Kreativ

ŠTÍTEK: Jakub Michálek

Pavel Bém.

Praha nebude žalovat exprimátora Béma kvůli Opencard

Praha – Metropole nebude žalovat bývalého primátora Pavla Béma kvůli úmyslně zaviněným škodám v projektu Opencard. Rada hlavního města se koncem loňského roku usnesla, že o občanskoprávní žalobu s požadavkem náhrady škod bude usilovat. Radní ale včera původní úmysl zavrhli s odvoláním na právní posudky, podle kterých by Praha neměla u soudu šanci a jako poražená strana by musela hradit vysoké náklady řízení.

JEDNA akcie firmy stála šéfa zastupitelského klubu Pirátů 11 tisíc korun.

Neprůhledné odměny politiků kontroluje nový akcionář

Praha - Kvůli boji proti „politickým trafikám" se stal opoziční zastupitel akcionářem podniku Pražská energetika, a.s. Chce mít pod kontrolou štědré a mnohdy neprůhledné odměňování činovníků orgánů městských firem, plynoucí v podstatě z pražského rozpočtu.

JEDNA akcie firmy stála šéfa zastupitelského klubu Pirátů 11 tisíc korun.

Neprůhledné odměny českých politiků kontroluje nový akcionář

Kvůli boji proti „politickým trafikám" se stal opoziční zastupitel akcionářem podniku Pražská energetika, a.s. Chce mít pod kontrolou štědré a mnohdy neprůhledné odměňování činovníků orgánů městských firem, plynoucí v podstatě z pražského rozpočtu.

Zastupitelka Monika Krobová Hášová.

Piráti kritizují „trafiku“ pro zastupitelku ČSSD

Praha - Pražští radní prodloužili výnosné angažmá sociálně-demokratické zastupitelky Moniky Krobové Hášové v dozorčí radě Pražské energetiky, což je podnik ve většinovém vlastnictví metropole. Podle opozičních Pirátů je potvrzení Krobové Hášové ve funkci politickou korupcí par excellence. Zastupitelka byla totiž zvolená v roce 2014 za TOP09, krátce po volbách ale přešla do poslaneckého klubu ČSSD.

Pirátská strana zahájila kampaň na náplavce pražského Rašínova nábřeží.

Piráti chtějí deset procent, slibují konec EET a nižší zdanění

Praha - Česká pirátská strana chce získat v podzimních sněmovních volbách aspoň deset procent hlasů. Piráti slibují například na zrušení elektronické evidence tržeb (EET), zastavení odlivu peněz do daňových rájů, snazší komunikaci s úřady a snížení zdanění práce. Předvolební kampaň zahájila strana v pondělí na náplavce pražského Rašínova nábřeží. Někteří lídři včetně předsedy Ivana Bartoše připluli lodí na solární pohon. Piráti dají na kampaň zhruba pět milionů korun.

Million Marihuana March.

Zastánci marihuany chtějí přesvědčit politiky

Legalizace! To je hlavní výzva zastánců marihuany, jichž se do centra Prahy mají sjet tisíce. Přikyvují i experti: současná praxe není udržitelná. Deset tisíc lidí přesvědčených o tom, že tohle kouření zdraví neškodí. Takovou účast očekávají v sobotu organizátoři již 20. ročníku demonstrace za legalizaci marihuany Million Marihuana March. 

Million Marihuana March.

Zastánci marihuany chtějí přesvědčit politiky

Praha - Legalizace! To je hlavní výzva zastánců marihuany, jichž se do centra Prahy mají sjet tisíce. Přikyvují i experti: současná praxe není udržitelná. Deset tisíc lidí přesvědčených o tom, že tohle kouření zdraví neškodí. Takovou účast očekávají v sobotu organizátoři již 20. ročníku demonstrace za legalizaci marihuany Million Marihuana March. Zastánci užívání konopí – jak k účelům léčby, tak pro takzvané rekreační použití – půl hodiny po poledni vyrazí za dozoru policie z Karlova náměstí přes centrum města na ostrov Štvanice (přičemž je třeba počítat i s krátkodobými omezeními dopravy).

Stojany na kola. Ilustrační foto.

Piráti navrhují víc stojanů na kola, Praha 1 to odmítá

Praha - Zanést do připravovaného územního plánu zamýšlené cyklostezky a dát do ulic víc stojanů na kola, hlavně pak do středu města. To mimo jiné navrhují Piráti ve své koncepci cyklistiky, kterou včera představili. Víc cyklistů v centru však nechce Praha 1.

Cyklista. Ilustrační foto.

