Kreativ

ŠTÍTEK: Jakub Michálek

Pražský okruh. Ilustrační foto.

Opozice chce větší úsilí v budování okruhu

Praha - Část magistrátních zastupitelů chce mimořádné jednání. Vadí jim aktivita vedení města. Mimo jiné kritizují počínání Prahy v budování části pražského okruhu. Primátorka krok opozice bere jako populistickou frašku. Nečinnost vedení Prahy při řešení důležitých problémů je podle opozičních zastupitelů z ODS, TOP 09 a Pirátů důvod pro svolání mimořádného jednání zastupitelstva. Jedno z témat, které by se na něm mělo řešit, je dostavba Pražského okruhu, konkrétně části 511 mezi Spořilovem a Běchovicemi.

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Soud v září projedná žalobu piráta na Hrad kvůli amnestii

Praha - Městský soud se v září začne zabývat žalobou, kterou podal někdejší místopředseda České pirátské strany Jakub Michálek na prezidentskou kancelář v souvislosti s amnestií. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Michálek si stěžuje na to, že v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím nedostal odpověď na otázky ohledně vzniku rozhodnutí Václava Klause o hromadném propuštění vězňů.

Zastupitelka Monika Krobová Hášová.

Zastupitelka Hášová si v PRE vydělala 1,2 mil., kritizují piráti

Praha - Zastupitelka Monika Krobová Hášová, která loni vstoupila do klubu ČSSD, si jako členka dozorčí rady Pražské energetiky loni vydělala skoro 1,2 milionu korun. Vyplývá to z neveřejných údajů, které uvedla v etickém kodexu zastupitele. Ve čtvrtek o tom informoval zastupitelský klub Pirátů. Hášová, dříve zastupitelka za TOP 09, v početně nestabilní koalici ANO, ČSSD a Trojkoalici (STAN, KDU-ČSL a SZ) sehrála v minulosti významnou roli, když hlasovala pro zásadní koaliční návrhy. Hášová si za působením v PRE stojí, prý má pro funkci kvalifikaci.

Magistrát hlavního města Prahy, Škodův palác, Jungmannova 25, Praha 1.

Město se dohodlo o Škodově paláci, ušetří 800 milionů

Vedení magistrátu se podařilo dohodnout s firmou Copa Retail, která městu pronajímá Škodův palác. Zastupitelé tento týden schválili dohodu, podle které magistrát zaplatí o 800 milionů méně na nájemném výměnou za to, že se vzdá kupní opce, která zavazovala majitele budovy ji Praze po skončení nájmu v případě zájmu prodat. Bude také muset platit nájemné v eurech.

Sídlo magistrátu hl. města Prahy ve Škodově paláci v Jungmannově ulici v Praze 1. 16:9

Pražští zastupitelé schválili dohodu týkající se Škodova paláce

Praha - Pražští zastupitelé ve čtvrtek večer schválili dohodu týkající se Škodova paláce. Za sídlo magistrátu zaplatí Praha nižší nájemné a ušetří tak kolem 800 milionů korun. Zaváže se ale k několika ústupkům, včetně platby nájmu v eurech místo v korunách a k prodloužení nájemního vztahu. Zároveň se vzdá předkupního práva.

Pirát Miluláš Ferjenčík.

Piráti dali Praze 10 tisíc Kč na vymáhání škod z kauz z minulosti

Praha - Pražští Piráti předali na čtvrtečním jednání zastupitelstva vedení města šek na 10 tisíc korun. Šek předal předseda zastupitelského klubu Jakub Michálek a zastupitel Mikuláš Ferjenčík. Peníze mají podle nich sloužit na vymáhání škod v rámci kauz spojovaných s exprimátorem Pavlem Bémem (ODS). Peníze městu darovali v rámci diskuse o programu jednání.

Pražský zastupitel za ČSSD Karel Březina.

