Kreativ

ŠTÍTEK: platební karta

Svíčky. Ilustrační foto

Od sousedů: Zapálí svíčky k 17. Earth Hour

Nadcházející sobotu se město Freyung znovu zúčastní celosvětové iniciativy WWF, pořádané každým rokem. Vyzývá lidi, aby toho dne na hodinu, mezi 20.30 a 21.30, doma zhasli a přihlásili se tak na znamení živoucí planety, k podpoře větších ambic při ochraně životního prostředí.

Jeden z hledaných mužů

Sebrali jí kreditku a šli utrácet. Nebohou seniorku okradli muži o padesát tisíc

Berounští policisté řeší případ, při kterém muž využil nepozornosti seniorky a ukradl jí z kabelky na rameni platební kartu. Pachatel měl ještě dva další komplikace, společně pak kreditkou okradené ženy vybrali z bankomatu dvacet tisíc a dalších téměř třicet tisíc rozházeli za nákupy v obchodním centru. Nepoznáváte je?

Ilustrační fotografie.

Policie varuje před krádežemi v obchodech i na parkovištích

S přibývajícím počtem lidí v obchodních centrech, stejně jako aut na jejich parkovištích, přibývá i příležitostí pro zloděje. Policie proto připravila krátký seznam rad a doporučení, jak si nezkazit svátky ztracenými doklady, platebními kartami, penězi či mobily.

Platíte raději kartou, nebo hotovostí?

ČERNÁ A BÍLÁ: Musí všichni obchodníci přijímat platební karty?

Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.

Podvodné smsky.

Další podvodné SMS. A místo výhry přišly ženy z Frýdku-Místku o své úspory

V posledních dnech přijali policisté územního odboru Frýdek-Místek hned dvě oznámení o podvodném odčerpání finančních prostředků z účtu poškozených, která mají společnou „legendu“. V obou případech jsou poškozenými ženy, které byly kontaktovány prostřednictvím aplikace Messenger dosud neznámými pachateli. Ti se vydávali za jejich známé a informovali je o možné výhře.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Placení kartou je bezpečné

„Uvažuji o tom, že při placení v obchodě začnu používat platební kartu, protože u sebe nechci nosit větší množství hotovosti. Trochu se ale bojím. Co když kartu ztratím, mohu přijít o peníze?“ ptá se pětasedmdesátiletý Ivan. Na jeho dotaz odpovídá Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny. 

Bankomat. Ilustrační foto.

VIDEO: Dvojice v Ostravě chtěla vybrat peníze z cizí karty. A nejen z jedné

Počátkem týdne vyjížděla hlídka strážníků na základě zjištění obsluhy kamerového systému k případu neúspěšného pokusu výběru peněz z bankomatu na cizí platební karty, o který se v Ostravě-Jihu v časných ranních hodinách nejméně ve dvou případech pokoušel neznámý mladý muž.

Všechny restaurace, obchody, hotely a služby, které spadají pod státní podnik Horské lázně Karlova Studánka, berou platební karty i hotovost. U soukromníků jsou celkem běžné cedule "jen hotovost" a "karty nebereme".

Karty, nebo jen hotovost? Deník mapoval situaci v Karlově Studánce

Karta nebo jen bankovky a mince? Dostupnost bezhotovostních plateb v horských střediscích či na venkově se stala hlavním tématem letošní letní sezony. Deník se vydal do gastropodniků v lázeňské obci Karlova Studánka v Jeseníkách, aby zmapoval, jaká zde ohledně způsobu plateb panuje situace.

Říční lázně Spolku pro senohrabskou plovárnu u zlenické zříceniny Hláska.

Terminál na karty v kempech všichni nemají, u Krakena ale zaplatíte i bitcoiny

/FOTOGALERIE/ I když se nejatraktivnější část turistické sezony blíží k poločasu, kempy, tábořiště a pobřežní občerstvovačky kolem Sázavy ve švech nepraskají. Neprší, řeka vysychá. Lodě proto nyní končí v Týnci nad Sázavou. Deník zjišťoval zda turisté, kteří se pohybují po řece a kolem ní, mohou v provozovnách hradit útratu platebními kartami.

Takhle vypadal falešný e-mail.

Podvodníci opět udeřili! Pozor na falešné bankovní e-maily

Policisté z obvodního oddělení ve Frýdku-Místku se v posledním týdnu zabývají hned dvěma případy podvodů, které jsou téměř totožné. Společnými znaky jsou jak zaslaný podvodný e-mail s falešným odkazem, tak následné odčerpání peněz z účtů poškozených po jejich přihlášení do internetového bankovnictví právě přes uvedený odkaz. 

Petr Vosála

Čtenářská poradna: Jak neskočit na lep internetovým lapkům

Dcera často prodává starší oděvy přes různé internetové bazary. Slyšela jsem se, že tato praxe není bezpečná. Je možné pohlídat, aby dceru někdo nepřipravil o peníze, ptá se Pavla z Příbrami. Na dotaz odpovídá Petr Vosála, odborník na kybernetickou bezpečnost ČSOB.

Ilustrační foto.

Podvodníci berou lidem na Vyškovsku stovky tisíc. Hlásí několik případů denně

Za pět tisíc korun prodával na internetu jízdní kolo muž z Vyškovska, podvodník ho připravil o dvě stě tisíc. Podobné případy hlásí v poslední době obyvatelé regionu policistům jeden až dva denně. „Postup je téměř totožný, mění se jen věc, kterou poškozený prodává. Jsou to například učebnice, elektronika, nábytek nebo oblečení. Mění se také odkazy na všechny známé zásilkové a kurýrní služby,“ přiblížila aktuální zhoršení situace policejní mluvčí Alice Musilová.

Cestujícím, kteří pojedou po jihu Moravy autobusem nebo vlakem, bude v budoucnu stačit ke koupi jízdenky platební karta. Automaty budou i na brněnském hlavním nádraží. Foto: Deník/Lucie Burianová

Snadnější cestování po jižní Moravě: postačí platební karta, jako už nyní v Brně

Na pokladně na nádraží si nyní kupují cestující z jihu Moravy jednorázovou jízdenku. Následně ji před nástupem do vlaku musí označit v označovači. Do budoucna už nemusí uschovávat papírové lístky, bude jim stačit pouze přijít k automatu, navolit, kam jedou a potvrdit koupi a přiložit ke čtečce pro zaplacení platební kartu. Způsob, který zatím znají cestující z Brna, se má v příštím roce rozšířit i na vlaková nádraží v kraji.

Autobusy v barvách Jihomoravského kraje. Ilustrační snímek

Pípni a jeď. Na cestu vlakem bude cestujícím z jihu Moravy stačit platební karta

Na pokladně na nádraží si nyní kupují cestující z jihu Moravy jednorázovou jízdenku. Následně ji před nástupem do vlaku musí označit v označovači. Do budoucna už nemusí uschovávat papírové lístky, bude jim stačit pouze přijít k automatu, navolit, kam jedou a potvrdit koupi a přiložit ke čtečce pro zaplacení platební kartu. Způsob, který zatím znají cestující z Brna, se má v příštím roce rozšířit i na vlaková nádraží v Jihomoravském kraji.

Ilustrační foto

Internetových podvodů na Hradecku bylo loni dvakrát tolik. Nenechte se napálit

Podvodníci jsou stále rafinovanější a jejich metody často neodhalí ani ti nejopatrnější z nás. Svědčí o tom skokový nárůst internetových podvodů, které vyšetřují policisté na Jindřichohradecku. Počet těchto skutků se totiž v loňském roce zdvojnásobil a letošek přinese zřejmě další rekord. Objasnit se přitom podaří pouze zlomek případů.

On-line nákupy

Zloději líčí pasti. Zneužívají prémiové SMS a touží po platebních kartách obětí

Paní Kateřina chtěla aplikaci, která převádí psaný text do formátu PDF. Ve chvíli, kdy si ji stáhla do telefonu, jí začaly chodit SMS kvůli placeným službám. Text zpráv oznamoval, že pokud chce služby zrušit, musí poslat sama SMS na níže uvedená čísla, což také udělala. Jenomže jedna taková zpráva ji pak přišla na 99 korun. Služby rovněž údajně mohla zrušit na internetové stránce, ale když ji otevřela, vyskočil na ni erotický portál.