Kreativ

ŠTÍTEK: Jakub Michálek

Skupina Agrofert a Andrej Babiš (ANO).

Vraťte dotace, které jste čerpali neoprávněně, vyzvali Piráti Agrofert

Česká pirátská strana dnes vyzvala koncern Agrofert, aby vrátil státu finanční prostředky i s úroky, které získal neoprávněně v rámci finanční podpory pojištění Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), který je podřízen ministerstvu zemědělství. Jedná se o minimálně čtyři miliony korun od roku 2015. Tyto prostředky totiž byly určeny pouze pro malé a střední podniky, nikoliv pro největší zemědělský komplex v zemi.  

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto.

Sněmovna: Registr přiznání politiků zůstane volně přístupný

Část údajů v majetkových přiznáních obecních politiků bude neveřejná, registr oznámení zůstane volně přístupný. Schválila to dnes Sněmovna. Změny ze Senátu, podle něhož by lidé měli mít k majetkovým přiznáním komunálních politiků přístup na základě individuálních žádostí, dolní komora odmítla. Novelu o střetu zájmů nyní dostane k podpisu prezident.

Pirát Mikuláš Peksa

Pirát Peksa řekl, že Babiš zneužívá dotace. Postih za výrok mu nehrozí

Poslanci Pirátů Mikuláši Peksovi nehrozí postih za výroky o zneužívání evropských dotací na adresu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes s Peksou disciplinární řízení nezahájil. Novinářům to řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Výbor ale v usnesení vyzval všechny poslance, aby se v zahraničí zdrželi nevhodných výroků.

S urážkami se nejčastěji setkávají úředníci, kteří řeší sociální záležitosti. Ušetřeni však nejsou ani další zaměstnanci úřadů. Ilustrační foto.

Radnicím chybí stovka úředníků, nejvíc právníci

Téměř každá městská část hledá do týmu úředníků nějakou posilu. Nejvíc lidí chybí Praze 10, která podle zveřejněných výzev aktuálně hledá 23 zaměstnanců, magistrát jich shání 21. Dohromady celé Praze schází 110 pracovníků.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti se rozčilují na ANO. Ve hře je zveřejňování smluv ČEZu

Vláda v návrhu stanoviska k novele zákona o registru smluv uvádí, že novelu zákona, která přikazuje ČEZ a dalším státem vlastněným společnostem zveřejňovat smlouvy, nepodpoří. Tento postoj je přitom podle Pirátů v rozporu se samotným programovým prohlášením vlády.

Pololetní zápas mezi pedagogy a studenty čtvrtých ročníků je už na škole tradicí.

Studenti průmyslovky porazili učitele o dva góly

Příbram – Stalo se už tradicí, že první pololetí čtvrtých ročníků zakončí vždy hokejový zápas studentů proti učitelům, ve kterém jde především o čest, radost ze hry a přežití všech zúčastněných. Nejinak tomu bylo i ve čtvrtek 1. února, kdy se oba týmy proti sobě opět postavili na příbramském zimním stadionu.

Bohuslav Svoboda

Sněmovna nevydala exprimátora Svobodu k stíhání v kauze Opencard

Poslanec ODS a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda se nyní nebude muset zodpovídat před odvolacím soudem v případu městské karty Opencard. Sněmovna ho dnes k trestnímu stíhání podle doporučení mandátového a imunitního výboru nevydala. Návrh Svobodu vydat podpořilo 49 ze 147 přítomných poslanců. Proti jich bylo 88.

Stanislav Grospič (s červenou kravatou), mezi kolegy Kováčikem a Grebeníčkem

Kauza Čapí hnízdo: Imunitní výbor řeší opět Babiše s Faltýnkem

Kvůli informaci o tom, že se po dnešním jednání Sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) sejde mandátový a imunitní výbor, si KDU-ČSL vzala hodinovou přestávku v jednání dolní komory. Výbor se tak mohl sejít už nyní. Předseda Stanislav Grospič (KSČM) ho svolal v souladu s jednacím řádem na dnešní žádost osmi členů. 

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.