Piráti žádají o přezkum kauzy vlivného politika Březiny

Praha - Averze mezi kluby Pirátů a ČSSD v pražském zastupitelstvu byla od komunálních voleb na podzim roku 2014 jasně zřetelná. Jednou ze zásadních podmínek Pirátů při opakovaných jednáních 
o koalici na magistrátu bylo odmítnutí spolupráce právě se sociálními demokraty. Nyní se však vzájemné vztahy ještě přiostřily.

Ondřej Havlín

Policie se nebude zabývat trestním oznámením kvůli Havlínovi

Praha – Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se dál nebude zabývat trestním oznámením, které loni v září podali pražští piráti kvůli údajnému korupčnímu jednání v souvislosti s případem bývalého soudce Ondřeje Havlína. Novináře dnes o výsledku vyšetřování informoval předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. „Máme podezření, že nedošlo k nezávislému prošetření," uvedl a dodal, že se zastupitelský klub s žádostí o přezkum obrátí na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Autonomní sociální centrum Klinika na Žižkově v Praze.

Pražské zastupitelstvo projedná petici k žižkovské Klinice

Praha - Pražské zastupitelstvo příští týden projedná petici týkající se sociálního centra Klinika na Žižkově. Více než 2300 petentů žádá směnu budovy za některou z magistrátních nemovitostí. Vyplývá to z textu petice, který zástupci Kliniky tento týden předali primátorce Adrianě Krnáčové (ANO), a který projednal kontrolní výbor zastupitelstva.

Ilustrační foto.

Magistrát kárá za utajování dokumentů. Sám dělal totéž

Praha - Městské části nesmí zastupitelům, ani těm opozičním, tajit dokumenty, na základě kterých se rozhodují radní. Tak zní závěr magistrátu hlavního města ve věci nedávné stížnosti zastupitelů Prahy 1 Petra Kučery a Kateřiny Klasnové (oba Zelená Pro Jedničku).

Ilustrační fotografie.

V kostce ze sportu: Několik volných míst na turnaje v Předměřicích

Hradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V halových fotbalových turnajích mládeže pořádaných Slavojem Předměřice je ještě několik volných míst v termínech 20. února pro mladší žáky, 28. února pro mladší elévy a 6. března pro starší elévy. Bližší informace: Ladislav Landa (tel.: 604 300 428, e-mail: ladlanda@seznam.cz).

Pražský exprimátor Pavel Bém.

Piráti: Praha by měla po Bémovi vymáhat škody za Škodův palác

Praha - Opoziční piráti vyzvali vedení hlavního města, aby vymáhalo škody, které magistrátu vznikly v souvislosti s údajně předraženým nájmem Škodova paláce. Hrozí, že bude nárok promlčen, uvedl ve čtvrtek zastupitel za piráty Jakub Michálek. Podle pirátů by měli platit mimo jiné někdejší primátor Pavel Bém (ODS) a právník Miroslav Jansta, který výběrové řízení organizoval. Jaké sumy se má Praha domáhat, piráti neuvedli.

Karel Březina.

Pražští piráti opustili kvůli Březinovi jednání o koalici

Praha - Pražští piráti opustili jednání o možné koalici v čele s TOP 09. Důvodem je přítomnost vlivné osobnosti ČSSD Karla Březiny, který je pravomocně odsouzený kvůli kauzám kolem dopravního podniku. „Pan Březina přišel s celou družinou a to je pro nás neakceptovatelné," řekl předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Piráti trvale žádají odchod Březiny ze zastupitelstva. Odmítají koalici s ČSSD.

Tomáš Hudeček společně se dvěma nezávislými zastupiteli vydal ve středu 13. ledna 2015 prohlášení, že nebude pokračovat v jednání o menšinové koalici kolem TOP 09.

Exprimátor Hudeček potopil novou koalici, do hry se vrací ANO i ČSSD

Praha - V nekonečném příběhu o budování fungujícího magistrátu nastal další nečekaný zvrat. Z nově se rodící koalice na poslední chvíli vycouvali tři nezávislí zastupitelé kolem exprimátora Tomáše Hudečka. Jejich hlasy jsou však klíčové, bez nich by nové vedení nemělo o jediný hlas většinu v zastupitelstvu. Dosud se jednalo o spolupráci TOP 09, Trojkoalice a Pirátů s podporou ODS a právě nezávislých.

