Kreativ

ŠTÍTEK: Jakub Michálek

Jakub Michálek

Jakub Michálek: Každý potřebuje ofenzivního beka

Jakub Michálek má za sebou první sezonu v dospělém hokeji. Devatenáctiletý obránce během ní rozhodně nezklamal a zařadil se mezi klíčové hráče Frýdku-Místku, za který letos odehrál 57 zápasů, dal dva góly a přidal šest nahrávek.

I dnes platí: důvěřuj, ale prověřuj

Víte, jaký rozdíl je mezi zdravě kritickým přístupem a hysterií? Jeden Kalousek. Napadlo mě to při pohledu na čtvrteční twitterový účet šéfa poslaneckého klubu TOP 09, kde napsal: „Já jsem byl při minulé krizi hodně drsný, možná až moc. Prosadil jsem snížení příjmů všem o 4-15 %. Ale nikdy by mě nenapadlo sebrat někomu bez náhrady všechny příjmy. Taková svině je jenom Andrej Babiš.“

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (na snímku z 6. ledna 2018)

Piráti: Některá opatření proti koronaviru nebyla správně schválena

Vláda podle Pirátů nedostatečně odůvodňuje opatření kvůli koronaviru; zvyšuje tím riziko, že tato opatření soudy zruší. Vláda by měla analyzovat dopady na firmy a na jejím základě jim újmu částečně kompenzovat. V interpelaci na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) to uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Text dnes poskytl ČTK. Podle něj vláda v některých případech postupovala v rozporu s právním řádem.

Perly pana Andreje

Čtvrteční interpelace na premiéra jsou zajímavá disciplína. Za Bohuslava Sobotky šlo o hodinu a půl úřednické nudy, které se ale nedala upřít snaha o poctivé zodpovězení poslaneckých dotazů. Andrej Babiš k nim přistupuje úplně jinak.

Poslanci Pirátů - Zleva místopředseda Pirátů Jakub Michálek, poslanec Ondřej Profant, předseda Pirátů Ivan Bartoš a poslanci Lukáš Bartoň a Mikuláš Ferjenčík

Bartoše v boji o funkci šéfa Pirátů vyzvou Pikal a Ferjenčík

O funkci předsedy Pirátů se na lednovém celostátním fóru utkají dosavadní předseda Ivan Bartoš, místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal a poslanec Mikuláš Ferjenčík. Všichni tři jsou i mezi deseti kandidáty na čtyři místopředsednické pozice. Vyplývá to z informací na pirátském internetovém fóru, kde mohli členové strany do páteční půlnoci navrhovat kandidáty do vedení strany.

Státní maturita. Ilustrační snímek

Sněmovna znovu nerozhodla o zrušení povinné maturity z matematiky

Sněmovna ani na druhý pokus nedokončila první kolo schvalování vládní novely, podle níž by povinná maturita z matematiky nebyla zavedena od roku 2021. Projednávání dnes v závěru schůze přerušila. Vrátit se k němu bude moci nejdříve na zasedání, které začne 21. ledna.

Kateřina Perknerová

Glosa Kateřiny Perknerové: Pirátská dychtivost

Piráti mají samozřejmě mouchy, ale přinášejí jiný diskurs, jinak kladou otázky, nastolují nová témata, jsou jinde, než jsme byli my, říká Václav Žák v dnešním rozhovoru Deníku. Dodává, že jejich centrální myšlenkou je svoboda. „Jak to uchopí politicky, kam se vyvinou, co se naučí, to už je jiná věc,“ míní bývalý disident a poslanec za Občanské fórum. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na jejich adresu zase uvádí, že jsou „revolučně nedočkaví“.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Pirát Michálek: Kalousek brání boji opozice proti Babišovi. Měl by odstoupit

Bývalý ministr a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek svou špatnou pověstí jako předseda sněmovního klubu TOP 09 blokuje podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka možnost opozice postupovat proti ANO Andreje Babiše. Měl by odstoupit, řekl dnes Michálek novinářům. Kalousek ČTK řekl, že Michálek by se měl zabývat svým klubem. Jde mu podle něj o zánik TOP 09 a jeho vidí jako překážku.

Ivan Bartoš.

