Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Značku Regionální potravina má pět výrobků

Zlín – Prvních pět výrobků ze Zlínského kraje získalo značku Regionální potravina. „Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu, podpořit místní malé a střední podnikatele v zemědělství a potravinářství,“ řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Cena se letos udělovala poprvé ve všech krajích.

Mladík se schovával na dámských záchodech

Zlín – Schovat se na dámských toaletách před policisty se snažil v neděli 8. srpna večer osmnáctiletý mladík ze Zlína. Tomu se totiž podařilo vkrást se do restaurace v budově krajského úřadu. Nevěděl však, že tím spustil poplašný signál. Na místo tak hned vyrazila hlídka pohotovostního a eskortního oddělení.

Rohatec sbírá věci na pomoc po povodni

Rohatec - Když rohatecký starosta Miroslav Králík viděl minulý týden vyprávět v televizi ženu z Dětřichova, že pochopila, jak nebezpečný živel dokáže být velká voda, až když ji sama okusila na vlastní kůži, padlo rychlé rozhodnutí.

I letní dny se hemží nemocemi

Pelhřimovsko – Průjmy, alergie, ale také borelióza. Toť výčet klasických letních potíží, které mohou v těchto prosluněných dnech potrápit nejednoho „dovolenkáře“.

ZÁPLAVY: Pomozte postiženým!!!

Liberecký kraj - Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje organizuje ve spolupráci s humanitárními organizacemi humanitární pomoc postiženým oblastem.

Recept na dlouhověkost? Dobré jídlo

Podivín - Narodila se v roce, kdy Paul Heyse obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Letos už je tomu sto let. Stejně tak, jako Marii Valerii Roháčové. Jediné obyvatelce, která se může čerstvě pyšnit titulem nejstarší ženy v Podivíně. Recept na dlouhověkost podle ní neexistuje.

Chytili lupiče od přehrady, hrozí jim dva roky za mřížemi

Jablonec n. N.– Ve středu sdělil vyšetřovatel jablonecké policie obvinění dvěma výtečníkům zJablonce. Devatenáctiletý a dvacetiletý mladý muž se společně na přelomu července a srpna rozhodli vylepšit si svou situaci vloupáním do stánků upřehrady.

Na Vyškovsko vtrhla žloutenka

Ivanovice na Hané - Bezmála dvacet lidí z Ivanovic na Hané onemocnělo virovou hepatitidou typu A. Jedná se o jednu rodinu, většina nakažených jsou děti. Léčí se v Brně.

Obchodníci jásají. Lidé začali více utrácet

Praha- Lidé už tolik neškrtí své rozpočty. Vyplývá to z dat o maloobchodních tržbách za červen. Ty podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu vzrostly o 3,1 procenta, oproti červnu loňskému dokonce o 6,6 procenta.

Poukázky učí lidi vycházet s penězi

Kroměřížsko – Utratit sociální dávky za alkohol a cigarety je v některých městech na Kroměřížsku mnohem složitější než dříve. Tamní městské úřady totiž vyplácejí pomoc v hmotné nouzi v poukázkách na odběr potravin.

Která jídla nesmějí chybět ve valašské hospodě?

Valašsko – Anketu o nejlepší valašskou hospůdku vyhlásila Centrála cestovního ruchu východní Moravy ve spolupráci s informačními centry Valašska. Svými hlasy může přispět kdokoliv z řad široké veřejnosti.

Hygienik? Ten se v létě nenudí

Benešovsko – Prázdniny jsou pro mnohé doba odpočinku. A to ať už jde o ty školou povinné nebo jejich rodiče rodiče či prarodiče. Letní idyla v podobě dětských táborů, venkovního koupání či různých akcí pod širým nebem ale každoročně zaměstnává benešovské hygieniky.

Lupič na kladenských benzinkách neuspěl

Kladno - S podivným a zmateným lupičem se ve středu setkala obsluha hned dvou benzinových pump v Kladně. Výtečník byl přitom tak drzý, že přesto, že byl hned v prvním případě dopaden městskou policí, jen o několik hodin později znovu vyrazil do ulic a pokusil se vykrást ještě další benzinku. Ani tady však nepochodil a jeho drzost zkrotily až mříže policejní cely.

Úplavice si připsala tři další případy

České Budějovice - Počet nově nakažených bacilární úplavicí konečně přestal strmě růst. V pátek potvrdili hygienici za uplynulých 24 hodin jen tři nové případy. Celkem je tak potvrzeno onemocnění úplavicí u 68 pacientů.

Ze stánku ukradl cigarety i potraviny

Jablonec n. N.– Potraviny a cigarety vhodnotě tří tisíc korun odcizil vúterý neznámý pachatel zprodejny rychlého občerstvení ve Slunečních lázních ujablonecké přehrady.

Odbornoce radí, jak správně jíst, cvičit a hubnout

Pohyb pomáhá ke snižování nadváhy trojím způsobem – cvičenec vydá energii, zvýší energetickou potřebu těla pro běžný chod a vybuduje si svaly, které i v klidu potřebují více energie. Při stejném objemu jídla cvičenec hubne, zatímco ten, který necvičí, si drží stejnou váhu nebo i tloustne. Tvrdí to Gabriela Knosová, která pomáhá lidem hubnout pomocí změny stravovacích návyků a cvičení.

Potraviny i léky v budoucnu zdraží, kvůli DPH

Praha – Zdražení potravin a léků. Neradostná, ale velmi reálná zpráva pro obyvatele České republiky. Vláda totiž počítá se zvýšením snížené sazby DPH z 10 na 12 procent. Slibuje si tím získat zhruba 13 miliard korun ročně. Není navíc vyloučeno, že bude se sníženou sazbou v dalších letech hýbat dále směrem k postupnému sjednocení se základní sazbou DPH. Ta je nyní na 20 procentech.

Otázka pro Jaroslava Bradáče, krajského radního

Karlovarský kraj – Výrobci mohou v letošním roce poprvé přihlásit své produkty do soutěže Regionální potravina. Do kdy lze podávat přihlášky? Jaké podmínky musí výrobek splňovat? V jakých kategoriích se bude soutěžit? Co bude titul pro vítěze znamenat?

Cibule nemusí být jen z obchodu, stačí zajet k farmáři

Hradecko – Možnost nakoupit si vždy čerstvé ovoce a zeleninu přivádí čím dál tím více lidí přímo k soukromým zemědělcům. Ti vám nabídnou sice sezonní plodiny, zato však vždy čerstvé, chutné a chemicky neupravené.

Nechtěl nastoupit výkon trestu, skrýval se a kradl

Hronov – Policistům z kriminální služby Náchod se za přispění a spolupráce policistů z obvodních oddělení na Náchodsku a Trutnovsku podařilo objasnit řadu krádeží vloupáním do objektů prodejen v menších obcích v již právě zmíněných regionech.

Vědci z Brna mají způsob, jak odhalit šizené potraviny

Brno /ANKETA/ - Párky a salámy plné sojových a pšeničných přídavků. Výrobci uzenin se běžně snaží ušetřit tím, že do masa přimíchají rostlinné proteiny. Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity chtějí tyto látky ve výrobcích odhalovat a pomoci tak spotřebitelům.