Václav Novotný

Bezvládí se blíží ke konci, sporné body však zůstávají

Praha - Hlavní město je opět o krok blíž nové vládě. Lídři pěti zastupitelských klubů se v pondělí dohodli na programových prioritách. Opět deklarovali zájem vytvořit menšinovou koalici TOP 09, Trojkoalice a Piráti s podporou ODS a nezávislých kolem exprimátora Tomáše Hudečka. Žádná koaliční smlouva však dosud podepsána nebyla, navíc v některých klíčových otázkách zatím nepanuje shoda mezi všemi členy.

Ilustrační foto.

Vyjednávání o nové magistrátní koalici mohou trvat ještě týdny, ba i měsíce

Praha - Původně mělo být jasno nejpozději do čtvrtka 17. prosince, to je do poslední schůze zastupitelstva hlavního města v tomto roce. Jenže nyní se zdá, že již bezmála dva měsíce trvající vyjednávání o podobě nové magistrátní koalice se mohou protáhnout třeba až do jara příštího roku. Jednotlivé politické kluby totiž dosud nenalezly společnou řeč.

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Pražští piráti chtějí menšinovou koalici v čele s TOP 09

Praha - Pražští piráti chtějí menšinovou koalici s TOP 09, Trojkoalicí a nezávislými. Pro ovládnutí většiny v zastupitelstvu by jim mohla dodat hlasy ODS nebo případní odpadlíci z hnutí ANO. Po jednání s TOP 09 to řekl předseda klubu Jakub Michálek. Piráti ovšem nadále odmítají účast ODS v radě.

Ilustrační foto

TOP 09, ODS a Trojkoalice dál připravují koalici v Praze

Praha - Pražská TOP 09, ODS a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v úterý zintenzivnily přípravu magistrátní koalice. Utvořily pracovní skupiny, které budou řešit jednotlivá programová témata. Strany společně jednají již od minulého týdne. Cílem by mělo být podle zástupců stran odstranit programový nesoulad. Strany mají dohromady v 65členném zastupitelstvu pouze 28 hlasů, musí proto jednat s dalšími stranami.

Ilustrační foto.

Piráti: Magistrát opakovaně porušil zákon, když nepodal informace

Praha - Pražský magistrát šestnáctkrát porušil zákon, když opakovaně odmítal poskytnout žádané informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Novinářům to v úterý řekli pražští zastupitelé za Piráty. Magistrát tak postupoval proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které je v tomto případě odvolacím orgánem, a verdiktu Nejvyššího správního soudu (NSS), uvedli Piráti. 

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Pražští Piráti vyzvali radu, aby žalovala Béma a jeho radu

Praha - Posledních osm měsíců zbývá současnému vedení hlavního města, aby v kauze Opencard začalo vymáhat škody po exprimátoru Pavlu Bémovi (ODS) a dalších radních z jeho éry. Jinak hrozí, že případ bude promlčen. V úterý na tento fakt upozornili pražští zastupitelé z klubu Pirátů. Sami nedávno na zmíněné politiky, kteří stáli u zrodu problémového projektu, podali trestní oznámení.

Vyhořelá chata v minulosti přitahovala osoby ze přístřeší

KRIMI MIX: Chatu mohli podpálit bezdomovci

Praha /FOTOGALERIE/ - Požár opuštěné chaty a okolního náletového porostu v Prokopském údolí, který pražští hasiči s použitím dýchací techniky likvidovali v noci na úterý poblíž ulice Na Placích, by mohl mít souvislost s pobytem bezdomovců. Vyplývá to z informací k požáu viditelnému opravdu z daleka, které ve středu zveřejnila Pavlína Adamcová z hasičské centrály.

Ilustrační foto.