Pirát Ivan Bartoš: Vládní elity lidem republiku ukradly

Pirátům, kteří jsou druhou nejsilnější politickou stranou, se ve sněmovně daří prosazovat dílčí změny. Ve vládním daňovém balíčku to bylo třeba zvýšení objemu domácího vaření piva z 200 na 2000 litrů a snazší přihlášení do turnajů pro české hráče pokeru. Je to ale dost?

Pirát Jakub Michálek

Michálek zůstává místopředsedou Pirátů. Hlasování o odvolání ustál

Jakub Michálek i nadále zůstane místopředsedou Pirátů. Pro jeho odvolání se ve stranickém hlasování vyslovilo 294 členů z 1008, proti jich bylo 371. Pro usnesení bylo potřeba alespoň 385 hlasů, fórum tedy nijak nerozhodlo. K hlasování se přistoupilo poté, co mu někteří spolustraníci vyčítali šikanu a arogantní chování. 

Kateřina Perknerová

Glosa Kateřiny Perknerové: Díry v pirátské lodi

Pamatujete si ještě na stranu jménem Věci veřejné? Chtěla zatočit s dinosaury a korupcí. V roce 2010 získala 24 poslaneckých křesel, její předseda Radek John se stal ministrem vnitra. Pak přišel skandál s penězi v obálkách, rozpad klubu a v roce 2013 kometa VV vyhasla. 

Předseda poslaneckého klubu České pirátské strany Jakub Michálek na snímku z 6. října 2018

Pirát Michálek čelí obvinění ze šikany. Mám vysoké nároky na výkon lidí, hájí se

Piráti se budou zabývat návrhem na odvolání svého místopředsedy Jakuba Michálka. Na stranickém fóru čelí obvinění z údajného nevhodného chování ke členům strany. Michálek novinářům řekl, že nikoho nešikanoval, ale má vysoké nároky na výkon lidí. Na funkci rezignovat nehodlá, v lednu se na celostátním fóru v Ostravě ale už o znovuzvolení ucházet nebude. Předseda Pirátů Ivan Bartoš neřekl, zda podpoří návrh na Michálkovo odvolání. Nevidí ale důvod, aby se kvůli vnitrostranickým sporům omezoval přístup do veřejného fóra strany.

Poslanec Jakub Michálek (Piráti)

Piráti se do předvolebního bloku nezapojí, ODS chce o spolupráci jednat

Piráti nevidí důvod zapojovat se do předvolebního bloku demokratických stran, o kterém hovořil předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. Chtějí jít nadále vlastní cestou. Na dotaz ČTK to řekl místopředseda Pirátů a šéf jejich poslanců Jakub Michálek. Podle něj myšlenku takového bloku aktivně razí i premiér Andrej Babiš (ANO), protože mu politicky vyhovuje figurovat jako oběť všeobecného spiknutí. ODS chce před volbami jednat o spolupráci s konzervativně liberálními stranami.

Marie Benešová a Pavel Zeman před novináři

Benešová hájila pozdější účinnost zákona o státních zástupcích

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes hájila vládní návrh na zavedení účinnosti připravovaného zákona o státním zastupitelství až od roku 2022. Podle ministerstva se tím prodlužuje doba, po kterou ve funkci zůstanou nynější vedoucí státní zástupci. Benešová také uvedla, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se po začátku účinnosti novely už nebude moci ucházet o další funkční období. Opozice návrh Benešové kritizuje, podle ní pozdější účinnost znamená, že by nynější kabinet mohl snáz vedoucí státní zástupce vyměnit.

Airbnb. Ilustrační foto.

Poplatek za ubytování se nově bude týkat i na Airbnb, schválila sněmovna

Poplatek z ubytovacích kapacit se zřejmě bude vztahovat od příštího roku i na ubytovatele v soukromí, tedy například na služby typu Airbnb. Sněmovna schválila vládní novelu, která to předpokládá. Největší boj se mezi poslanci strhl o stanovení maximální výše poplatku. Dolní komora nakonec nepřijala návrhy, aby vzrostl razantněji, než jak navrhoval kabinet. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Kulatý stůl - Záruka nezávislosti státního zastupitelstva v Konírně Poslanecké sněmovny. Marie Benešová a Pavel Zeman.

