Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Tlačili nás. Tak jsme otevřeli

Liberec - Brambory, sazeničky, květiny, ale i domácí sýr. Taková byla nabídka prvního dne Farmářských trhů na plácku mezi nákupním centrem Forum a Domem kultury v Liberci. Trhy přitom oficiálně vedení obchodního centra otevře až ve čtvrtek 5. dubna. Včera zahájilo pár trhovců prodej na vlastní žádost, zatím neoficiálně.

Prodejna byla ztrátová

Reaguji na článek ze 13. března tohoto roku v Opavském a hlučínském Regionu nazvaný Z vesnic mizí obchody, lidé nemají kde nakupovat, který mimo jiné referoval o uzavření prodejny potravin našeho družstva v Uhlířově. V článku je uvedeno, že budovu prodejny stavěli občané ještě v akci Z, a teď ji Tempo prodává za těžké peníze.

Stovka na den? Některým na jídlo nezbývá ani to

Olomouc/Šternberk – Sedmdesátileté Anně z Olomoucka zůstávají po zaplacení výdajů spojených s bydlením tři tisíce korun. Část peněz nechává v lékárně a na jídlo jí nezůstává ani stokoruna na den.

Studie: Čokoláda může přispět ke štíhlejší postavě

New York  – Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, mají tendenci být štíhlejší. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI).

Kradl nože, ale pořezal se. Fantoma supermarketů dohonili na ulici

Přerov – Kosmetika, něco k snědku, ale i keramický nůž  – s takovým sortimentem pod bundou odcházeli dva zloději, kteří se snažili obelstít ostrahu několika přerovských supermarketů. Oba muže ve věku 24 a 37 let už policisté dopadli, starší z nich si ale ještě předtím zahrál s pracovníky ostrahy na honěnou.

Stovka na den? Některým na jídlo nezbývá ani to

Olomouc/Šternberk – Sedmdesátileté Anně z Olomoucka zůstávají po zaplacení výdajů spojených s bydlením tři tisíce korun. Část peněz nechává v lékárně a na jídlo jí nezůstává ani stokoruna na den.

Čokoláda několikrát týdně linii nevadí. Naopak jí prospěje

New York - Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, mají tendenci být štíhlejší. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI). Zjistili, že ti, kdo jedli čokoládu několikrát týdně, byli v průměru štíhlejší než ti, kdo si ji dopřáli jen příležitostně. Důležité přitom podle nich je, jak často jíte čokoládu než jaké množství jí sníte. S množstvím snědené čokolády ve studii žádná spojitost není.    

Prasata budou mít více místa

Klatovsko – Změn v chovu  prasat, které po chovatelích od ledna 2013 budou požadovat nové směrnice Evropské unie, se zemědělci z Klatovska nebojí. Na nové předpisy jsou připraveni.

Zelenina? Fuj, to jíst nebudu, míní tři čtvrtiny dětí

Praha - Až 80 procent českých dětí do dvou let věku jí podle průzkumu málo zeleniny. Přes 70 procent dostává do pěti druhů, většinou mrkev, brokolici, petržel, celer, hrášek či květák. Zelenina bývá vařená, zakoupená v obchodě, řekla  Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí, které v únoru průzkum udělalo.  

Masarykova třída v Karlových Varech ožije programem celý duben

Karlovy Vary - Po zimě se v Karlových Varech začíná rozjíždět celá řada akcí. Velmi bohatou nabídku připravilo město na třídě T. G. Masaryka. Zde se kulturní program i možnost nakoupit si nejrůznější dobroty nezastaví celý měsíc duben. Potvrdila to Michaela Kousalová, mluvčí karlovarského magistrátu.

Sucho vládne Jihomoravskému kraji. Poškodilo už letošní úrodu

Jižní Morava – Poslední drobný déšť 10. března a pak už šestnáct dní ani kapka. A minimálně do čtvrtka také ne. Jižní Morava trpí na přelomu zimy a jara neobvyklým suchem. Na poplach bijí hasiči a zemědělci. Ti první vyjíždějí k neobvykle mnoha požárům, druzí se pak bojí o úrodu.

