Kreativ

ŠTÍTEK: plavky

NAPOSLEDY. Běla Třebínová ukončila v Riu vrcholnou kariéru. Nyní bude hledat zaměstnání a věnovat se rodině.

Běla Třebínová: Hýbat se budu i nadále. Sedět mě nebaví

České Budějovice – Na paralympiádě v Riu se reprezentační plavkyně Běla Třebínová rozloučila se svojí dlouholetou a úspěšnou kariérou. Jak vzpomíná na svůj poslední velký závod a jakým směrem se bude její život ubírat dál, prozradila našemu Deníku.

Plavecký stadion v Českých Budějovicích.

Krytý bazén chtějí otevřít nejpozději prvního listopadu

České Budějovice - Dlouhých pět měsíců museli přetrpět všichni milovníci plavání. Kvůli rozsáhlým opravám se pro ně na začátku června uzavřel krytý bazén českobudějovické plovárny. Jestli ale půjde všechno podle plánu, už zanedlouho budou moci zájemci obléct plavky.

Zbigniev Czendlik

Jsem boží advokát

Zbigniev Czendlik je sympatický (a atypický) farář. Jeho sídlem je Lanškroun a kněžskými nástroji životní nadhled, smysl pro neřest i pokora. Možná proto budí zájem nejen u svých „oveček". Dokládá to i kniha Postel, hospoda, kostel, která teď vychází v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Ilustrační foto

Vedro atakuje rekordy, koupaliště proto letos zatím nekončí

Kroměřížsko – Kdo sbalil pro letošek plavky do skříně, podle všeho se unáhlil. Ani na Kroměřížsku totiž koupalištím ještě neodzvonilo: druhý zářijový víkend a pravděpodobně i celý příští týden přinese tropické teploty. Provozovatelům bazénů to může aspoň trochu zlepšit náladu po nevalné sezoně. A jak to bude s počasím dál, se ještě uvidí.

Ilustrační foto.

Více než polovina Britů by podpořila zákaz burek

Londýn - Více než polovina Britů by podpořila zákaz islámských oděvů, které zcela zakrývají tvář žen. Vyplývá to z průzkumu společnosti YouGov, jehož výsledky dnes představil deník The Independent. Průzkum také ukázal, že v Británii převažují odpůrci celotělových plavek známých jako burkiny, jejichž nošení se v srpnu pokoušelo zakázat několik francouzských měst.

PLAVČÍCI MĚLI V LÉTĚ o poznání méně práce. Koupací sezónu totiž zhatilo počasí,  a tak koupaliště musela uzavírat své brány.

Koupací sezónu zhatilo počasí, začínají se sčítat škody

Karlovarský kraj – Provozovatelé koupališť v Karlovarském kraji začnou sčítat škody. Koupací sezónu zhatilo proměnlivé a chladnější počasí. Chuť si koupaliště alespoň trochu spravila uplynulý víkend, kdy do regionu dorazilo to pravé léto s teplotami kolem třiceti stupňů Celsia. Ztráty z průběhu letních prázdnin, kdy se brány koupališť musely uzavřít, se už ale nedoženou.

Přípojky jsou připraveny pro deset domečků.

Habrovický Boubín bude mít brzy sousedy

Habrovice - Na Habráku bývalo solidní koupání, dnes je na místě přírodní pláže parádní silnice s chodníkem a veřejným osvětlením. Přípojky jsou připraveny pro deset domečků.

Ilustrační foto.

Zákaz burkin. Bude z něho téma francouzských voleb?

Zákon zakazující nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti vstoupil ve Francii jako v první zemi na světě v platnost v dubnu 2011. Ve své formulaci vylučuje použití islámských burek a nikábu na ulici, v parku a v obchodech.

Ilustrační foto.

Francouzský ministr vnitra odmítá zakázat burkiny zákonem

Paříž - Případný zákon, který by ve Francii zakázal nosit celotělové plavky, takzvané burkiny, by byl neúčinný, protiústavní a jen by vytvářel napětí. V rozhovoru s listem La Croix to dnes řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Provozní budova za Divadlem Antonína Dvořáka v centru Ostravy ukrývá nejrozmanitější divadelní kostýmy.

Když divadlo spí, kostýmy ožívají

Tisíce šatů, stovky módních doplňků a desítky hodin práce. Tak se dá popsat jedinečná sbírka kostýmů Národního divadla moravskoslezského. Před začátkem divadelní sezóny v krejčovně začínají přípravy na několik chystaných představení.

Ivan Baborák

Vydejte se večer s dekou třeba do Leťáku

Ahoj. Je poslední víkend letošních prázdnin s výhledem tropického počasí. Já být vámi sbalím deku, plavky, opalovací krém a upaluju k vodě. A dnes nabízím a doporučuji se s tou samou dekou vydat do chrudimského kina od nepaměti zvaného Leťák. Byly tendence mu říkat Letňák, což zní taky trochu chrudimsky, ale jenom trochu.

