Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Potraviny vyhazuje alespoň jednou za měsíc 40 procent Čechů

Praha - Nespotřebované potraviny vyhazuje stejně jako před rokem alespoň jednou měsíčně 40 procent české populace. Sedm procent lidí dokonce několikrát týdně. Ukázal to zářijový průzkum agentury Ipsos, ve kterém odpovídalo více než tisíc lidí ve věku 18 až 65 let. Lidé potraviny většinou likvidují proto, že jsou plesnivé nebo zkažené.

Farmáři znovu nabídnou regionální produkty

Šumperk - Poslední letošní farmářské trhy se budou v Šumperku konat příští pátek 9. října od osmi do šestnácti hodin. Prodejci regionálních potravin tradičně obsadí prostor na Hlavní třídě mezi obchodním domem Jednota a hotelem Grand.

LOVCI FOTEK: Na Slovácku platí - navrchu huj, vespodu fuj

:-) Staroměstský přístav hyzdí tento "svinčík" v pozadí…nenajde se nikdo, komu by to vadilo? Zřejmě soukromá parcela je zepředu oplocená a nepořádek schovaný před zraky kolemjdoucích za zelenou plachtovinou, ale už zjevně nepotřebný stavební materiál, zarostlý lebedou, je vidět z vody a z cyklostezky, což našemu městu zrovna čest nedělá. 

Slovensko od příštího roku sníží DPH na vybrané potraviny

Bratislava - Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny na deset ze současných 20 procent. Rozhodl o tom dnes parlament. Opozice rozhodnutí kritizovala a poukázala na to, že nižší DPH se nebude vztahovat na všechny běžné či zdravé potraviny.

Třetina podniků podle SZPI značí alergeny chybně nebo vůbec

Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Vědci vyvinuli modely lidských buněk, které odhalí škodliviny

Olomouc - Snadnější detekci škodlivých látek mají umožnit modely lidských buněk, které vyvinuli toxikologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Modely lidských buněk dokážou odhalit nebezpečné látky v životním prostředí či potravinách a lze je využít i při testování vedlejších účinků nových léčiv. Univerzita už podepsala licenční smlouvu s kanadskou biotechnologickou společností Applied Biological Materials o komerčním využití těchto buněčných linií.

Hospůdkou roku je Pub&Cafe ze Žďáru

Žďár nad Sázavou - Nejoblíbenější hospůdkou Žďárska se stal podnik Pub&Cafe ze Žďáru nad Sázavou, který s převahou zvítězil mezi dalšími jedenácti navrženými restauračními zařízeními. Lidé, kteří jej podpořili svým hlasem ve čtenářské soutěži Deníku, chválili zejména tamní kuchyni.

Farmářka z Drysic chce, aby si pastvu mohli prožíti i její zákazníci

Drysice - K zvířatům a zemědělství měla vztah odmala. Pochází z Horní Lidče na Vsetínsku a její tatínek je bača. Už jako malá se tak Zuzana Moučková z Drysic musela starat o dvě stě ovcí. „Rodiče mě museli často nutit, takže jsem postupem času na farmu zanevřela. Zatímco kamarádky se opalovaly venku, já musela sušit seno, což mě hrozně štvalo," říká.

Třinácté zastavení malináčů v Holovousích

Holovousy – Třináctka nemusí být vždy šťastná či nešťastná, někdy totiž může být i lahodně chutná. Nevěříte? Pokud ne, tak se o tom přijďte přesvědčit tuto sobotu do Holovous, kde na návštěvníky čeká již třináctý ročník Slavností holovouských malináčů.

Na farmářských slavnostech se rodiny s dětmi neměly šanci nudit

Praha /FOTOGALERIE/ - Na čtyři tisíce lidí přišlo do Národního zemědělského muzea v Praze na farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi. Počasí přálo, lidé se výborně bavili a děti se nemohly nabažit historických traktorů i malých funkčních modelů zemědělské techniky, na kterých řádily uvnitř i venku.

Podzimní Flora je tady. Co nabídne?

Olomouc – Špičkové ovoce a zelenina, aranžmá z podzimních květin ale také dobré jídlo a pití. Tento čtvrtek startuje na Výstavišti Flora Olomouc podzimní část už jubilejní dvacáté celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc. 

Charita pomůže. Věnuje jídlo

Trutnov - Potravinová pomoc lidem v hmotné nouzi bude poskytována prostřednictvím sociálních pracovnic městského úřadu.

Kvůli trhům je v Děčíně dusno

Děčín – V novém a na novém místě by měly být od října farmářské trhy v Děčíně. Jeho nového provozovatele děčínští radní vybrali o prázdninách.

Volby u sousedů „rozhodli" běženci

ČERNÝ PASAŽÉR. Chodci v Mnichově zaslechli v pátek z auta odstaveného poblíž Theresienwiese, kde probíhá pivní Oktoberfest, mňoukání. Alarmovaní hasiči vozidlo zdvihli a demontovali spodní kryt motoru, našli malou kočičku, která ale vyděšeně vylezla nahoru na motor. Dostala ji ven až přivolaná servisní technická pomoc. Zvířátko cestu černého pasažéra z Verony přestálo ve zdraví a podle hasičů vychutnává každé jejich pohlazení. Jeden z nich si ji vzal do opatrování. Domovskou adresu majitele vozu už se podařilo zjistit, dodává PNP.

