Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Pro jídlo lezli na hradě lidé na strom

Ostrava/FOTOGALERIE/ - Vůně masových pochoutek sev sobotulinula kolem Slezskoostravského hradu. Uvnitř se totiž konal hodokvas. Akce pro fanoušky dobrého jídla pokračovala i v neděli.

Balaštík: Základ kvalitní slivovice? Nezávadný kvas!

Nivnice – Vyhlášený odborník na konzervárenství potravin, autor knihy Jak vypálit lepší slivovici a děda hokejového útočníka PSG Zlín, pětaosmdesátiletý Jaroslav Balaštík, přednášel v Nivnici o mimořádně aktuální činnosti, jakou je v těchto dnech příprava švestkového kvasu.

Selské trhy? Jeďte k sousedům

Chrudim –„Návštěvnost a úspěch trhů v menších městech lze zatím jen těžko odhadnout,“ říká Vanda Rektorisová.

V hlavní roli chleba

Šumperk – Nejzákladnější potravina se stala ústředním motivem výstavy Chléb náš vezdejší s podtitulem Od zrníčka k bochníku. Nejnovější výstava šumperského vlastivědného muzea bude k vidění od pátku 15. října.

Zvyk je zvyk aneb ZAS nás to táhne doleva. Alespoň řidiče

Jablonec n. N.– Začátkem října došlo na frekventované Podhorské ulici vJablonci kněkolika zásadním změnám vdopravním značení. Jak ale ukazuje praxe, většina řidičů, včetně šoférů policejních aut či vozidel technických služeb, si jich zřejmě nevšimla.

Chataři zazimovávají, čas pro zloděje

Různé nářadí, elektroniku, ale také jídlo hledají zloději, kteří se zaměřují na chaty a chalupy. S blížící se zimou spousta majitelů opouští svá víkendová stavení a nechávají je na několik měsíců bez dozoru. Policisté v kraji nabízejí pomocnou ruku prostřednictvím prohlídek zaevidovaných chat.

Lidé se připravují na úder hurikánu

USA - Ostrovy při východním pobřeží poloostrova Yucatán se připravují na příchod hurikánu Paula, mexické úřady už odtud evakuovaly 2500 lidí. S následky bouře se potýká i Honduras, kde živel zničil 19 domů. Zatím ale nejsou informace o tom, že by si řádění hurikánu vyžádalo oběti na životech, uvedla agentura AP.

Supermarket ve Ždírci otevírá

Ždírec nad Doubravou – Supermarket Albert obchodního řetězce Ahold ve Ždírci nad Doubravou ve středu oficiálně zahájil provoz.

Vepříny hromadně končí. Farmáři bijí na poplach

Prostějovsko – Za každou hanáckou vsí býval vždycky vepřín, z něhož se rozléhal do kraje kvikot prasat a šířila vůně slibující bohatou úrodu. To už v posledních letech patří téměř minulosti. Chovy vepřového zanikají v regionu jeden za druhým.

Polední menu ve Vyškově? Ve dvanáct hodin vyprodané

Vyškov - Velká část pracujících v okresním městě chodí během všedních dní na polední menu. Když přišla redakce Vyškovského deníku Rovnosti v pátek o tři čtvrtě na dvanáct do vyškovské restaurace Acapulco, z nabídky tří poledních jídel nebylo ani jedno.

Dvakrát vykradl prodejnu kvůli cigaretám

Holešovsko – Doposud neznámý pachatel se v pondělí ráno vloupal do prodejny potravin na Holešovsku. „Překonal dveře a odnesl si sto padesát krabiček cigaret. Způsobil tak škodu za více než čtrnáct tisíc korun,“ sdělila kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Sedm krádeží za měsíc. Ukradl i žehličku na vlasy

Strážnice - Policejní komisař zahájil trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže, kterého viní ze spáchání trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Ten má mít na svědomí sérii sedmi vloupání ve Strážnici.

Nedostatkem potravin trpí více než miliarda lidí

USA - Více než miliarda lidí trpí v současné době nedostatkem potravin. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Mezinárodním institutem pro výzkum politiky výživy (IFPRI), podle které je největším problémem podvýživa u dětí do dvou let.

Zavalení horníci jsou před záchranou nervózní

Chile - Část horníků, kteří v severochilském dole čekají přes dva měsíce na záchranu, pociťuje úzkost kvůli tomu, že budou muset vlézt do úzké záchranné klece, která je vyveze na zemský povrch. Agentura AFP napsala, že horníci se s tímto pocitem svěřili svým blízkým.

VIDEO: Regionální potravinou se stala i Niva

Otinoves /FOTOGALERIE/ – Většina z nás ještě spí, když zaměstnanci mlékárny v Otinovsi nastupují směnu, aby vytvořili lahůdku, plísňový sýr, který dostal na letošní olomoucké Floře ocenění Regionální potravina. „Je to nejen značka, díky které můžeme propagovat náš výrobek, ale hlavně ocenění práce všech, kdo na výrobě pracují,“ prohlásila ředitelka mlékárny Hana Zouharová.

Potkani vylézají z děr. Je jich jako Brňanů

Brno - Chladnější počasí láká zpět do brněnských ulic potkany. Ti se přes léto schovávali.Nyní je ale mohou lidé běžně spatřit hlavně u odpadků. Celkem jich je zhruba čtyři sta tisíc.

Zavalení horníci by mohli být zachráněni již v úterý

Chile - "Dnem D" pro záchranu prvních z 33 chilských horníků, kteří jsou od začátku srpna zavaleni v dole San José v hloubce téměř 700 metrů, by mohlo být již toto úterý. Oznámilo to podle tiskových agentur chilské ministerstvo zdravotnictví. Ministr Jaime Manalich podle agentur očekává, že speciální vrtná souprava pronikne v pátek večer místního času do hloubky asi 630 metrů.

FOTO: Vařit ji učil také tatínek

Nezabudice - Pět hvězdiček nejen za excelentní zvěřinovou svíčkovou by si bez mrknutí oka jistě zasloužila amatérská kuchařka Marie Konopásková z Nezabudic.

Záchranná šachta pro horníky by měla být v sobotu

Chile - První záchranná šachta pro 33 chilských horníků uvězněných od srpna v zavaleném dole by měla být dokončena v sobotu. Podle agentury AFP to prohlásil chilský ministr dolů Laurence Golborne. Vytahování horníků na povrch ale podle něj začne až několik dní po dokončení šachty.

Podzimní Flora Olomoc začala

Olomouoc /FOTOGALERIE/ - Ve čtvrtek dopoledne odstartovala podzimní zahradnická Flora na olomouckém výstavišti. Až do neděle jsou k vidění ty nejlepší produkty pěstitelů, díla floristů, ochutnat lze i moravská vína a další regionální dobroty na souběžné gatronomické výstavě Olima.

Titul Regionální potravina vyhrála Dubická tlačenka i těstoviny

Olomouc – Pivo, těstoviny, tlačenka, niva i svatební koláčky získaly označení Regionální potravina Olomouckého kraje. Ve čtvrtek, chvíli po slavnostním otevření poslední letošní zahradnické výstavy Flora Olomouc, si pět vítězných zástupců jednotlivých kategorií převzalo svá ocenění.

Nudle z Troubek patří mezi nejlepší mňamky v kraji

Troubky – Těstoviny z Troubek patří mezi nejlepší potravinářské výrobky, jaké vznikají v Olomouckém kraji. Rozhodla o tom odborná porota, která letos poprvé udělovala výrobcům ocenění Regionální potravina. Na Přerovsku je společnost Troubecká hospodářská jedinou firmou, která zelené logo bude moci používat. Těstoviny vyrábí od roku 1988.