Novelu pro státní zástupce Benešová předloží do měsíce

/FOTOGALERIE/ Uklidnit situaci v justici i na náměstích se pokusí ministryně spravedlnosti Marie Benešová předložením novely o státním zastupitelství. Na kulatém stole, který svolal šéf pirátského klubu Jakub Michálek, uvedla, že tak učiní v červnu. 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Benešová nezveřejní zprávu o objednání stíhání. Je pro prezidenta, říká

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla poslaneckou žádost, aby zveřejnila svou zprávu o tom, že si lze v Česku objednat trestní stíhání. Tvrdili to prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Jejich výroky tehdy odmítla policie, Česká advokátní komora i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Benešová dnes uvedla, že zprávu vypracovala pro Zemana jako jeho poradkyně a že dokument je neveřejný.  

Taxislužba. Ilustrační snímek.

Aplikace místo taxametru. Sněmovna podpořila dopravní novelu

Pravidla taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Vozidla taxislužeb už nebudou muset mít povinně taxametr, ale postačí mobilní aplikace. Budou muset být vybaveny evidenční nálepkou, nikoli střešní svítilnou. Taxikáři navíc nebudou muset podstupovat zkoušky z místopisu. Změny přináší vládní novela o silniční dopravě, kterou Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila.

Ilustrace tématu bydlení 3. května v pražských Nuslích. V pozadí Vyšehrad.

Pražané si zvykli na dražší bydlení, ale spokojenější než jinde nejsou

/INFOGRAFIKA/ Jen patnáct procent Pražanů je zcela spokojeno s tím, jak bydlí. Celostátní průměr přitom přesahuje dvacet procent a v obcích do tisíce obyvatel je „bezvýhradná spokojenost“ s bydlením dokonce téměř třetinová. mRozdíly ve způsobu bydlení i představách o něm mezi Prahou a zbytkem země potvrdil online průzkum, nazvaný Jak bydlí Češi v regionech od agentury IPSOS.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Boj s vysokými cenami. Praha chce odhalit, kdo zdržuje stavební řízení

Město se pustilo do boje s vysokými cenami bytů, které jsou důsledkem pomalého schvalování stavebních projektů v Praze. Na pondělní schůzi se proto radní hlavního města dohodli, že magistrát změří dobu trvání jednotlivých stavebních i územních řízení v metropoli. Výsledky mají být zjištěny do konce června a podle vedení Prahy je cílem „odhalit konkrétní místa, kde se zasekávají stavební projekty a kde nejsou dodržovány zákonné lhůty“.

Naděje. Miroslav Drozen (vlevo) a Jan Svoboda.

Na začátku kariéry. Mladíci z Lužin okukují mazáky a zbrojí na Zlín

Takovou generaci už český volejbal dlouho neměl. A pražské Lvy může jen těšit, že i oni mají mezi šampiony své zástupce. Smečaři Jan Svoboda a Miroslav Drozen přivezli zlato z mistrovství Evropy kadetů v roce 2017. Prvně jmenovaný získal na podobné úrovni ještě jeden cenný kov. V Haagu se v roce 2018 radoval z juniorského stříbra. Teď se oba perou o minuty na extraligových palubovkách.

Jaroslav Faltýnek

Zlevní data? Babiš bude jednat o příchodu dalšího operátora, řekl Faltýnek

Na český trh musí přijít čtvrtý mobilní operátor. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli předsedové klubů ANO Jaroslav Faltýnek, Pirátů Jakub Michálek a místopředseda ODS Martin Kupka. Zatímco však podle Faltýnka vláda dělá všechno pro jeho příchod, podle opozice jsou její kroky nedostatečné. Mobilní data v Česku jsou dlouhodobě jedna z nejdražších v EU.  

Ilustrační foto

Piráti chtějí regulovat prostituci. Zdanění má přinést do státní kasy miliardu

Opoziční Piráti s podporou nevládních organizací, které pomáhají ženám, chtějí otevřít diskusi o regulaci prostituce. Nejprve navrhnou Sněmovně zrušit úmluvu z roku 1950, podle níž prostituce neexistuje. Mezinárodní smlouva, ke které ve své době přistoupily země východního bloku, je podle Pirátů překonaná a nahrazená sedmi dalšími smlouvami. Při úvahách o podobě zákona k regulaci prostituce Piráti vycházejí ze zkušeností států, kde podobná opatření fungují. Z maďarských dat odhadli, že by zdanění prostituce vyneslo miliardu korun ročně.

