Kreativ

ŠTÍTEK: plavky

Šumperské muzeum hledá pro připravovanou výstavu historické plavky či koupací úbory, jako jsou třeba ty na snímku. Lidé mohou nosit i dobové fotografie, které se vztahují k tématu

Máte doma historické plavky? Půjčte je na výstavu!

Šumperk – Tématickou výstavu zaměřenou na historii a vývoj plováren a koupališť v našem regionu připravuje Vlastivědné muzeum v Šumperku. Návštěvníci ji budou moci vidět v létě. Se žádostí o pomoc při přípravě se muzeum obrací i na širokou veřejnost.

Nové plavky pro Rio v Galerii Louvre.

Češi představili v Praze plavky pro Rio. Věří, že finálové

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Síla je uvnitř, tvrdí designéři plavek, ve kterých se čeští reprezentanti představí na hrách XXXI. letní olympiády v Rio de Janeiru. Když tento slogan vymýšleli, mysleli na speciální karbonové vlákno, jež má stlačit svaly a tělo udržet více u hladiny. Fanoušci spíše spoléhají na um a píli Barbory Závadová, Jana Micky a Simony Baumrtové, kteří se ve čtvrtek proměnili v modely.

Jan Micka předvádí karbonové plavky pro olympijské hry v Riu.

Micka chce vedle bazénu na OH i v dálkovém plavání: Ostré lokty mám

Praha - Jan Micka má za sebou první velkou a úspěšnou zkušenost s dálkovým plaváním. Třetím místem v nedávném závodu Evropského poháru v izraelském Ejlatu jeden z největších českých talentů postoupil do olympijské kvalifikace, o účast v Riu v závodu na 10 km ve volné vodě bude bojovat v polovině června v Setúbalu. Prioritou pro Micku ale nadále zůstává bazén.

Jaroslava Kuklová

V hubnutí mě podporuje celá rodina, říká Jaroslava Kuklová

Prostějov – „Již od dětství jsem silnější postavy a celý život řeším svoji nadváhu.Snažím se jíst zdravě, hýbat se, ale výsledky nejsou takové, jak bych si představovala.Proto bych se ráda svěřila do rukou odborníků. Vím,že nikdy nebudu úplně štíhlá, ale každé kilo dolů znamená sebevědomí nahoru," vyjmenovává pětapadesátiletá Jaroslava Kuklová z Prostějova svoje důvody, proč se přihlásila do redukčního programu Prostějovského deníku a Agel Sport Clinic.

Plavci (zleva) Barbora Závadová, Jan Micka a Simona Baumrtová v kolekci nových karbonových plavek pro olympijské hry v Riu.

Čechům mají na OH pomoci karbonové plavky. Baumrtová je pověrčivá na čepičky

Praha - Jsou stříbrné, plné karbonových vláken, tudíž pevné, ale dostatečně elastické a pružné, aby umožňovaly plavcům potřebný pohyb. Nové plavky speciálně vyrobené pro olympijské hry v Riu de Janeiro už mají nejlepší čeští reprezentanti. Mají pomoci nejen k lepším výkonům, ale také k lepší psychice. "Víte, že máte něco nejlepšího," prohlásil Jan Micka.

Čtyřiatřicet otužilých plavců změřilo své síly v chladné vodě řeky Moravy u hodonínského jezu. Měla šest stupňů Celsia.

Plavali s pomlázkou v ústech. Do chladné Moravy se ponořilo 34 otužilců

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Deset stupňů Celsia teplota vzduchu, šest vody. Čtyřiatřicet otužilých plavců. A šest set diváků připravených podpořit své přátele. Tak vypadalo sobotní Velikonoční plavání v řece Moravě nad jezem v Hodoníně. Čtvrtý ročník setkání obyvatel moravského břehu a slovenského Záhoří odstartovalo pěvecké vystoupení Mužáků z Mikulčic. Hlavním tahákem ale byla plavecká štafeta s upletenou pomlázkou v ústech. Tuto disciplínu opanoval slovenský tým Trnavstí bílí medvedi.

Ilustrační foto

Zhubněte do plavek

Univerzální návod, jak se zbavit přebytečných kilogramů a vypadat lépe, zřejmě neexistuje. Ačkoliv mnohé zkušenosti vedly k vytvoření jakýchsi obecných pravidel. Zde jsou hlavní z nich.

Z novopackého plavekého bazénu.