Kolik vydělali zastupitelé? Vyplňte formulář a uvidíte

Praha - Jsou zastupitelé hlavního města v otázce svých příjmů a nabytí majetku za období výkonu funkce transparentní? Na tomto se neshodnou ani členové Kontrolního výboru (KV) pražského zastupitelstva, kterému zvolení političtí reprezentanti Prahy svá „majetková přiznání" adresují. Podle šéfky KV Jaroslavy Janderové (ODS) tak už učinili všichni. Někteří prý dokonce dvakrát. Letos v lednu a pak ke 30. červnu.

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Kolik vydělali pražští zastupitelé? Informace jsou zamčené v sejfu

Praha - Prvního července vypršel termín, do kdy měli zastupitelé hlavního města odevzdat svá majetková přiznání. Zavazuje je k tomu etický kodex zastupitelstva. Z pětašedesáti zastupitelů tak v řádném termínu učinilo osmačtyřicet. Sedmnáct členů sboru tedy etický kodex v tomto směru nenaplnilo.

Místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Pražští zastupitelé přiznali členství ve firmách a funkcích

Praha - Pražští zastupitelé přiznali své členství ve firmách a dalších veřejných funkcích, které zároveň vykonávají. Z celkem 65 zastupitelů jej v řádném termínu do 30. června odevzdalo 48 členů. Konkrétní částky, které si vydělali, ale velká část z nich neuvedla. Ve čtvrtek se to zjistilo ze seznamu přiznání, která zastupitelé odevzdávají magistrátnímu kontrolnímu výboru. Postih za nevyplnění ale zastupitele nečeká, jde totiž o čestné prohlášení.

Ilustrační foto

Pražané budou za služby pražskému magistrátu platit přes internet

Praha - Pražané by v budoucnu měli mít možnost platit jízdné za MHD a poplatky za odpad, vodu nebo psa prostřednictvím internetu. On-line bude i objednávání na úřad. Vedení města chystá projekt s názvem Jednotný městský trh služeb (Prague market), který bude sloužit jako elektronický obchod.

Ilustrační foto.

Město schválilo miliony na IT

Praha - Mezi projekty v oblasti informační technologie se rozdělí 290 milionů korun. Rozhodli o tom zastupitelé hlavního města. Podle primátorky Adriany Krnáčové jde o doplňující rozdělení peněz, které pražští politici kvůli nedostatku informací nebyli schopni schválit při projednávání rozpočtu na letošní rok.

Ilustrační foto.

Odtajněte úřednické platy, vyzvali zastupitelé magistrát

Praha - Zajímá vás, jaké platy a odměny pobírají lidé, kteří v zásadě rozhodují o chodu hlavního města a o toku miliardového objemu veřejných financí? Nejde o volené politiky, ale o ty, kteří stojí většinou v pozadí obecného i mediálního zájmu. O nikým nevolené úředníky.

„TAK JSME DRUHÝ, NO A CO,“ zpívali v topoľčanské hale spokojení házenkáři pražské Dukly.

Dukla uspěla. Mladší dorost bral stříbro

Praha - Jen jedinou porážku utrpěli v letošním ročníku 1. ligy mladšího dorostu házenkáři Dukly. Do Topoľčan, dějiště Českoslovanského poháru, proto odjížděli v roli favoritů. „Je složité mluvit u čtrnácti až sedmnáctiletých hráčů o favoritech. Ano, měli jsme za sebou skvělou sezonu, prohráli jsme pouze v Zubří, kluci dobře přistupovali k tréninku, na který chodili i sedmkrát týdně, mentálně mají ale ještě čas," vysvětloval trenér Dukly Milan Kotrč, jehož celek čekaly na Slovensku tři zápasy, se Zubřím, Topoľčany a Prešovem.

Ilustrační foto

Úřad musí odmítnutému žadateli o informace vyplatit odškodné

Zlín - Zlínský krajský úřad musí neoprávněně odmítnutému žadateli o informace vyplatit odškodné 40.000 korun. Rozhodnutí vydal v dubnu Okresní soud ve Zlíně, ČTK jeho závěry dnes zprostředkoval zastupitel Pirátů v Praze Mikuláš Ferenčík. Žadatel Luděk Maděra se domáhal informací o smlouvách a odměnách ve Zlínském kraji, krajský úřad mu je patnáctkrát odmítl poskytnout. Zákon o svobodném přístupu k informacím platí od ledna 2000.