Kalousek a Michálek viděli zprávu OLAFu: Čapí hnízdo bylo podvod

Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o Čapím hnízdu odpovídá policejnímu spisu a obsahuje i slovo podvod. Dnes to řekl člen sněmovního mandátového a imunitního výboru Jakub Michálek (Piráti) potom, co dokument pročetl na pražském policejním ředitelství. Podle dalšího člena výboru Miroslava Kalouska (TOP 09) je zpráva cenná v tom, že nezávislá evropská autorita v závěrech potvrzuje, že postup české policie není účelový. Babiš i Faltýnek mezitím prostřednictvím svých právních zástupců požádali o odložení úterního výslechu. Oba se chtějí se zprávou OLAFU seznámit v češtině. 

Premiér Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince 2017 v Praze.

Babiš: Vláda bude nadále hlasovat po jménech. Pelikánův návrh neprojde

Ještě před získáním důvěry chtěla Babišova vláda změnit svůj jednací řád. Mělo z něj zmizet ustavení o jmenovitém hlasování ministrů, kteří by se tak zbavili části své zodpovědnosti. Novela, kterou navrhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), vyvolala nesouhlas opozičních poslanců. 

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Proti Babišově vládě jsou také Piráti. Chtějí ale najít shody v programu

Piráti jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří ani tím, že by při hlasování o její důvěře odešli ze sálu. Po dnešní schůzce s představiteli ANO to řekl novinářům předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana chce však hledat programové shody a přišla se čtyřmi body, které je třeba prioritně prosazovat, i když vláda nedostane důvěru.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Michálek k Babišově kauze Čapí hnízdo: Zavání to obstrukcemi

Sněmovní mandátový a imunitní výbor požádal policii, aby jeho členové mohli nahlížet do spisu v případu Čapí hnízdo přímo ve Sněmovně za přítomnosti vyšetřovatele. Další schůze výboru, kam už by mohli přijít vysvětit svůj postoj ke kauze i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, by se mohla uskutečnit v lednu. Novinářům to po dnešním jednání výboru řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM).

Důl Paskov.

Piráti sehnali podpisy pro vznik sněmovní komise, která prošetří kauzu OKD

Piráti sehnali 94 poslaneckých podpisů podporujících vznik vyšetřovací komise k privatizaci těžební firmy OKD. Po zřízení komise je potřeba 40 podpisů. Sestavení komise by na sněmovním plénu chtěli stihnou do Vánoc, řekl dnes předseda strany Ivan Bartoš a místopředseda Jakub Michálek. Komise má prověřit privatizaci černouhelné společnosti, závěry by měla předložit do deseti měsíců od svého vzniku. Každá sněmovní strana by v komisi měla mít jednoho člena.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Pirát Michálek se vzdal funkce pražského zastupitele. Nahradí ho Mahrik

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se vzdal funkce zastupitele hlavního města Prahy. Od středy ho v zastupitelstvu nahradí Viktor Mahrik. Michálek uvedl, že strana tak plní předvolební slib, že její členové nebudou kumulovat funkce. Funkcí se vzdají i další Piráti, zvolení do Sněmovny. Jde o Ondřeje Profanta a Mikuláše Ferjenčíka.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Michálek zůstává po referendu strany místopředsedou Pirátů

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zůstává po vnitrostranickém referendu místopředsedou strany. Proti odvolání Michálka, které navrhla část Pirátů kvůli okolnostem stažení stížnosti na sněmovní volby, se postavily zhruba tři čtvrtiny hlasujících straníků.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Odvolají Piráti Michálka? Hlasování je v plném proudu

Všichni členové České pirátské strany mohou už dnešním druhým dnem hlasovat elektronicky po internetu o odvolání šéfa stranického poslaneckého klubu Jakuba Michálka z funkce místopředsedy Pirátů. Důvodem referenda, které se koná na členský podnět, jsou okolnosti stažení stížnosti Nejvyššímu správnímu soudu na říjnové sněmovní volby. Hlasování skončí v pondělí večer.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Ve Sněmovně by mohla vzniknout vyšetřovací komise k OKD

Ve Sněmovně by mohla působit vyšetřovací komise, která by se zabývala uhelnou společností OKD. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek o jejím vytvoření jednal se zástupci ANO a SPD a ti podle něj nebyli proti. Michálek to v pondělí večer uvedl v pirátské evidenci lobbistických kontaktů.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Piráti si na počátku ledna zvolí vedení, Bartoš chce pokračovat

Piráti na počátku ledna budou volit nové vedení. V čele strany chce setrvat dosavadní předseda Ivan Bartoš, který Piráty letos poprvé dovedl do Sněmovny. Informovala o tom dnes mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Volba pětičlenného republikového předsednictva vyplývá ze stanov strany, podle nich se musí uskutečnit do tří měsíců od voleb do Sněmovny.

