy Velkého Kosíře. Oblíbené výletní místo se tentokrát hřálo pod paprsky slunce a jasnou oblohou. Právě příznivé klimatické podmínky přilákaly obrovské davy lidí. Nakonec jich bylo oficiálně 4510, což je absolutní rekord.

Historie pivovarnictví na Opavsku

Už dávní předkově věděli, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivovary se v blízkosti města začínaly množit zhruba od 18. století a bývaly součástmi velkostatků.

Jaroslav Lebeda: Ochutnal jsem spousty zahraničních piv, ale nejlepší je české

Jaroslav Lebeda je sládkem benešovského pivovaru Ferdinand od roku 2007, v pivovaru však dělá již od začátku své pracovní dráhy. Vystudoval Střední potravinářskou školu průmyslových technologií, odbor kvasná technologie – pivovarství. Od roku 1989 přešel různými pozicemi ve výrobě, až zakotvil v této současné, ve funkci výrobního ředitele pivovaru. A proč si vybral právě toto povolání?

Lucie Polišenská: Nebýt herečkou, pracovala bych v porodnici nebo v lázních

S Lucií Polišenskou jsem se setkal v hanušovickém pivovaru při narážení prvního letošního sudu ležáku Keprník, kterého je patronkou. Jakmile sešla z pódia, ihned ji obklopil chumel lidí s žádostí o autogram nebo selfie. „Někdy je to náročné, já ale úplně nevnímám, že bych byla nějaká hvězda,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Lucie Polišenská: Nebýt herečkou, pracovala bych v porodnici nebo v lázních

S Lucií Polišenskou jsem se setkal v hanušovickém pivovaru při narážení prvního letošního sudu ležáku Keprník, kterého je patronkou. Jakmile sešla z pódia, ihned ji obklopil chumel lidí s žádostí o autogram nebo selfie. „Někdy je to náročné, já ale úplně nevnímám, že bych byla nějaká hvězda,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Plzeň není jenom pivo

"Plzeň není jenom pivo…" je název výstavy, kterou uspořádal mluvčí plzeňského regionu Sdružení výtvarníků ČR Karel Hlavička ve spolupráci s plzeňským klubem Alšovka.

Uvařili pivo z chmele, který voní jako víno

Sládci ze sedmi pivovarů z Česka se rozhodli, že u příležitosti oslavy své více než roční spolupráce společně uvaří pivo. A tak se zrodil v Budějovickém Budvaru ležák s názvem Sedm spolčených.

V Žatci lákají další turisty. Zaměřili se na Poláky a Korejce

Přes osm tisíc lidí navštívilo letos turistické a informační centrum žatecké radnice. Přibližně devět tisíc jich pak zavítalo do hlavní městské turistické atrakce – Chrámu chmele a piva. Čísla jsou podobná těm loňským. V Žatci spřádají plány, jak do města dostat návštěvníků ještě víc. Nalákat je chtějí hlavně na pivo a chmel.