Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Milovický kouč Pavlíček šoupne do placu sud plzeňského piva

Start sezony jim vyšel náramně. Fotbalisté Milovic získali další tři body do tabulky krajské I.B třídy a spolu s Libčicemi jsou jedinými celky, které jsou po třech kolech stoprocentní. V dalším pokračování soutěže zdolali milovičtí fotbalisté na svém trávníku Úvaly a kouč Pavel Pavlíček byl naprosto spokojený.

Nejen milovníci piva zažili skvělý víkend

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Poznávacím znamením drtivé většiny účastníků Septemberfestu 2019 bylo pivo. Nebylo divu. Tato dvoudenní akce je totiž oslavou „pěnivého moku“ a na Krásné louce v Mladé Boleslavi tekl 6. a 7. září proudem z mnoha stánků. Návštěvníci tak mohli kromě tradičních značek ochutnat také širokou škálu lokálních piv z mnoha regionů.

Dobroty doplní chilli pivo, Chinaski i miss

Jižní Morava – Cítím linoucí se vůni grilované slaniny a čedaru. Lidé mají úsměvy na tvářích, pochutnávají si na burgerech a pijí pivo. Tak včera popsal atmosféru na brněnském Burger street festivalu u Galerie Vaňkovka Jan Lacina, který jídlo sám v jednom ze stánků připravuje.

Město jídla: chilli a hovězí spláchne pivo

Brno – Cítím linoucí se vůni grilované slaniny a čedaru. Lidé mají úsměvy na tvářích, pochutnávají si na burgerech a pijí pivo. Tak včera popsal atmosféru na brněnském Burger street festivalu u Galerie Vaňkovka Jan Lacina, který jídlo sám v jednom ze stánků připravuje.

Eliška Rajchmanová: Pivo byla láska na první pohled

Být výčepním, který Vám načepuje pivo jako křen, už dávno není jen výsadou mužů. Za pípu se umí zkušeně postavit i řada žen. Jednou z nich je také Eliška Rajchmanová, která se svou vlajkovou lodí – restaurací v Ruthardce - v Kutné Hoře letos v srpnu doplula do přístavu těch nejlepších výčepních v republice. V soutěži Master Bartender 2019 se umístila na druhém místě a stala se tak teprve čtvrtou ženou, která za dobu trvání soutěže titul získala.

Zámek zaplní milovníci piva

Pivaři všech značek, spojte se! Pořádá město a kulturní dům již 22. ročník oblíbených Pivních slavností. 

V Oseku vaří pivo

Osecké pivovarnictví je od svého počátku spojeno s Cisterciáckým opatstvím. První pochvalná zmínka o oseckém pivu pochází z pera opata Knittla a je datována rokem 1645. V době barokní přestavby kláštera byl pivovar přesunut z prostor konvetu do současných prostor hospodářského dvora kláštera. Léta páně 1701 se tedy začíná psát historie barokního pivovárku a sladovny. Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován a v sezóně 1901/02 dosáhl svého rekordního výstavu 23.662 hl. Nasládlá vůně rmutů se Osekem vznášela až do roku 1946, kdy byl pivovar v důsledku poválečných událostí uzavřen. Poté pivovar sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru.

Vaření piva v Cisterciáckém klášteře Osek

Osecké pivovarnictví je od svého počátku spojeno s Cisterciáckým opatstvím. První pochvalná zmínka o oseckém pivu pochází z pera opata Knittla a je datována rokem 1645. V době barokní přestavby kláštera byl pivovar přesunut z prostor konvetu do současných prostor hospodářského dvora kláštera. Léta páně 1701 se tedy začíná psát historie barokního pivovárku a sladovny. Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován a v sezóně 1901/02 dosáhl svého rekordního výstavu 23.662 hl. Nasládlá vůně rmutů se Osekem vznášela až do roku 1946, kdy byl pivovar v důsledku poválečných událostí uzavřen. Poté pivovar sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru.

PROGRAM: Začíná legendární Dočesná, centrum Žatce čeká nápor davů

V Žatci startují největší slavnosti chmele a piva v republice – Dočesná. V pátek a sobotu dorazí desítky tisíc návštěvníků, čekají na ně hudební vystoupení na třech pódiích, dvě stovky stánkařů včetně 54 pivovarů, na náměstích za radnicí pak pouťové atrakce. Proběhne několik doprovodných akcí včetně výstav. Tradičně v pohotovosti jsou hasiči, policisté i záchranáři.

Festival nabídne grilování, pivo a muziku

Tradiční, již XIII. Valašský Septemberfest se koná v sobotu 7. září v areálu autokempu Liščí mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tento rodinný festival piva a grilování začne v 15 hodin a bude trvat do půlnoci.

OBRAZEM: Zámeckým parkem ve Šluknově teklo pivo. Slavnosti nabídly i hudbu

Pivovary z obou stran česko – německé hranice si daly sraz o víkendu na pivních slavnostem v zámeckém parku ve Šluknově. Na jednom místě se tak potkal třeba varnsdorfský Kocour a Bergquell Brauerei Löbau. Kromně piva a občerstvení na návštěvníky pivních slavností čekala také hudba v mezinárodním podání. Na pódiu se tak vystřídaly kapely Stand Up, Z5 a Myluju Vendrulu z Čech, polští Radykalnia wieś a němečtí Umfyr.