Zloděj se skryl ve špajzu. Když byl dům prázdný, kradl jídlo i elektroniku

Ronov nad Doubravou - Jen chvilka nepozornosti stačila, aby postarší manželský pár v Ronově nad Doubravou pocítil ránu, kterou jim zasadila ruka zloděje. „Již několikrát jsme upozorňovali na drzost zlodějů, kterým stačí sebemenší podnět, a neváhají krást. Stačí si například nechat pootevřené vchodové dveře do domku," říká policejní mluvčí Jiří Tesař.

Po mnoha letech bude mít pečecká škola konečně kuchyň

Pečky – Během jednoho až dvou týdnů by mělo město definitivně potvrdit vítěze výběrového řízení na firmu, která bude stavět novou školní kuchyni při základní škole. Mnoho let má škola jen výdejnu, jídlo se dováží z Kolína.

Lidé se loučili s prodejnou ve starém autobusu

Asi dvě stovky lidí se tento týden rozloučily s legendární Škodou RTO 706, která stála v karvinské Majakovského ulici a uplynulých 25 let v jejích útrobách fungovala prodejna potravin.

Cizrnová pomazánka od firmy Lunter bakterie neobsahovala

Praha - Společnost Lunter, dříve známou jako Alfa Bio, před nedávnem zasáhla kauza cizrnové pomazánky, v níž se měla nacházet jedovatá bakterie botulotoxin. Laboratorní vyšetření ale její přítomnost vyloučila a následně se prokázalo, že ani muž, který pomazánku zkonzumoval, ji v těle neměl. Přestože bylo jméno produktu touto kauzou značně poškozeno, majitel rodinné firmy věří, že se zákazníci ke své oblíbené pomazánce vrátí a cizrna se opět stane synonymem zdraví, jako tomu bylo doposud.

Podívejte se do ledničky, starejte se ale citlivě

Nová Paka - Poté, co se svým tatínkem musela paní Vlasta opakovaně řešit průjmové onemocnění, došla k závěru, že bude více kontrolovat, co její tatínek jí. Paní Vlastu těší, že je stále soběstačný, a proto respektuje, když odmítá její pomoc s nakupováním a vařením.

Pátý ročník vegetariánského festivalu otevře své brány na Vyšehradě

Praha - Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest 2015. Jeho pátý ročník se uskuteční 26. a 27. září ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Desetina Rusů bude mít nárok na potravinové lístky pro chudé

Moskva – Nárok na potravinové lístky pro chudé, jejichž zavedení připravuje ruská vláda, bude mít zřejmě každý desátý Rus. Napsala to agentura Interfax s odvoláním na ministerské zdroje. Projekt bude stát ruskou státní pokladnu každoročně 240 miliard rublů (necelých 90 miliard korun).

Kliniky estetické medicíny rozšiřují služby, klienti si žádají pestřejší nabídku

Praha - V poslední době stále více vzrůstá zájem o zkrášlující procedury klinik estetické medicíny. Kliniky svým klientům nabízejí nejnovější metody omlazovaní, jako je například dodání mladistvého vzhledu pokožce pomocí vlastní krve, vyhlazování vrásek nitěmi či odstranění nadměrného pocení vpichováním botoxu. Kromě toho ale také rozšiřují svou nabídku o další služby, například o konzultace s výživovými poradci.

„Canizares" se stará také o termíny jídel nebo rozdělení pokojů

Vrsar – Jedno utkání evropského šampionátu v malém fotbalu trvá čtyřicet minut. Předchází mu však každodenní několikahodinová příprava. Co nejlepší podmínky zajišťuje českému mužstvu v chorvatském Vrsaru čtyřčlenný realizační tým. „Není tak početný, aby měl každou činnost na starost jeden člověk, takže toho má každý strašně moc a ne vždy to jde stihnout. Nejtěžší úlohu na této akci má vedoucí týmu," upozorňuje reprezentační manažer Luděk Zelenka.

Po 102,5 hodinách se vynořil z vody a dal si tlačenku

Lišov - V 15 hodin se ve středu po pěti dnech vynořil ze zatopeného lomu Slověnický mlýn u Lišova potápěč David Vondrášek. Strávil 102,5 hodiny v třípatrovém podvodním obydlí umístěném deset metrů pod hladinou vody.

Medu máme vcelku dostatek, přesto jde jeho cena nahoru

Skalička – Kdo se o včely dobře staral, má letos medu dostatek. I přesto je ho v Evropě málo a cena stále stoupá. „U nás máme lepší průměr," komentuje letošní stav dlouholetý včelař Jaroslav Juráň. Jeho med už putoval ze Skaličky až do Číny, Japonska i Keni.

Skanzen Veselý kopec připraví tradiční pokrmy z brambor

Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili. Dnes to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

V zaniklé osadě pekli chleba. Jako za starých časů

Uhelná – Z žhavého topeniště sálá žár. Je tak silný, že se k rozpáleným uhlíkům nemůžu přiblížit blíže než na metr. Stojím před pecí v zaniklé osadě Zastávka v Rychlebských horách. Už za pár desítek minut zde budu svědkem pečení chleba. Prvního po desítkách let.