Pirát Jakub Michálek

Ministři nemají být poslanci. Piráti chtějí klouzavý mandát

Pokud by Jiří Suchý zavítal do sněmovny a zazpíval slavnou písničku s refrénem Není-li tu ta, kterou mám tak rád, tak mám rád tu, která je tu, asi by se nedočkal kladné odezvy. Piráti se totiž nehodlají vzít za vděk jen těmi ministry, kteří zrovna mají čas a přijdou v roli poslanců hlasovat. Proto navrhují zavedení klouzavého mandátu.   

Piráti si v Táboře odhlasovali kandidáty do eurovoleb. Chtějí je vyhrát s dvaceti procenty hlasů.  Nedělní část sjezdu věnovali workshopům.

Piráti na sjezdu schválili změny stanov, zavedou pozastavení členství

Piráti zabudují do stanov institut pozastaveného členství a usnadní krajským organizacím odvolávání osob, které nominovaly do republikových orgánů strany. Příslušné změny stanov dnes schválilo celostátní fórum Pirátů, které zasedá v Táboře. Neprošel naopak návrh na to, aby bylo příště možné měnit stanovy pouze na internetu bez jejich projednání na fyzickém zasedání celostátního fóra.

Zdeněk Hřib a Jakub Michálek nalévali na Staroměstském náměstí rybí polévku.

O rybí polévku od primátora Hřiba byl v centru Prahy zájem. Pomáhal mu Bartoš

Tisíce porcí vánoční rybí polévky i houbového kuby dnes na Staroměstském náměstí v Praze rozdával pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kterému asistoval předseda strany Ivan Bartoš i místopředseda Jakub Michálek. Naběračky se Hřib ujal netradičně již den před Štědrým dnem, v minulých letech rozdávali primátoři polévku až 24. prosince. V pondělí Pražany i jiné návštěvníky metropole nasytí starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.

Nová pravidla ochrany soukromí. Maximální sankce je dál na deseti milionech

Sněmovna schválila nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Nový zákon má především zavést přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun, horní sazbu pokut pro malé obce poslanci omezili na 15 tisíc korun.

Ilustrační foto

Politikům vzrostou platy asi o pětinu, nebo skoro o desetinu

Vrcholným politikům vzrostou příští rok platy skoro o pětinu, nebo téměř o devět procent. Růst bude záviset na tom, zda bude schválena novela, která má zvyšování jejich odměn od příštího roku zpomalit. Letos politikům vzrostly platy asi o sedm procent. Politikům spolu s platy stoupnou i měsíční náhrady. I jejich výše bude záviset na to, zda bude platová novela účinná.

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.

Mimořádná schůze k platům: Žádají ji Piráti a SPD, v pátek debatu neprosadili

Poslanci SPD a Piráti sebrali 40 podpisů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí zpomalit růst platů zákonodárců po Novém roce. Dnes debatu neprosadili. Žádost o svolání mimořádné schůze plánují odevzdat vedení dolní komory v příštím týdnu, tak aby termín projednávání odpovídal lhůtám projednávání vládní novely upravující růst platů zákonodárců. Novinářům to dnes řekli šéfové klubů Jakub Michálek (Piráti) a Radim Fiala (SPD).

Facebook - ilustrační foto

Dítě na sociálních sítích? Naplno až od patnácti let, navrhuje sněmovna

Děti zřejmě budou moci samy naplno využívat sociální sítě až od 15 let. Sněmovna dnes odmítla snížení této minimální věkové hranice na 13 let, jak je v řadě jiných zemí EU běžné. Věkový limit má zavést nový zákon o zpracování osobních údajů, který navazuje na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Poslanci odpoledne schvalování normy přerušili a dokončí jej patrně příští týden ve středu.

Odstraňování billboardů u českých dálnic

Stát by měl vymáhat 40 milionů za nelegální billboardy, tvrdí Piráti

/FOTOGALERIE/ Reklamní společnosti se provozem nelegálních billboardů u dálnic a silnic první třídy podle Pirátů obohatily o 40 milionů korun. Na začátku října zůstávalo u dálnic zhruba 600 nelegálních poutačů, další stovky jsou u silnic první třídy. Jak dokládají přiložené fotografie, některé poutáky dokonce narušují dálniční stavby a ohrožují bezpečnost.

