Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Městský soud zamořila plíseň

Plzeň - Na plzeňském městském soudu plesniví zdi. To vadí nejen zaměstnancům soudu, ale i lidem přicházejícím na jednání. Podle odborníků mohou plísně představovat vážné zdravotní riziko.

Newyorčané si v nejisté době víc vaří doma

USA - Nejistá ekonomika se podepsala na zálibě Newyorčanů chodit do restaurací. Mimo domov jedí méně často, a když, tak utratí méně než dřív. Naopak doma vaří víc než jindy. Vyplývá to z průzkumu kulinářského průvodce Zagat pro rok 2011, který vyšel dnes. Informovala o něm agentura Reuters.

Podzimní Flora je tady, nabízí i vína a slivovičky

Olomouc – Přehlídka ovoce, hub a zeleniny, podzimních květin, ale také ochutnávky na festivalu gastronomie a nápojů, čeká na návštěvníky závěrečné zelené výstavy tohoto roku. Brány podzimní zahradnické Flory Olomouc se otevřou ve dnech 7. až 10. října.

Špatná úroda zvedá ceny, dražší jsou i brambory

Prostějovsko – Ceny některých zemědělských produktů jsou nejméně o polovinu vyšší než loni. Lidé si připlatí za mouku, brambory i ovoce. Může za to slabá úroda. „Na úrodě brambor se podepsalo letošní počasí. Pršelo sice hodně, ale v době, kdy brambory vláhu potřebovaly, byly naopak srážky méně vydatné. Takže je jich sice hodně, ale nenarostly,“ vysvětlil ředitel prostějovské agrární komory Augustin Kohoutek.

Detaily k důchodové reformě budou známy koncem roku

Praha – Na přelomu roku by mělo být známo, jak široká politická shoda bude pro provedení důchodové reformy a jaké budou v následujících měsících kroky k přípravě konkrétních legislativních návrhů.

Zastupitelé se loučí: většinou za stoly s jídlem

Šumpersko/Jesenicko – Pouhých pár dnů zbývá současným zastupitelům obcí do konce mandátu. Ten jim vyprší o půlnoci ve čtvrtek 14. října. O den později se konají nové volby. Zastupitelé hodnotí čtyřleté dílo a loučí se - v mnoha obcích ovšem asi ne na dlouho, protože velká část z nich kandiduje znovu. Je pravděpodobné, že se v listopadu za jedním stolem opět setkají.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Východní Čechy - Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny.

Nechci na nákup, chci do koutku!

Ostrava/ANKETA/ - Jsou žádané a stále oblíbenější. Hlídané dětské koutky ve velkých nákupních centrech jsou dnes téměř samozřejmostí. Proč ho v ostravském Avion Shopping Parku nemají?

HLASUJTE: Dáváte přednost biopotravinám?

Ústí nad Labem - Ptali jsme se v ulicích města Ústí nad Labem, jestli lidé dávají přednost biopotravinám. Podívejte se jak odpovívali. A co vy? Máte radši zeleninu, nebo pořádný kus masa?

V Lubenské ulici šmejdil zloděj

Lubná - Zloděje zaujal areál v Lubenské ulici v Rakovníku, kde má kancelář firma zabývajícíc se prodejem květin, dopravní společnost a stavební firma.

Morčata na jméno neslyší, jdou po jídle

Bohdalov – Bezsrstá morčata plemen baldwin a skinny poutala pozornost návštěníků Výstavy Vysočiny o uplynulém víkendu v Bohdalově. Přivezla je tam chovatelka Anna Havlínová z Olomouce.

FOTOGALERIE: Biskupické kaléšek přilákal tisíce lidí

Biskupice – Slivovička, muzika, dobré jídlo a především tradice. To je festival slivovice Biskupické kaléšek. V sobotu se uskutečnil ve vesnici na Malé Hané už jeho dvanáctý ročník. A podeváté doplnil slavnost závod velocipedistů.

