Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Centrum se pochlubí výtahem i záchody

Plzeň – Jedno z prvních velkých obchodní středisek v Plzni pomalu začíná získávat moderní podobu. Obchodní dům Centrum na Doubravce se změní hlavně uvnitř, prvních změn si návštěvníci v atriu všimnou už nyní. 

Chcete se levně najíst? Jděte do školy, vejdete se do padesáti korun

Most - Lidé se mohou levněji najíst v některých jídelnách na základních školách v Mostě. Tyto základní školy nabízí jídlo nejen pro své zaměstnance a žáky, ale i pro ostatní strávníky. Způsob objednávání je různý. Zájemci si mohou zajistit jídlo buď přes internet, na místě, přes pokladní a nebo si předplatí jídlo na konci měsíce na další měsíc.

Děti a bezlepková dieta? Jídelny v regionu s nimi nepočítají

Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.

U Dne Země nebude chybět Žížala Mejťanda

Vysoké Mýto – Do čtyř tematických bloků bude rozdělena náplň letošní oslavy Dne Země. Ta se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II. ve středu od půl deváté ráno do čtyř odpoledne.

Děti a bezlepková dieta? Jídelny v regionu s nimi nepočítají

Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.

Nová kvalita služeb: Tuzemák nalijí zákazníkovi z kanystru

Ústí nad Labem - Prodejci, zvláště asijští, dovedou překvapit. Proto celníci mají za sebou zajímavý kanystrový úlovek. Podle Jiřího Nejedlého z ústeckého celního ředitelství provedli chomutovští celníci běžnou kontrolu provozovny „Potraviny“ v Jirkově. A nestačili se divit.

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj - Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

Do Oblekovic míří bioplynová stanice

Znojmo –  Záměr vybudovat zařízení na biologické zpracování odpadů v Oblekovicích představila poprvé znojemské veřejnosti firma Sobioenergi. Zatím však není ani vlastníkem pozemků, na kterých hodlá obdobu bioplynové stanice postavit.   

Bendl chce mít možnost zastavit dovoz potravin z Polska

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl chce na úrovni EU prosadit, aby Česká republika měla možnost zastavit dovoz potravin z Polska. Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Bendl tím chce vyřešit problémy s pochybnou kvalitou některých polských výrobků.

Novoroční předsevzetí v dubnu? Ne každý zapomněl

Plzeň – Před koncem roku si dáme obligátní předsevzetí, zaplníme poradny pro odvykání kouření a posilovny, v lednu i v únoru potíme krev a válčíme se slabou vůlí. V březnu se začínáme vzdávat a v deštivém, ospalém dubnu převládá opět naše pohodlnost.

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj -  Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

V Kačabě už mají i kuchyni

Plzeň – Hrstkový vývar, štika na másle nebo vegetariánský klaso guláš s bramboráky. Na těchto a dalších jídlech si můžete pochutnat v plzeňském Café restaurantu Kačaba. 

Inspekce nařídila stáhnout z trhu polské kvašené okurky a zelí

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky obsahovaly kyselinu mravenčí, která je v ČR v potravinářství zakázána. Používá se jako konzervant například pro krmiva hospodářských zvířat.

Za cenu raketového testu by KLDR nakrmila 80 procent občanů

Soul - Jihokorejský rozvědka odhaduje, že páteční neúspěšný raketový test přišel Severní Koreu na 850 milionů dolarů (16 miliard korun). Za tyto peníze by mohl Pchjongjang získat dostatek potravin pro 80 procent Severokorejců na jeden rok. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap.

Nechutné, nebo nový trend? Mostečané zkoušeli pojídat hmyz

Most - Křup! Dobře udělaný hmyzák musí křupat jako chipsy. „Chutná to jako pražené mandle,“ říká student Jan Horák. Poprvé v životě snědl posoleného cvrčka smaženého na másle. Teď si bere zákusek s moučnými červy. „Je to dobré,“ libuje si studentka Andrea Svobodová.