Andrej Babiš

Starostům z řad zákonodárců by se mohly snížit mzdy, návrh podpořila vláda

Placeným obecním a krajským zastupitelům, kteří jsou zároveň členy vlády nebo Parlamentu, by se mohly snížit mzdy vyplácené z obecních či krajských rozpočtů. Vláda dnes podpořila příslušný návrh zákona, který vypracovali poslanci vládního hnutí ANO a připojil se k němu i zástupce opozičních Pirátů Jakub Michálek.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Imunitní výbor se postavil za komunistu Ondráčka. Vydání policii nedoporučil

Sněmovna by neměla vydat k trestnímu stíhání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka (KSČM). Plénu to dnes doporučil mandátový a imunitní výbor, řekl novinářům jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Policie chce Ondráčka stíhat kvůli výrokům vůči někdejšímu neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Michalovi Horáčkovi.

Pirát Jakub Michálek

ANO a Pirát Michálek chtějí snížit plat starostům z řad zákonodárců

Snížit mzdu placeným obecním a krajským zastupitelům, kteří by byli členy Parlamentu nebo vlády, navrhla skupina poslanců ANO spolu s Jakubem Michálkem (Piráti). Změna by se týkala například hejtmanů, starostů nebo radních z řad zákonodárců. Měli by mít podle předlohy právo pouze na dvě pětiny částky, kterou dostávají jejich kolegové.

Nová vozidla městské policie Praha.

ANO chce metropolitní policii. Piráti na Praze 1 rozdávali melouny

V den, kdy zasedalo naposledy současné zastupitelstvo centrální pražské městské části, představil svůj program kandidát na starostu Prahy 1 za hnutí ANO a zároveň magistrátní radní pro majetek Karel Grabein Procházka. Zatímco jiné strany rozdávají sliby, ANO se chce zaměřit také na zvýšení příjmů do pokladny, uvedl. Piráti zase rozdávali melouny, čímž upozornili na plýtvání radnice pod vedením Oldřicha Lomeckého (TOP 09).

Andrej Babiš a Jan Hamáček podepsali 10. července koaliční smlouvy o spolupráci ANO a ČSSD ve vládě.

Babiš šéfem protikorupční rady? Je to jeho právo, řekl Hamáček

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nehodlá nic podnikat kolem toho, že se premiér Andrej Babiš (ANO) stal předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Koordinovat protikorupční radu je podle Hamáčka Babišovo právo. 

Marek Benda.

Poskytnutí informací policii? Jen když si je nemůže zjistit sama, rozhodl výbor

Policejními žádostmi o poskytnutí informací ze Sněmovny by se poslanci měli zabývat jen tehdy, pokud by si policie nemohla tyto údaje zajistit sama vlastní prací. Postup dnes doporučil sněmovní ústavně-právní výbor v souvislosti s požadavkem policie, aby jí Sněmovna poskytla výpověď někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty, kterou učinil loni v srpnu před vyšetřovací komisí k únikům z vyšetřovacích spisů.

Pirát Jakub Michálek

Piráti: Ústavně-právní výbor by měl Babišovi doporučit odvolání Malé

Piráti chtějí, aby se podezřeními z opisování v diplomových pracích nové ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) zabýval na úterní schůzi sněmovní ústavně-právně výbor. Výbor by podle Pirátů měl požádat premiéra Andreje Babiše (ANO), aby navrhl prezidentu Miloši Zemanovi odvolání Malé ještě před středečním hlasováním o vyslovení důvěry kabinetu ANO a ČSSD.

Prezident Miloš Zeman

Zákon o střetu zájmů se nebude vztahovat ani na prezidenta

Skupina poslanců v čele s Piráty má smůlu. Zákon o střetu zájmů se nebude vztahovat také na prezidenta. Sněmovna dnes vrátila novelu o střetu zájmů na návrh Petra Sadovského (ANO) předkladatelům k dopracování. Předloha měla také omezit kumulaci odměn z politických funkcí, což se stalo hlavním tématem debaty.