Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

V Příbrami stanuli před soudem tři lidé kvůli metanolu

Příbram - Před příbramským okresním soudem v úterý stanuli tři lidé obžalovaní v kauze související s takzvanou metanolovou aférou, která si v Česku vyžádala životy desítek lidí. Majitel příbramské firmy obchodující s alkoholem a dalším zbožím a dva zaměstnanci čelí obžalobě z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podle státní zástupkyně způsobili těžkou újmu na zdraví nejméně dvěma lidem. Obžalovaní vinu odmítají. Hlavní aktéři metanolové kauzy se zpovídají před soudem ve Zlíně.

Začal Pesach, lidé si na něj připili košer slivovicí

Krnov - Židovské Velikonoce je archaické označení pro svátek Pesach, který je ve skutečnosti svátek nekvašených chlebů. V pondělí si na začátek tohoto osmidenního svátku připili příznivci krnovské synagogy speciální košer slivovicí schválenou pro Pesach.

Majitelé prodejen si mohou oddechnout

Moravská Třebová – O jednoho méně. Tak to si mohou říci obchodníci z Třebové, které navštěvoval od 16. března až do minulého týdne osmadvacetiletý zloděj z Královehradeckého kraje.

Když první dva prezidenti navštívili Jičín

Jičín – Připomeňme si návštěvy minulých prezidentů v našem městě. Zavítal k nám Tomáš G. Masaryk a Eduard Beneš. V nové době také Václav Klaus. Podívejme se tedy na první dvě.

Spolupráce se zahraničními školami otevírá nové možnosti

„…a jsem moc šťastná, že jsme měli tu čest podílet se na této unikátní spolupráci…," emotivní projev ženy za pultíkem nabyl při oněch posledních slovech až neúnosné hlasitosti. Zvláštní, kolik energie ze sebe ještě byla schopna dostat po téměř devíti hodinách v plném zápřahu. To samé se bohužel nedalo říci o žácích usazených v sedačkách zaplněného kinosálu.

Život v Polsku

Chtěla jsem se dozvědět, jak se žije v jiných zemích, a proto jsem kontaktovala jsem jednu dívku na sociální sítí, která byla z Polska. Napsala jsem jí s prosbou, která obsahovala žádost o sdělení pár informací o její zemi. Především jsem se jí zeptala na její volný čas, na školství v Polsku, na různé kulturní akce a na typická polská jídla.

Koncese na prodej alkoholu? Hříšníků na Prostějovsku může být i tisícovka

Prostějov – Přestože poslední termín, kdy mohou prodejci lihu a lihovin zažádat o koncesi je čtvrtek 17. dubna, na živnostenském úřadu se o ni zatím přihlásila ani ne polovina prodejců. Zajít si pro povolení k prodeji lihu a lihovin po metanolové aféře, při které vyhasly desítky lidských životů, při tom podle slov prodejců, kteří již na živnostenský úřad zavítali, nebylo nic nesnadného.

Otázka na víkend

Orlickoústecko - V České Třebové začala sbírka trvanlivých potravin pro místní potřebné seniory. Zamlouvá se vám takováto forma pomoci? Nemyslíte si, že je někde chyba?

Když nás „honí mlsná", má to své důvody

V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.

Nají se, napijí a pak nepozorovaně zmizí

Zlínský kraj – Poručí si dobrá jídla, která pak zapijí nejprve jedním pivkem, poté i druhým. A pak z restaurace zmizí jako příslovečná pára nad hrncem. I na takové hosty narážejí občas restaurace a hospody v celém Zlínském kraji.

Pokud by rodiče mohli, vyráběli by víno ve Francii

Kdybych si mohl vybrat žít v některé zemi Evropské unie, moje volba by zcela určitě padla na Německo. Nejen že tento stát má vysokou životní úroveň, ale je jedním z celkově nejvyspělejších států Evropy. Jako národ jsou Němci velmi disciplinovaní, pracovití a hlavně bezvadně organizovaní v pracovních procesech. Kdybych žil a studoval v této zemi, určitě by se mi otevíraly větší pracovní možnosti, protože odborně vzdělaných lidí si zde váží a dobře je finančně odměňují.

Studenti nám odpovídali na otázky o jejich zemi

Pro náš projekt jsme se rozhodly seznámit se třemi lidmi, ze třech různých zemí a zeptat se jich na pět otázek týkajících se právě jejich země. Zjistili jsme tím, že některé kultury jsou od té naší odlišné a některé naopak ve většině věcí společné. Vybrali jsme si pro nás něčím blízké země a to je Anglie, Německo a Francie.

Jaro dává alergikům dost zabrat

Žďársko - Soustavné smrkání, kýchání, slzící a opuchlé oči si v těchto jarních dnech bohatě „užívá" Pavel Janoušek ze Žďáru nad Sázavou. Už několik let v jarních měsících trpí pylovou alergií a letos přišlo jaro podstatně dříve, než bývá obvyklé.

Stánky u autobusového nádraží: po letech je jasno

Znojmo – Po třech a půl letech se dočkali satisfakce živnostníci, jejichž provozovny musely ustoupit výstavbě autobusového nádraží. Taxislužba i prodejna květin před budovou pošty by měly již brzy přivítat první zákazníky. Na svého nájemce ale stále čekají nově zbudované potraviny v zadní části nádraží. Město nechalo postavit prodejnu za 1,8 milionu korun a podnikateli navíc vyplatilo jednorázově částku osm set padesát tisíc korun.

V Izraeli našli hrob s pečetidlem z doby vlády Setchiho I.

Jeruzalém - Izraelští archeologové našli ve středním Izraeli hliněnou rakev starou 3300 let. Obsahovala osobní předměty, které patřily pravděpodobně vysokému představiteli egyptské armády. Bylo mezi nimi i vzácné zlaté pečetidlo faraona Setchiho I.

Mlékomaty v Ostravě a okolí: zbylo jich málo

Ostrava - Počátkem roku 2011 se počet mléčných automatů v Ostravě blížil desítce. Boom ale trval jen krátce. Od podzimu 2011 mají Ostravané šanci načepovat čerstvé mléko jen v mlékomatu v Heřmanicích.

Když nás „honí mlsná", má to své důvody

V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.

Když nás „honí mlsná", má to své důvody

V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.

Festival vína na Podluží nabídne i jídlo a folklor

Podluží - Království malých vinařství a velkých tradic. I tak se dá nazvat nejjižnější cíp Moravy Podluží. Právě v oblasti bohaté na folklor na rozhraní Břeclavska a Hodonínska se o víkendu uskuteční sklepní putování Za vinaři na Podluží s podtitulem Festival vína a jídla uprostřed kulturních tradic.

Lidé vaří z čerstvých bylinek. Sušené už moc nechtějí

Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.

Den kraje oslaví i Karla Malicha

Pardubice – Slova muzeum a galerie nemusejí znamenat jen výstavy, odborné přednášky a historii, může to být také zábava. Nevěříte? V Pardubicích se o tom můžete přesvědčit už ve středu 16. dubna.

Mlékomaty v Ostravě a okolí: zbylo jich málo

Počátkem roku 2011 se počet mléčných automatů v Ostravě blížil desítce. Boom ale trval jen krátce. Od podzimu 2011 mají Ostravané šanci načepovat čerstvé mléko jen v mlékomatu v Heřmanicích.

Obchod nabídne i občerstvení

Němčice u Kdyně - Smíšenka v Němčicích u Kdyně bude po své rekonstrukci plnit hned dvě funkce. Mohla by se stát atraktivním místem pro místní i turisty, kteří zde budou moci posedět i pojíst

Lidé vaří z čerstvých bylinek. Sušené už moc nechtějí

Ústí nad Labem - Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.

Ze severní Itálie k nám přijíždí na skok špičkový kuchař

Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Jmenuje se Alessandro Bellingeri a patří ke špičkovým italským kuchařům. Vlastní rodinnou restauraci Osteria de l'Acquarol v trentinském údolí Val di Fiemme. V roce 2013 získal titul Nejlepší mladý kuchař severní Itálie.

Mladá žena bojuje s nadváhou a už nakupuje menší oděvy

Benešov – O další kousek se ke svému vytčenému cíli, zhubnout 20 kilogramů, přiblížila mladá maminka z Benešova, Lucie Váňová. Není na to sama. Pomáhá jí projekt nazvaný Hubneme s Benešovským deníkem a Nemocnicí Rudolfa a Stefanie.

Na jídle začínají šetřit i lidé s vyššími příjmy

Praha – Na potravinách v Česku začínají šetřit už i lidé s nadprůměrnými příjmy. V loňském roce ve skupině s platem nad 25.000 korun přibylo téměř o tři čtvrtiny těch, kdo uvádějí cenu jako hlavní kritérium při výběru potravin. Při nákupu se přesto dle svého tvrzení Češi však stále nejvíce řídí kvalitou potravin. Vyplývá to z výsledků dnes zveřejněného průzkumu společnosti KPMG.

Kontroly odhalily cizorodé látky u pěti procent potravin

Brno – Přes pět procent šarží kontrolovaných potravin obsahovalo nadlimitní množství cizorodých látek. Vyplývá to z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která loni zkontrolovala 4807 šarží. V potravinách našla pesticidy, mykotoxiny, konzervanty či barviva, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

Vinaři v Perné potěšili turisty i jídlem

Perná -Oproti jiným vinařským akcím se ta dvoudenní v Perné koná vůbec poprvé. Na takzvaném nultém ročníku otevřených sklepů tamní vinaři nabízí to nejlepší, co se jim urodilo. Je sobota po poledni, když projíždím malebnou vesnicí Perná na úpatí Pálavy. Jakmile vystoupím z auta, potkávám první milovníky vína s kapsičkami na krku a skleničkami v ruce.