Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Hygienici varují před konzumací přeuzených jídel

Brno - Hygienici varují před konzumací přeuzených jídel, jakými jsou například uzené klobásy opečené na uhlí. Obsahují podle nich škodlivé látky. Pracovníci Krajské hygienické stanice v Brně proto budou taková jídla v létě u stánků kontrolovat a měřit obsah škodlivin v nich. Novinářům to řekla hygienička Jana Laštovičková. Odborníci chtějí veřejnost přimět k zamyšlení nad stravovacími návyky.

Zahradníci vypěstují salát v přepravkách

Brno - Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.

Farmáři lákají na trhy do Krnova

Krnov - Na Hlavním náměstí v Krnově proběhnou 4. června druhé farmářské trhy. Ty by se do města měly pravidelně vracet vždy každé první úterý v měsíci.

Poctivá klobása z Konice dostala prestižní ocenění

Konice – Je vyrobená z masa, uzená na dřevu a chybí jí separáty a ostatní chemická ochucovadla. Klobása z Konice, kterou již několik let vyrábí v řeznictví- uzenářství Lubomíra Šmídy, obdržela za svoji vůni a chuť před pár dny ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Bendl jede do Polska jednat i o kvalitě potravin

Praha – Ministr zemědělství Petr Bendl v pondělí zahájí dvoudenní návštěvu Polska, na které bude se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou mimo jiné jednat o kvalitě a bezpečnosti potravin a o spolupráci dozorových orgánů obou zemí. Ministerstvo zemědělství to dnes sdělilo v tiskové zprávě. Polské potraviny čelily v minulosti v Česku kritice, polská strana se ale ohradila proti tomu, že by byly nekvalitní.

Nástrahy cesty autem do zahraničí

Za hranicemi České republiky číhají na naše turisty na čtyřech kolech mnohé nástrahy a překvapení. Mohou to být třeba poplatky za přejetí mostu či projetí tunelem. Připravte se i na poměrně vysoké pokuty za překročení rychlosti a hlavně rozdílnou náturu řidičů a policistů.

Degustátoři vybírali nejlepší potravinu regionu

Karlovarský kraj - Soutěž o značku Regionální potravina má za sebou nejdůležitější část. Ve čtvrtek se sešla ve Střední zemědělské škole v Dalovicích u Karlových Varů skupina odborníků, která vybírala v několika kategoriích ten nejlepší místní produkt.

Degustátoři vybírali nejlepší potravinu regionu

Karlovarský kraj - Soutěž o značku Regionální potravina má za sebou nejdůležitější část. Včera se sešla ve Střední zemědělské škole v Dalovicích skupina odborníků, která vybírala v několika kategoriích ten nejlepší místní produkt.

Diplomaté varují ministerstvo před potravinami se škrobem z Tchaj-wanu

Praha - Diplomaté z Tchaj-wanu varovali české ministerstvo zemědělství, že řada tamních potravin obsahuje průmyslový škrob, který může poškodit trávicí ústrojí a ledviny, namísto potravinářského. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní zjišťuje, zda se závadné výrobky dostaly na český trh. Informovala o tom dnes Česká televize.

Sýr a bábovka. Regionální značkou se pyšní v Partutovicích i v Porubě

Hranicko – Zemědělské družstvo v Partutovicích a Farma Zdeňka v Porubě. To jsou dva podniky z Hranicka, které zabodovaly v soutěži Regionální potravina 2013. Zatímco farmáři z Hustopečska zaujali čerstvým bílým sýrem, partutovické družstvo ochromilo odbornou komisi takzvanou Partutovickou bramborovou bábovkou.

Z chaty ukradl potraviny i horské kolo

Koryčan – Dvaapadesátiletý muž oznámil ve středu na linku policie, že někdo násilím vnikl do jeho chaty v Koryčanech. Na místo byli vysláni místně příslušní policisté z Morkovic, kteří událost začali vyšetřovat.

Houby a jak je využít v kuchyni?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Farmáři lákají na trhy

Krnov - Na Hlavním náměstí v Krnově proběhnou 4. června druhé farmářské trhy. Ty by se do města měly pravidelně vracet vždy každé první úterý v měsíci.