Naháči v novopackém bazénu končí

Nová Paka – O Packých se vypráví, že pijí bláznivou vodu ze zdejší kašny. Pro vodu tu mají asi zkrátka slabost, protože jak ukázal dvouměsíční provoz nového krytého bazénu, za vodními hrátkami sem v lednu a únoru dorazilo šestnáct tisíc návštěvníků.

Otužilec Andrej Dzuba se koupe v lomu v Šošůvce.

Otužilci poplavou v lomu. Do vody se jich chystá rekordní počet

Šošůvka – Že je venku jen pár stupňů nad nulou? Pro otužilce značka ideál. Zatímco většina lidí se v těchto dnech nejraději vyhřívá u topení, oni budou doslova v sedmém nebi, když se v plavkách ponoří do ledové vody. O tom, jak je otužování zdravé, chtějí přesvědčit návštěvníky, kteří v neděli zavítají do Šošůvky. V tamním zatopeném kamenolomu vypukne v půl druhé odpoledne pátý ročník otužileckého plavání.

PÓDIUM, ZÁKULISÍ a zázemí účinkujících bude mít kromě nové elektriky i moderní klimatizační jednotku.

Účinkujícím bude na jevišti tepleji

Ostrov - Ostrovský dům kultury na Mírovém náměstí čekají po právě probíhající rekonstrukci velké novinky. Ty však nejsou na první pohled vidět a ani kolemjdoucí, ani návštěvník kulturních představení je nepocítí. Jedná se o zateplování jeviště. To po novém kabátku už žalostně volalo. A herci na něm jakbysmet.

 Tomáš Poznar (ve žlutém), fotbal Zlín.

Přátelé, všude dobře, doma nejlépe!

Naposledy zdravíme fanoušky a čtenáře Deníku s referováním o našem soustředění v Turecku. V momentě, kdy čtete text, jsme už doma, ale v pondělí a v úterý jsme si vychutnali ještě spoustu zážitků na jihovýchodě Evropy.

Karneval na ledě v Nýrsku

FOTOGALERIE: Ledová plocha v Nýrsku patřila maskám

Nýrsko - Princezny, piráti, čarodějnice i třeba sněhulák se proháněli v pátek v podvečer na bruslích po nýrském kluzišti. Konal se tam totiž karneval na ledě, na který dorazily desítky bruslařů v maskách i bez nich.

Zlatý nuget Bečánova.

Lidská spřežení se opět vydají pro poklad do Brd

Obecnice – Hora Třemošná, strážící brdský hvozd u Příbrami, skrývá poklady a jednou v roce se pro ně vydávají jen ti nejodvážnější. Tím dnem bude sobota 6. února, kdy se již po šestatřicáté rozezní hlahol na louce u Obecnice a ranou z děla ve 14 hodin bude odstartován jeden z nejtěžších a nejvšestrannějších závodů Zlatý nuget Bečánova.

Petr Vabroušek.

Stačí plavky, brýle, kolo a kecky, líbí se dimenze triatlonu Vabrouškovi

Zlín – /ROZHOVOR, VIZITKA/Železný muž, světová rarita, legendární a fenomenální sportovec a mnoho dalších přízvisek si během úžasné kariéry vysloužil triatlonista Petr Vabroušek. Dvanáctinásobný mistr České republiky v dlouhém triatlonu se skutečně v lecčem vymyká hvězdám na sportovním nebi.

Pracovnice Trioly.

Triola v číslech: Nití na podprsenky bylo přes 15 tisíc kilometrů

Horní Jiřetín, Praha – Společnost Triola, český výrobce spodního prádla, které se šije v Horním Jiřetíně, zveřejnila zajímavá čísla týkající se minulého roku. Například kolik její pracovníci spotřebovali nití na výrobu podprsenek nebo o kolik převládala bílá barva nad ostatními.

Josef Škvorecký.

V Náchodě ožije Danny Smiřický

Náchod - Na světoznámého spisovatele Josefa Škvoreckého se v jeho rodišti nezapomíná. Každoročně ho připomíná festival studentské tvorby Náchodská Prima sezóna, na náměstí se lidé mohou usadit na lavičku se sochou spisovatele, projít se naučnou trasou po místech, která byla Škvoreckému blízká, nebo s tichou vzpomínkou navštívit jeho pomník na Staroměstském hřbitově v Náchodě.

Jedním z těch, kteří si neodpustí návštěvu fitness centra ani v lednu, je také Stanislav Sehnal z Vlčnova.

