Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Lze předejít zánětu středního ucha pomocí homeopatik?

Královéhradecký kraj – Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, v Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na náchodské městské poliklinice, připravil rubriku Otázka pro lékárníka.

Nový Jičín má svou první bezlepkovou restauraci

Díky kvalitnější péči je odhaleno stále více lidí, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. I situace na trhu se naštěstí pomalu zlepšuje. Bezlepkové potraviny jsou dostupnější a vznikají také první restaurace. Jedna taková je i v Novém Jičíně.

Půl milionů Pražanů bez vody naráz? Při blackoutu ano

Praha - Dostatečné zásoby pitné i užitkové vody, trvanlivých potravin, teplé oblečení, nebo třeba záložní rádio s nabitými bateriemi. Tak by mělo vypadat nouzové vybavení každé pražské domácnosti pro případ, že metropoli postihne totální výpadek elektrického proudu - takzvaný blackout.

Zahrádky se vrací, jdou do módy

Někteří lidé zahradničení vnímají jako celoživotní radost a svým způsobem i poslání. Koníček může jednoduše vyrůst v koně – stačí se podívat do zahrádkářských organizací, které na Rychnovsku fungují.

Jací jsme? Nákupy o nás vypovídají

Praha - Sleva, výprodej či dokonce likvidace zboží. S těmito nápisy přicházejí zákazníci do styku prakticky každodenně. Dokážou však tato hesla opravdu ovlivnit nákupní zvyklosti lidí? Průzkum Ery ukázal, že více než samotná sleva zajímá zákazníky spíše momentální potřeba daného zboží. Pokud tedy lidé zlevněnou věc nepotřebují, většinou je nezláká ani akční nabídka. Drtivá většina odpovídajících také potvrdila, že nákupy si důkladně plánují.

Kvůli opravě ulice Milady Horákové končím, prohlásila obchodnice

Brno-střed - Rok a čtvrt budou obchodníci v ulici Milady Horákové snášet hluk, prach a potíže s dodávkami zboží. Rozsáhlá oprava zavře celou ulici a provozovatelé obchodů se bojí poklesu tržeb. Když před několika lety dělníci rozkopali Husovu ulici, řada prodejců se raději přestěhovala jinam.

Obchodník Miloslav Buřil: Stěhuji se z městský prostor, abych ušetřil

Milevsko - „Zapomněnka", tak označuje svůj obchod s potravinami a dalším zbožím v ulici Karla Čapka na starém sídlišti Miloslav Buřil. Většina lidí sem chodí nakupovat, jen když něco zapomene. Miloslav Buřil tu ale brzy skončí. Prostory, které si od města pronajímá, opustí na konci dubna. Město Milevsko doufá, že do uvolněných prostor nájemce najde.

OBRAZEM: Spali venku a darovali jídlo. Je o nich nová výstava

Břeclav – Na měsíc je v břeclavské knihovně k vidění výstava fotografií Zbyňka Uhra z Lanžhota. Jednatřicetiletý autor zachytil situace z premiérové Noci venku, která se konala v listopadu loňského roku v Břeclavi. Lidé, již se tehdy akce doplněné divadlem, koncerty, diskuzí zúčastnili, přinesli jako vstupné potraviny v minimální hodnotě padesát korun. Jídlo putovalo ke klientům azylového domu či denního centra.

Šmejdi ve vyškovské knihovně? Prý bez šance

Vyškov - Přednášku o účincích zelených potravin na lidský organismus měli tento týden možnost vyslechnout lidé v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Zřejmě by na tom nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem akce příliš nezaváněla komercí a nešlo o výrobky, na které kupující musejí vynaložit stovky korun.

Jídlo, pití, masky.To byl masopust

Karlovarský kraj - „Byla bych ráda, aby se tradice udržela a ještě se zvýraznila větším počtem účastníků v maskách," řekla etnografka. 