Ivan Hoffman

Konec sezóny

Léto pomalu končí, a když se ohlédneme za tím, co u nás bylo anebo přesněji nebylo k vidění u vody, musíme sezónu hodnotit jako nezáživnou. Zatímco se na Západě vášnivě řeší burkiny, u nás nevešel ve známost žádný případ, kdy by na koupališti či někde u rybníka byla k vidění kompletně zahalená plavkyně.

Ilustrační foto.

Francouzský soud zrušil zákaz nošení burkin na plážích

Paříž - Francouzský nejvyšší správní soud dnes pozastavil platnost zákazu nošení burkin na plážích, který zavedly téměř tři desítky pobřežních měst a obcí. Soud rozhodoval o případu jednoho z měst. Francouzská média uvedla, že by se však verdikt měl stát precedensem i pro ostatní, několik starostů, jichž se rozhodnutí konkrétně netýká, ale oznámilo, že zákazy neodvolají. Představitelé muslimů i obhájci lidských práv zrušení zákazu plavek zakrývajících celé tělo přivítali, stejně jako OSN.

Ilustrační foto.

Zákaz burkin ve francouzských letoviscích prý zvedl jejich prodej

Sydney - Zákaz nošení burkin v některých francouzských letoviscích zvýšil prodej těchto plavek, které zahalují celé tělo. Tvrdí to alespoň tvůrkyně tohoto plážového oblečení pro muslimské ženy, Australanka libanonského původu Aheda Zanettiová. Bohatý alžírský podnikatel zase slíbil zaplatit pokutu za jakoukoli muslimku ve Francii, která bude za nošení tohoto oblečení potrestána, píše zpravodajský server CNN.

Ilustrační foto.

Nice se přidalo k letoviskům, která zakázala burkiny

Nice – Město Nice se dnes přidalo k francouzským letoviskům, která v poslední době zakázala nošení dámských muslimských plavek zvaných burkiny. Příslušné nařízení vydala ve čtvrtek místní radnice, podle níž na pláže s ohledem na bezpečnost nepatří plavky, které odkazují ke konkrétnímu náboženství. Nice se dosud vzpamatovává z červencového teroristického útoku, při němž mladý Tunisan během jízdy kamionem v davu lidí zavraždil 86 lidí.

Ilustrační foto.

Ve Francii padly první pokuty za nošení muslimských plavek

Cannes (Francie)/Řím - Ve Francii dostaly první muslimky pokuty za nošení takzvaných burkin, plavek zakrývajících tělo včetně hlavy, uvedla dnes tamní média. Tři ženy ve věku 29, 32 a 57 musely každá zaplatit 38 eur (1000 Kč) na pláži ve městě Cannes, které jako první koncem července burkiny zakázalo. Dalších šest muslimek odešlo z pláže po první výzvě a pokuty nedostalo.

Ilustrační foto

Posledním hitem ve Finsku je veřejná sauna

Helsinky - Vysvléknout se a potit se společně s rodinou nebo přáteli je ve Finsku, kde připadá jedna soukromá sauna na tři obyvatele, stará tradice. Posledním trendem je však sauna veřejná. V metropoli Helsinkách přitahuje budova s dokonalým designem na břehu moře Finy všeho věku, kteří přicházejí, aby v prostředí s teplotou 80 stupňů Celsia či ještě více vypotili všemi póry kůže stres. Löyly, luxusní zařízení, které se otevřelo letos v květnu, je tak navštěvované, že když je pěkně, je třeba rezervovat si místo přes internet.

Ilustrační foto.

Na Korsice také zakázali nosit plavky, které zahalují celé tělo

Bastia – Další radnice ve Francii zakázala ženám nosit takzvané burkiny – plavky, které zakrývají tělo včetně hlavy. Po Cannes a Villeneuve-Loubet na jihu země dnes to stejné opatření oznámila radnice obce Sisco na severu Korsiky. O víkendu se tam na pláži strhla ostrá potyčka mezi skupinou místních obyvatel a muslimskými rodinami z nedaleké obce Bastia, informují tamní média.

Papež František. Ilustrační foto.

Papež zařídil římským bezdomovcům výlety k moři

Vatikán - Papež František se rozhodl podarovat desítky římských bezdomovců poněkud netradiční formou almužny - zařídil jim jednodenní výlety k moři, kde je čeká nejen koupání a opalování, ale i večeře v pizzerii na zpáteční cestě. O bezdomovce se osobně stará papežův almužník, arcibiskup Konrad Krajewski, který svou práci popsal deníku La Stampa.

