Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Web Bezpečná dovolená poradí s přípravami na cestu

Praha - Jak si chránit zdraví při cestování po celém světě poradí nový web Bezpečná dovolená. Lidé na něm najdou přehled povinných, základních a doporučených očkování do všech zemí světa a dozvědí se vše o cestovatelských nemocech a jejich prevenci.

Web Bezpečná dovolená poradí s přípravami na cestu

Jak si chránit zdraví při cestování po celém světě poradí nový web Bezpečná dovolená. Lidé na něm najdou přehled povinných, základních a doporučených očkování do všech zemí světa a dozvědí se vše o cestovatelských nemocech a jejich prevenci.

Světové ceny potravin jsou nejnižší za téměř dva roky

Řím - Světové ceny potravin se v červnu snížily třetí měsíc za sebou a jsou nejnižší za téměř dva roky. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve čtvrtek uvedla, že cenový index potravin se snížil na 201 bodů z květnových 205 bodů a je nejníže od září 2010.

Rajčaty proti rakovině

Plody rajčat mají nízkou energetickou hodnotu, jsou proto vhodné pro osoby, které si chtějí udržet štíhlou linii.

Hamé musí stáhnout z oběhu 11.000 balení sušenek, chybí v nich máslo

Brno - Společnost Hamé musí z obchodní sítě stáhnout sušenku „Hamé Máslové lístky polomáčené". Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v jejím složení máslo zcela chybí a podle označení byl použit margarín a rostlinný tuk. Název potraviny neodpovídá jejímu složení, uvedla dnes SZPI v tiskové zprávě.

V USA schválili domácí test na HIV, výsledek se dostaví do 40 minut

New York - Američané dostanou do rukou první test pro domácí vyšetření na přítomnost viru HIV. Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) v úterý schválil do prodeje test nazvaný OraQuick, který dokáže zjistit přítomnost viru ze slin. Výsledek se dostaví do 20 až 40 minut. Podle amerických zdravotníků je v USA zhruba 1,2 milionů lidí nakažených virem HIV a asi pětina z nich to neví. Testování má být jedním z hlavních prostředků, jak snížit počet nových infekcí. Za posledních dvacet let jich v USA přibývá ročně přibližně 50.000.

Milovníci syrových jater mají utrum. Japonsko je zakázalo

Tokio – Japonsko, které je domovem milovníků konzumace syrových ryb, zakázalo servírování syrových hovězích jater. Příčinou byla série loňských případů otravy tímto jídlem ve velkém restauračním řetězci, po níž zemřelo pět lidí a 24 dalších těžce onemocnělo, napsala agentura Reuters.

Vůdce KLDR prý dovoluje lidem mobily a pizzu

Londýn/Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží změnit image své země tím, že nově povoluje jejím občanům pořizovat si mobilní telefony a jíst pizzu. Uvádí to na svém serveru list Daily Mail.

Vybrané potraviny se mohou pyšnit kvalitní značkou regionu

Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.

Škody na úrodě? Dvě miliardy

Jižní Morava – Vyšší cena vína a možné zdražení pečiva jsou důsledky letošního ničivého sucha a jarních mrazů. Jihomoravští zemědělci přijdou na ziscích minimálně o dvě miliardy korun.

Škody na úrodě? Dvě miliardy

Jižní Morava – Vyšší cena vína a možné zdražení pečiva jsou důsledky letošního ničivého sucha a jarních mrazů. Jihomoravští zemědělci přijdou na ziscích minimálně o dvě miliardy korun.

Festival naučí vykostit králíky či upéct štrůdl

Brno - Pálenka z oskoruše a moruše, koláče z hradní pece a štrúdl jako od pratety. I na takové speciality lákají slavnosti Jídlo z blízka. Druhý ročník festivalu, do něhož se zapojí třináct brněnských restaurací, začíná 9. července a trvá tři týdny.

Ekologičtí sedláci otevřeli obchod přímo v městě pramenů

Karlovy Vary - Ekologičtí sedláci v Karlovarském kraji táhnou za jeden provaz. Spojili se do družstva. Biopotraviny vyprodukované v regionu se tak díky první bioprodejně v Karlových Varech, nabízí spoustu kvalitního zboží, snáze dostanou ke spotřebitelům.

„Do pracovní doby se nevejdu,“říká ovocnář

Synkov, Slemeno - Synkovská jablíčka, která dozrávají na 160 hektarech sadů na břehu řeky Kněžné mezi Rychnovem a Častolovicemi, jsou již známá i za hranicemi regionu. Na jejich kvalitu zde dohlíží Josef Šíla, který v oboru pracuje již více než dvacet let.

Regionální potraviny bojují na Rychnovsku o své místo

Rychnovsko - I na Rychnovsku je řada výrobců, jejichž výrobky se mohou honosit značkou potvrzující původ z Orlických hor. Chlenská uzenina a zdejší tlačenka mezi ně patří od roku 2008. Přestože výrobna usiluje o kvalitu již od svého založení před dvaceti lety, za formalitu zde udělení známky rozhodně nepovažují.

Polsko nenahlásilo dovoz potravin do ČR, vykoleduje si pokutu

Praha - Veterinární inspektoři ve Frýdku-Místku v Moravskoslezském kraji v uplynulých dnech nechali zadržet více než tunu mléčných výrobků z Polska a přes 800 kilogramů kuřecího masa z téhož státu. Dovozce totiž nenahlásil příjem zásilky, jak mu to ukládá legislativa. Bylo s ním proto zahájeno správní řízení o uložení pokuty, informoval mluvčí SVS Josef Duben.

Mohelnické Tesco otevře už ve čtvrtek

Mohelnice - První zákazníci budou moci už ve čtvrtek navštívit v Mohelnici nově otevřený hypermarket Tesco. Obchod s potravinami a spotřebním zbožím otevře v osm ráno.

Dáme si do nosu výhradně od našich producentů

Ostroměř – Španělské salátovky, polské nakládačky, čínský česnek, německé vepřové, brazilské kuřecí atd. jsou produkty, které jsou na úkor českých potravin stále častěji na našich jídelních stolech.

Do kuchyně investovali miliony

Havlíčkův Brod – Více než osmdesát let starý stravovací provoz nechala Psychiatrická léčebna v Havlíčkově Brodě během posledních pěti let celkovým nákladem 20 milionů korun přebudovat v moderní zařízení odpovídající hygienickým požadavkům 21. století.

MUDr. Štěpán Svačina: Život prodlužuje nižší příjem kalorií

Severní Čechy - Je maso exotických zvířat zdravé? A pomůže nám na klouby víc ovar, nebo potravinové doplňky? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.