Tomáš Magnusek: Romsky umím jen sprostá slova a názvy jídel

Cheb /ROZHOVOR/ - Tomáš Magnusek je český herec, spisovatel, filmový scenárista, režisér i filmový podnikatel, původním povoláním učitel. Nyní se v kinech uvádí jeho nový film ´Jedlíci aneb Sto kilo lásky´. Chebský deník s ním hovořil nejen o jeho posledním díle. Tomáš Magnusek si myslí, že každý autor by měl připravit projekt, který by dokázal ve společnosti alarmovat nějaké téma…

Farmářské trhy. Oblíbené v zimě nebo v dešti

Zlínský kraj - Příjemně strávený den nákupem kvalitních potravin od místních firem. I tak by se daly popsat farmářské trhy, které se po zimní přestávce postupně vracejí na veřejná místa obcí na Zlínsku.

Farmářské trhy. Oblíbené v zimě nebo v dešti

Zlínský kraj - Příjemně strávený den nákupem kvalitních potravin od místních firem. I tak by se daly popsat farmářské trhy, které se po zimní přestávce postupně vracejí na veřejná místa obcí na Zlínsku.

Policisté dopadli lumpa, který vykradl kancelář

Rokycany - Policisté z rokycanského obvodního oddělení šetřili podezření ze spáchání přečinu krádeže, kterého se měl dopustit pachatel. V dopoledních hodinách 26. října vnikl do jedné z kanceláří v okresním městě.

Nepřáteli jsou plevel a rozbujelá byrokracie

Borohrádek – Nejlepší ekologický zemědělec pro tento rok si svého čerstvého ocenění náležitě váží. Pro Ondřeje Podstavka, který hospodaří na statku na okraji Borohrádku, je to především ocenění toho, že svou práci dělá poctivě a s maximálním úsilím.

Festival jídla provoněly tvarůžkové moučníky

Loštice - Tvarůžky a tvarůžkové moučníky z Loštic reprezentovaly náš region na prestižním svátku jídla Prague Food Festival v Královských zahradách v Praze, na němž se představují špičkové restaurace a šéfkuchaři.

Ubývají kila na váze i centimetry v pase

Plzeň – Počasí sice na léto zatím moc nevypadá, přesto tři účastnice projektu Hubneme s Deníkem už vybírají nové plavky. A co je nejdůležitější, menší velikost než loni.

Přibyslavská firma ACO loni zvýšila obrat o desetinu

Přibyslav - Výrobci odvodňovacích systémů budov ACO Industries v Přibyslavi stoupl v minulém roce obrat o desetinu na 1,03 miliardy korun. S růstem o několik procent počítá společnost i v tomto roce. Během dnešních oslav 20. výročí vstupu firmy ACO do České republiky to novinářům řekl generální ředitel společnosti Jan Císek. Přibyslavský závod zaměstnává 560 lidí. Výrobky prodává ve 40 zemích světa.

Ratiboř v sobotu provoněl hovězí guláš. Podívejte se

Ratiboř – Příprava guláše byla hlavním tématem sobotního dne v Ratiboři. V areálu u zdejšího hasičského domu se uskutečnil dvanáctý ročník soutěže o gulášového krále. O prestižní kuchařský titul se letos utkalo jednadvacet dvojic.

O potraviny z regionu je zájem. Zkuste je i vy

Trutnov - Kvalita jídla je často diskutované téma a soutěž Potravina a potravinář roku Královéhradeckého kraje dává každoročně prostor veřejnosti vyjádřit názor. Osmý ročník začal včera prezentací regionálních výrobců na Krakonošově náměstí.

Část hnojiv skončí. Včelám „zkratovala" mozek

Praha, Brusel – Jsem zmatený(á) jak lesní včela, říkají lidé, pokud se v nějaké situaci či místě nemohou zorientovat.Jenže zmatení včel může mít bohužel i reálný základ. Podle vědců totiž včelám mohou škodit některé pesticidy, které zemědělci používají k ochraně úrody. Mohou „zkratovat" mozek včel a ovlivnit jejich paměť a schopnosti navigace.