Piráti požadují větší podporu cyklistice v Praze

Praha - Pražští Piráti navrhují zanesení cyklistické infrastruktury do územního plánu. Usnadnilo by to budování cyklostezek či umisťování stojanů. Novinářům to ve čtvrtek řekli členové zastupitelského klubu Pirátů. Rovněž požadují vypracování aktuální koncepce cyklistické dopravy a zvýšení investic do cyklistiky. Nutné je podle nich také zapojit sdílení kol, tzv. bikesharing, do pražské integrované dopravy.

Ivo Vašíček a Ivan Bartoš na snímku z roku 2013.

Piráti před volbami odvolali místopředsedu Vašíčka, stranu v médiích poškozoval

Ve funkci místopředsedy České pirátské strany skončil Ivo Vašíček. Členové strany ho odvolali ve vnitrostranickém referendu. Vyčítali mu zejména jeho vystupování v médiích, které nereprezentovalo vůli většiny strany a které stranu v očích členů poškozovalo, sdělil to vedoucí mediálního odboru pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Ilustrační foto

Většina stran zatím neví, kdo bude v Praze jejich volebním lídrem

Praha - Většina politických stran zatím neví, kdo je v Praze povede do podzimních sněmovních voleb. Média to zjistila z ankety mezi jejich volebními štáby. Nicméně z čela kandidátek se budou snažit mandát obhájit poslankyně Jana Černochová (ODS) a Marta Semelová (KSČM), piráti do čela zvolili pražského zastupitele Jakuba Michálka. K volebním urnám by měli Češi vyrazit nejpozději 21. října, konkrétní datum stanoví president Miloš Zeman.

Pirátská strana. Ilustrační foto.

Piráty do voleb vede Bartoš, kandiduje ve Středočeském kraji

Praha - Piráty povede do voleb jejich předseda Ivan Bartoš, který bude v čele kandidátky ve Středočeském kraji. V dalších regionech strana na přední místa nominovala mimo jiné pražské zastupitele Jakuba Michálka a Mikuláše Ferjenčíka nebo starostu Mariánských Lázní Petra Třešňáka. Bartoš v sobotu v Praze při představení krajských lídrů uvedl, že piráti musejí lidi přesvědčit, že když se dostanou do Sněmovny, dokážou něco změnit.

Pirátská strana. Ilustrační foto.

Piráti žádají po Praze vizi fungování sdílené ekonomiky

Praha - Pražští Piráti žádají po vedení Prahy vytvořit vizi, jak by měla fungovat a být regulována takzvaná sdílená ekonomika. Rovněž má apelovat na vládu, aby změnila v této oblasti legislativu. Novinářům to ve středu řekli předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek a zastupitel Mikuláš Ferjenčík. Rovněž vyzvali město ke změně postoje ke službám, jako je například Uber, která poskytuje osobní přepravu.

Zástupci iniciativy Rekonstrukce státu uspořádali 11. června v centru Prahy happening za to, aby Sněmovna už dál neodkládala další projednávání návrhu na zavedení internetového registru smluv.

„Vykostěný“ registr se týká i pražských firem

Praha - Ze zákona o registru smluv poslanci vyškrtli kromě státních podniků i firmy většinově vlastněné městy. V Praze některé hodlají smlouvy zveřejňovat i tak. Například Pražská plynárenská výjimku vítá.

Masopust. Ilustrační foto.

Odborníci: Pražský masopust? Boj chaosu s řádem

Praha – Na historii i současnost pražských masopustů jsme se zeptali odborníků z Etnologického ústavu Akademie věd. Na otázky odpovídali Daniela Stavělová a Matěj Kratochvíl, kteří se zabývají výzkumem pražských masopustů už od roku 2012.

Pirátská strana. Ilustrační foto.

Soud zastavil stíhání pirátů kvůli webu s odkazy na seriály

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 zastavil trestní stíhání České pirátské strany kvůli provozování webu sledujuserialy.cz. Obžaloba ji vinila z porušení autorského práva. Podle soudu ale piráti server provozovali bez zisku a nejednalo se o úmyslné porušení zákona, informoval mluvčí pirátů Mikuláš Ferjenčík. Proti usnesení soudu může státní zástupce podat stížnost.

Peníze. Ilustrační foto.

Pražské radnice od magistrátu získají 1,27 miliardy korun

Praha - Pražské radnice od magistrátu získají 1,27 miliardy korun. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Město mezi radnice rozdělí investiční rezervu z rozpočtu na letošní rok. Každá radnice bude moci na magistrát zaslat tři žádosti. Konkrétní oblast, do které by měly peníze jít, určena není. Vznik investiční rezervy schválili zastupitelé loni při projednávání a schvalování rozpočtu na letošní rok.

Ilustrační foto.