Ilustrační foto

Ve Francii padl další zákaz muslimských plavek halící celé tělo

Cannes (Francie) - Po francouzském letovisku Cannes zakázala nosit na pláži speciální plavky pro muslimské ženy zvané burkiny, které zahalují celé tělo včetně hlavy, i nedaleká obec Villeneuve-Loubet. Informovala o tom francouzská média, podle kterých podobný zákaz dnes podpořila i justice. Podle obou radnic by tento oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Cannes zakázalo muslimkám nosit plavky zakrývající celé tělo

Cannes – Francouzské letovisko Cannes zakázalo nosit na pláži speciální plavky pro muslimské ženy zvané burkiny, které zahalují celé tělo včetně hlavy. Podle tamní radnice by tento oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty. Dnes o tom informovala agentura AP.

 Italské úřady od Toskánska po Sardinii mohou od nynějška pokutovat ty, kdo si zabírají nejlepší místa na veřejných plážích tak, že si tam přes noc nechají například ručník nebo lehátko. Ilustrační foto.

V Itálii může za ručník přes noc na pláži padnout pokuta

Řím – Italské úřady od Toskánska po Sardinii mohou od nynějška pokutovat ty, kdo si zabírají nejlepší místa na veřejných plážích tak, že si tam přes noc nechají například ručník nebo lehátko. Za toto jednání, které bývá považováno za nefér vůči ostatním návštěvníkům dodržujícím pravidla, může v krajním případě padnout pokuta až 200 eur (asi 5400 korun). Informoval o tom britský list The Guardian.

Ilustrační foto.

Letovické koupaliště láká kromě tobogánu i na minigolf

Letovice /TEST KOUPALIŠTĚ/ – Na první pohled malé koupaliště, které má ale téměř vše, co člověk potřebuje. Tobogán, skluzavku pro malé děti, dětské hřiště, čistou vodu a bohaté občerstvení. Právě plovárnu v Letovicích představuje další díl letního seriálu Deníku Rovnost Test koupališť.

Ilustrační foto.

Den muslimek v islámských plavkách ve Francii vyvolal kritiku

Marseille (Francie) - Pohoršení představitelů oblasti města Marseille vyvolalo rozhodnutí místního sdružení muslimek uspořádat v jednom soukromém akvaparku den v islámských jednodílných plavkách, které zahalí tělo nejméně od krku po kolena. Akci nazvanou Burkini je podle politiků třeba zakázat, protože může působit na místní obyvatele jako provokace a může narušit veřejný pořádek.

Plavčík. Ilustrační snímek.

Svérázného akrobata zradilo u vody šesté vypité pivo

Chrudim, Konopáč – Za Petrem Staškem a jeho dívkou přicestoval jednoho dávného srpnového rána do Chrudimě kamarád Mirek z Brna se svou manželkou. V horkém letním dopoledni si pak všichni společně autem vyrazili na přírodní koupaliště v Konopáči.

Na No. 1 Stars Beach Show předvedou plavky finalistky Miss Olomouckého kraje

Náklo ožije velkou plážovou párty. S misskami i volejbalistkami

Náklo – K létu patří kulturní zážitky, zábava a hlavně pobyt u vody. Módní přehlídku, volejbalovou exhibici, ale i moderní vodní sporty nabízí akce s názvem No. 1 Stars Beach Show, která se bude v sobotu 6. srpna konat na pískovně v Nákle na Olomoucku.

Zámek v Oslavanech. Ilustrační foto.

Na zámek s plavkami. Obec opraví park v Oslavanech

Oslavany - Opravit areál kolem zámku v Oslavanech se rozhodla tamní radnice. Městská rada uzavřela smlouvu na přípravu projektu přestavby zámecké zahrady. „Součástí bude dětské hřiště, koupací bio-top nebo odpočinková zóna. Chceme, aby zahrada dobře navazovala na náměstí a park," uvedl oslavanský starosta Vít Aldorf.

Historie dámských plavek

Dámské plavky dříve a dnes

Plavky jsou dnes nedílnou součástí šatníku každé dámy. Možná vás ale překvapí, že ještě před pár stoletími tomu tak nebylo. Dámské plavky jakožto speciální úbor určený do vody totiž pronikl do světa módy až v osmnáctém století. Do té doby se ženy koupaly buď nahé, nebo v šatech.

Michal Navrátil.

Nejlepší skokani světa opět prověří své schopnosti v hřiměždickém lomu

Hřiměždice -  Skoky do vody z extrémní výšky, letní pohoda u vody v plavkách, doprovodný program a k tomu dávka muziky -  takový by měl být Desperados High Jump. Mistrovství České republiky ve skocích do vody ve volné přírodě se uskuteční už příští víkend v hřiměždickém lomu nedaleko Příbrami.