Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

I lidé, kteří mají dost peněz, lezou do kontejnerů. Vadí jim plýtvání jídlem

Praha /ROZHOVOR/ - Třetina jídla, které se ve světě vyrobí, nikdy neskončí na talíři, upozorňuje Marie Plojharová. Jejím tématem se stalo plýtvání jídlem. Kvůli výzkumu obcházela pražské kontejnery. Problému se věnuje i profesně. 
S Marií Plojharovou z analytického centra Glopolis jsme se bavili o tom, proč lidé, kteří to nemají finančně zapotřebí, lezou pro jídlo do kontejnerů.

Potravinová banka potřebuje jídlo i peníze

Liberec - Těstoviny, rýže, konzervy… Po zásobách liberecké potravinové banky, která ve městě funguje od roku 2013, je stále poptávka. Liberecký kraj proto na její činnost přispěje opět částkou 120 tisíc korun.

Plesnivé jídlo a podmíráky, některým hostům bylo i zle

Okamžitě zavřít! I takové byly výsledky návštěv a kontrol hygieniků v restauracích na Karvinsku v uplynulém období. Podnik, který zvedl žaludky hygieniků natolik, že okamžitě musel uzavřít svůj provoz, se nacházel v Havířově a stalo se tak loni.

Potravinová banka potřebuje jídlo i peníze

Liberec Těstoviny, rýže, konzervy… Po zásobách liberecké potravinové banky, která ve městě funguje od roku 2013, je stále poptávka. Liberecký kraj proto na její činnost přispěje opět částkou 120 tisíc korun.

Lékaři varují před nadměrným solením, Češi v něm vedou

Příbramsko – Ministerstvo zdravotnictví České republiky se tento týden připojuje k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week" . Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta vydává v rámci kampaně Solme s rozumem výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost. Výzva je součástí celostátní kampaně, která k tomuto tématu probíhá od 29. února do 6. března.

Inspekce zavřela obchod a pekárnu. Kvůli odpadu nebo plísním

Vyškovsko – Myší trus, obchod nezabezpečený proti škůdcům, plíseň. Nejen to byly důvody, proč pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce v úterý zavřeli prodejnu s potravinami v Lulči. „Hromadil se tam i odpad. Prostor byl navíc využívaný ke skladování nábytku, který může ovlivnit kvalitu a bezpečnost potravin," popsal mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Opravují horní patro bývalého nákupního střediska

Lukov – Na tři a půl milionu korun přijde obecní kasu v Lukově úprava horního patra budovy bývalého nákupního střediska. „Odkoupili jsme ji před časem od cizince, zřídili tam prodejnu potravin, masa a uzenin. Nyní bychom rádi obsadili ještě horní patro, čemuž ale předchází rekonstrukce," informuje starosta Jiří Jangot.

LOVCI FOTEK: Pacienti, běžte domů'

Uherské Hradiště - Když jsem přišel na neurologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice, na chvíli jsem se zarazil. „Táhněte k sobě, děkujeme", vyzýval mě nápis na hlavních dveřích. Jistě, ona výzva znamenala, že mám dveře otevřít směrem k sobě.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy - Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení.

Středy doktora Středy: Fast food aneb Rychlé občerstvení

Východní Čechy – Znáte to také? Těžký den v práci, žádná polední pauza na oběd, odpoledne vás čeká klasické kolečko kolem domácnosti, nákupy, děti, domácí mazlíčci. Kde jinde se během takto náročného dne najíst než v prodejně rychlého občerstvení. Je to ale dobrý nápad? Nenaruší se tím dietní režim či snaha o zdravou životosprávu? Fast food nemusí být vždy nezdravý a tučný.

Nákladové nádraží Žižkov slaví 80 let od zahájení provozu

Praha - Přesně před 80 lety, 1. března 1936, zahájilo svůj provoz nákladové nádraží Žižkov. Městu sloužilo hlavně jako zásobárna potravinami a uhlím. Světově unikátní stavba měla nejenom funkci industriální, pro město představuje důležitou urbanistickou linii. Podle historika umění Richarda Biegla je nákladové nádraží splněním meziválečného snu o velkorysé architektuře.

Poslední měsíc: s delfíny, lachtany a vulkány

Argentina /S KÁVOU NA CESTÁCH/ - Náš čas v Argentině se navršil. Blížících se devadesát dnů, což znamená vypršení turistického víza, nás popohnalo k tomu, posunout se ze známého prostředí této země a vydat se do Chile. Protože jsme poslední dobu trávili v hostelu a pracovali, chtěli jsme opět zakusit dobrodružství v přírodě.

V Potrefené huse si užili den naruby

Mladá Boleslav - Čísníci vaří? Kuchaři nosí jídlo? Den naruby! Ano, přesně tak vypadalo pondělí v mladoboleslavské restauraci Potrefená husa.

Chtěl ukrást žvýkačky za bezmála osm set korun. K činu se strážníkům přiznal

Brno – Pořádnou zásobu žvýkaček si chtěl udělat zloděj, kterého ani jiné zboží příliš nezajímalo. V pondělí si žvýkací gumou napěchoval tašku v jednom z obchodů s potravinami v Purkyňově ulici v brněnském Králově Poli. Plnou tašku pronesl přes pokladnu, aniž by zaplatil. S lupem se však čtyřiatřicetiletý muž z obchodu nedostal.

Jídla ve školách jsou zdravější, ale ...

Liberecký kraj - Tlak na zdravější stravování stále sílí. Výživoví poradci, hygienici a dietologové argumentují tím, že děti jsou stále obéznější a mají stále méně pohybu, než generace jejich rodičů, a proto je potřeba, aby alespoň zdravěji, tedy méně tučně, jedli.