Praha schválila IT zakázky související s Gordic za 440 milionů

Praha - Pražští zastupitelé schválili IT zakázky za 440 milionů korun související s firmou Gordic a fungováním ekonomického systému, který zajišťuje účetnictví magistrátu, radnic a stovek příspěvkových organizací. Opoziční piráti a klub Nezávislých postup koalice kritizuje. Za smlouvy s Gordic už dřív magistrát dostal pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Lampa. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Správu osvětlení zajišťuje nová společnost

Praha - Za letošek eviduje Praha už 500 havárií či poruch veřejného osvětlení. Na takovém množství poruch se vedle stavu a stáří zařízení podepsaly také velká zima a zvýšená vlhkost, která se v něm srážela. Nově od začátku roku zajišťuje správu osvětlení společnost Trade Centre Praha.

SMS a datové jízdenky.

Piráti vyhráli soud o SMS jízdenky

Liberec - Dopravní podnik města Liberec a Jablonec musí podle soudu České pirátské straně poskytnout smlouvy, které se týkají zajištění SMS jízdenek. Smlouvy si pirátská strana vyžádala na DPMLJ v dubnu 2015, dopravní podnik to ale odmítl s odkazem na obchodní tajemství.

Ilustrační snímek.

Turnaj osobností v úterý na Slavii...

Hradec Králové - Již 26. ročník tradičního halového fotbalového turnaje s názvem Texim těsnění Cup 2016 se uskuteční v úterý 27. prosince od 8.30 hodin ve sportovní hale Slavie v Orlické Kotlině.

Ilustrační foto.

Koalice v Praze nejspíš do voleb vydrží, myslí si opozice

Praha - Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) vydrží až do konce volebního období, předpokládá většina opozičních stran. Koalice se přitom už jednou rozpadla, znovu oficiálně funguje od letošního dubna. Podle předsedy zastupitelů TOP 09 Václava Novotného má v sobě koalice názorové rozpory a zároveň "zoufalou potřebu přežít", což ovlivňuje veškerou její činnost.

Strategický plán Prahy. Ilustrační foto.

Praha schválila strategický plán rozvoje města do roku 2030

Praha - Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili znění strategického plánu, který určuje, jak se bude hlavní město rozvíjet do roku 2030, a vytyčuje cíle města. Práce na plánu začaly v květnu 2013 a jeho znění vyhotovil Institut plánování a rozvoje (IPR). Ke znění plánu měli připomínky opoziční zastupitelé, vadila jim například jeho právní nevymahatelnost.

Jednání pražského zastupitelstva. Ilustrační foto

Praha bude v příštím roce hospodařit s výdaji 62,2 miliardy korun

Praha - Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy Kč. Rozdíl město dorovná například ze státních příspěvků, které dostává během roku mimo jiné v oblasti školství. Návrh rozpočtu ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Na investice má jít přes 15 miliard, což je o asi dvě miliardy více než letos. Návrh rozpočtu kritizovala opozice.

Zasedání zastupitelstva. Ilustrační foto.

Zastupitelé zatím neschválili návrh rozpočtu na rok 2017

Praha -  Zastupitelé zatím ani po několikahodinovém jednání neschválili návrh rozpočtu Prahy na rok 2017. Jednání přerušili kvůli takzvaným interpelacím a k rozpočtu se vrátí až po nich. V diskusi návrh kritizovali opoziční zastupitelé. Vytýkají mu například zvyšující se běžné výdaje nebo chybějící významné investice. Návrh počítá s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy Kč. Rozdíl město dorovná například ze státních příspěvků, které dostává v průběhu roku. Radní navrhují také splátku dluhu ve výši 8,5 miliardy Kč.

Exprimátor Pavel Bém.

Krnáčová: Bém by měl za Opencard platit

Praha - Primátorka Adriana Krnáčová podporuje doporučení legislativního výboru, aby Praha prověřila zodpovědnost tehdejšího politického vedení magistrátu za kauzu Opencard. Praha by tak mohla vymáhat škodu i na Pavlu Bémovi.

Segway v Praze.

Značky zakazující provoz segway v Praze by mohly být v listopadu

Praha - Značky zakazující jízdu vozítek segway v centru Prahy by se mohly v ulicích objevit do 15. listopadu. Na jednání magistrátního kontrolního výboru to dnes řekla jeho předsedkyně Jaroslava Janderová (ODS). Zákaz provozu vozítek město schválilo v červenci letošního roku, ale kvůli chybějícím značkám město zákaz nemůže vymáhat. Na provoz vozítek segway si stěžují zejména radnice a obyvatelé Prahy 1.

Opencard. Ilustrační foto.

Podle pirátů bude za dva měsíce promlčena kauza opencard

Praha - Zastupitelský klub České pirátské strany tvrdí, že začátkem prosince bude promlčena kauza vzniku karty opencard. Podle nich už před rokem vyzvali primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) a radu města, aby nechaly prověřit možnost vymáhání škod po exprimátorovi Pavlu Bémovi a dalších lidech, kteří stáli na počátku celého projektu. Karta MHD nakonec Prahu vyšla na 1,75 miliardy korun.