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Praha asi bude muset dát zastupitelům údaje o pronájmech budov

Praha - Pražský magistrát bude zřejmě muset dát zastupitelům údaje o pronájmech městských budov. O informace o výši pronájmů, firmách spravujících nemovitosti a nájemcích žádal předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Město mu odmítlo údaje dát, ale ministerstvo vnitra rozhodnutí označilo za nezákonné a zrušilo ho.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Primátorka čelí kritice. Udrží se? Rozhodne se na mimořádném zasedání

Praha - Třiatřicet hlasů. Přesně tolik jich potřebuje pražská opozice, aby odvolala primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). TOP 09 a ODS ale potřebný počet dohromady nedají. Spojence chtějí hledat mezi dalšími kluby a také mezi radními. Důvodem, proč opozice zařídila mimořádné zasedání, je podle nich pochybení Krnáčové, když s majiteli Škodova paláce tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné v paláci.

Občanští demokraté Zbyněk Stanjura a Jaroslava Janderová.

Zastupitelé zvolili do čela kontrolního výboru Janderovou z ODS

Praha - Pražští zastupitelé napopáté zvolili do čela kontrolního výboru Jaroslavu Janderovou z ODS. Od ustavujícího zasedání loni v listopadu byl výbor bez předsedy, Janderová byla jeho místopředsedkyní. Z výboru zároveň odstoupil bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.). Proti Janderové, která vedla v komunálních volbách ODS v Praze 1, kandidovali Petr Prchal (TOP 09) a Jakub Michálek (Piráti).

Ilustrační foto

Magistrát je lidem stále uzavřený, stěžují si Piráti

Praha - Opoziční zastupitelé hlavního města za Českou pirátskou stranu nenechali na vládnoucí koalici nit suchou. Hodnotili ji po 100 dnech vládnutí a konstatovali, že neplní předvolební sliby. Vadí jim hlavně pokračující netransparentnost magistrátu a také to, že dosud nebyl zvolen šéf klíčového kontrolního výboru zastupitelstva.

Ilustrační foto.

Piráti: Opencard by mělo cenu odkoupit za deset milionů korun

Praha - Podle pražských zastupitelů České pirátské strany by mělo cenu systém opencard od eMoneyServices (EMS) odkoupit přibližně za deset milionů korun. Na tiskové konferenci k hodnocení 100 dní rady hlavního města to řekl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Firma ale odkup oficiálně nenabídla. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dříve zmínila, že EMS chtěla za celý systém 400 milionů korun.

Ilustrační foto

Soud nařídil EMS, aby nadále poskytovala servis kartám opencard

Praha - Společnost eMoneyServices (EMS) musí nadále poskytovat technickou podporu problematickým kartám opencard. Systém vydávání nových karet by tak měl pokračovat. Předběžné opatření vydal ve čtvrtek pražský městský soud na návrh magistrátu, řekl v pátek zastupitel Jakub Michálek (Česká pirátská strana).

HNED úvodní turnaj letošního ročníku Jaroměřské Prost Fain ligy firem nabídl několik skvělých zákroků brankáře.

Prost Fain liga má za sebou úvodní kolo

Jaroměř – Minulou sobotu se odehrálo v jaroměřské hale ASVAJ první kolo už 9. ročníku halové fotbalové ligy firem s názvem Jaroměřská PROST FAIN LIGA firem 2015.

Ilustrační foto

Krátce ze světa sportu: Fotbalisté Hradce zkoušejí Korejce

Hradec Králové - Fotbalisty Hradce Králové by mohl posílit korejský obránce Čung Čchol-Un. Osmadvacetiletý stoper naposledy působil v thajském celku Pattaya United, na východě Čech je na testech a měl by v sobotu nastoupit v Tipsport lize proti Varnsdorfu.