Směnárna. Ilustrační foto.

Směnárna s nevýhodnými kurzy u pražského hlavního nádraží skončila

Skončila pražská směnárna, která před východem z hlavního nádraží, nabízela nevýhodné kurzy, pohybující se kolem 15 korun za euro. Prostory, ve které se směnárna nacházela, patří totiž Technické správě komunikací (TSK). Ta po nátlaku politiků firmě ukončila smlouvu. Ve čtvrtek to sdělil zastupitel a člen dozorčí rady TSK Ondřej Mirovský. Na místě by měla vzniknout jiná směnárna, která by měla nabízet rozumnější podmínky.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Fiala: Zeman a Babiš mají mocenský pakt. Piráti nevylučují ústavní stížnost

/ANKETA/ Jak už v sobotním exkluzivním rozhovoru pro Deník uvedl místopředseda Pirátské strany Jakub Michálek, Piráti jsou připraveni obrátit se na Ústavní soud se stížností, pokud by prezident Miloš Zeman nechal vládnout ohlášený menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) bez důvěry Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Jeho slova dnes potvrdil i v pořadu Partie televize Prima předseda Ivan Bartoš.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Chtěli se vzdát peněz, zastupitelé to Pirátům neumožnili

Piráti, kteří byli zvoleni do sněmovny a jsou rovněž zastupiteli hlavního města Prahy, budou dál pobírat odměny. Jejich návrh na to, aby tomu tak nebylo, zastupitelstvo zamítlo. „Doufám, že nás podpoříte, abychom pomohli Praze ušetřit finanční prostředky,“ apeloval na své kolegy zastupitel a nově také poslanec Jakub Michálek na včerejším zastupitelstvu.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Zemana na Hradě nechceme, říká pirát Michálek

/VIDEO/ Svět Pirátů je černobílý. Dělí se na lidi, kteří kradou, nebo mají nějaké korupční škraloupy, a na ty ostatní. „Jako jediná politická strana jsme řekli, že tam, kde je to ústavně přípustné, bude náš kodex právně vymahatelný. Pokud by se pirátský politik obohatil z nějakých neprůhledných zdrojů, odvedl by takový majetek do státního rozpočtu.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.

Piráti se chtěli vzdát odměn. Pražští zastupitelé byli proti

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nesouhlasili s tím, aby se jejich kolegové ze strany Pirátů, kteří byli zvoleni do Sněmovny, mohli vzdát tisícových odměn za výkon zastupitelské funkce. Pro návrh Pirátů zvedlo ruku 13 z 65 zastupitelů. Piráti mají v zastupitelstvu čtyři členy, tři z nich se letos stali poslanci.  

Pití alkoholu. Ilustrační foto.

Novelu vyhlášky o pití alkoholu projednají zastupitelé až v příštím roce

Připravovanou novelu vyhlášky o omezení konzumace alkoholu v centru metropole, budou zastupitelé projednávat až začátkem příštího roku. Novela má zahrnovat zákaz pití alkoholu v památkové rezervaci. Ve středu o tom informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. Znění novely vítá Praha 1, naopak ji kritizují zástupci Pirátů. Ve středu o tom informovaly České noviny. 

Uber. Ilustrační foto.

Poslanci za Prahu: Chceme jasná pravidla pro Uber

Na potřebě regulovat „alternativní taxislužbu“ se shodují politici pravice i levice. Převládá návrh zjednodušit pravidla pro klasická taxi a část z nich vztáhnout i na digitální ekonomiku. Napjaté vztahy mezi tradičními řidiči taxi a šoféry napojenými na digitální službu Uber mohou brzy vstoupit do nového dějství. Zatímco v Praze se po blokádách letiště ze strany taxikářů situace uklidnila, nové konflikty se dají čekat v moravské metropoli. 

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Piráti míří jednat. Nejprve se STAN, schůzku plánují i s ODS a ANO

Piráti dnes zahájí povolební vyjednávání se stranami, které se ve volbách dostaly do Sněmovny. Nejdříve se členové vyjednávacího týmu, v jehož čele jsou předseda Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, sejdou s hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

Jakub Michálek.

Pražský lídr Pirátů dal přednost sněmovně

Už ne TOP 09, Prahu ovládlo ANO a Piráti. „Jste nejlepší, je to i díky vám, pražským Pirátům,“ děkoval celostátní lídr Ivan Bartoš za celkový výsledek skokana těchto voleb. Decibely, jásot, bouřlivý potlesk za necelých 18 procent hlasů v metropoli.

Ivan Bartoš a Jakub Michálek z Pirátské strany (Piráti)

Předsedou poslaneckého klubu Pirátů se stal Jakub Michálek

Předsedou poslaneckého klubu Pirátů se stal Jakub Michálek. Lídr pražské kandidátky bude také v sedmičlenném povolebním vyjednávacím týmu, který povede předseda strany Ivan Bartoš. Doplňovat je budou Dana Balcarová, Lenka Kozlová, Mikuláš Peksa, Lukáš Bartoň a Mikuláš Ferjenčík.

Jakub Michálek.

Jakub Michálek: Babiš premiérem? Bude donucený nebýt ve vládě

Zdanil by majitele takzvaných prázdných domů, aby je motivoval nabídnout byty k pronájmu. Tak by řešil nedostupné bydlení v metropoli pražský lídr Pirátů Jakub Michálek. „My ctíme soukromé vlastnictví, ale jsou s ním spojené i povinnosti,“ uvedl v rozhovoru pro Pražský deník. Pokud by jeho strana překročila pět procent, čemuž průzkumy napovídají, a dostala se do vyjednávání o budoucí vládní koalici, nevyloučil spolupráci s hnutím ANO. Ovšem bez jejího šéfa. „Andrej Babiš bude donucený k tomu, že nebude ve vládě,“ řekl sebevědomě Michálek.

Debata Pražského deníku, která začala na autobusové stanici na Veleslavíně a pokračovala na Terminálu 3 v hotelu Ramada 13. října v Praze.

Stát by měl financovat dostavbu metra, shodlo se osm lídrů v předvolební debatě

/VIDEO/ Devítka pražských lídrů dnes od 14 do 16 hodin diskutovala v předvolební debatě Deníku. Do hotelu Ramada na Terminálu 3 Václava Havla, kde se argumentační klání odehrávalo, politici přicestovali z nádraží Veleslavín městskou hromadnou dopravou. V diskuzi se vyjádřili k dostavě okruhů, financování metra či železnici na letiště, ale také ke sdílené ekonomice.

Ilustrační foto.

Magistrát chce zakročit proti podvodným směnárníkům

Pražští politici vytáhli do boje se stále častějšími podvody při směně peněz, na které doplácejí hlavně cizinci. Jejich pozornost se zaměřila na směnárny s extrémně nevýhodnými kurzy a na tzv. ruličkáře. Tedy podvodníky, kteří směňují peníze na ulici a místo českých korun podstrkují zahraničním turistům výrazně méně hodnotné peníze, například běloruské rubly.

Ivan Bartoš z Pirátské strany (Piráti)

Všichni nekradou, hlásí Piráti. Vymezili se vůči Babišovi

Se sloganem „Všichni nekradou“ jdou do parlamentních voleb Piráti. Svým mottem se vymezují vůči výroku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že „všeci kradnú“. Představili rovněž 15 hlavních bodů svého programu, lákají na zjednodušení státu, rovnou daň, kontrolu mocných a obranu svobody.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Kdo může za prodlužování výstavby nových bytů?

Praha /INFOGRAFIKA/ - Developeři v Praze připravují nové bydlení až pro zhruba 200 tisíc obyvatel. Z celkem 84 tisíc naplánovaných bytů se prý ale může začít s výstavbou do pěti let jen u necelé čtvrtiny z nich.