Kreativ

ŠTÍTEK: platební karta

Ilustrační foto

Neštítil se okrádat svou příbuznou

Opravdu silný žaludek měl jednatřicetiletý muž z Jáchymova. Ten se neštítil okrádat svou jednaosmdesátiletou příbuznou. Za krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku muži nyní hrozí až pětileté vězení.

Ilustrační foto

Důvěřivost je živnou půdou podvodníků

Podvodníci zkoušejí oklamat důvěřivé lidi zas a znovu, mají různé finty. Pozor je třeba si dávat při zdánlivě nevinných telefonátech z domovské banky i při „výhodných“ nákupech na ulici.

Logo německé finanční společnosti Wirecard. Ilustrační foto

Blokované platební karty i EET systémy. Krach Wirecard zasáhl desetitisíce Čechů

Krach německého karetního poskytovatele Wirecard má za následek desetitisíce zablokovaných karet českých uživatelů. Blokované karty má například 40 tisíc klientů tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty. ČTK to řekl mluvčí firmy Jan Husták. Problém má kvůli Wirecardu i další tuzemská firma Fidoo nebo EET systém eKasa od O2. V celé Evropě jde o miliony blokovaných karet.

Ilustrační snímek.

Mladá žena našla desetitisíce i platební karty. Odnesla je na policii

Příruční tašku a v ní více než čtyřicet tisíc korun našla mladá žena v neděli v noci ve Vyškově. Vše poctivě odevzdala. „V pánské kožené značkové taštičce byla peněženka s hotovostí téměř čtyřiačtyřicet tisíc korun, doklady a několik platebních karet," uvedla policejní mluvčí Alena Musilová.

Ilustrační fotografie.

Z auta ukradl všechno, co mohl

Nechat v zaparkovaném autě peněženku, doklady a platební karty se opravdu nevyplácí. O tom se přesvědčil majitel vozu, který zaparkoval své vozidlo v chebské ulici.

Bezpečné platby přes internet - Ilustrační foto

Nebezpečná aplikace: „Vyhledávač koronaviru“ krade údaje o platebních kartách

Do mobilních zařízení s operačním systémem Android se přes SMS začal šířit trojský kůň, který se vydává za vyhledávač koronaviru v okolí uživatele. Snaží se získat údaje o platebních kartách, které odesílá do rukou hackerů. Škodlivý program zatím do Česka nedorazil, ale rychle se šíří v evropských zemích, zejména ve Španělsku a Polsku. Uvedla to dnes antivirová firma Kaspersky.

Městská policie besedovala se seniory v Trmicích.

Městská policie besedovala se seniory v Trmicích

Na pozvání Klubu seniorů Trmice přišli v úterý odpoledne besedovat se seniory dva strážníci Městské policie. Před pětadvacet pamětníků usedli do křesel Václav Jirkovský a Jan Kouda. Urostlí muži v modrých košilích otevřeně mluvili o problémech současnosti, kdy cílem různých spekulantů jsou důvěřiví důchodci.

Ilustrační snímek.

Našel kartu a vybral z ní 30 tisíc

Neznámý pachatel našel platební kartu a obohatil se o 30 tisíc korun. Majitelem karty byl čtyřiačtyřicetiletý muž, který ztrátu a zneužití karty nahlásil na policii 28. listopadu.

Muž použil ukradenou kartu. Poznáte ho?

VIDEO: Muž použil ukradenou kartu. Poznáte ho?

Krádež kabelky v obchodním domě v Hradci Králové řeší od začátku října hradečtí policisté. Poškozená žena kromě kabelky přišla o peněženku s hotovostí, platební kartu, osobní doklady, mobil, brýle a další věci. Vše v hodnotě za téměř 22 tisíc korun.

Ilustrační snímek.

Platební karty se v trolejbusech osvědčily

Od letošního 1. července mohou cestující v opavských trolejbusech platit kreditkou. Zatímco první měsíc toho využilo sedm tisíc lidí, v září jich bylo už třináct tisíc.

Ilustrační foto

Placení kartou ve vozech MHD brzdí úřady

Cestující nastoupí do vozu městské hromadné dopravy a zaplatí platební kartou, In Kartou Českých drah nebo kartou jiných dopravců. Sen, o kterém Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) dlouhá léta sní, se nedaří zrealizovat.

Platby přes internet se již potvrzují například PIN kódem anebo třeba pouhým otiskem prstu či naskenováním obličeje.

Jak platit bezpečně? Máme pro vás čtyři doporučení

Banky neustále zdokonalují zabezpečení účtů, platebních karet i mobilních aplikací, přesto své peníze nejlépe ochráníte vy sami. Lidé je totiž nejvíce ztrácejí svým neuváženým chováním. Pravidla bezpečného placení jsou přitom velmi jednoduchá.

Tito muži mohou krádež kabelky osvětlit.

Dva muži vědí o krádeži

O kabelku s peněženkou s osobními doklady, platebními kartami a s mobilním telefonem přišla v pondělí 23. září žena v jednom z obchodních center v krajském městě.

Ilustrační foto.

Na pokladnách je pět terminálů

Aktuálně je na pokladnách Městského úřadu Strakonice instalováno pět kusů platebních terminálů, vzhledem k poptávce občanů města hradit poplatky na vybraných odborech platební kartou, budou na další dvě pracoviště městského úřadu instalovány platební terminály.

Ilustrační foto

Senior svěřil mladé zlodějce kartu i s PIN kódem

Teprve devatenáctiletá žena okradla 78letého muže z Karlovarska. Byl natolik důvěřivý a rád za její návštěvy, že jí jednoho dne svěřil platební kartu i s PIN kódem, aby mu z ní vybrala hotovost.

Finance - ilustrační snímek.

Platí banka vám, nebo vy jí?

Bez běžného účtu se v dnešní době neobejdete. Ale spočítali jste si někdy, kolik vás stojí nakládání s penězi? Anebo si necháváte zaplatit za to, že banka používá vaše peníze? Poplatky za vedení účtu, za výběry z bankomatů, za odchozí platby, za vystavení platební karty, za pojištění. Podle statistiků zaplatil majitel bankovního účtu v roce 2018 na poplatcích v průměru 4300 korun. Bývají ovšem skryté a sčítají se, takže si jich člověk vlastně nevšimne.

Ilustrační foto.

Schránka důvěry pro policii? Lidé si ji pletou se ztrátami a nálezy

Jižní Morava – S doklady, platebními kartami a více než jedenácti tisíci korunami v hotovosti už se loučil šestašedesátiletý muž z Blanenska. Nedávno totiž přišel o peněženku. Měl ale štěstí. Poctivý nálezce ji totiž hodil do schránky důvěry u policejní budovy v blanenské Bezručově ulici.

Platba kartou - Ilustrační foto

Využíváte bezkontaktní platby kartou? Nová pravidla mohou přinést problémy

Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat některé bezkontaktní platby kartami do 500 korun bez informace o důvodu zamítnutí. V takovém případě lze platbu provést vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Upozornila na to dnes Česká národní banka. Důvodem je podle banky skutečnost, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny.