Je libo svíčkovou se šesti, vepřovou pečeni nebo pomazánku z tofu? Pacienti v nemocnicích si budou moci s ohledem na svou dietu vybrat, co budou jíst. Ministerstvo zdravotnictví vydává nové pokyny pro stravování v nemocnicích stanovené na základě poznatků získaných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN).
V doslova noční můru se změnil předprázdninový výlet jedné z brněnských základních škol do východních Čech. Z kempu na Stříbrném rybníku, kam žáci spolu s učiteli přijeli v pondělí na školu v přírodě, odvezli v noci z úterý na středu několik účastníků pobytu do nemocnice. Hygienici dnes informovali, že "otrávené" jídlo nepochází z restaurace na Stříbrném rybníku, ale od dovážkové služby.
Ve Fakultní nemocnici v Plzni připravují kuchaři na Borech a na Lochotíně dohromady až 4 000 jídel denně. V borském areálu se nyní otevřelo nové stravovací zařízení, které potěšilo zaměstnance, pacienty, i jejich návštěvy. Zajímá vás, jak funguje gastronomický provoz pro tak velké množství strávníků a jaké jsou novinky ve stravování v plzeňské nemocnici? Víte, jak se dopravují jídla po nemocničních areálech, jaké množství potravin se zde zkonzumuje nebo jak se sestavují jídelníčky pro pacienty? Ptejte se online tento týden od úterý do čtvrtka šéfkuchaře Františka Egera a vedoucí nutriční terapeutky Lucie Košařové, Dis. na stránkách www.plzensky.denik.cz. Odpovídat budou ve čtvrtek 24. 6. od 10 hodin.
/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.
/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.
Hamburgry, hot dogy, pečené sele nebo třeba španělskou paellu, mohli v neděli ochutnat návštěvníci festivalu Street food market, který se v neděli konal v areálu plzeňského DEPO2015.
/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.
Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové.
/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.
Tento víkend bude plný akcí! Těšit se můžete na gastrofestival nebo na bubnování u menhirů. Další se zajímavých akcí budou prohlídky města s průvodcem nebo oživené zámecké prohlídky. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech.
Víkend bude plný nejen spalujícího horka, ale také zajímavých akcí. Podívejte se níže na to, co je například možné si od pátku do neděle v metropoli užít.
Potravinová situace v Severní Koreji je napjatá. Různé agentury hlásí, že ceny potravin tam neúměrně stouply a lidé pociťují jejich nedostatek. Připustil to už dokonce i diktátor Kim Čong-un.
Krnovanka Michaela Bugrisová je sběratelkou gastronomických a cestovatelských zážitků. Právě vydala knihu S chutí po Česku. Jaké chutě a zážitky objevila v Moravskoslezském kraji?
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové.
Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).
Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).
Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska. Dalších devět produktů od místních výrobců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraje.
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
/PRŮZKUM/ Jaké jsou aktuální ceny meníček na Vysočině? Dle zjištění Deníku se dá ve většině okresních měst naobědvat za méně než sto korun. Kdo ale hledá lepší restauraci, připlatí si až dvojnásobek.
Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.
Zakládají si na tom, že vaří a připravují jídla z poctivých surovin. Mnoho zákazníků si zde objednává jídlo den předem, aby se nestalo, že mu ho prostě vyprodají. Je o ně totiž zájem.
Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.
Je to k nevíře, ale i po sedmi tisíciletích se dá zjistit, co tehdejší lidé jedli. Analýza starých keramických nádob na pečení ukázala, že si pochutnávali na jídlech s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami. Na výzkumu se podíleli vědci z Českých Budějovic, Olomouce či Plzně.
Je to k nevíře, ale i po sedmi tisíciletích se dá zjistit, co tehdejší lidé jedli. Analýza starých keramických nádob na pečení ukázala, že si pochutnávali na jídlech s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami. Na výzkumu se podíleli vědci z Budějovic, Olomouce či Plzně.
Angažmá v Japonsku pro něj bylo velkou neznámou. Jenže basketbalista Patrik Auda má nové výzvy rád. I proto se loni v říjnu vydal do přístavní Jokohamy, kde oblékl dres místních Korzárů. A rodák z Ivančic na Brněnsku v Asii uspěl. S průměrem 15,7 bodu na zápas se z něj stal druhý nejvíc bodující hráč týmu.
Hromady lahodných borůvek se co nevidět objeví u různých stánků a dalších prodejních míst. Pozor však na to, abyste při nákupu dostali skutečně to, co si zaplatíte. Respektive správné množství. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní varuje před prodejem na litry.
„Sloužíme, abychom pomáhali“ – právě heslo 15. ženijního pluku si vzali k srdci vojáci z Bechyně, kteří se rozhodli pomoci sociálně slabým rodinám postiženým epidemiologickou situací. Vybrali více jak pět palet různého zboží a předali je Potravinové bance Jihočeského kraje.
Rozmanité delikatesy čekaly na návštěvníky sobotního Food Truck Fest Pardubice neboli festivalu jídla, při kterém je jídlo a pití servírováno z pojízdných vozidel.
/ROZHOVOR/ Podle dětského obezitologa Zlatka Marinova za obezitu může životní styl rodiny. Největší vliv na metabolismus svého dítěte jste ale měli devět měsíců před jeho narozením. „Obezita rodičů v době početí šestkrát zvyšuje pravděpodobnost, že bude obézní i dítě,“ varuje lékař.
Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.
Rodiče dětí, které mají alergii na některé složky jídel, či mají nařízenou dietní stravu, musí denně složitě řešit výživu svých ratolestí. Dietní školní stravování nabízí v kraji jen zlomek škol. Rodiče navíc problémy nehlásí. Ředitele a kuchařky přemohl strach z neznámého.
V Čechy velmi oblíbené zemi u Jaderského moře jsou už připraveni a natěšeni na dobře známé turisty ze srdce Evropy. Atmosféru v Chorvatsku a postoj místních k návštěvníkům z Česka na vlastní kůži prozkoumal reportér Deníku.
V Kopřivnici se podařilo dotáhnout do konce zabezpečení bezlepkových obědů pro žáky základních škol. Tohoto nesnadného úkolu se zhostila jídelna při ZŠ a MŠ 17. listopadu.
Někdo svou alergii téměř nepociťuje a snadno s ní může žít, jinému však dokáže život pěkně zkomplikovat. Alergie jsou v dnešním světě rozšířeným a obtížně zvládnutelným onemocněním. Vsadit můžete na bylinnou terapii a změnu jídelníčku.
Konečně přišel tolik toužebně očekávaný den s velkým D. Většina restaurací v regionu otevřela od pondělí naplno. To znamená nejenom předzahrádky, ale také vnitřní prostory.
Téměř půl roku byly všechny hospody potemnělé a nesměli do nich hosté. Od pondělí 31. května si však do nich mohou zajít na pivo nebo jídlo všichni, kteří splní podmínky ministerstva zdravotnictví.
Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.
Kdyby se neobjevila pandemie, dál by Miroslav Magerstein úspěšně řídil luxusní hotelový resort Relax v Dolní Vltavici u lipenské přehrady. Pak se ale objevil koronavirus a hotelový resort o 150 lůžkách musel zavřít.