Kladenský deník přínáší přehled nejzajímavějších událostí, které se uskuteční v následujícím víkendu. Patří mezi ně třeba žehrovický pochod Drvotova stezka, první slánský street food festival Slaný na talíři.
Znojmo – Další promítání dokument z programu Promítej i ty nabídne ve středu večer znojemské bistro Chez Martine v Pražské ulici. Tentokrát půjde o německý dokument Deset miliard – co máme na talíři o souvislostech výroby potravin.
Rybníček uprostřed Biskoupek obsadili rybáři a znalci dobrého jídlo. Výlov Brčálníčku, plného kaprů, štik, amurů nebo sumců lákal. Zejména, když na břehu byli připraveni šupináči na několik způsobů.
Psi a kočky nám přinášejí radost, ale i starosti, které se leckdy pěkně prodraží. Za jídlo, výbavu či pelíšky jsou Češi schopni utrácet majlant. Jak je to ale s očkováním?
Na lázeňské Kolonádě si po celou sobotu přišli na své milovníci dobrého jídla a pití. Ve stáncích zde návštěvníci ochutnali pochoutky místních restaurací nebo také mohli nahlédnout pod pokličku známého kuchaře Petra Stupky.
Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.
Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.
Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.
/FOTO/ Několik škol na Královéhradecku se přihlásilo do komplexního programu Skutečně zdravá škola. Jednou z nich je i Základní škola a Mateřská škola Žďár nad Orlicí.
Nespotřebované trvanlivé potraviny v hodnotě asi 13 tisíc korun z městské jídelny důchodců daruje město do Potravinové banky Hradec Králové. Odtud budou distribuovány do azylových domů a dětských domovů v Královéhradeckém kraji.
Farmáři, dobré jídlo, lokální pěstitelé a designérská tvorba, na to vše vás mohou zlákat nekomerční farmářské trhy s příznačným názvem „Trhy, co se hledají“.
V duchu oslav přicházejícího podzimu, tance, hudby, piva, vína a dobrého jídla se nesou Svatováclavské slavnosti a Mezinárodní folklórní festival v Českém Krumlově, které vypukly v pátek odpoledne.
/FOTOGALERIE/ Uvařit mezinárodní speciality a pak je prezentovat v jazyku dané země. Nebo si také vyjít s kamarády ze třídy na školní chodbu a tam si vyzkoušet znalosti cizích jazyků pomocí zábavných kvizů, doplňovaček a dalších her.
/FOTOGALERIE/ Poslední zářijovou sobotu se pod heslem „Věřte, že u vína je veselo“ promění kolínské Karlovo náměstí v centrum Vinného koštu. Druhý degustační festival vín z Čech a Moravy se spojí s ochutnávkou gastronomických dobrot i s nabitým hudebním programem. Chybět nebude ani zábava pro děti.
První podzimní víkend nabízí hned několik možnosti jak jej strávit co nejlépe. Vyrazit můžete ochutnávat lahodné víno za doprovodu chutného jídla, na vyjížďku parním vlakem i na hudební festival s kapelou Mandrage v hlavním čele.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. V sobotu zvítězil na Extreme food festivalu v Olomouci, a to v pojídání jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě. Jedná se o švédskou delikatesu surströmming, což je kvašený sleď slané chuti. Rekordman obhájil loňské prvenství.
Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky zvítězil v sobotu na Extreme food festivalu v Olomouci, a to v pojídání jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě. Jedná se o švédskou delikatesu surström-ming, což je kvašený sleď slané chuti. Rekordman obhájil loňské prvenství.
Mimořádné zážitky slibuje gurmánům 3. ročník mezinárodního food festivalu Restaurant Day, který se uskuteční v neděli 29. září od 10 do 15 hodin na Kolejním nádvoří v Uherském Hradišti.
Farmáři, dobré jídlo, lokální pěstitelé a designérská tvorba, na to vše vás mohou zlákat nekomerční farmářské trhy s příznačným názvem „Trhy, co se hledají“.
Civilizačním chorobám se také říká nemoci z blahobytu. Vyskytují se totiž v daleko větší míře ve vyspělých zemích než v rozvojových. A i přes velké pokroky v medicíně jejich četnost neustále roste. Souvisejí s hektickým životním stylem plným stresu, všeobecnou dostupností potravin i se znečištěným životním prostředím. Za pohodlný život, v němž neznáme jakékoliv omezování, platíme vysokou cenu: poškozeným zdravím a často i předčasnou smrtí.
Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Na mléko v pytlíku nebo retro obaly potravin mohou zavpomínat lidé na Zelném trhu. Zpět do minulosti příchozí přenese Retro day na Zelňáku, který pořádá Bücheck a Eggo Truck Brno.
Slovo dieta v ájurvédě (vědění o životě) neexistuje. Stačí vyladit trávení. To ostatní – včetně optimální váhy a vnitřní spokojenosti – už přijde samo, zjistil měsíčník Kondice.
FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.
Bohaté Málkovice – O budoucnost své prodejny potravin se obyvatelé Bohatých Málkovic nemusejí bát. Obec soukromý obchod podpořila padesátitisícovou částkou.
Restaurant Day Zlín připravil pro všechny milovníky jídla gastronomickou akci. Jídlo ve všech barvách podzimu - od horkých polévek, přes koláče jako ze sna až po dalekou asijskou kuchyni.
/NA CO KAM/ Spolek Javor a obec Javornice zvou na Staročeský jarmark. Uskuteční se 21. září od 10 hodin památníku M. a V. Sedláčkových v Javornici. Těšte se na řemeslné stánky, dětský koutek a občerstvení. Součástí programu bude také taneční a divadelní představení a po celý den bude hrát Sbor z hor. Vstupné je dobrovolné.
Bez následků v podobě zdravotních potíží po konzumaci jídla z kuřecího masa se neobešla návštěva restaurace v jedné větší obci na Příbramsku. Tak to to alespoň udával podnět spotřebitele, který dostali středočeští hygienici. O výsledcích prověřování v pátek 20. září informovali s tím, že v restauraci je již uklizeno. Teď už ano.
Misky na potraviny, které se po několika měsících rozloží na neškodné látky, nezatěžující pak životní prostředí. Ty jsou cílem spolupráce profesionálů z firmy Blatinie z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku a výzkumníků z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Park Nového zámku v Kostelci nad Orlicí bude tuto sobotu lákat všechny milovníky dobrého jídla a hudby. Od 11 hodin tady začne Food festival, který potrvá až do 18. hodiny.
Jen to nejlepší! Před libereckou radnicí se ve čtvrtek opět bavilo a hodovalo. Probíhal zde už tradiční Den regionálních potravin, na kterém se jako vždy prezentují zemědělci, pekaři, cukráři nebo řezníci z celého Libereckého kraje.
Jen to nejlepší! Před libereckou radnicí se ve čtvrtek opět bavilo a hodovalo. Probíhal zde už tradiční Den regionálních potravin, na kterém se jako vždy prezentují zemědělci, pekaři, cukráři nebo řezníci z celého Libereckého kraje.
Jen to nejlepší! Před libereckou radnicí se ve čtvrtek opět bavilo a hodovalo. Probíhal zde už tradiční Den regionálních potravin, na kterém se jako vždy prezentují zemědělci, pekaři, cukráři nebo řezníci z celého Libereckého kraje.
Na parkovišti u kapličky v Peci pod Sněžkou se v sobotu od božího rána bude soutěžit. Stalo se již milou tradicí, že s končícím létem přijíždějí pod Sněžku milovníci soutěžní atmosféry a dobrého jídla.
Budoucnost je bio. Možná si to nemyslí úplně každý, ale někteří ze studentů, kteří se ve čtvrtek buď navštívili, se přímo podíleli na organizaci včerejšího biojarmarku v Českém Těšíně, jsou o tom přesvědčeni.
Kouzlo vinařských koutů jižní Moravy dýchne na každého, kdo zajde od pátku do příští soboty na brněnské náměstí Svobody. Díky desátému ročníku festivalu Slavnosti vína. V osmi dnech mohou jeho návštěvníci ochutnat vína a burčáky od osmnácti vinařů. Tradiční akce láká také na desítky stánků s občerstvením, farmářskými potravinami nebo řemeslným a dárkovým zbožím.
Dětský farmářský den ve středu 18. září pořádala Mateřská škola Fügnerova v Lounech. Pro lounské a i okolní školky už potřetí připravila bohatý program.
Po Brně, Praze nebo Plzni by i Pardubice mohly mít svou veřejnou lednici. Sdílená lednice je přístupná veřejnosti a lidé do ní mohou dát jídlo, které již nezvládnou zkonzumovat. Místo toho, aby skončilo v odpadkovém koši, poslouží někomu dalšímu.
Druhý ročník gastrofestivalu Gastrovice, který je jednou z nejvýznamnějších slavností tohoto typu v regionu, se koná od pátku do neděle 22. září v Ostravici. Letos bude zaměřen zejména na ryze české potraviny a kulinářské výrobky, které z nich pocházejí.