Sucho vládne Jihomoravskému kraji. Poškodilo už letošní úrodu

Jižní Morava – Poslední drobný déšť 10. března a pak už šestnáct dní ani kapka. A minimálně do čtvrtka také ne. Jižní Morava trpí na přelomu zimy a jara neobvyklým suchem. Na poplach bijí hasiči a zemědělci. Ti první vyjíždějí k neobvykle mnoha požárům, druzí se pak bojí o úrodu.

V první třetině lidem jídlo "nejelo", pak si spravili chuť

Brno /REPORTÁŽ/ – Místo: Brno. Čas: sedm hodin večer. Zatímco se hokejisté  Komety v Plzni chystají na svůj první semifinálový zápas, v brněnské restauraci Kometa Pub se pomalu scházejí fanoušci, kteří chtějí svůj tým podpořit alespoň na dálku a sledovat zápas ve společnosti přátel.

V menze Vysoké školy báňské zdražili jídlo

Ostrava - Jedenáct korun si od Nového roku musí studenti a zaměstnanci Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava připlatit za jídlo v menze. A to se odrazilo na její návštěvnosti.

V menze Vysoké školy báňské zdražili jídlo

Ostrava - Jedenáct korun si od Nového roku musí studenti a zaměstnanci Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava připlatit za jídlo v menze. A to se odrazilo na její návštěvnosti.

Někteří obyvatelé Písku stále nenašli cestu k popelnicím

Písek - V ulicích města je nově umístěno dvanáct nádob, kam je možné odkládat textil a oděvy. Plastové lahve, a zbytky svačin u laviček v parcích, hodně nedopalků a papírků na chodnících a drobné černé skládky kolem popelnic. I takový je obrázek Písku.

Stará nemocnice uprostřed Domažlic chátrá už šestým rokem

Domažlice /FOTOGALERIE/ - Roztrhané plakáty smějících se dětí, hromady suti a rozsypaného skla, plíseň, vytlučená okna, rozbité zářivky, zkroucené dráty, vzduch plný prachu a usedlé ticho. Takové jsou dojmy z návštěvy pokojů, čekáren a ordinací bývalé domažlické nemocnice, která v centru města chátrá už šest let.

Kdo změnil zahrádkáře nejvíc? Supermarkety

Kdo by je neznal. Snad u každého města nebo městečka se rozprostírá přinejmenším jedna zahrádkářská kolonie. Ještě na konci 
90. let se Český zahrádkářský svaz mohl pyšnit téměř třísettisícovou členskou základnou. Dnes se počet organizovaných zahrádkářů zredukoval  na polovinu.

Co Čech, to zahrádkář. Kdo změnil zahrádkáře nejvíc? Supermarkety

Praha – Kdo by je neznal. Snad u každého města nebo městečka se rozprostírá přinejmenším jedna zahrádkářská kolonie. Ještě na konci 
90. let se Český zahrádkářský svaz mohl pyšnit téměř třísettisícovou členskou základnou. Dnes se počet organizovaných zahrádkářů zredukoval  na polovinu.

Mají řemesla zlaté dno? Některá určitě

Opava /TÉMA/ - Pokles zájmu o řemeslo je celorepublikový problém. Výjimkou nejsou ani opavské učební obory. Rodiče zkrátka častěji chtějí, aby potomek měl maturitu než „jen“ výuční list. Přitom maturitní vzdělání nezaručuje uplatnění na trhu práce o nic víc než to učňovské.

Jihočeský králík s nádivkou kraloval

Do pražské Holešovické tržnice se v pátek a sobotu sjely finalistky soutěže Česko vítá jaro, aby se předvedly se svými recepty, které zaujaly odbornou porotu. Ta vybrala za jednotlivé regiony celkem osm čtenářek. A tak se v Cheef parade vařilo i peklo, vše na téma jarní kuchyně.

Jezte hlavně to, co si žádá tělo, nikoliv duše

Domažlice – Mnozí z nás marně bojují s nadváhou. Podle nutriční terapeutky Věry Pillmannové, která je zároveň i lektorkou kurzů snižování nadváhy v Domažlicích, se mnohem lépe  a  snadněji hubne mužům.