Tip Deníku: Blíží se dvoudenní Septemberfest

Pátek a sobota 6. a 7. září budou na Krásné louce v Mladé Boleslavi patřit pivu, hudbě, zábavě a dobrému jídlu. Letošní Septemberfest zahájí v 16.30 hodin koncert kapely Hallodrn. Pak se na pódiu vystřídají kapely S.E.N. Rock, Koneckonců a Kabát revival MB.

Pivní rynek v Teplicích

Krásné ženy a dobré pivo. Že to nejde k sobě? Ale jde! Ukázaly to už předchozí ročníky přehlídky minipivovarů Pivní rynek v Teplicích. 

Kladina, pivo a hurá do útoku. Ohlédnutí za Pralesní ligou

Černá v Pošumaví /VIDEO/ - Pralesní liga, kterou každé léto pořádají dobrovolní hasiči z Černé v Pošumaví, je hlavně o zábavě a dobrém pití a jídle, i když se při ní dobrovolní hasiči z Krumlovska i okolí utkávají i v útoku. Letos se konala na konci srpna a účastnilo se jí jedenáct týmů dospělých a dvě družstva dětí.

Regionální pivovary už mají sudy na sobotní akci v Teplicích připravené

Ve dnech 6 a 7. září bude pivovar Monopol ve spolupráci s městem Teplice pořádat na Zámeckém náměstí již IV. ročník akce Teplický pivní rynek, setkání minipivovarů a rodinných pivovarů. Každý pivovar bude nabízet piva vlastní výroby, samozřejmě světlý ležák, polotmavá a tmavá piva, ochucená piva, speciální a svrchně kvašená piva.

Zámek zaplní milovníci piva

Pivaři všech značek, spojte se! Pořádá město a kulturní dům již 22. ročník oblíbených Pivních slavností. 

FOTO: Rektor uvařil ležák

Speciální várku piva uvařil v pondělí rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček společně se sládkem Martinem Hložkem a manažerem Prazdroje Stanislavem Hamarou.

Kupte si nové číslo týdeníku Moravský sever

Sládek pivo vaří, hospodský pivo dělá, zní staré rčení. Nad tím, aby hospodští pivo dělali dobře, bdí Luděk Kurek z hanušovického pivovaru Holba. Článek s ním najdete v úterním vydání týdeníku Moravský sever.

Aleš Brichta: Rozlišuju lidi na dobrý a idioty

Aleš Brichta slaví šedesátku – a má se za čím ohlížet. Za spoustou úspěchů, ale i karambolů, které mu život přinesl – ať už jsou to problémy zdravotní, nebo finanční. Jak ale potvrdil v rozhovoru pro Týdeník Květy, coby správného rockera ho hned tak něco nepoloží.

VIDEO: Kapela Buty to rozjela na Dočesné v pivovaru

Poslední srpnová sobota přivítala v přerovském pivovaru Zubr více než 2500 návštěvníků Dočesné se Zubrem. Letos se akce již podruhé konala přímo v prostorách pivovaru, kde na všechny čekala výzva v česání chmele, hudební program a samozřejmě pivo Zubr včetně dvou speciálů, kterého se letos vypilo více než 6640 půllitrů.

Suprkšeft? Malá domů? Praha sobě čelí kritice kvůli pivu ve „Šlechtovce“

V hospodách se občas chlapi hádají, jaké pivo je lepší. Ve Šlechtově restauraci v pražské Stromovce se zatím nenačepoval ani jeden půllitr, ale přesto už se o pivo vede spor. Opoziční zastupitelé z ODS a ANO totiž kritizují koaliční uskupení Praha sobě kvůli výběru budoucího provozovatele „Šlechtovky“.

Tátovi pro pivo do džbánu? Českou tradici dusí i zákony

„Jeníku, tady máš deset korun a skoč mi pro pivo. Nikde se necourej, ať mi nespadne pěna. A neupíjej!“ – „Nebudu, strýčku…“ Ale kdeže. To je přece stejná hloupost, jako chtít po někom, aby přeplaval řeku, a zůstal suchý. Vždyť právě tohle byla podle Týdeníku Květy jedna z největších klukovských rozkoší.

V Budvaru vaří „šestnáctku“

České Budějovice – Bylo krátce po čtrnácté hodině, když začali pracovníci Budějovického Budvaru v čele s podsládkem Petrem Košinem a Alešem Dvořákem, obchodním sládkem, sypat do varen první z celkových 800 kilogramů čerstvých hlávek zeleného žateckého chmele. Z toho by tu měli vyrobit 600 hektolitrů šestnáctistupňového piva.

V Budvaru vaří „šestnáctku“

České Budějovice – Bylo krátce po čtrnácté hodině, když začali pracovníci Budějovického Budvaru v čele s podsládkem Petrem Košinem a Alešem Dvořákem, obchodním sládkem, sypat do varen první z celkových 800 kilogramů čerstvých hlávek zeleného žateckého chmele. Z toho by tu měli vyrobit 600 hektolitrů šestnáctistupňového piva.

Den bude patřit Zobaku

Je těžké najít Čecha, který by řekl pivu ne. Proto už teď se dá tušit, že v sobotu 31. srpna bude v Minipivovaru Zobak narváno. 

Speciál Horňák už zraje ve sklepě

Sokolov – Milovníci zlatavého moku se těší na Den horníků, na kterém místní minipivovar Permon začne letos poprvé prodávat svůj speciál zvaný Horňák.