Olomouc – Pivo, těstoviny, tlačenka, niva i svatební koláčky získaly označení Regionální potravina Olomouckého kraje. Ve čtvrtek, chvíli po slavnostním otevření poslední letošní zahradnické výstavy Flora Olomouc, si pět vítězných zástupců jednotlivých kategorií převzalo svá ocenění.
Troubky – Těstoviny z Troubek patří mezi nejlepší potravinářské výrobky, jaké vznikají v Olomouckém kraji. Rozhodla o tom odborná porota, která letos poprvé udělovala výrobcům ocenění Regionální potravina. Na Přerovsku je společnost Troubecká hospodářská jedinou firmou, která zelené logo bude moci používat. Těstoviny vyrábí od roku 1988.
Plzeň - Na plzeňském městském soudu plesniví zdi. To vadí nejen zaměstnancům soudu, ale i lidem přicházejícím na jednání. Podle odborníků mohou plísně představovat vážné zdravotní riziko.
Příbram – Jedinečnou možností, jak se více dozvědět o svém zdravotním stavu, budou mít návštěvníci akce s názvem Dny zdraví, která se v příštím týdnu bude konatv Příbrami.
USA - Nejistá ekonomika se podepsala na zálibě Newyorčanů chodit do restaurací. Mimo domov jedí méně často, a když, tak utratí méně než dřív. Naopak doma vaří víc než jindy. Vyplývá to z průzkumu kulinářského průvodce Zagat pro rok 2011, který vyšel dnes. Informovala o něm agentura Reuters.
Olomouc – Přehlídka ovoce, hub a zeleniny, podzimních květin, ale také ochutnávky na festivalu gastronomie a nápojů, čeká na návštěvníky závěrečné zelené výstavy tohoto roku. Brány podzimní zahradnické Flory Olomouc se otevřou ve dnech 7. až 10. října.
Prostějovsko – Ceny některých zemědělských produktů jsou nejméně o polovinu vyšší než loni. Lidé si připlatí za mouku, brambory i ovoce. Může za to slabá úroda. „Na úrodě brambor se podepsalo letošní počasí. Pršelo sice hodně, ale v době, kdy brambory vláhu potřebovaly, byly naopak srážky méně vydatné. Takže je jich sice hodně, ale nenarostly,“ vysvětlil ředitel prostějovské agrární komory Augustin Kohoutek.
Praha – Na přelomu roku by mělo být známo, jak široká politická shoda bude pro provedení důchodové reformy a jaké budou v následujících měsících kroky k přípravě konkrétních legislativních návrhů.
Jindřichův Hradec – Studentky jindřichohradecké střední zdravotnické školy navštívily včera v rámci projektu Zdravý zoubek žáky prvního stupně 3. základní školy v Jindřichově Hradci.
Šumpersko/Jesenicko – Pouhých pár dnů zbývá současným zastupitelům obcí do konce mandátu. Ten jim vyprší o půlnoci ve čtvrtek 14. října. O den později se konají nové volby. Zastupitelé hodnotí čtyřleté dílo a loučí se - v mnoha obcích ovšem asi ne na dlouho, protože velká část z nich kandiduje znovu. Je pravděpodobné, že se v listopadu za jedním stolem opět setkají.
Liberecký kraj – Zloději se nezastaví před ničím a v bezpečí před nimi nejsou ani zahradní chatky. Poradí si s alarmy i masivními zámky. Jen v posledních několika dnech vykradli pět chatek v zahrádkářských koloniích po celém kraji.
Liberecký kraj – Zloději se nezastaví před ničím a v bezpečí před nimi nejsou ani zahradní chatky. Poradí si s alarmy i masivními zámky. Jen v posledních několika dnech vykradli pět chatek v zahrádkářských koloniích po celém kraji.
Ostrava/ANKETA/ - Jsou žádané a stále oblíbenější. Hlídané dětské koutky ve velkých nákupních centrech jsou dnes téměř samozřejmostí. Proč ho v ostravském Avion Shopping Parku nemají?
Ústí nad Labem - Ptali jsme se v ulicích města Ústí nad Labem, jestli lidé dávají přednost biopotravinám. Podívejte se jak odpovívali. A co vy? Máte radši zeleninu, nebo pořádný kus masa?
Bohdalov – Bezsrstá morčata plemen baldwin a skinny poutala pozornost návštěníků Výstavy Vysočiny o uplynulém víkendu v Bohdalově. Přivezla je tam chovatelka Anna Havlínová z Olomouce.
Hradec Králové – /NOVÉ FOTOGRAFIE/ „Dobrý nápad,“ shodli se návštěvníci na parkovišti Adalbertina. Většina doufá, že se zachová tradice a trhy budou pokračovat.
Biskupice – Slivovička, muzika, dobré jídlo a především tradice. To je festival slivovice Biskupické kaléšek. V sobotu se uskutečnil ve vesnici na Malé Hané už jeho dvanáctý ročník. A podeváté doplnil slavnost závod velocipedistů.
Kovansko - Jestli maminkyv Kovansku dýchají jiný vzduch nebo jedí jiné potraviny nežli maminky v jiných městech a obcích na Nymbursku, to opravdu nevíme. Faktem je, že výjimečné opravdu jsou. Posuďte sami.
Praha -Plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty se promítne do zvýšení cen potravin asi polovinou, tedy zhruba třemi procenty. Ministr zemědělství Ivan Fuksa to v neděli uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.
Brno /FOTOGALERIE/ – Hraběnka Amálie Bubnová z Litic, které v osmnáctém století patřil jeden z domů na Zelném trhu, prováděla v sobotu návštěvníky brněnským podzemím. Skupinky lidí s ní sestoupily až osm metrů pod nohy trhovců na rynku, ze sklepa domu číslo 21 prošly pod kašnou Parnas, obešly kolektory a vyšly v malém Špalíčku.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Mezi Šilingrovým náměstím a Dominikánskou ulicí nedávno otevřeli novou restauraci. Šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek už před vstupem do podniku, který čeká test restaurací Brněnského deníku, kroutí hlavou.
Vybíráte v obchodě potraviny označené logem KLASA? I v letošním roce probíhá velká soutěž pro spotřebitele. Do soutěže se můžete zapojit nákupem výrobků KLASA.
Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.
Listy stromů se pomalu začínají barvit do zlatohněda, ve vzduchu je cítit lehce mrazivý závan přicházejícího podzimu. Slunce už ztrácí svoji sílu, jeho paprsky ale stačily na to, aby pomohly dozrát jablkům, hruškám, hroznovému vínu a dalším dobrotám, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Čerstvé chutnají báječně, stačí natáhnout ruku a utrhnout si přímo ze stromu. Chutě a vůně podzimu si ale můžeme uložit do sklenic. Ať už budete plody sušit, zavařovat, mrazit či jinak konzervovat, důležitý je výběr kvalitních surovin.
Brno – Zelenina, o kterou se prodejce na stánku staral od prvních lístků. Čerstvá vejce od slepic, jejichž svět je stonásobně větší než těsné klícky běžných nosnic. I takové zboží možná lidem od jara pravidelně nabídne i brněnský Zelný trh. V centru města se budou konat farmářské trhy.