Chtějí zhubnout, plní fitcentra. Do měsíce to ale většina vzdá

Uherské Hradiště /HLASUJTE V ANKETĚ/ - Našel jsem pod stromečkem permanentku, tak proč nechodit. Měl bych po Vánocích se sebou něco začít dělat. V letošním roce už musím konečně zhubnout. To jsou nejčastější důvody, pro které se v těchto dnech vydává do fitcenter v regionu stále více lidí. Jedním z nich je i Zuzana Horňáková z Uherského Hradiště.

Jiří Brychta (na snímku) vyhrál výběrové řízení na jednatele Novoměstských služeb, pod něž Městské lázně spadají, v březnu minulého roku. Osobně pak dohlížel na jejich dostavbu a byl navrhovatelem i několika změn v projektu.

Šéf lázní Brychta: Tak velkou návštěvnost jsme nečekali

Nové Město na Moravě – Provoz Městských lázní v Novém Městě na Moravě je zatím hodnocen velmi kladně. Do nové budovy s bazény fitness centrem, saunami, soláriem a zážitkovými koupelemi si našli cestu nejen samotní Novoměšťané, ale také návštěvníci z blízkého či vzdálenějšího okolí.

Muzeum Karlova mostu společně s Českou otužileckou unií již pošesté přivítali nový rok tříkrálovou plavbou pod Karlovým mostem. Pro převoznický punč v pravé poledne plavalo 33 otužilců.

Přes třicet otužilců si na Tři krále zaplavalo u Karlova mostu

Praha /FOTOGALERIE/ - Více než 30 plavců si ve středu zaplavalo ve Vltavě v rámci 6. ročníku tradičního tříkrálového otužování. Otužilce nejprve dovezla loď na místo, kde bylo do řeky svrženo tělo svatého Jana Nepomuckého, patrona plavců a loďařů. Asi 200 metrů ke břehu pak otužilci doplavali sami.

Olšanští si Nový rok užili netradičně - v ledové vodě.

Do rybníka? Jen když je na něm led, směje se otužilec

Olšany /REPORTÁŽ/ – Nasát energii vody, kterou si uchovají po celý rok. I to je jedním z cílů těch, co právě míří k olšanskému rybníku. Otázku, zda se ponořit do ledové vody, nebo zůstat v suchu na břehu, nerozhodným možná pomáhá vyřešit známá cimrmanovská Píseň proti trudomyslnosti, kterou za doprovodu bubnu a flétny zpívá celý průvod. Ti, co odvahu našli, za chvíli nejen pobaví přihlížející, ale udělají i něco pro své zdraví. Je Nový rok, jedenáct hodin dopoledne. Začíná čtvrtý ročník Novoroční rituální koupele.

Ilustrační foto

Otrokovickým otužilcům je už Štěrkoviště malé, pokořili Vltavu

Otrokovice - Zaplavat si v zimě v řece a zúčastnit se 69. ročníku vánoční plavecké soutěže Memoriál Alfréda Nikodéma napadlo i dva otužilce z Otrokovic. Tento více než odvážný úmysl zrealizovala osmatřicetiletá Renáta Straková společně s dvaačtyřice­tiletým Jánem Křižanem, a na svatého Štěpána se vypravili do našeho hlavního města pokořit Vltavu.

Třicítka otužilců se na Štěpána rozhodla prožít druhý svátek vánoční po svém.

Počasí neodradilo od vánočních zvyků

Valašsko – „To počasí je pro nás, otužilce, potupa. Ale tradice je tradice a my ji, na rozdíl od počasí, ctíme," reagoval na zjištění, že ve vzduchu je deset stupňů Celsia a voda má plus čtyři, hlavní organizátor vánočního plavání ve valašském jezeře Josef Paška z Karolinky.

Na Štědrý den patřil blanenský lom otužilcům, kolem nichž hladinu čeřila řada recesistických plavidel.

Otužilci se na Štědrý den koupali v blanenském lomu

Blansko /FOTOGALERIE/ – Zatopený lom na okraji Blanska patřil čtyřiadvacátého prosince dopoledne otužilcům. Společně s nimi vodní hladinu brázdila desítka kuriózních plavidel od Titaniku a kadibudky přes dětský bazének řízený jeskyňáři až například po tank nebo člun Santa Clause. Recesistická vánoční plavba a plavání se v Blansku nekonalo poprvé. A zdá se, že ani naposledy.