Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) zatím neuvažuje o plošném zákazu dovozu polských potravin kvůli aféře s technickou solí v potravinách. Na tiskové konferenci to dne řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Poznaň - Technická sůl, která se používá v Polsku, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují. Dnes o tom podle agentury PAP informovali hygienici z Poznaně.
Praha - Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) v souvislosti s kauzou používání technické soli na potravinářské účely v Polsku odebrala do dnešního dnes 15 vzorků potravin z Polska.
Praha - Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Zlevnily brambory, a to o zhruba dvě pětiny.
Rožnov pod Radhoštěm – Dva neznámí útočníci vtrhli s křikem do obchodu s potravinami v Rožnově pod Radhoštěm. Jeden z nich povalil prodavačku na zem a druhý vzal z pokladny několik tisíc korun. Pak utekli neznámo kam.
Rožnov pod Radhoštěm – Dva neznámí útočníci vtrhli s křikem v pátek večer do obchodu s potravinami v Rožnově pod Radhoštěm. Jeden z nich povalil prodavačku na zem a druhý vzal z pokladny několik tisíc korun. Pak utekli neznámo kam.
Čistá u Horek – Další akce pod taktovkou čisteckých hasičů je už po víkendu minulostí. Tentokrát místní dobrovolníci připravili karneval pro děti s pestrým programem.
Zlínský kraj – Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
Jindřichohradecko – Málem tragicky skončila služba pro policejního psovoda, který zasahoval při zatýkání dvou lupičů, kteří se rozhodli vykrást rekreační objekt nedaleko Pluhova Žďáru.
Zájem o entomologii klesá. Projevuje se to v účasti na mezinárodních setkáních sběratelů hmyzu nejen v České republice, ale i v zahraničí. „Lidi jsou rádi, že mají na jídlo, a na koníčky jim nezbývá,“ řekl při zahájení mezinárodního setkání sběratelů hmyzu v Praze jeho organizátor Vladislav Malý.
Brno /TEST RESTAURACÍ/- Menu restaurace U Richarda hosta ničím nezaujme. Spíše než na jídle si tam lidé můžou pochutnat na pivu ze soukromého pivovaru.
Brno - Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.
Rokycany – Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulých dnech identifikovala v prodejnách potravin další téměř dvě desítky špatných výrobků. Jejich data spotřeby byla pozměněná nebo překročila lhůtu jejich prodeje.
Klatovy /ROZHOVOR/ - Rok 2012 bude pro Klatovskou nemocnici rokem změn. Otom, co nového nemocnici čeká, si redaktorka Deníku povídala s jejím ředitelem Františkem Lešundákem, který také zhodnotil rok ve své funkci.
Ostrava - Zajít si na zákusek nebo kávu a posedět si v cukrárně? V sobotu odpoledne a v neděli je to v centru Ostravy skoro nemožné. Cukrárny totiž zavírají v sobotu v poledne a o nedělích zavřené zůstávají.
Karlovy Vary - Odplivnutí na zem, odhození žvýkačky, či nedopalku může v Karlových Varech přijít draze. Pokutu ale zaplatí i majitel psa, který po něm nesebere exkrementy, bude krmit holuby, pošlape záhony nebo se v parku projede na koni.
Praha - Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.
Zlín – S rukou nataženou a žadonící o nějaké drobné. Obrázek, který se v úterý 28. února naskytl lidem, kteří po poledni procházeli autobusovým nádražím ve Zlíně. Padesátiletý muž zanedbaného vzhledu od nich žebral peníze. Na jídlo ale rozhodně určené nebyly.
Ostrava - Nedávná zjištění potravinářských inspektorů, co všechno dokážou třeba s daty spotřeby „vykouzlit“ obchodníci, aby prošlé potraviny nemuseli vyhodit, ale dostali za ně zaplaceno, mě po pravdě ani moc nepřekvapila.
Úvaly u Prahy - Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli ve skladu v Úvalech u Prahy kolem 2000 balení okurek s přepsaným datem spotřeby a další klamavě označené potraviny. Prostory používané jako sklad potravin byly vyhořelé, plesnivé a bez osvětlení.
Praha – Takřka pětina potravinářských výrobků živočišného původu při prosincové mimořádné kontrolní akci Státní veterinární správy (SVS) nevyhověla požadavkům prodeje. Nejčastějšími prohřešky byly klamavé údaje na obalu, některé vzorky obsahovaly levné náhražky.
Pelhřimov – Pohodová atmosféra panovala ve čtvrtek u stolu v pelhřimovském Hotelu Slávie, kde šestice porotců hodnotila finálovou pětici jídel podle receptů, které čtenáři zaslali do soutěže o nejlepší masový pokrm.
Čistá u Horek - Další akce pod taktovkou čisteckých hasičů je už po víkendu minulostí. Tentokrát místní dobrovolníci připravili karneval pro děti s pestrým programem. Místem konání byla opět čistecká sokolovna.
Hustopeče – Zbytečné plýtvání. Taková „šuškanda“ se rozjela mezi zaměstnanci Městského úřadu v Hustopečích poté, co se objevily kopie faktur za loňskou dodávku padesáti balíčků Hustopečských mandlí. První byla na 9150 korun, druhá, opravná, stáhla cenu na polovinu. Podle některých proto, že původní částka až příliš „bila“ do očí. I tak vyšel jeden reklamní balíček s padesáti gramy mandlí na více než devadesát korun. V obchodě se přitom balené dvojnásobné množství dá běžně koupit za „dvacku“.
Hustopeče – Zbytečné plýtvání. Taková „šuškanda“ se rozjela mezi zaměstnanci Městského úřadu v Hustopečích poté, co se objevily kopie faktur za loňskou dodávku padesáti balíčků Hustopečských mandlí. První byla na 9150 korun, druhá, opravná, stáhla cenu na polovinu. Podle některých proto, že původní částka až příliš „bila“ do očí. I tak vyšel jeden reklamní balíček s padesáti gramy mandlí na více než devadesát korun. V obchodě se přitom balené dvojnásobné množství dá běžně koupit za „dvacku“.
Ostrava - Nedávné informace potravinářských inspektorů, kteří objevili v obchodech některých řetězců prošlé potraviny s přelepenými daty spotřeby i jiné prohřešky, se projevily.
Šenov u Nového Jičína - Od zítřejšího dne mohou obyvatelé nejen Nového Jičína využívat služeb dalšího hypermarketu ve městě, Tesca. Práci zde našla více než stovka lidí.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracuje s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu.
Krásné Březno - Zápach spáleného jídla na chodbách a ve stoupačkách dalších bytů vyděsil ve středu před 13. hodinou obyvatele ulice Na Sklípku v Krásném Březně.
Šenov u Nového Jičína - Od zítřejšího dne mohou obyvatelé nejen Nového Jičína využívat služeb dalšího hypermarketu ve městě, Tesca. Práci zde našla více než stovka lidí.
Brusel - Česká republika získá z unijního programu rozdávání potravin pro chudé, který v minulosti kritizovala, pro letošek necelých 136.000 eur (3,4 milionu korun). To je vůbec nejméně z 20 zemí EU, které nějaké finance z programu dostanou. Celkově se mezi ně rozdělí 500 milionů eur (12,5 miliardy korun).
Ostrava - Zajít si na zákusek nebo kávu a posedět si v cukrárně? V sobotu odpoledne a v neděli je to v centru Ostravy skoro nemožné. Cukrárny totiž zavírají v sobotu v poledne a o nedělích zavřené zůstávají.
Karviná – Opatrnosti nikdy nezbývá. Tímto heslem se zřejmě při nákupech potravin v supermarketech řídí mnoho lidí na Karvinsku. Jak vyplynulo z průzkumu Deníku, lidé jsou při nákupech obezřetní a pečlivě kontrolují datum spotřeby dané potraviny.