Dr. Leoš Středa odpovídá: I ve fast foodech se dá jíst dietně

Četla jsem článek o krabičkové dietě, kterou jsem sama držela. Byl to sice drahý špás, ale zhubla jsem. Připadá mi však hodně troufalé, když dr. Středa tvrdí, že úplně stejně se dá zhubnout i v Mekdonaldovi. Vždyť všude píší o tom, jak jsou hamburgery nezdravé a hlavně, že se po nich tloustne. Já sama dávám přednost normálnímu vaření a když potřebuju shodit, tak zkusím třeba ty krabičky…  Čtenářka

Bioodpad bude třídit celé Kyjovsko, pomůže i kompostárna

Kyjov - Do každé domácnosti zdarma speciální popelnice na bioodpad a díky tomu významně nižší náklady na svoz komunálního odpadu. Taková je zatím realita ve dvou obcích Kyjovska a stejně to bude vypadat pravděpodobně ještě letos v dalších více než čtyřiceti obcích regionu, které spadají do svazku obcí Severovýchod.

Někteří obyvatelé Písku stále nenašli cestu k popelnicím

Písek - V ulicích města je nově umístěno dvanáct nádob, kam je možné odkládat textil a oděvy. Plastové lahve, a zbytky svačin u laviček v parcích, hodně nedopalků a papírků na chodnících a drobné černé skládky kolem popelnic. I takový je obrázek Písku.

Příbramský primář: Třetina našich pacientů má poruchu výživy

Příbram /ROZHOVOR/ - Jedním z přednášejících na třetím výročí akce Kadeřábkův den byl Martin Polák, primář jednotky intenzivní péče interního oddělení příbramské nemocnice. Co znamená klinická výživa pro hospitalizované pacienty? Bude je to něco stát? Na to lékař odpověděl v rozhovoru.

Číšníci poběží městem jako ve filmu

Litomyšl – Ve městě chystají na květen festival jídla, který připomene odkaz české kuchařky, hospodyně i buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta v Litomyšli pobývala jedenáct let.

Drahá vejce? Lidé z příhraničí jezdí pro levnější do Polska

Region - Zatímco obyvatele českého vnitrozemí možná trápí astronomická cena slepičích vajec, která se během několika týdnů zvedla až o sto procent a pět nebo šest korun za vajíčko není žádná výjimka, lidé v česko-polském pohraničí to řeší nákupy v Polsku.

Lidé se rádi vracejí k pivům i k jídlům z dřívějších dob

Rakovník – Jen pro ten dnešní den… Vzpomínáte na píseň v podání Oldřicha Nového? Vybavujete si  atmosféru prvorepublikového stolování? Můžete sami vyzkoušet. Z překotného životního tempa do poklidné doby první republiky se dostanete opravdu snadno. Stačí jen otevřít dveře krušovické restaurace Šalandy na Husově náměstí v Rakovníku a atmosféra doby minulé na vás doslova dýchne. Dnešní uspěchaný svět necháte venku na chodníku, posadíte se k malému stolku, dáte si něco poctivého z české kuchyně a k tomu pořádné krušovické pivo.Vše ještě podtrhuje  výhled na krásné náměstí až ke kostelu. Pokud chcete trochu více soukromí, je pro vás v zadní části restaurace připraven útulný salonek. Nově otevřená Šalanda v Rakovníku je třetí v republice. Zatím ji bylo možné navštívit jen v Praze a v Hradci Králové. Tu naši vede zkušený  restauratér Ondřej Smitek. A věřte, určitě vaše návštěva nebude jen pro ten dnešní den.

SOUTĚŽ DENÍKU Česko vítá jaro jde do finále! Podpořte soutěžící z Ostravy

Ostrava - Soutěž Česko vítá jaro jde do finále! Podpořte paní Šárku Trojanovou, která za náš region bude pod dohledem televizních kamer v sobotu 24. března připravovat s patronkou Radkou Kocurovou pokrm zvaný Beskydský maras. Jaké je to jídlo? Odkud pochází? Kdo je vlastně paní Šárka z Ostravy-Hrabůvky? Co dělá, když zrovna nevaří?