/VIDEO/ Hmyzí, brutální papriková i další show, největší kulinářské hvězdy v akci, tradiční i nezvyklé pochoutky. To vše nabídl první ostravský ročník Garden Food Festivalu, který se o víkendu konal v Dolní oblasti Vítkovice.
Čáslav /VIDEO/ - Čáslavské slavnosti, které se konaly v sobotu na náměstí Jana Žižky z Trocnova, byly letos pojaté jako gastronomický festival. Zahájil je místostarosta Daniel Mikš. Následovalo předání certifikátů za ocenění regionálního produktu Ochranná známka Kutnohorsko.
Praha - Speciální vysokotlaké hasicí zařízení Cobra, které lze využít i k řezání různých materiálů pomocí vodního paprsku, uplatnili v sobotu pražští hasiči, jejichž sedm jednotek vyrazilo odpoledne do Hloubětína. Posádky požárních vozů byly před půl druhou přivolány do Mochovské ulice, kde hořela střecha nad restaurací. Potřebná tak byla také výškové technika.
Severní Čechy - Celníci se od začátku roku věnují nové povinnosti. Kontrolují elektronickou evidenci tržeb. Podobně jako finanční správa. Po celé České republice již uskutečnili přes 4000 kontrol. A jen na severu Čech celníci zkontrolovali více než 400 obchodníků.
Dobročinné grilování pořádané organizací Tom Help se uskuteční v sobotu 10. června od 15 hodin v restauraci Archa. Zájemci si tak mohou přijít pochutnat na jídle z grilu a pomoci handicapovaným.
Praha, Vysočina – Prodejci nabízeli návštěvníkům farmářských trhů na dvou místech Prahy med, který vydávali za produkt z regionu Vysočiny. Státní veterinární správa (SVS) ale při svých kontrolách odhalila, že jde o falšovaný med.
Praha - Marcel Ihnačák pochází ze slovenského Popradu. Už třetím rokem ale žije v moravském Mikulově. Moraváci jsou podle něj napůl Slováci a tamní krajina mu trochu připomíná Itálii, jejich kuchyni si velmi oblíbil. Je autorem knih Radost vařit a Zelenina, moje láska.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Region - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu. Stále ovšem tvoří většinu ve společnosti tací, kteří by nic s označením bio nesnědli. Co dříve bývalo na vesnicích zcela normální, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádo, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, každodenní podívanou.
Frymburk – Teambuilding místo klasického kondičního soustředění absolvují v těchto dnech v okolí Lipna hokejisté ČEZ Motoru České Budějovice. „O této změně jsme uvažovali už delší dobu," říká trenér Antonín Stavjaňa.
Střední Čechy - Po celém světě existují místa, kam mohou lidé nosit přebytečné potraviny. Sdílené ledničky se pomalu začínají objevovat i v České republice. Svůj podíl na tom má i Pavel Vodička, který na problémy s plýtváním potravin poukazuje a díky němu a jeho přátelům vznikla také první veřejná lednička v Praze.
Pardubice – Výrobky z Pardubického kraje, ukázky práce integrovaných záchranných složek či celníků-kynologů nebo bohatý hudební program, to vše nabídne Den Pardubického kraje, který se koná v pátek v centru města od 10 hodin dopoledne do devíti hodin večer.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Desítky tisíc lidí každoročně navštíví festivaly tradičního českého i exotického jídla. Deník Rovnost přináší tipy na akce zaměřené na jídlo, na kterých kuchaři do konce roku naservírují vybrané lahůdky.
Planá nad Lužnicí - V celostátní soutěži Zdravá svačina se tuto sobotu umístil tým kuchtíků z 5. B Základní školy v Plané nad Lužnicí na krásném druhém místě.
Kaplice - Zajímavá akce začne v úterý 6. 6. od 14 hodin v letní učebně ve dvoře kaplického gymnázia. Jde o akční den pro veřejnost zaměřený na problematiku využívání palmového oleje.
Praha – Za vteřinu patnáct tisíc korun. Přesně těmito slovy shrnul v úterý Jan Rybanský z ředitelství pražské policie zlodějskou akci, jíž se kriminalisté IV. policejního obvodu zabývají již od konce dubna. Hledají dvě kapsářky, které v restauraci nákupního centra ve Štěrboholích bleskově okradly 61letého návštěvníka.
