Kreativ

ŠTÍTEK: platební karta

Ilustrační foto.

Policie řeší zneužití platebních karet. Zmizely tisíce i statisíce korun

Téměř dvě stě tisíc korun z cizího účtu dokázal podle mladoboleslavských policistů během jediného dne utratit 36letý muž, který nalezl ztracenou peněženku i s platební kartou. Když vyzkoušel, že funguje, začal utrácet vskutku nezřízeně. „Nyní mu hrozí až pět let za mřížemi,“ poznamenala policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Kapesné dává dětem většina rodičů

Kapesné školákům? Peníze mohou děti motivovat i naučit samostatnosti

Kapesné je nástroj, pomocí kterého rodiče děti učí hospodařit s financemi. Nestačí však dětem peníze jen dávat. Rodiče by měli s dětmi o jejich použití komunikovat a učit je rozumně s penězi nakládat. Zároveň musí rodiče dbát na to, aby kapesné děti nevnímaly jako motivaci k lepším známkách, slušnému chování nebo skvělým sportovním výkonům. Vnitřní motivace musí převládat.

Fanoušci Baníku Ostrava.

FCB na platební kartě? Fanoušci Baníku se dočkali v červenci

Zajímavou příležitost získali fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava (a také pražské Dukly) od poloviny července. Svou sounáležitost se slavným klubem mohou vyjádřit nově také u pokladen, jelikož v barvách celku z Bazalů byla vytvořena bankovní karta.

Jan Bém (vlevo) přichází 26. dubna 2021 k Městskému soudu v Praze.

Za vraždu tkaničkou 17 let vězení. Tělo se našlo v čistírně odpadních vod

Za vraždu motivovanou ziskem uložil dnes pražský městský soud čtyřiadvacetiletému Janu Bémovi sedmnáctiletý trest vězení. Mladý muž podle obžaloby v listopadu 2019 škrtil svého známého tkaničkou a v bezvědomí ho hodil do kanálu. Tělo osmadvacetiletého Slováka se později našlo v čistírně odpadních vod v Praze 6. Bém vinu odmítá. U hlavního líčení uvedl, že svého slovenského známého pouze v hádce strčil a odešel. Rozsudek není pravomocný.

Ilustrační foto

Chytili recidivistu, který několikrát kradl v Hranicích

Ve vazbě skončil čtyřiatřicetiletý recidivista, který má na svém kontě několik krádeží. Muže zadrželi koncem minulého týdne v Havířově hraničtí policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování a převezli na služebnu. Sdělili mu obvinění z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Kapesní krádež. Ilustrační foto.

Kapesní zloději se vydávají na předvánoční žně

Obchody otevřely, nahrnuli se do nich zákazníci, nákupy na Vánoce jsou v plném proudu ve znovu otevřených obchodech i třeba v prodejnách potravin a supermarketech. Toto období je tradičně žní pro kapesní zloděje, kteří se rozhodně neřídí pokynem o dvoumetrových rozestupech. 

ilustrační foto

DPMO spustil novou aplikaci pro nákup jízdenek i aktuality z provozu

Novou aplikaci DPMO pro mobilní zařízení s operačními systémy Android nebo iOS mohou od středy 2. prosince využívat cestující v olomoucké hromadné dopravě. Nabízí jim prodej elektronických jízdenek nebo zasílání aktualit z provozu Dopravního podniku města Olomouce.

Muž, po kterém pátrá policie v Liberci.

Ztracenou platební kartu v Liberci někdo zneužil. Policie pátrá po svědkovi

Ve čtvrtek 15. října mezi šestou a sedmou hodinou večer jeden z nakupujících v obchodním domě v centru Liberce ztratil peněženku s doklady, platebními kartami a finanční hotovostí. Zatím neznámý muž peněženku našel a s kartou provedl několik plateb u obchodníků. Případ zneužití platební karty prověřují policisté z Liberce.

Také policisté často radí seniorům, jak se bránit praktikám podvodníků a kriminálníků

Podvodník vymámil ze seniorky bankovku i platební kartu

Odemčená zahradní branka i dveře do domu se v Sázavě staly příležitostí, která podle známého přísloví dělá zloděje. Obětí byla tentokrát seniorka. Kolem poledne 27. listopadu do rodinného domu v místní části Bělokozly vstoupil bez zvonění neznámy muž. Ženě tvrdil, že jejímu synovi veze po předchozí dohodě mobilní telefony.

Tak takhle rozhodně ne! Ilustrační foto.

Neopatrné seniorky přišly při nákupech o tisíce

Předvánoční období je zde a s ním i zvýšená aktivita zlodějů při nakupování. Za uplynulý týden prostějovští policisté přijali oznámení tří seniorek o odcizení věcí při nakupování v supermarketech. Dohromady přišly o více než dvacet tisíc v hotovosti.  

Supermarket Albert. Ilustrační snímek

Pozor na falešnou nabídku kuponu do Alberta. Můžete přijít o peníze

Na českém internetu se šíří podvodná nabídka na kupon od supermarketu Albert. Takzvaná phishingová zpráva koluje na komunikačních platformách Messenger a Whatsapp, varuje softwarová společnost Avast. Pokud poskytnete své osobní údaje, včetně čísla platební karty, můžete přijít o peníze.

Poznáváte muže na fotografii? Volejte policii na lince 158.

Zloděj z bytu ukradl trezor, doklady a platební kartu i s PIN kódem

Českobudějovičtí policisté pátrají v souvislosti s šetřením přečinu krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku po totožnosti neznámého muže, kterého zachytila bezpečnostní kamera na jedné benzinové čerpací stanici v Českých Budějovicích.

Muž se několikrát vloupal do farnosti.

Osmkrát trestaný muž z Liberecka našel útočiště u církve. Tu poté okradl

Ve společnosti, která se zabývá prací pro církev, získal možnost uplatnit se 30letý recidivista krátce po té, co opustil vězení. Cíl společnosti byl začlenit muže zpátky do běžného života. Ten po několika bezproblémových týdnech plných aktivního přístupu a pracovního nasazení okradl farnost o několik desítek tisíc.

Policisté pátrají po tomto muži.

Rozbil okno auta a ukradl platební kartu

Po neznámém pachateli, který se vloupal do osobního auta a odcizil z něj mimo jiné platební kartu, pátrají už od července borští policisté. O pomoc nyní žádají veřejnost.