Dívejte se při dietě do zrcadla, píše italský deník

Jak dosáhneme toho, abychom snědli méně pokrmu než obvykle? Stačí dívat se při jídle na sebe do zrcadla a pak i dort ztratí svou přitažlivost. Ukazuje to americká studie, o níž píše italský deník Corriere della Sera.

Při sestavování jídelníčku listovali i starými kuchařkami

Rakovník – V pátek byla slavnostně po delší rekonstrukci otevřena Divadelní restaurace. Nájemcem je Tradiční pivovar v Rakovníku. Jejím provozovatelem je Vojtěch Salač. Kromě nově opravených prostor, které jsou jednoduché a vzdušné v kombinaci se dřevem, nabízí restaurace tradiční českou kuchyni a příjemnou obsluhu.

Přesoleno. Skrytý zabiják útočí i na batolata

Praha /INFOGRAFIKA/ – Čeští muži zkonzumují každý den 16,6 a ženy 10,5 gramu soli. „Tělu by přitom stačily dva gramy denně. Její nadměrný příjem zvyšuje krevní tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům," připomíná v rámci Světového týdne zdravého solení, který začal včera, hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Zároveň vyzývá k rozumné spotřebě jak doma, tak ve školních jídelnách, restauracích, provozovnách rychlého stravování i při výrobě potravin.

Amazon vstoupí na britský trh s čerstvými potravinami

Londýn - Největší internetový obchod na světě Amazon vstoupí na britský trh s čerstvými potravinami. Umožní mu to dohoda s britským maloobchodním řetězcem Morrisons, který bude potraviny dodávat zákazníkům Amazonu. Již tak tvrdá konkurence na britském trhu s potravinami by se se vstupem Amazonu mohla ještě zvýšit, napsala agentura Reuters.

Bomby sice nepadají, ale Syřany trápí hlad

Damašek/Ženeva – Ačkoli sjednané příměří podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna vesměs platí, Syřany sužuje další příkoří. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn dnes varoval, že statisícům civilistů hrozí smrt vyhladověním.

Veterináři nechají zničit tuny pochybného masa

Praha /FOTOGALERIE/ - Nelegální kšefty s masem - nikoli s „bílým masem", jak se někdy přeneseně říká, ale opravdu se zvířecí svalovinou neznámého původu - zarazili pražští policisté z kriminální služby, kteří mají pod palcem sledování dění ve vietnamské tržnici Sapa na jižním okraji metropole. V pondělí o tom informoval Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

Kriminalisté odhalili v centru Kroměříže pěstírnu konopí

Kroměříž – Měli zásoby jídla a pití na několik týdnů, za úkol chovat se pokud možno nenápadně a hlavně pěstovat konopí. Minulý týden se ale role dvou cizinců vinou policejního zásahu změnily na obviněné a vazebně stíhané. Zásahová jednotka totiž ve středu zdánlivě nevyužívaný objekt téměř v centru Kroměříže otevřela a pěstírnu podle všeho velmi kvalitního konopí odhalila.

S krizí je většina Rusů smířená, nestěžují si

Velkou životní zkušenost má za sebou Lukáš Vinkler, rodák z Vysočiny, konkrétně z Nového Města na Žďársku. Je nadšený cestovatel. Vrátil se z Ruska, ovšem nikoliv v roli turisty. Třicetiletý muž, který v minulosti poznával například Jižní Ameriku nebo Indii, získal v největším státě světa práci. O tom, jak v Rusku chutná život, promluvil v rozhovoru pro Deník.

Muž v Praze prodával maso z auta. Doma měl 4 tuny kazícího se masa

Praha - V pražské tržnici Sapa prodával muž maso přímo z dodávky na ulici, doma měl čtyři tuny částečně již zřejmě kazícího se masa. Další maso od tohoto muže se našlo u prodejců v Sapě. Na svých webech to dnes oznámily policie a Státní veterinární správa. Obchodníci neměli registraci pro nakládání s masem a nezajistili nutné hygienické podmínky, takže porušili zákon. Hrozí jim pokuta až 50 milionů korun.

Hygienici loni uzavřeli 259 restaurací a uložili pokuty za téměř 13 milionů

Praha – Hygienici uložili loni pokuty za téměř 13 milionů korun a nařídili uzavřít či pozastavit činnost 259 restaurací a provozoven hromadného stravování, o 105 víc než v roce 2014, dnes to sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Celkem provedli hygienici 23.066 kontrol, k nejčastějším prohřeškům patřily nedostatky v provozní hygieně, ve skladování potravin a neodpovídající stavebně-technický stav provozoven.

Ekofarem přibývá, za deset let je jich šestkrát víc

Vyškovsko – Když se Zdeněk Pehal před sedmi lety rozhodl začít v Nemojanech chovat daňky, měl jedenáct zvířat. Nyní má stádo o dvaačtyřiceti kusech. K chovu zřídil i uzenářskou výrobu a ze zvěřiny dělá rozmanité výrobky. Jeho farma je jednou ze sedmnácti na Vyškovsku, které se řadí mezi ekozemědělské. Podle údajů ministerstva zemědělství jich v regionu každoročně přibývá.

S krizí je většina Rusů smířená, nestěžují si

Nové Město na Moravě - Velkou životní zkušenost má za sebou Lukáš Vinkler, rodák z Vysočiny, konkrétně z Nového Města na Žďársku. Je nadšený cestovatel. Vrátil se z Ruska, ovšem nikoliv v roli turisty. Třicetiletý muž, který v minulosti poznával například Jižní Ameriku nebo Indii, získal v největším státě světa práci. O tom, jak v Rusku chutná život, promluvil v rozhovoru pro Deník.