V Kovansku žijí dvojčátkové maminky

Kovansko - Jestli maminkyv Kovansku dýchají jiný vzduch nebo jedí jiné potraviny nežli maminky v jiných městech a obcích na Nymbursku, to opravdu nevíme. Faktem je, že výjimečné opravdu jsou. Posuďte sami.

Fuksa: Růst nižší sazby DPH zvedne cenu potravin

Praha -Plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty se promítne do zvýšení cen potravin asi polovinou, tedy zhruba třemi procenty. Ministr zemědělství Ivan Fuksa to v neděli uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Labyrint pod Zelným trhem je opravdový labyrint

Brno /FOTOGALERIE/ – Hraběnka Amálie Bubnová z Litic, které v osmnáctém století patřil jeden z domů na Zelném trhu, prováděla v sobotu návštěvníky brněnským podzemím. Skupinky lidí s ní sestoupily až osm metrů pod nohy trhovců na rynku, ze sklepa domu číslo 21 prošly pod kašnou Parnas, obešly kolektory a vyšly v malém Špalíčku.

Mazaný Anděl překvapil velkou porcí masa

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Mezi Šilingrovým náměstím a Dominikánskou ulicí nedávno otevřeli novou restauraci. Šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek už před vstupem do podniku, který čeká test restaurací Brněnského deníku, kroutí hlavou.

Hravé a snadné zavařování

Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.

Až se zima zeptá, bude zavařeno

Listy stromů se pomalu začínají barvit do zlatohněda, ve vzduchu je cítit lehce mrazivý závan přicházejícího podzimu. Slunce už ztrácí svoji sílu, jeho paprsky ale stačily na to, aby pomohly dozrát jablkům, hruškám, hroznovému vínu a dalším dobrotám, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Čerstvé chutnají báječně, stačí natáhnout ruku a utrhnout si přímo ze stromu. Chutě a vůně podzimu si ale můžeme uložit do sklenic. Ať už budete plody sušit, zavařovat, mrazit či jinak konzervovat, důležitý je výběr kvalitních surovin.

Zelňák bude patřit farmářům. Od jara

Brno – Zelenina, o kterou se prodejce na stánku staral od prvních lístků. Čerstvá vejce od slepic, jejichž svět je stonásobně větší než těsné klícky běžných nosnic. I takové zboží možná lidem od jara pravidelně nabídne i brněnský Zelný trh. V centru města se budou konat farmářské trhy.

Vejce jako srdíčka

Pasov - Už asi dva měsíce snáší jedna ze slípek chovaných rodinou Ehererových v dolnobavorském Hebertsfeldenu vajíčka ve tvaru srdce.

Podzimní Flora nabídne čerstvý mošt i regionální dobroty

Olomouc – Letošní produkci pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc. Návštěvníci výstaviště mohou současně potěšit smysly a chutě i na festivalu gastronomie Olima.

Vernerová: Rösti je švýcarské lidové jídlo se sýrem

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Po čase přinášíme další vaření se známou tváří regionu. Tentokrát jsme navštívili rehabilitační pracovnici a doma také kuchařku pro další dva hladové krky Petru Vernerovou z Nymburka, v blízkých kruzích přezdívanou Bublanina.

Na lidových trzích v Knínicích jsou k mání regionální potraviny

Knínice u Boskovic /FOTOGALERIE/ – Čerstvé ovoce i zeleninu, dokonce i v kvalitě bio, med, mléko, kozí a ovčí sýry, mošt, pečivo, klobásky i různé květiny, stromky, pletené a šité zboží či keramiku mohou lidé od začátku září koupit každou středu na takzvaných lidových trzích v Knínicích u Boskovic.

PORADNA HUBNUTÍ: Neexistují zázračné diety! říká odborník Čejka

Teplice – Chcete zhubnout a cítit se dobře? Nevíte jak správně cvičit? Funguje dělená strava? Na tyto a mnohé další otázky vám rád odpoví trenér fitness a odborník na zdravou výživu Radek Čejka v naší Poradně o hubnutí! První téma, na které jste posílali otázky bylo: Vhodné fyzické aktivity pro snižování hmotnosti. Dnes se dostáváme k nejdiskutovanějšímu tématu a tím je jídelníček.