Poláci odmítli Čechům vydat seznam rizikových výrobců potravin

Poznaň – Polsko českým úřadům zatím nevydá seznam producentů potravin, kteří používali technickou sůl. Podle agentury PAP o tom rozhodlo polské státní zastupitelství, které vyšetřuje takzvanou „solnou aféru“. České ministerstvo zemědělství ještě ve čtvrtek tvrdilo, že polská strana vydání seznamu přislíbila.

Policie hledá svědky přepadení

Bruntál - Kriminalisté usilovně pátrají po pachateli loupežného přepadení. Svědci, kteří incident zahlédli či mohou lupiče identifikovat, mohou volat na linku 158 nebo 974 731 333.

První značku Moravská brána získal chléb, mošty i pecáky

 Hranicko – Celkem jedenáct výrobků z Hranicka a Lipnicka získaly ocenění značky Moravská brána regionální produkt. Toto nové označení místním výrobcům udělila certifikační komise, která zhodnotila vůbec první žádosti o symbol značící produkt vyrobený v tomto regionu.

Polsko slíbilo ČR dodat seznam rizikových výrobců potravin

Praha - Polsko dnes českým úřadům přislíbilo předat seznam polských producentů potravin, u kterých je riziko, že při výrobě používali technickou sůl. Zaslání seznamu ale ještě musí schválit polská ministerstva zdravotnictví a zemědělství, sdělila vedoucí odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

O nadcházejícím víkendu startují v Ostravě farmářské trhy

Ostrava – Čerstvé pečivo, domácí uzeniny a sýry, mléčné výrobky, sazenice, jarní byliny, zelenina i vystoupení cimbálové muziky. To vše nabídnou farmářské trhy, které v Ostravě začínají v sobotu 14. dubna 2012 od 9 hodin na ploše u nákupního centra Futurum.

Zavřete oči, odcházím … do Alexandrie

Zlínsko - Důvodem k návštěvě Luhačovic dnes už není jen Vincentka, oplatky nebo kolonádní koncerty. Luhačovice mohou uspokojit i náročné milovníky dobrého jídla podávaného v noblesním prostředí. Francouzská restaurace hotelu Alexandria**** tyto předpoklady nejen naplňuje, ale nabídne vám i služby, které se dnes již moc nevidí.

Ladislav Špaček: Poslední cigaretu vykouřil Havel s ministrem zdravotnictví

Libošovice /FOTOGALERIE/ – Víte, jaké bylo nejoblíbenější jídlo Václava Havla, nebo z čeho měl největší strach? Život prvního českého prezidenta přiblížil návštěvníkům v pátek v místní knihovně jeho bývalý tiskový mluvčí, který dokonce vydal knihu nazvanou Deset let s Václavem Havlem. Ladislav Špaček poté, co odešel z hradu, slíbil, že nikdy nesepíše vzpomínkovou publikaci. To však porušil po smrti Václava Havla.

Sýrárna, moštárna, pivovar. Manner plánuje budoucnost

Vyškovsko – Dát si čerstvý ovčí sýr, zapít ho originálním pivem z malého pivovaru a domů si ještě odvézt v lahvi mošt a pálenku. Tak si představuje budoucnost mnoha návštěvníků Vyškovska občanské sdružení Manner. Chystá totiž na své základně v Manerově postupně vystavět všechny uvedené stavby. A to do dvou nebo tří let.

Plzeňský kraj hledá nejchutnější pokrm

Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.

Chceme mrkev z Brněnska, ne ze Španělska, hlásá hnutí

Brno – Co má dělat farmář s metráky brambor, které nemůže udat? Co naopak restauratér, který marně shání místní suroviny? A o co jsou lepší rajčata z Brněnska než ta ze Španělska? Taková témata se nesla úterní konferencí Jídlo z blízka pro jižní Moravu.

Inspekce odhalila 13 případů klamavých obchodních praktik

Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v několika obchodech v Česku 13 druhů potravin, při jejichž prodeji obchodníci používali klamavých praktik. Jejich seznam dnes zaslal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Prohřešky se týkají zejména manipulace s datem použitelnosti nebo dobou minimální trvanlivosti a uvádění spotřebitele v omyl.