Ilustrační foto

Vnitro žaluje Prahu kvůli změně stanov firem města

Praha - Ministerstvo vnitra zažalovalo pražský magistrát kvůli změně stanov městských firem bez souhlasu zastupitelstva. Uvedl to v úterý server Aktuálně.cz. Rada města změnila stanovy osmi akciových společností, včetně Technické správy komunikací, Pražské plynárenské, Dopravního podniku či Operátora ICT spravujícího kartu MHD lítačka. Podle vnitra je to protizákonné. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) serveru řekla, že se jedná o běžnou praxi v řadě měst.

Jakub Michálek.

Pirát Jakub Michálek: Transparence v Praze vázne

Praha - Transparence ve veřejné správě byla jedním z hlavních bodů programu České pirátské strany, se kterým se dostali do pražského zastupitelstva. Podle předsedy klubu pirátů Jakuba Michálka se podařilo některé pražské nešvary v tomto směru odstranit, magistrát i městské části však mají stále s otevřeností problém.

Lanceloti (ve žlutém) remizovali s Delfíny Kadaň 1:1.

4. liga CHLMF: Štěstí pršelo týmu Qark! Vybojoval postup do vyšší soutěže

Chomutov - Závěrečný turnaj odehrála ve sportovním areálu ZŠ Písečná čtvrtá liga a v nepříznivém počasí pršelo štěstí týmu Qark s.r.o. Jako nováček vedl soutěž po celou sezónu, ale v závěru mohl o první místo přijít. S Lanceloti však vyhrál a tím si zajistil první místo i postup do třetí ligy, prohra ve druhém zápase s druhým Týmem snů už nic neřešila.

Ilustrační foto.

Opozice: Lítačka vzbuzuje podezření z porušení zákona o zakázkách

Praha - Smlouvy uzavřené v rámci vývoje karty na MHD s názvem lítačka vzbuzují podezření, že Praha mohla porušit zákon o veřejných zakázkách. Na jednání pražského zastupitelstva to ve čtvrtek večer zaznělo z opozičních řad. Pochybnosti prý panují hlavně kolem zakázek přidělených firmě XT-Card. Opozice žádá kompletní vyčíslení nákladů.

Jakub Michálek při ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Soud se zastal Piráta Michálka ve sporu o informacích k amnestii

Praha - Pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek uspěl v soudním sporu s prezidentskou kanceláří, který se týkal odmítnutí jeho žádosti o poskytnutí informací ke vzniku amnestie. Pražský městský soud v úterý konstatoval, že rozhodnutí Hradu je nepřezkoumatelné, a vrátil kanceláři žádost k novému projednání. Rozsudek, který je pravomocný, však neznamená, že by Hrad požadované údaje nakonec musel poskytnout.

Česká televize. Ilustrační foto.

Piráti podali stížnost na obsazení volební superdebaty v ČT

Praha - Česká pirátská strana podala stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli výběru účastníků v závěrečné superdebatě v České televizi před krajskými volbami. ČT chce do diskusního pořadu 6. října pozvat lídry politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, což neodpovídá rozložení politických sil v krajích. Piráti to uvedli v tiskové zprávě. 

Pirátská strana. Ilustrační foto.

TOP 09 a piráti podali na ministerstvo stížnost na Krnáčovou

Praha - Opoziční zastupitelé za piráty odeslali v pondělí stížnost k ministerstvu vnitra na pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). Večer se k ní připojil i opoziční klub TOP 09. V pondělí to sdělili předsedové zastupitelských klubů Václav Novotný (TOP 09) a Jakub Michálek (piráti). Primátorka podle nich porušila zákon o hlavním městě Praze, když na žádost opozice nesvolala mimořádné jednání zastupitelstva. Krnáčová pochybení odmítá, prý jednala správně.

Předseda pražského klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

TOP 09 a piráti podají na ministerstvo stížnost na Krnáčovou

Praha - Opoziční zastupitelé za TOP 09 a piráty podají k ministerstvu vnitra stížnost na pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). Primátorka podle nich porušila zákon o hlavním městě Praze, když na žádost opozice nesvolala mimořádné jednání zastupitelstva. V pondělí to řekli předsedové zastupitelských klubů Václav Novotný (TOP 09) a Jakub Michálek (piráti). Primátorka pochybení odmítá, prý jednala správně.

Ilustrační foto.

Pražská ODS už nechce mimořádné jednání zastupitelů

Praha - Pražští zastupitelé ODS v pátek odvolali své podpisy pod žádostí o svolání mimořádného zastupitelstva. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) souhlasila, že v řádném termínu 15. září zařadí do programu schůze jednání o dostavbě Pražského okruhu a kartě MHD Lítačka, což občanští demokraté požadovali. médiím to řekla předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.