Kreativ

ŠTÍTEK: pláž

VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA shání nové plavčíky, kteří by sloužili i na největším koupališti v Karlovarském kraji – na sokolovském Michalu.

V létě chybí plavčíci, vodní záchranáři rozšiřují řady

Sokolov – Být fyzicky zdatný a umět si poradit v situaci, kdy jde druhým o život. Osvojit si ve vodě osvobozující chvaty, sebezáchranu, plavání s ploutvemi, dýchací trubicí, potápěčskou maskou či 25 metrů pod vodou. To vše obnáší práce plavčíka. Těch je však žalostně málo.

Gran Canaria. Výhled cestou na nejvyšší horu Pico de la Nieves (1949 metrů nad mořem).

Všechna roční období v jediný den. Na Gran Canaria využijete plavky i šálu

/REPORTÁŽ/ Studené podzimní dny lákají k dovolené v teplých krajinách. Ideální úprk před zimou představují Kanárské ostrovy, na své si zde přijdou příznivci extrémních sportů, obdivovatelé historie i milovníci moře. Za opravdový miniaturní kontinent je považován ostrov Gran Canaria. Díky jeho pestrému povrchu, který je sopečného původu, lze na malém území během jednoho dne zažít všechna roční období. 

Jako závodní plavec ovládá Dominik Vavrečka všechny styly. Nejraději má ovšem volný způsob, který je vlastně jediným stylem, jenž se ve Vodním záchranném sportu využívá.

Dominik Vavrečka: Ve skutečnosti jde tonoucí pod hladinu prakticky okamžitě

V představách lidí figurují vodní záchranáři jako svalnatí muži nebo ženy v červených plavkách se záchranným pásem nebo s prknem v ruce prohánějící se po plážích s vidinou jediného: Zachránit tonoucího. Přesně tak je vykreslil televizní seriál Pobřežní hlídka. Zda se tyto řádky shodují s realitou, jsme se snažili zjistit u člena Vodní záchranné služby ČČK Dominika Vavrečky z Hrabyně.

Trnucha. Ilustrační snímek

Trnucha bodla u pobřeží Tasmánie do břicha plavce. Zemřel na infarkt

Dvaačtyřicetiletý plavec zemřel u pobřeží Tasmánie poté, co ho bodla jedovatá trnucha. Paryba patřící mezi rejnoky zasáhla muže do oblasti podbříšku, ten následně zemřel na srdeční selhání. Informoval o tom britský deník The Guardian s odvoláním na tasmánskou policii.  

Kypr. Ilustrační foto

Kypr: Afroditin ostrov lásky a krásy ve východním Středomoří

Středomoří je nejlepší na podzim. Na jihu Evropy jsou dny o poznání další, pláže prázdné, moře ještě dost teplé na koupání. Denní teploty stále na tričko, pohybují se okolo 25 stupňů. Možností co dělat, je díky tomu, že již počasí není tropické, je ale podstatně více než jen ležet na pláži. Ani s koncem října sezóna nekončí. Jedním z tipů, kam ze sychravého Česka vyrazit, může být i Kypr. Ostrov, kde se prý z mořské pěny zrodila bohyně krásy a lásky Afrodita.

Jezero Bled

Postojnské jeskyně a jezero Bled. Klenoty Slovinska lákají stále více Čechů

Češi pomalu, ale jistě, začínají přicházet na chuť Slovinsku. Ač se jedná o poměrně malý stát s pětinovým počtem obyvatel ve srovnání s ČR, má rozhodně co nabídnout. Od překrásných pláží slovinské riviéry, přes úchvatné alpské vrcholky, až po dechberoucí jeskynní labyrinty turistických rájů. Ikonou Slovinska se ale v posledních letech stal ostrůvek s kostelíkem uprostřed jezera Bled.

U karvinského moře jsou nově odpadkové koše a mobilní toalety. Oblíbené místo místních k rekreaci.

