Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Se svou hmotností nejsou spokojeny téměř tři pětiny české populace

Více než polovina české populace je přesvědčena, že trpí nadváhou a téměř tři pětiny lidí nejsou spokojeny se svou hmotností. Vyplývá to z průzkumu, který pro projekt Nebudu obézní dělala společnost GFK. Průzkum zjistil také to, že o redukci váhy usiluje zhruba 64 procent populace. Zhubnout se pokouší 75 procent žen, pozadu nejsou ale ani muži, o snížení váhy se snaží 52 procent z nich.

Hrnčířské trhy nabízely kvalitu, zjistili hygienici

Beroun /FOTOGALERIE/ – Lidé nakupovali dobré zboží, aušus se odhalit nepodařilo. Ukazuje to alespoň ohlédnutí středočeských hygieniků za Hrnčířskými trhy v Berouně, které se na tamějším Husově náměstí konaly před měsícem. Při podobných akcích totiž hygienici nemohou chybět. Zatímco většinou se zajímají o podmínky prodeje občerstvení a skladování potravin, tentokrát se zaměřili přímo na samotné zboží.

Růst spotřebitelských cen v Česku zrychluje. Inflace v září dosáhla 2,7 procenta

Inflace se podle očekávání v září dostala na nejvyšší úroveň od listopadu 2012, dosáhla 2,7 procenta. Hlavní zásluhu na růstu cen mají zejména potraviny, ale také náklady na bydlení nebo pohonné hmoty. Průmyslová produkce se meziročně zvýšila o 5,8 procenta, rostl objem nových průmyslových zakázek, stejně jako zaměstnanost a mzdy.

I na na Třebíčsku nakoupíte potraviny bez obalu

Třebíč, Vysočina – Obchod, kde zákazníci nakoupí potraviny bez obalu, je novým tuzemským trendem. Na Vysočině vznikl první bezplastový obchod už před několika lety, dnes bezobalové obchody rychle přibývají.

Nejčastěji šizené potraviny? Nejvíc uzeniny v čele s loveckým salámem

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující. 

FOTO: Zahořany otevřely nový průtah

Zahořany – V pondělí byla zkolaudována stavba 2. etapy obnovy průtahu obcí Zahořany. Od úterka se vrátily autobusy na opravené zastávky na návsi z provizorního místa před prodejnou potravin, místní už chodí po pohodlných chodnících, auta jezdí po zbrusu novém asfaltovém povrchu.

Zloděj kradl v jeden den ve dvou prodejnách

S jídlem roste chuť a je tomu tak i v případě krádeží. Důkazem může být i sedmadvacetiletý muž, který se v jeden den činil rovnou ve dvou prodejnách ve Frýdku-Místku.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Blanensko, Vyškovsko – Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Dva dny nesolit a odpustit si také uzeniny, sýry, paštiky či konzervy. K takovým omezením stačí třeba jediný oběd v místní restauraci. Menu v Záložně v Boskovicích totiž podle nedávno zveřejněných výsledků hygienické kontroly pětinásobně překročilo doporučenou obědovou dávku této pochutiny. Nešetří s ní ani kuchaři v ostatních kontrolovaných podnicích.

Na krajském Gastrofestivalu bude vařit i hejtmanka. S muzikantem z Lucie

Lysá nad Labem – Pestrá nabídka dobrého jídla, pití i delikates opravdu bude stát za návštěvu. To slibují organizátoři tradičního krajem pořádaného Gastrofesivalu, který se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 6. a 7. října. Začíná v pátek od 10. hodiny, kdy akci zahájí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Osobně nebude chybět ani v sobotu – přičemž program ji nepřipomíná jen jako oficiálního hosta, jehož přítomnost zvyšuje lesk chystané akce, nebo ochutnávače chválícího dovednosti jiných. Po oba dny bude patřit mezi aktivní účastníky.

Sbírka potravin: I sebemenší dar může pomoci

Chrudim – Neziskovka Šance pro Tebe přichází s výzvou „Daruj, nevyhazuj aneb i sebemenší dar může pomoci“. Sbírka trvanlivých potravin má pomoci klientům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Přání seniorů: Chceme dožít doma

Stará okna i dveře, kovové zárubně, oprýskané omítky. Ne všechny budovy zlínské nemocnice Tomáše Bati působí utěšeným dojmem. Neoddiskutovatelně je na nich vidět zub času. Návrat do 70. let 20. století. Jako z Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města. Kdo z nás by se chtěl dostat na takové místo? Snad i proto chtějí lidé pečovat o své blízké raději doma. 

Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?

Ve vesmíru si zpívala. Jídlo nebylo tak zlé, směje se astronautka

Brno – Na střední škole učila geologii a astronomii. V roce 2010 se do vesmíru na patnáct dní podívala raketoplánem Discovery a vyměnila učitelskou katedru za vesmírnou stanici. Dvaačtyřicetiletá Američanka Dorothy „Dottie” Metcalf-Lindenburgerová před pár dny navštívila brněnskou hvězdárnu.

Otrávení ježci, kočky i psi. V Bojkovicích někdo líčí návnady

HLASUJTE V ANKETĚ / Vypumpovat u veterináře žaludek své fence, která přiotrávená v tu chvíli bojovala o svůj život, musela nedávno Eva Jarolímová z Bojkovic. Téměř denně přitom v okolí bytovky na ulici 1. máje odklízí kusy pohozených knedlíků či masa, které podle jejích slov slouží jako otrávená návnada.

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Vesnické obchody prodejce neuživí

Domažlicko – Nízký obrat, silná konkurence řetězců ve městech, časově náročná práce s malým výdělkem. To jsou důvody, proč mnohé obce na Domažlicku řeší budoucnost vesnických prodejen.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Louny – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Chomutov – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Most – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním.