Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

V Blansku opět posnídají férově. Na farním dvoře

Blansko – Férová snídaně. Podávat se budou dobroty, které návštěvníci happeningu sami připraví z fairtradových potravin a potravin od místních výrobců. „Letos se v Blansku bude férově snídat v sobotu desátého května. Na farním dvoře na Starém Blansku. Akce se koná za každého počasí. K dispozici je zastřešená veranda. Začínáme v deset hodin ráno," uvedla organizátorka Pavlína Komínková.

Inspekce zadržela plesnivé zelí z Číny ještě před distribucí na trh

Brno - Zásilku plesnivého nakládaného zelí z Číny zadržela Státní zemědělská a potravinářská inspekce ještě před distribucí na spotřebitelský trh. Zajistila ji ve skladu Celního úřadu v Praze, a spotřebitelé tak nebyli přímo ohroženi, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Pravý bulharský šopský salát by neměl být přehnaně slaný

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Také v Budějovicích se bude férově snídat

České Budějovice - Hned v několika jihočeských městech se zájemci mohou zúčastnit takzvané Férové snídaně. Akce se uskuteční v sobotu 10. května a jejím smyslem je podpořit férový obchod se zeměmi třetího světa. 
V Českých Budějovicích začne snídaně v 10 hodin na plácku mezi Akademickou knihovnou Jihočeské univerzity a rektorátem.

Sezóna grilování je tu! Plynové grily jsou v Česku stále populárnější

Plynové zahradní grily jsou v Česku stále oblíbenější, např. v prodejnách Mountfield tvoří již tři čtvrtiny prodejů. Nejvíc se prodávají ty umožňující přípravu jídla pro 12 až 14 lidí. Zájem o grily na brikety a dřevěné uhlí je dlouhodobě stabilní. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Biopotraviny dražší než běžné potraviny? Někde až o 200 procent

Praha - Biopotraviny v obchodech v Česku zůstávají o desítky až stovky procent dražší než srovnatelné běžné produkty. Výjimku z pravidla tvoří jogurty, kde se ceny takřka neliší. Naopak u vajec či kuřecího masa dosahuje rozdíl mezi klasickými a bioprodukty i více než 200 procent. Vyplývá to z údajů serveru Kupi.cz, který monitoruje ceny potravin prodávaných v tuzemských řetězcích.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Kde budou zastávky? V Ostravě to vře

Bouřlivé emoce provázejí rekonstrukci tramvajových nástupišť zastávky Prostorná. Rozhoduje se mezi dvěma variantami. Každá z nich má své odpůrce i zastánce.

Evakuace opozičních bojovníků ze syrského Homsu vázne

Homs - Evakuace opozičních bojovníků z centra syrského města Homs zatím nezačala. Příměří, na němž se opozice s vládou dohodla v pátek, zatím ale trvá. Informovala o tom agentura AP. Armáda centrum, které bylo baštou opozice, obléhá několik měsíců.

V Příbrami můžete i letos férově posnídat

Příbram - V sobotu 10. května od 10 hodin se ve Svatohorském sadu v Příbrami uskuteční již čtvrtý ročník pikniku Férová snídaně. Jedná se o ojedinělý koncept, kdy se ve stejný den a ve stejný čas na desítkách míst po celé ČR sejdou stovky lidí, aby daly najevo, že podporují fair trade.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Kde budou zastávky? V Mariánkách to vře

Bouřlivé emoce provázejí rekonstrukci tramvajových nástupišť zastávky Prostorná. Rozhoduje se mezi dvěma variantami. Každá z nich má své odpůrce i zastánce.

Lidé v regionu se setkají při „férové“ snídani

Znojemsko - Již za týden zažije Znojmo i další místa regionu Férovou snídani ve vašem městě. Lidé tak budou mít možnost zúčastnit se piknikového happeningu, který se koná u příležitosti Světového dne fair trade. Zájemci společně posnídají ve znojemském pivovaru, na náměstí v Moravském Krumlově, na zahradě u evangelického kostela v Miroslavi a v Ratišovicích na hřišti.

Charita shání školní potřeby a potraviny

České Budějovice – Sbírku pro národnostní menšiny Čechů a Slováků v rumunském Tileagdu zahájila tento týden Diecézní charita České Budějovice. Shání trvanlivé potraviny a dětské hygienické 
a školní potřeby.

Jídlo je třeba vnímat v širších souvislostech

Žďár nad Sázavou - Rodinné centrum Srdíčko sídlící v budově žďárské polikliniky rozšířilo nejen své prostory, ale i služby. Nově tak můžete využít nabídky individuálních konzultací s výživovou poradkyní Kateřinou Bukáčkovou, která se již řadu let zabývá nejrůznějšími otázkami ohledně stravy a zdravého životního stylu. Poradenství je specifické svým celkovým pohledem na výživu a problémy s ní souvisejícími.

Němec Robert Jodlbauer: Kůži na kachní pečínce míváme křupavější

Střední a východní Morava - Že je v Česku dobré pivo a jídlo, potvrzuje Němec Robert Jodlbauer bez mrknutí oka. Když dojde řeč na krásu českých dívek, ani tady nezaváhá. Jednu má totiž doma. S manželkou se poznal na studiích v německém Řezně. Přestěhovat se do Čech mu nedělalo sebemenší problém, v Olomouci žije už třetím rokem.

Na eurovíkendy se veze vlastní jídlo šest procent Čechů

Na výlety do evropských metropolí si vozí vlastní jídlo šest procent Čechů. Téměř polovina (46 pct) turistů se stravuje hlavně v kavárnách a restauracích. Každý třetí Čech dává přednost jídlu v hotelu, kde bydlí. V obchodech si občerstvení kupuje devět procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu.

Rovnátka? Dnes můžou být i inkognito

Někteří se je snaží skrýt, jiní se jimi pyšní. Rovnátka bylo svého času možné zahlédnout nejen v ústech současného premiéra Bohuslava Sobotky, ale i Toma Cruise, prince Harryho nebo Cindy Crawfordové. 

Kadaňské Slunce otevírá: Pivo, jídlo, čarodějnice

Kadaň - Více než rok opuštěná restaurace Slunce na kadaňském centrálním Mírovém náměstí přivítá 30. dubna opět hosty, a to pod názvem Krčma u Pometle (ne, není to překlep). Prostory historické budovy v sousedství radnice s dominantní městskou věží si od města pronajal chomutovský řezbář a zakladatel Muzea čertů v Úštěku Jaroslav Stejný.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta: Návrh ANO ohrozí veřejné zdraví

Praha - Bylo by to podobné, jako když v roce 1818 anglický parlament pod tlakem obchodníků odhlasoval, že mor není nakažlivá nemoc jen proto, aby uvolnil karanténní opatření v přístavech. Tak včera varoval hlavní hygienik Vladimír Valenta před schválením pozměňovacího návrhu zákona o potravinách, který převádí některé pravomoci hygienické služby na ministerstvo zemědělství.

Rokycanští řeší přesun jedlíků

Rokycany - Už jen dva dny dělí žáky devítiletky na Jižním předměstí od velké změny. Na čas přijdou o svou jídelnu. V pátek pro ně připraví jídlo tento školní rok naposled. Možnost stravování dětí je však zajištěná.

Rovnátka? Dnes můžou být i inkognito

Praha - Někteří se je snaží skrýt, jiní se jimi pyšní. Rovnátka bylo svého času možné zahlédnout nejen v ústech současného premiéra Bohuslava Sobotky, ale i Toma Cruise, prince Harryho nebo Cindy Crawfordové. 

V Příbrami můžete i letos férově posnídat

Příbram - V sobotu 10. května se uskuteční již čtvrtý ročník pikniku Férová snídaně. V Příbrami proběhne od 10 hodin ve Svatohorském sadu. Jedná se o ojedinělý koncept, kdy se ve stejný den a ve stejný čas na desítkách míst po celé ČR sejdou stovky lidí, aby daly najevo, že podporují fair trade. Stane se tak na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu.

Trh s biopotraviny v roce 2012 vzrostl o 7 procenta na 1,8 miliardy korun

Praha – Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta, lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny utratil v průměru necelých 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR, sdělilo dnes ministerstvo zemědělství (MZe).

Nevyvážené automaty

Ministerstvo školství chystá doporučení ředitelům škol, co by ve školách měly obsahovat a co by naopak obsahovat neměly prodejní automaty a bufety. Ukazuje se totiž, že právě automaty a bufety školákům devastují chrup a deformují postavy. Pokud si ředitelé nenechají poradit a neprosadí u provozovatelů automatů změnu sortimentu, kdy žádané nezdravé pochutiny nahradí pokrmy méně žádané zato zdravé, dojde možná i na vykázání automatů ze škol, jak je tomu třeba ve Francii.

Jak uzdravit školní bufety? Zakázat chipsy a kávu

Praha – Děti tloustnou, častěji se jim kazí zuby a do dospělosti si přinášejí špatné stravovací návyky, kterých se jen těžko zbavují. Školní jídelny a učitelé se mohou snažit sebevíc, jejich „výchovu" ale často kazí rodiče, kteří dětem dávají do školy nevhodné svačiny, případně jim je nepřipravují vůbec.

Test restaurací: Ve Friend’s připravují osm druhů tataráků

Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.

Praha pokračuje v myšlence přestavět Staroměstskou tržnici

Praha - Praha pokračuje v myšlence přestavět historickou budovu Staroměstské tržnice a vrátit do ní tradiční trhy. V uplynulých dnech zadala zakázku na zhotovení projektové dokumentace za 28 milionů korun. Kolik by měla stát samotná přestavba tržnice, není jasné.

BABORÁKŮV TÝDEN: Čtvrtý odboj mohou mít jen bohatí

Ahoj, duben předvádí své aprílové kejkle a můj kamarád Kamil, to je ten, který mne neustále zahrnuje informacemi z jeho Čtvrtého odboje, kterému jsem dlouho nerozuměl, protože mi to konání přišlo jako pitomé, mně v tento aprílový čas překvapoval svými strachy o svou úrodu, neb celý pozemek zoral, vysadil česnek a brambory a ještě mnoho jiných potravin určených pro svou celoroční spotřebu a i něco navíc, na kšeft, jak říká.

V údolí je málo míst k odpočinku, říkají turisté

Chotěbořsko – Nedostatek míst k odpočinku, chybějící nádoby na odpadky, tím pádem i poházené papírky a obavy od nápojů a potravin po zemi. I tak vypadá podle některých návštěvníků průchod malebným údolím řeky Doubravy, kudy vede na Chotěbořsku vyhledávaná turistická stezka.

Název „Pravé“ musí z obalů trubiček zmizet

Miletín – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala firmě Pravé hořické trubičky z Miletína používat na obalech trubiček logo „Pravé". Klamala by tím prý zákazníky.

Literární soutěž Naše Evropa: Z deníku au-pair…

Orlickoústecko – Minulý měsíc vyhlásily regionální Deníky ve spolupráci se zdejším zastoupením Evropské komise a s příslušným odborem Úřadu vlády literární soutěž Naše Evropa určenou studentům  středních škol.