Ani koše nepomohly. Na plážích se válí spousta odpadků

Už téměř dva měsíce mají lidé slunící se na břehu Karvinského moře k dispozici mobilní toalety a na odpadky jsou k dispozici kontejnery a odpadkové koše. Mělo toto opatření nějaký efekt? Redaktoři se k nádrži vydali ve středu, aby zjistili situaci přímo na místě. Mimo jiné také na základě ohlasů z předchozího víkendu, kdy si lidé stěžovali, že pláže byly plné neuklizených odpadků…

Provozovatelé nového stánku chtějí také provozovat letní kino.

Poděbrady mají novou pláž. Stánek s občerstvením vyrostl na hromadě písku

Poděbrady - Výstavba nového stánku Streetfood se uskutečnila během několika dní u cyklostezky na Labském nábřeží. Desítky zvědavců se tak mohly už v sobotu sejít na slavnostním křtu nového kontejnerového bistra v Poděbradech, které leží uprostřed ostrova písku jako středomořská oáza klidu a pohody. Návštěvníky přitom láká nejen na kvalitní jídlo a pití, ale i letní kino.

Provozovatelé nového stánku chtějí také provozovat letní kino.

Poděbrady mají novou pláž. Stánek s občerstvením vyrostl na hromadě písku

Výstavba nového stánku Streetfood se uskutečnila během několika dní u cyklostezky na Labském nábřeží. Desítky zvědavců se tak mohly už v sobotu sejít na slavnostním křtu nového kontejnerového bistra v Poděbradech, které leží uprostřed ostrova písku jako středomořská oáza klidu a pohody. Návštěvníky přitom láká nejen na kvalitní jídlo a pití, ale i letní kino.

Cesty jihovýchodní Asií přináší digitálním nomádům nové zážitky každý den. Foto: archiv autorů

Nikde nejsou doma. A přesto jim ke štěstí nic nechybí

Česká republika, jihovýchodní Asie - Zabalili si celé své životy do batohů a dali Evropě vale. Teď už osm měsíců cestují Asií a jsou šťastní. Jaké to je, žít neustále na cestě a mít kancelář třeba v houpací síti na pláži?

První roční festivalu Přehrady Fest přilákal na pláž vranovské přehrady tisíce lidí.

Tohle je Chorvatsko na Vranclu! zdravil davy Mirai. A kdo to je? ptala se dívka

Vranovská pláž /VIDEO, REPORTÁŽ/ – „Jeďte prosím opatrně, dole na parkovišti je hlava na hlavě,“ říká jeden z pořadatelů Přehrady Festu řidiči, který s přáteli přijíždí v sobotu po obědě lesní cestou dolů k vodě Vranovské přehrady. A skutečně: Už před hlavní bránou jsou davy lidí většinou oblečených jen v plavkách. Teploměr totiž ukazuje opět třiatřicet stupňů Celsia a žádaný je každý stín. Stanové městečko je naprosto plné, spojovacími cestami proudí davy lidí. Většina z nich míří do centra pláže, odkud se ozývá hudba.

Na pláži v Podlázkách si někteří zvykli rozdělávat oheň

Na pláž chodí nyní strážníci často. Ne však za rekreací

Mladá Boleslav – Nelehké to v panujícím horku mají městští policisté, kteří musí v rozpálených ulicích města konat neustálé obchůzky a výjezdy. Na jedno místo se ale v poslední době musí vracet pravidelně – totiž na přírodní pláž v Podlázkách. Horka totiž lákají k tamní vodě enormní počty návštěvníků dychtících svlažit se ve vodách Jizery. Bohužel pojem občanské soužití je určitému zlomku lidí, kteří sem zavítají, cizí.

Pod paprsky spalujícího slunce se konal devátý ročník Strongmana vranovské pláže.

Pod spalujícím sluncem vyhrál Strongmana vranovské pláže Petr Tóth

Vranov nad Dyjí /FOTOGALERIE/  – V tropických teplotách a pod sžírajícími paprsky slunce se utkali v sobotu na pláži vranovské přehrady silní muži a ženy. Konal se zde již podeváté Strongman, který je součástí Vranovského léta. Závodníci poměřili síly v pěti disciplinách, které nejlépe zvládl Petr Tóth ze znojemského klubu BBK-Fitness.