Chrudimsko – Třiatřicetiletý Mirek z malé vesničky u Chrudimě už neví, kudy má jezdit do práce. „Tohle období, kdy kvete řepka, je pro mě naprosto nesnesitelné. Nejhorší je, že to kvete všude a moje alergie má čím dál větší intenzitu," nadává mladý muž, který hojně rozšířenou plodinu nazývá „Babišovkou".
Havlíčkův Brod - První červnová sobota v Havlíčkově Brodě patřila basketbalu. Na hřišti ZŠ Wolkerova se uskutečnil III. ročník benefiční akce nazvané „Naházej to do koše."
/ANKETA/ Předvést, jak lze i ve školní jídelně připravit chutný oběd, ale také ukázat studentům, jak náročná je práce žen a mužů za sporákem vývařovny, se v Olomouci snažil známý televizní šéf Zdeněk Pohlreich.
Předvést, jak lze i ve školní jídelně připravit chutný oběd, ale také ukázat studentům, jak náročná je práce žen a mužů za sporákem vývařovny, se v Olomouci snažil známý televizní šéf Zdeněk Pohlreich.
Brno /ANKETA/ – Na Brno se snáší tma, a projektor začíná pracovat. Na plátně se odehrává příběh a lidé sedící pod holým nebem jej napjatě sledují. V následujících měsících bude taková scéna typická pro několik míst v Brně. Letní kina už se totiž připravují na sezonu. Kromě známých českých i zahraničních kasovních trháků diváky čekají i netradiční filmové zážitky. Třeba němé filmy doplněné swingovou hudbou.
Kolínsko /INFOGRAFIKA/ - Alergici mají nyní těžké období. Trápí je hlavně pyly rostlin a dřevin. Pylová sezóna začala již s jarem, a skončí až v říjnu. Kýchání a nateklé nosy tak budou citlivější lidé řešit ještě několik měsíců.
Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Alergici mají nyní těžké období. Trápí je hlavně pyly rostlin a dřevin. Pylová sezóna začala již s jarem, a skončí až v říjnu. Kýchání a nateklé nosy tak budou citlivější lidé řešit ještě několik měsíců.
Benešovsko /INFOGRAFIKA/ - Alergici mají nyní těžké období. Trápí je hlavně pyly rostlin a dřevin. Pylová sezóna začala již s jarem, a skončí až v říjnu. Kýchání a nateklé nosy tak budou citlivější lidé řešit ještě několik měsíců.
Krásná Lípa – Přibližně padesátce lidem ročně pomůže komunitní centrum Kostka z Krásné Lípy zajistit potraviny. Lidí, kteří se takto dostanou k jídlu, je ale mnohem více. Jeden klient může být totiž i mnohočlenná rodina. Zajistit jídlo pomáhá Kostka těm nejchudším lidem.
Pokud si koupíte obyčejné balení oblíbených brambůrků, mohou u nás chutnat jinak než na Slovensku. Dvojí kvalita výrobků v zemích Evropské unie (EU) je dlouhodobě diskutované téma.
Pokud si koupíte obyčejné balení oblíbených brambůrků, mohou u nás chutnat jinak než na Slovensku. Dvojí kvalita výrobků v zemích Evropské unie (EU) je dlouhodobě diskutované téma. Právě tímto problémem se zabývala páteční konference na půdě Právnické fakulty Univerzity Palackého (PF UP) v Olomouci.
Italská vláda se rozhodla podpořit národní potraviny vytvořením oficiálního loga "Made in Italy", které je mělo propagovat po celém světě. Plán se ale zvrtnul: potravinové fimy se začaly hádat, jaké potraviny mají na toto označení nárok.
Čeští spotřebitelé se stále více zajímají o původ potravin a preferují české výrobky. Poznat, která potravina je opravdu česká, není však vždy snadné. U potravin živočišného původu, jako jsou třeba masné a mléčné výrobky, je to o něco jednodušší. Nejpodrobněji je o původu potraviny spotřebitel v současné době informován u masa a vajec.