Ilustrační foto

Magistrát opět zvažuje zavedení papírových kuponů na MHD

Praha - Magistrát po roce opět zvažuje zavedení papírových předplatných kuponů na MHD. Platit by mohly od poloviny roku 2015 a patrně by fungovaly zároveň s kartami opencard nebo s jinými nosiči. „Jde ale zatím o záložní variantu," řekl v úterý zastupitel a člen komise k opencard Jakub Michálek.

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Piráti v Praze chtějí zveřejňovat smlouvy ve více formátech

Praha - Česká pirátská strana (Piráti) chce na pražském magistrátu zavést nový systém zveřejňování smluv. Ty by měly být mimo jiné zveřejněny v několika elektronických podobách a zveřejněny mají být i údaje o jejich plnění. Tato pravidla mají platit i pro městské části. Sdělil to lídr Pirátů a zastupitel Jakub Michálek.

Nová primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) toho sice ve svém povolebním projevu mnoho nesdělila, program koalice je ale plný témat, jejichž naplnění rozhodně nebude snadné a už vůbec ne levné.

Rada chce vyčistit magistrát a pak zavést sociální reformy

Praha - Nové vedení hlavního města v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO) chystá ještě letos spustit audit, na jehož konci může být snížení počtu magistrátních úředníků. Možná až o třetinu. Nový tým radních prý zároveň hodlá zprůhlednit činnost i odměny úředníků a informace poskytnout veřejnosti.

Ilustrační foto.

O kontrolu nad městskou radou se 'poperou' Piráti s ODS a TOP 09

Praha - Politický konsenzus, nebo tvrdý souboj? Co čeká opozici v městském zastupitelstvu ve věci výběru šéfa klíčového kontrolního výboru? Předsedové všech zastupitelských klubů se ve čtvrtek usnesli na tom, že na obsazení funkce se mezi sebou mají dohodnout opoziční kluby.

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Piráti měli pravdu: Kalousek utajoval informace o státem placených dluzích

Praha – Pražský městský soud vyhověl žalobě, kterou na ministerstvo financí podal v roce 2011 nynější lídr České pirátské strany v Praze Jakub Michálek. Domáhal se zveřejnění seznamu dlužníků České konsolidační agentury (ČKA). O rozhodnutí soudu z minulého týdne dnes informoval Michálek. Soud ale podle Michálka v rozsudku nenapsal, že ministerstvo data musí poskytnout. Podal proto žádost o doplňující rozsudek.

Skupina Futurum.

Skupina Futurum oslavila třicet let od zrodu na brněnské scéně

Brno /RECENZE/ - Tři dekády, které uplynuly, jsou dostatečně pádným důvodem k tomu, aby bylo toto jubileum oslaveno a připomenuto – mimo jiné také čtvrtečním koncertě v Brně na Musilce. Oslavencem je brněnská rocková skupina Futurum – kapela neodmyslitelně spjatá s dobou osmdesátých let.

Skupina Futurum.

Skupina Futurum oslavila třicet let od zrodu na brněnské scéně

Brno /RECENZE/ - Tři dekády, které uplynuly, jsou dostatečně pádným důvodem k tomu, aby bylo toto jubileum oslaveno a připomenuto – mimo jiné také čtvrtečním koncertě v Brně na Musilce. Oslavencem je brněnská rocková skupina Futurum – kapela neodmyslitelně spjatá s dobou osmdesátých let.

Nový předseda České pirátské strany Lukáš Černohorský (vpravo) přijmá gratulci od svého předchůdce Ivana Bartoše.

Piráty povede Černohorský, šéf jejich moravskoslezské organizace

Praha – Novým předsedou České pirátské strany byl dnes zvolen šéf její moravskoslezské organizace Lukáš Černohorský. Ve druhém kole voleb porazil s velkým náskokem své dva protikandidáty, jimiž byli bývalý člen předsednictva strany Ivo Vašíček a pražský volební lídr Jakub Michálek.