Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy – V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Muž poničil barevným sprejem dva kostely v Příbrami

Příbram – Kriminalisté zahájili trestní stíhání šestadvacetiletého muže kvůli poškození cizí věci. Obvinění mu však museli sdělit ve vazební věznici, kde je od minulého týdne nachází. Jde totiž o muže, který v Příbrami vykrádal kočárkárny, ale i domy, auta či garáže a bral především jízdní kola, nářadí, ale i potraviny.

Keddyová: Zvládla jsem poprvé jet sama šalinou

Brno /ROZHOVOR/ – Na žádné americké manýry si nepotrpí. Volejbalová blokařka extraligového Králova Pole Jennifer Keddyová je v Brně přibližně měsíc a své angažmá na jihu Moravy bere poctivě. Na počkání vysype několik českých frází a velice ji zajímají i místní pokrmy. „Chci česká jídla vyzkoušet, beru to jako součást celkové zkušenosti, že jsem tady. Pokusím se žít jako Češka, i když jsem tady host," říká třiadvacetiletá rodačka z Kalifornie.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Žloutenky přibývá: Je už ve dvou školkách v Liberci

Liberec – Minulý týden Jablonec, teď se žloutenka typu 
A objevila i v Liberci. Zatím jde o dvě mateřské školy,
MŠ V Zahradě a MŠ Jeřmanická ve Vesci. Nejde ale o žádnou epidemii, v obou školkách je po jednom nakaženém dítěti. Obě už jsou hospitalizované na infekčním oddělení 
liberecké nemocnice. Přesto výskyt žloutenky dopadl na celý chod školek.

Horko a nedostatek vláhy ovlivnily i letošní 'úrodu' ryb

Benešovsko / Období sucha 
a veder, které sužovaly letos 
v létě snad každého, mají nyní dopad i na cenu zemědělských komodit a potažmo potravin. Tohle počasí ale ovlivnilo i výnosy z výlovů komerčních rybníků. Potvrdil to zástupce ředitele akciové společnosti Líšno, největšího producenta ryb na Benešovsku, František Kalous.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Tapíří rok

Dlouho jsme na něj čekali, to ano, ale nepředpokládali jsme, že by se mohlo narodit právě teď. Jeho příchod na svět nás všechny mile překvapil – a mne dvojnásob, protože jsem se zrovna vrátil z Asie. Jako by na mne počkalo. Mládě tapíra čabrakového!

Značky Regionální potravina si žena ze štrúdlárny nesmírně váží

Benešov /ROZHOVOR/ - Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

Sbírka potravin se blíží, charita hledá dobrovolníky

Hradec Králové - V den jejího konání mají lidé z celé České republiky možnost zakoupit trvanlivé potraviny a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze. Řeč je o Národní potravinové sbírce, která se 21. listopadu koná v Hradci Králové a dalších městech u nás.

Na hradě Šternberku vařili v sobotu středověké menu:

Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.

Jiří Juchelka: Archeologie je jako kriminalistika

/ROZHOVOR/ Během několika dní by mohla být zahájena velká rekonstrukce Müllerova domu, který náleží pod správu Slezského zemského muzea. Aby práce vůbec mohly začít, bylo potřeba 
v okolí objektu provést archeologický průzkum.

Kam vyrazit? Zkuste třebívlické vinařství

Třebívlice – Déšť, oblačnost, zima, tma, všudypřítomná mlha. Tak vypadá začátek českého podzimu. Rozhodně by to však neměl být důvod, proč sedět doma. Vždyť právě začíná sezona vína!

S dietními jídly pomůže školám nemocnice

Písek – Školní jídelny, které chtějí vařit dětem dietní stravu, se musely vypořádat s novou vyhláškou nařizující dohled nutričního specialisty. Málokterá škola však takového člověka má.

Nákup vám vynesou až před dveře bytu

České Budějovice - Před pár měsíci jsme v úterní příloze Deník Plus informovali o nové službě, která se v té době rozjížděla v Českých Budějovicích. Mladý podnikatel Jan Vitha tehdy přišel s revoluční myšlenkou rozvozu potravin až před dveře vašeho bytu. Projekt Plná taška má za sebou první půlrok, a tak jsme se sympaťáka podnikatele zeptali, jak si Plná taška vede u zákazníků.

Neznáte ho? Policie žádá o pomoc s identifikací pachatele

Horní Planá - Hornoplánští policisté pátrají po zloději, který na místním náměstí, v prostoru před obchodem s potravinami, odcizil krátce po osmé hodině ranní dne 13. 9. 2015 pánské horské jízdní kolo značky Superior RX 550 světle modré barvy.

Šrámek končí v krajské funkci ANO

Plzeň – Poslanec Pavel Šrámek končí jako krajský místopředseda hnutí ANO 2011. Podle předsedy krajské organizace tohoto hnutí Jana Volného nebude funkce zatím obsazena nikým jiným.

Inspekce našla pochybení při prodeji zmrzliny v polovině cukráren

Brno - Téměř v polovině kontrolovaných cukráren a rychlých občerstvení z 89 našla v létě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pochybení při prodeji zmrzliny. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šlo o speciálně zaměřenou kontrolní akci na točenou a kopečkovou zmrzlinu a sorbety.

Mládě tapíra čabrakového: po pruzích přišly puntíky

Praha - Narození dalšího hvězdného mláděte slaví pražská zoologická zahrada. Po malém tapírovi jihoamerickém, který sklidil úspěch díky atraktivnímu pruhovanému zbarvení srsti, se chovatelé nově radují z mláděte tapíra čabrakového. To se narodilo ve čtvrtek ráno matce Indah a otci Nikovi. Už od této soboty mohou návštěvníci mládě i s matkou vidět v expozici.

Eurozóna i Evropská unie se v září propadly do deflace

Brusel - Eurozóna i celá Evropská unie se v září propadly do deflace. Spotřebitelské ceny v obou regionech meziročně klesly o 0,1 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil svůj dřívější odhad z konce minulého měsíce. K poklesu přispívají hlavně ceny energií.

Za vůněmi jídel z celého světa vyrazte na Gastro Food Fest

Poslední letošní akcí výstaviště Zahrada Čech je 3. ročník Gastro Food Festu, přehlídky kulinářského umění kuchařů předních restaurací z Ústeckého kraje, ale také z Prahy či Liberce. Proti předchozím ročníkům je akce dvoudenní a proběhne o víkendu 17. a 18. října. Záštitu nad festivalem převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Modernizované Terno v Třeboni zvyšuje komfort při nakupování

Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny. 

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.

Třebíč válčící monarchii přispěla několika lazarety

Třebíč - Už více než sto let uplynulo od vypuknutí první světové války, a přesto o ní lze stále najít řadu nových informací. Jen je nutné pátrat, ponořit se do kronik, záznamů, archivů, ale také třeba dopisů, které psali naši dědečci a pradědečci z fronty. Někdy pomůže i náhoda, stačí drobný střípek, jenž pak zapadne do mozaiky příběhů a událostí, ze které postupně vzniká ucelený obraz.

Kuchař Tomáš Svoboda: Před Zemanem jsem vařil i pro Klause

Osvětimany - Doma jej u kuchyňské linky rodina spatří jen málokdy, na druhou stranu ale jeho umění už mohli zhodnotit hned dva prezidenti České republiky. Řeč je o sedmatřicetiletém Tomáši Svobodovi z Těmic. Současnému kuchaři v Penzionu Malovaný v Osvětimanech je vaření profesí i koníčkem zároveň. Taková práce musí totiž člověka podle jeho slov především bavit.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.