V Krmelíně to mají lidé všude blízko

Všední den ráno, u zastávky v Krmelíně postává desítka lidí čekajících na autobus. Ačkoli obec leží ve frýdecko-místeckém okrese, dopravní spojení je paradoxně lepší směrem do Ostravy. „Hlavně mladým ta blízkost měst vyhovuje," domnívá se důchodkyně Irena Balcarová.

Zahrádky se vrací, jdou do módy

Rychnovsko – Někteří lidé zahradničení vnímají jako celoživotní radost a svým způsobem i poslání. Koníček může jednoduše vyrůst v koně – stačí se podívat do zahrádkářských organizací, které na okrese fungují.

Doplňte zinek pomocí tykve olejné

Holozrnná, bezslupkatá, nahatá či olejná, to všechno jsou názvy pro tykev Cucurbita pepo var.  oleifera,  která  má na rozdíl  od ostatních tykví tu zvláštnost, že vytváří semena, na kterých nenajdeme osemení.

Jídlo, pití, maškary. Pivín žil masopustem

Pivín – Návštěvníka Pivína přivítalo v sobotu kolem desáté hodiny ticho. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se hanácká obec dvanáct kilometrů od Prostějova stala na několik dní dějištěm masopustu, maškarního průvodu a veselí. Za kostelem ve středu vesnice se však ozývá nějaký hluk a po chvíli i hudba.

Forhaus vaří pod světly Rakouska-Uherska

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - U plotny stojí mladý kuchař. Pomalým pohybem zamíchá obsah hrnce, nabere trochu na lžíci, dlouze přivoní, vloží si ji do úst a slastně se usměje. V takový obraz za zavřenými dveřmi doufá většina hostů brněnských restaurací. Ve Forhausu nezůstává u představy. 

Jak se zbavit jarní únavy

Není to sice nic vážného, presto dokáže nedostatek energie a elánu pořádně potrápit. Dlouhé chladné roční období negativně působí na organismus a každý rok trápí tento problém až tři čtvrtiny populace.

Šmejdi v knihovně? Prý bez šance

Vyškov - Přednášku o účincích zelených potravin na lidský organismus měli tento týden možnost vyslechnout lidé v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Zřejmě by na tom nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem akce příliš nezaváněla komercí a nešlo o výrobky, na které kupující musejí vynaložit stovky korun.

V příštím roce se má výrazně rozšířit značení původu masa

Praha – Od dubna příštího roku by se mělo výrazně rozšířit značení původu u baleného masa. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitelem právního a zahraničního odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Petr Čejka. Podobným způsobem, jako se nyní značí hovězí, by se podle nového nařízení EU mělo označovat vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Ze značení by se měl spotřebitel dozvědět, odkud zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.

Uvařme si o víkendu: Záhorácký závitek a šťouchané brambory

Chrudimsko-  /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:  

Skopové na talíři. Europoslanci chtějí znát, odkud pochází

Praha – Stejné značení ostatních druhů masa, jakým se dnes označuje hovězí. S takovým požadavkem přišli v minulých dnech europoslanci. Podle nich by měla Evropská unie zavést stejně přísná kritéria značení i u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího i drůbežího masa.

Je kvalitní a chutná. Poličan z Prostějovska získal Klasu

Prostějov – Zaručuje domácí původ a kvalitu potravin a nyní ji vlastní i regionální výrobce. Certifikát Národní značky kvality Klasa si ve středu na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně převzala firma Makovec, která vyrábí maso a masné výrobky ve svých třech závodech v Kostelci na Hané, Smržicích a Držovicích. Značku kvality převzal zástupce společnosti z rukou náměstkyně ministra Jaroslavy Beneš Špalkové a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána.

Kradl prý jen proto, že měl hlad

České Budějovice /Zločiny z archivu/ -  Š. S. z Kaplice 16. ledna 2006 dopoledne vnikl do sklepa, kde odcizil prodlužovací kabel, florbalovou dětskou hokejku a osm sklenic se zavařeninami.